Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Předobjednávky jsou pro blázny, já si vždycky počkám na finální dílo, než se rozhodnu pro koupi. Takže mě rozhodnutí Bethesdy nijak neovlivní. Jen mi nejsou jasné důvody, proč nechce hry prodávat i bláznům, kteří jsou ochotni kupovat zajíce v pytli.
  • Celé mi to příjde krapet přitažené za vlasy...
    Jestliže je v posledních pár letech zkušenost hráčů taková, že hra je v den vydání více, či méně rozbitá a je to nad rámec toho, co jsou hráči akceptovat, není jiné řešení, než hru v den vydání prostě nekupovat. Já to tak dělám už dlouhá léta a ušetřím si ve většině případech zklamání.

    Celé je to o tom, jak moc velkýho fištrona bude mít nakonec kupní síla, ta je na koni víc, než vydavatel i vývojář dohromady, jen si to občas neuvědomuje.

    Výseldek tedy celé "kauzy" bude v tom, že lidi začnou hry kupovat s mírným spožděním po release a to už se samozřejmě i objeví recenze, či hodnocení samotných hráčů, kteří nakoupili o chvíli dřív, než čeká jiný hráč.
    Troufám si říct, že tohle bude pro vydavatele a vývojáře velkej kopanec do zadele, aby začli se stavem svých her vážně něco dělat, protože prašule se jaxi nepohrnou. Možná v kontextu takhle Petr myslel, že by to hrám i hráčům mohlo ve fináe pomoci.
    Pořád ale platí, že hráči/kupující mají celou situaci ve svých rukách (potažmo šrajtoflích) a záleží jen na nich, do čeho se nechají vmanevrovat PR a reklamou a do jaký míry budou chytří a zachovají si střízlivý úsudek před nákupem hry.

    Občas mi tu chybí trocha nadhledu a pohody.. *5*
  • recenzie mesiace po releasu. iba na games :D podakujte polackovi
    • http://25.media.tumblr.com/tumblr_lzvrleuPW91r1n4hto2_250.gif
  • Sithard
    Vyvojari radi aby si lide pockali na recenze pred zakoupenim hry ale do preorderu naflakaj bonusy ktery po oficialnim spusteni uz nejdou ziskat.. dobrej troling :D
  • Diskusni (j)elita games.cz v plne sile! :D
  • Já doufám, že tenhle článek pomůže eliminovat tuhle diskuzní stoku. Že lidi který si timhle článkem nesouhlasí prostě odejdou a už tu bude klid. I když ne, oni se budou vracet, aby to mohli Petrovi a jiným znovu nandat, protože je přece naprosto normální, to co se děje tady v týhle diskuzi. Je to normální lidský chování, že? :) Můžete tu Petrovi psát, jakej je idi*t apod., ale podívejte se do týhle diskuze. Ten článek je vedle týhle diskuze na pulitzerovovu cenu. Jééj, to bude mínusek. Protože to je taky normální šířit tenhle ku*evskej hejt. Get a life. Představte si lidi co třeba začnout hrát za 5 let, dostanou se do určitýho věku a dostanou na něco chuť a budou číst 5 let starou recenzi a budou spokojený a vy tu s prominutím píč*jete kvůli týdnu. Tak zahleděný do sebe a jen a jen do přítomnosti, protože co neni aktuální na tom nezáleží.
    • tesat do kamene: To je jak nechat si sr@ t na hlavu a libovat si, že ten účes s h0vnem mnohem líp drží.
    • Vyjádřit svůj názor je hejt? Aha.. A tou předposlední větou jsi jen potvrdil, že vůbec netušíš o co v téhle kauze jde.
      • Koukal jsem na podcast, tam to Petr pěkně shrnul. Takže mám jisté tušení. Nicméně relevance nebo důležitost informace prostě neni daná tim jestli si lidi chvíli počkají nebo pokud ví všechno IHNED, protože věř tomu nebo ne, tyhle informace, recenze a podobný kraviny tu budou dýl než ty. A to nemyslím nijak zle. :D Nejsou tu jen prostě současný lidi který zajímají současný věci. Jsou tu i budoucí lidi, který budou zajímavý neaktuální věci... a z tohohle pohledu je úplně jedno jestli recenze vyjde na den vydání nebo týden po. Však dřív lidi četli recenze v časopisech. :D I tam měli třeba měsíc skluz u aktuální hry. A v tomhle směru se nic nezměnilo, jen jsme víc chamtivý a všechno potřebujeme hned.

        ALE. Beru, ok, chápu, pokud někdo v současný chvíli rozhoduje svůj názor na koupi na základě recenze a potřebuje to vědět hned, protože se na něco těší a neni si jistej tim jestli ty prachy nebudou vyhozený do kanálu, beru, že takovej člověk by patrně vyžadoval tu informaci ihned, jakkoliv mi to teda přijde absurdní. :D A takovýmu člověku takovejhle přístup novináře asi úplně vyhovovat nebude. Ale je to strašně subjektivní.
        • Vlastním středně velký HW eshop, který mimo jiné prodává i hry. Když vyjde AAA titul, za první týden se nám ho prodá tolik, co za další 2 roky dohromady. O tohle jde vydavatelům. Jestli si Petr myslí, že tomu tak není, tak se šeredně plete. Stačí se podívat na Mafii 3, kolik lidí tu hned první týden psalo, že si to koupilo a už hraje. První týden je stále pro vydavatele naprosto nejdůležitější. A dokud nejsou recenze, i méně kvalitní hru prodává vydavatelům marketing a hype.
  • zakladni chyba je, ze se vydavaj nedodelany hry, idealni by bylo je nejdriv dodelat, a pak dat treba tyden recenzentum

    dokud recenzenti hry s technickymi problemy nebudou tepat, tak se stejne nic nezmeni, je jedno jestli se to recenzuje na review nebo finalni verzi

    proste recenzuju, co hraju a nekoukam na nejaky poznamky a sliby od vydavatele, co tam jeste pridaj nebo vylepsi, jenze tim by si pro zmenu podrezavali vetev pod sebou recenzenti, tak radsi v ramci symbiozy davaj vsemu 8/10 a maj klid

    trochu mimo tema, ale podle me by recenzent mel hodnotit i distribucni model a rozhodne netolerovat mikrotransakce ve hrach za plnou palbu a nerikat, ze to je v pohode, ze platit to prece nemusite, ale muzete si to nagrindit
  • Tak tady Petr dost přestřelil. To je jak nechat si s r á t na hlavu a libovat si, že ten účes s h0vnem mnohem líp drží.
    • smejki
      No, Petr má v jednom pravdu - českej rybníček to neovlivní.
    • restore
      JJ presne, pre zakaznika same ****** a pre vydavatela moznost este jednoduchsie produkovat nedorobene hry s minimalnou kontrolou kvality
  • Vy ste to proste nepochopili - pan Polacek jednoducho len presiel na metodu "trolling citatelov" - funguje to tak ze sa napise clanok s kontroverziou uz v nadpise a potom sa uz len zbieraju kliknutia a pobavene sleduje diskusia. Prax ktoru napr novinky.cz robia uz nejaku dobu ;). Nabuduce to bude mozno "pixelart jako jedina cesta vpred" pripadne "bugy v hrach su vlastne fajn" alebo "ukazky hier by nemali reprezentovat vyslednu hru". Na to jedina obrana - neklikat aneb nekrmit trolla.
    • Paulcz
      Nejen novinky.cz, např. diit.cz to dělá úplně stejně, vypustí tam nějaký wtf blogísek a diskuze může prasknout :)
  • Morraw
    Nejenom, že první týden je stále kritický, ale pro většinu AAA studií je dnes už kritický i počet předobjednávek. Hry stojí obrovské peníze a vydavatel potřebuje vědět už dopředu, jestli se hra zaplatí. Mafii taky k recenzím před vydáním nedali a pak stačila zmínka o uzamčených FPS a jak se rušily předobjednávky.
    Tohle je prostě blábol a hrám a ani hráčům to nepomůže. Zase z toho budou těžit vydavatelé. Čest výjimkám. Dodnes nezapomenu na skvělý start Shadow of Mordor, který vyšel o týden dřív a navíc ve skvělém technickém stavu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit