Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • By někoho nenapadlo, když název dílu v češtině je: Původní, ale pořád nikdo nikde nenapsal, proč nejsou sběratelské edice i na PC, na to by se měl někdo zaměřit, dokonce ani podpora ubisoft mi to neřekla, předchozí díly byly, proč ne tenhle? Ještě když na pc hraje víc lidí než na konzoli
  • MickeyMutant
    "You are my medjay now, protector of the true pharaoh of Egypt...
    There is a new creed now. From darkness we have come and in darkness we shall stay. We are medjay no longer, we shall be known as assassins."


    "Nyní jsi můj osobní strážce, ochránce skutečného egyptského krále...
    Teď máme nové krédo. Z temnoty jsme přišli a v temnotě zůstaneme. Už nejsme strážci, budeme známí jako zabijáci."

    Není problém. Nic a priori ahistorického, trailer si hraje se slovy assassin vs. Assassin.
  • Vždyď anymis překládá názvy jak již víme z předhozích dílů, takže nevidím žádný problém pouřitý název asasín.
  • Alesovi vadi historicka nepresnost ve hre kde se cestuje casem a sipy muzete ovladat pocas letu. Navic ve hre ktera ani nema identitu a je jednou radoby stealthem, pak rubackou a pak simulatorem lodniho kapitana.
    • Blbánku Blbánku, tsss pokud má nějaká série identitu, je to právě AC. Předně je vidět že jsi to nehrál, protože k faktickému cestování v čase tam nedochází. Druhák ovládání lodí bylo logicky dějově i herně vysvětleno naprosto perfektně. Když tam tvůrci dají něco nového remcáš a když ne tak budeš remcat taky... Takže raději mlc
  • Jack1947
    Zrod assasínů wtf ? *8* tak to je celkem mindfuck *12*
    • Pravda. Lepsi ani nemyslet. Kdybys o tom moc premejslel, mohla by ti prasknout hlava.
      • Jack1947
        O tom jsem ani tolik nepremejšlel...
  • Khanemis
    Aleši, já se obávám, že to, co zavání posedlostí, není tvé lpění na základní historické akurátnosti, ale Ubisoftí touha narvat "asasíny" kam to jen jde. Namísto toho, aby se soustředili na vyloženě lákavou možnost jet v tomhle díle trochu jinak než doposud, a upustit od toho kolovrátkového příběhu o střetu jejich dvou nejmilovanějších organizací, tak zase hrozí spadnout do toho samého. Ani bych se nedivil, kdyby tam zkusili protlačit i ten název templářů (což by byl už teprve historický úlet).
    Ale třeba se tohle nešťastné trailerové prohlášení objeví až opravdu v samotném závěru a nebude to alespoň člověka pronásledovat celou hru:)
    • a mají být zase prostřihy do současnosti? jestli jo, tak nacpou templáře tam
      • Khanemis
        To popravdě netuším, ale divil bych se, kdyby od toho upustili. Tam toho samozřejmě nacpou co nejvíc:) Ale v přítomnosti ať si dělají co chtějí, jen ať se probůh nepokouší za každou cenu naroubovat své stále stejné konspirační teorie úplně na cokoliv:) Ne, že by se to nedalo ve výsledku přežít, ale zbytečně si tím ubírají možnosti udělat něco opravdu zajímavého.
        • Jmenuje se to AC a ne cestomanie po Egyptě
  • jsou to normální vrazi, nic víc nic míň. Dnes bych je přirovnal k ISIS. Ale když to někoho baví za ně hrát. *7*
    • Víš prd co vede k takovému jednání ISIS. Víš akorát to, co ti média nacpou a to Bobíku, nemůsí být pravda nebo přinejmenším mírně řečeno vytrženo z kontextu.
    • přesně tak, tváří se jako zachránci světa, ale mají na rukou krev tisíců členů městských hlídek, kteří se provinili akorát tím, že přišli do práce *1*
    • Ano, a presne proto je celkem zajimave, kdyz si to clovek rozebere a zamysli se nad tim. Ale to je nad tve sily, vzhledem k tvemu kratkozrakemu vyroku.
  • Aleši, velký +1 za tu ahistoričnost..
  • rohlos
    A čert ví, odkud vzali arabáči slovo Hašašín. Třeba to má prazáklad zrovna ve staroegyptštině. Mají to od sebe kousek.. *4*
    Jinak já se teda na to těším moc a vyloženě zklamanej jsem nebyl z žádnýho předchozího dílu. U každýho jsem se nějak bavil.
    • pokud si to dobre pamatuju tak hasasini byly sekta vyhulenejch banditu z pouste
    • cumpi3
      prazáklad to má v hašiši a ten se kouřil v obou zemích, takže to může tak být
    • Nejde ani tak o pôvod slova, ako o nezmyselnosť prekladu "Asasín", ktoré sa používalo v preklade u nás. Assassin v angličtine je vrah, sú spolok vrahov a náplňou ich činnosti je vraždiť templárov. Prosté.
      V prvom diely to pôsobilo exoticky, arabská krajina a Asasíni, ale už od ďalšieho dielu to stratilo zmysel. Zvlášť, keď vrahovia pôsobili po celom svete a spolupracovali s nimi známe osobnosti dejín.
      Zabaviť sa dalo u každého dielu. Len to, že zrušili hlavný príbeh a z hráča spravili ako postavu debila, tak to bolo mínus. A aj to, že to bolo príliš rovnaké, kde plíženie pridali až v Unity a spôsob boja nezmenili od prvého dielu a bude sa meniť až teraz v Origine. A Rogue bolo čisto cicanie peňazí bež štipky inovácie, či kvality.
      • https://cs.wikipedia.org/wiki/Asas%C3%ADni

        Ale toto je sekta politicky a nábožensky orientovaná. Nezapadá do štylizácie hry ako vravím príbehovo ani logicky. Templári áno, chcú ovládnuť svet, tak využili aj kresťanstvo, keďže väčšina príbehov sa odohráva v kresťanskom svete a tak prevzali aktívnu úlohu a vstúpili do povedomia cez krížové výpravy a potom po úpadku sa zas stiahli do utajenia ako Abstergo.
        Ale že by Ezio, či Connor nasledovali islamistickú cestu vraždenia?

        Je jasné, že sa nezhodneme, lebo motáš dve veci dohromady. Historickú skupinu Asasínov a Asasínov z hry Assassin´s creed.
        Je jasné, že sa ťa nepresvedčím, lebo odmietaš náhľad z druhej strany. Ako vidíš, ja viem aj o Asasínoch, ako takých.
        • JamesFaith
          Ubisoft vzal tu existující sektu Asasínů a jen předělal její motivaci. Dokonce přímo potvrdil, že al-Mualim v jedničce je jeden z velmistrů skutečných asasínů Rašid ad-Din Sinan, kdy jméno nemohli použít jen z právních důvodů. A Masyaf byl skutečně asasínským hradem.

          Přímo tvůrci potvrdili, že je to ta organizace, takže se mýlíš ty.
          • Zviazali sa tak, ako sa zviazali v seriály názvom Prison Break. Seriál o úteku z väzenia, no potom keď už boli na slobode, síce na úteku, ale v žiadnom väzení, už nemal s Prisonom nič spoločné.

            Zamýšľané to mohlo byť v prvom diely. Ale ako vravím, nesedí to s tým, že skupina začala omnoho skôr a že by zostávala takto aj v Taliansku, Anglicku, Francúzsku, či Amerike. Retcony sa dejú neustále, tu by to nebol problém.
            Ako som písal, skôr mi vadí, že opustili hlavný príbeh a z hráča robia nemého debila.
            • JamesFaith
              Na to už se ptali autorů a myslím, že to byl Patrice Désilets už u dvojky, kdo řekl, že asasíni byli v plánu v dalších dílech a na jiných místech už od začátku. Prostě to byla vhodná historická protiváha k templářům.

              A templáři jsou také předělaní a patřili k nim i nekřesťané, tak proč by nemohli být stejně předělaní i asasíni? Jen kvůli tomu, že nejsou tak zaběhnutou součástí konspirační popkultury?
      • JamesFaith
        Jde o to, že to vrah být neměl - to je až posunutý smysl slova. Navíc v dabingu jedničky to ti pitomci opravdu přeložili na zabijáka.

        Překlad té sekty je v češtině opravdu Asasíni, popřípadně ve starší formě Hašašíni.
        • Pôvod slova je jedna vec. Význam druhá.
          Assassination is the murder of a prominent person when executed by a third party or assassin, often a political leader or ruler, usually for political reasons or payment. Mnoho slov má pôvod v rôznych kultúrach a významových variáciách, no podstatné je finálne použitie v našej dobe.
          • JamesFaith
            Slovo assassination se odvozuje právě od těch asasínů.

            Jim se tak neříkalo, protože vraždili významné osoby. Oni v tom byli tak dobří, že se podle nich začalo říkat i budoucím atentátníkům.

            A ve hře je význam příslušník řádu Asasínů, takže význam by se naopak měnil tím překladem vrah nebo zabiják.
            • JamesFaith
              Sice je to zjevně jako hrách na stěnu házet, ale pořád tu motáš dvě věci dohromady.

              Asasíni je oficiální název toho uskupení. Historický. Používá se v historických knihách i ecyklopediích. Takové věci se nepřekládají, protože asasín už je české slovo vzniklé počeštěním cizího slova. "Překládat" to by byla stejná blbost jako otrocky překládat v historicky zaměřeném textu pretorián jako gardista, hoplít jako kopiník a berserkr jako zuřivec jen proto, že se to dá nahradit jiným slovem.

              A tvoje příklady? To jsou obvyklá slova přeložená obvyklým způsobem. Obyčejné metonymické překlady starých slov. Úplně jiný případ.
            • Asasín je taký preklad ako manažér. Poslovečné/ počeštené slovo, pre ktoré sme nemali v našej reči ekvivalent. Ale pre toto ekvivalent máme.
              To je ako bežný mäsiar, ale klub historicky porcujúci mäso sú Butcheri s veľkým "B".
              Zober si strážcovia. Guardians, sa vždy prekladá ako strážcovia. Aj keď sú s veľkým "G", alebo "K" -Keepers, a podobne. Je jedno, či Guardians of glaxy, Keepers of faith, alebo len Guardians, či Keepers. Prekladá sa to, ale je jasné, že to nie sú bežní strážci, ako stráž v sklade.
              Takže prekladať to ako Asasín, v zmysle z pôvodného slova hašišin nemá zmysel ani príbehovo v rámci hry, ani historicky v rámci skutočných reálií, ani ako pre hráča.
            • JamesFaith
              "Veď to píšem. Je jedno aký má slovo prvotný význam, podstatné je použitie pre nás."

              Ty tady pořád trváš na špatném překládání. Asasín celou dobu v AC označuje člena organizace Asasínů. Slovem assassin dnes můžeš označit kohokoliv, kdo si vystřelí na politika. Slovem Assassin s velkým A označuješ člena té organizace. Oba významy existují i dnes, pouze ty ses upnul na jeden z nich a druhý zavrhuješ.

              Nebo snad budeš chtít taky přejmenovat germánský kmen Vandalů na výtržníky, protože to slovo dnes má i jiný význam a používá se v něm častěji?

              A námitka o arabském klubu je úplně mimo, protože už ve dvojce bylo jasně řečeno, že Asasíni jsou mnohem starší než arabská kultura a už Machiavelli to věděl. Navíc jako Ital se mohl považovat za nástupce římských Asasínů jako Brutus.
            • Veď to píšem. Je jedno aký má slovo prvotný význam, podstatné je použitie pre nás.
              Slovo televízor pochádza napríklad zo starej gréčtiny s významom hľadieť na diaľku. Prvý to slovo použil Rus na technickom veľtrhu a potom ho prebrala angličtina.
              Napríklad vo westernovom seriály Deadwood uvažovali tvorcovia použiť historické nadávky, ale potom im došlo, že pre súčasného diváka by boli nezrozumiteľné a niektoré smiešne. Tak použili súčasné fu*k, hoci seriál sa snaží byť dosť drsný a realistický.
              A v rámci príbehu AC, nemyslím, že by Machiavelliho nadchlo vstupovať do arabského klubu. Alebo že by to nejak brali dvojčatá Freyové. Historicky tu to slovo používajú dávno predtým, než sa začalo používať v angličtine medzinárodne. Takže ak to berieme pre súčasného diváka a historické a prahistorické postavy používajú modernú angličtinu, tak sa bavia o assassination, teda o vraždách.
              Nikdy ani v hre nepoukazovali nato, že Masayf bolo centrálou, základňou, miestom vzniku, alebo nejak inak významné. Bolo významné pre nájdenie Kúska Raja, tak ako aj ostatné miesta z hier.
              A odkazy na Altaira a jeho oblek - to majú v Ubisofte vždy radia v novších hrách nachádzame odkazy na predošlé postavy, ako aj vo Watch Dogs a podobne.
              AC1 bola len jedna udalosť z medzinárodného zoskupenia vrahov. Tak ako Parížske dobrodružstvá Arna boli jedna udalosť a tak ďalej. Žiadny základ zoskupenia.
  • Nie som fanúšikom Asasin universa, ale zo zvedavosti som kúpil Black flag. Zaujala ma tam pirátska tématika a dali to do zľavy za 8€. Tak som kúpil a skúsil. Musím povedať, že bola to jedna z najlepších hier, aké som kedy hral.
    • Vzhledem k tomu ze to je asi nejlepsi hra ze serie, neni se co divit, jen je jako vsechny domrvena a nedotazena ... prave kvuli tomu, ze se do toho snaili naroubovat to podelany skakani do slamy a dalsi kravoviny (predevsim idiotsky sbirani truhel a dalsich nesmyslu).

      Kdyby nekdo udelal piratskou hru ve velmi podobnym stylu (mozna krapet realisticnejsi - precijen to, ze sam sejmu celou enemy posadku je trapas ...), jen vylozene vyhradne o to prepadani a loupeni jak na mori tak na pevnine, tak ma uspech zarucenej.
    • Niekto kto ťa pozná si myslí, že si hral aj lepšie hry. Inak by ti nemohol dať mínusku na takýto príspevok.
      • Epero dostal si ma. Mám rád inteligentných ludí a ty vypadáš ako jeden z nich. Dobrá dedukcia :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit