Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Druhý Tolkien je R. R. Martin :) možná třetího až budou čekat...
    • Tolkienovi se nikdy nikdo nevyrovná *4*
    • Hlavne z toho co R. R. Martin napisal by som ho nehodnotil ako boha epickej fantasy, boze, cital to niekto?
      • Žánrové škatulky neřeším, ale sága ledu a ohně je úplně super.
        • Okej, bez zanrovych skatuliek - prehliadnime fakt ze ta najzmedializovanejsia epicka fantasy je asi najhorsia svojho zanru - a podme rovno k tomu preco je ta saga vlastne taka super.

          Fakt netusim. Ta "epicka saga nevydanych rozmerov" nepriniesla nic nove, okrem neexistujuceho deja (seriozne, mat v knihe presne dve kapitoly ktore posunu dej ku predu aspon nejakym sposobom a vyplnit dalsich 700 stran vzdychanim deti a narekom zien v stale tych istych situaciach so stale tymi istymi problemami len furt dookola a dokola -> kvalita), neskutocneho mnozstva zbytocnych, plochych a vylozene nezaujimavych postav (az na tri vynimky - ale tie len potvrdzuju pravidlo), absolutne nezvladnute ponatie sveta ktory opisuje, kde sa vsetko deje nasilu, a ked nie tak z uplne ilogickych pricin ktore citatelovu trpezlivost napinaju na hranu ...

          Ludia ktory to mozu nazvat "uplne super" imho v zivote necitali nic viac ako noviny a leporelo. Zatial som tie knihy precital vsetky a po kazdej jednej som si musel dat mesiac pauzu, a citat len kvalitnu literaturu. Nechapem, co na tej uzasnej sage niektory ludia vidia - okrem toho serialu - moze mi to niekto vysvetlit?
          • ja ti to mozem vysvetlit - minuly rok vysielalo hbo serial hra o trony, zhodou okolnosti celkom dobre urobeny aj s dobrym obsadenim, takze si velmi rychlo ziskal pocetnu divacku zakladnu, jeden az dva miliony divakov

            to samozrejme velmi rychlo viedlo aj k spopularizovaniu soiaf - a hadaj, medzi kym bola spopularizovana najviac? no medzi ludmi, ktori z fantasy literatury citali tak hobita, pana prstenov alebo eragona, proste najjedoduchsie tituly, co maju len na krok od rozpravky o princovi, drakovi a polke kralovstva

            a ver tomu, ze pre tych ludi bol teda aj soiaf riadny kvalitativny skok, tak sa necuduj, ze to povazuju za neviem ake dobre fantasy

            no a pridaj si k tomu faktor, ze je to cool mat nacitane a napozerane nejake veci co prave letia a mas odpoved

            ot : celkom osviezujuce prist do diskusie na games a nestretnut toho ruzoveho dementa jak vsade spamuje tie svoje kydy
            • Hm *7*
          • Už jsi ze sebe tu zlost dostal? *7*

            Nevím jak ti to slušně říct, ale když tě to neba, tak to nečti - sága má své slabiny a mně se třeba libí méně než Zaklínač. Říct ale že nepřinesla nic nového? *7*
            • Nepacilo sa mi to, ale vsetci tak strasne tu kniznu seriu obhajuju iba prostym faktom ze je "dobra". Ako spravny milovnik dobrych fantasy som tam skusil tu "dobrost" najst, ale ona tam proste nieje. Takze ked na to pride rec (vlakno som nezacal ja, ha ha), tak sa prirodzene zaujimam v com tie kvality su, co nove Martin priniesol vo svojej strhujucej kniznej serii, okrem seriualu? Nikto mi to doteraz nevedel povedat.

              Pacit sa vam moze co len chce, ale ked uz sa vas niekto pyta v com je to dobre, tak aspon nieco by sa najst mohlo, nie snad? Doteraz mi na to nikto neodpovedal. Tie knizky su proste dobre a Martin je kral fantasy zanru. *6*
          • Dej příklad dle tebe dobré knihy nebo serie. Chtěl bych co za tak úžasné fantasy čteš nebo co považuješ za úžasnou knihu ? Prosím :)
            • Opravdu se mi líbí ten tvuj nabubřelý způsob psaní ve kterém se chováš jako že jsi jediný který ví co jsou to hodnotné knihy a knihy hodné toho aby na nich spočinul tvůj pohled. Ty knihy co si jmenoval jsem četl né všechny, ale většinu. Popravdě na zaklínače sem se nezmohl protože mi to vůbec nesedlo. Pro mne ta série (sága chceš li) opravdu není. Tím však neříkám, že je to brak nebo, že je to strašné asi jako ty shazuješ GOT. Ano není to žádný knižní poklad a není to nic extra, ale je to rozhodně nadprůměr a promne příjemné počtení. Není to velké výpravné (epické) fantasy, je to prostě spíš o psychologii a intrikách a celkem dle mého, realný pohled na chování lidí v dané době. To že to nabubřelý a očividně člověk s vysokým míněním o sobě samém takto kritizuje mě jen pobavilo :-D .
            • Ale prosimta, ak si skutocne nikdy ziadnu dobru fantasy sagu necital, tak ich skutocne mozem odporucit vela. Ak chces nieco skutocne epicke, tak mozem odporucit seriu Malazska kniha mrtvych od Stevna Eriksona, napriklad. Ak nemas cas na citanie 1000 stranovych knih tak akakolvek brakova literatura ako napriklad Mag od Feista, Amber od Zelazneho alebo uz aj ten tolko omielanych Zaklinac od Sapkowskeho su skvelo a putavo napisane knihy pri ktorych si citatel skutocne nemusi rozmyslat, ci nepreskoci kapitolu, lebo vie, ze v nej nebude nic zaujimave, podstatne ani prijemne na precitanie.

              Ak chces knizky na jedno posedenie, cize nie serie, tak napriklad David Gemmel a jeho asi 50 romanov heroic fantasy (ktore na seba sice neprijamo nadvazuju a niektore maju aj 2-3 diely) su dobra volba. Uz dokonca aj Vychod modreho mesiaca + pokracovania + Jestrab a Rybarka od Simona Greena su lepsie, aj ked su napisane typicky beckovo, proste zaujmu a mas chut ich citat, narozdiel od cohokolvek co napisal G. R. R. Martin.

              A to si len taham z hlavy, skutocne, scena je plna dobrych knih, len k ziadnej nerobilo HBO serial. Ludia sa potom cuduju ze dnesne deti malo citaju - lebo ked si chcu precitat dobru fantasy, tak siahnu po tak neskutocne nechutnom a zlom mainstreame ako je Hra o truny, ktora ich od citania dalsich knih proste odradi.
            • *chtěl bych vědět
          • Priemerné fantasy, lepšie ako lineárna rozprávka ala lotr, eragon či riftwar, horšie ako napr. zaklínač.

            Ale až tak by som sa nad tým nevzrušoval. Je to moderné, je to "in" (hlavne kvôli seriálu) a tak majú ľudia tendencie to hodnotiť pozitívne.
            • Add: Mne nejde o vzrusovanie, nech sa komu paci co chce, ale skutocne by som obl rad keby mi tu niekto ukazal kvality tej knihy. Vsetci sa prsia, aka je ta seria super, ale nikto mi zatial nevedel povedat preco. Na tiscali sa to riesilo niekolko krat, vela krat som sa s ty mstretol aj na inych internetovych forach a dokonca aj u znamych, ked uz na to dosla rec.

              Ked niekomu doporucim napriklad Nocnu Hliadku a clovek sa ma spyta, preco prave tu seriu by si mal precitat, tak mu na to odpoviem ze je velmi putavo napisana, pomerne jednoducha ale vyborne prekombinovana, plna dejovych zvratov a sokujucich odhaleni, ze si autor s citatelom robi co chce, napinava je ako guma od gati a to najlepsie na tom je ze do poslednej vety poslednej kapitoly poslednej knihy mi nedosil plny vyznam toho co autor napisal vo vsetkych knihah z tej serie. A nie (ako sa mi casto stavalo ked som sa pytal na kvality Hry o truny) ze som deb*l lebo sa mi nepaci a ta kniha je proste dobra.
            • Myslim ze tam mas preklep, ako si medzi LotRa (ktory ma svoje kvality ale je to skutocne ciernobiela rozpravka) a Eragona (ktory bol pisany 15 rocnym chalanom ako rozpravka pre dalsich 15 rocnych chalanov) zaradit Riftwars? Mag 1/2, Strieborny trn a Zlo v Sethanolu su doteraz jedna z najlepsie ocenovanych fantasy sag, offspiny niesu az take dobre (az na Imperium), ale ajtak Feistovy nesiaha Martin ani po kotniky.
          • Asi bych mohl, kdybys mě nenapadal s nějakým leporelem. Takto tě jen slušně pošlu do háje a můžeš být rád, že jsi z toho vyšel tak lacino. *4*
            • Sarine, nedělej ze sebe veřejně hlupáka. Já jsem pochopil velice dobře, jak jsi to myslel. Podlehl jsi jakési fantasmagorické iluzi, že nikdo, komu se líbí Martinova tvorba, nikdy nečetl Tu Jedinou Správnou Epickou Fantasy, a proto nemá s čím srovnávat, protože jinak by nepsal takové "blbosti". Jestli nechápeš, proč ti "pořád nikdo nevysvětlil", proč je to tak super, tak je to proto, že jsi napřed všechny potenciální zájemce pozurážel. Kdo má jen trochu sebeúcty, ten na tebe hodí bobek. Pro mě nejsi dost zajímavej člověk, abych si myslel, že vážná diskuse o fantasy má smysl. Jo kdyby si byl třeba Sapkowski, tak bych možná zkousnul i to leporelo. Ale on si to může dovolit, ty ne.
            • Leporelo je obrazkova knizka pre deti, ak ta uraza to ze si ako dieta leporelo mal, tak potom fakt neviem preco sa vobec vyjadrujes k nejakym inym knizkam. *7* Nenapadal som konkretne teba, ale ked uz si na to tak krasne prisiel, tak som ta teda napadal tym ze ci necital nic INE ako leporelo.

              A kvality Hry o truny by ma skutocne zaujimali. Uz sa tu o nich rozpravalo vela a vela ale nikto z citatelov si proste nemohol spomenut na ziadnu inu, okrem toho, ze serial bol kvalitne spracovany.
    • Hairy_Ass
      No, já bych ho hodnotil, až dokončí ságu Písně ledu a ohně... *3*
  • smejki: Je tam nějaký deník ne? Já jsem spoustu věcí pozapomínal a připomněl jsem si to až přes ten deník ( taková menší encyklopedie)
    • smejki
      je ve dvojce. jedničkou si tak jistej nejsem. Imho biowaří kodex (DA, ME) je udělaný líp. Teď nemluvím o samotné formě ale o celkovém zapracování do hry a provázání s designem.
      • Ale tam je to tak udělané protože se člověk nemá jak jinak se o pozadí něco dozvědět.
    • Cahir
      Ten je dost strohý a moc nezohledňuje relace mezi jednotlivými tématy.
  • Jestli zůstanou i nadále u stejné politiky vůči hráčům tak to nemůže dopadnout špatně *14*
  • Amylee.Anderson
    Ať to udělají, jak chtějí. Věřím, že to udělaj dobře.
  • Hairy_Ass
    Tak přístupu "nevodění hráče za ručičku" fandím.
    • This is the ENEMY. Press LMB to kill the ENEMY. Achievement Unlocked "First blood".
    • Keyz
      Konečně bude třeba opět zapojit trochu mozek.
  • jindra.veliky
    Mohli by ten zazitek zvysit aukci za prachy *8*
    • Dobre ty tenhle me fakt dostal *1*
    • BoB.2
      jojo Jindra se zlepšuje
      • Možná byl takovej pořád a až teprve teď se řádně naučil používat sakrasmus *4*
        • deridon
          z prince se stává král
    • Cypri
      Dobře ty *1* *1*
      V poslední době mě docela rozsekáváš *1*

      Nechápu proč ti dycky naflákaj takovejch mínusů? Ze zvyku bo co?
      každopádně dobrý *1* za mě +1
    • Skoda, ze sa to tak tazko riesi. Bud upadnes do klise (stranger in a strange land; mentalna porucha) alebo vysvetlis zakonitosti sveta v manuali. Citat dnes manual, to sa uz nenosi ;)

      Posledny zostava uz len ten sakramentsky prepracovany dizajn.
    • Cosi
      Tak u Prvního Zaklínače ztratil Geralt paměť a podle toho jak se hráč rozhodoval se utvářela Geraltova osobnost, ne? Protože podle voleb různě komentoval cutscény. A postupem hrou si vzpomínal na své bojové umění. Ale nevím jestli se někdy zeptal Marigolda, Tris atd. kdo vlastně jsou a odkud se znají.
      • smejki
        formování osobnosti je samozřejmě jedna věc a je jasné, že nějakou si už musí přenést do druhého dílu, ale já mluvím jeho orientaci v herním světě, která nekoresponduje s orientací hráče. Tím trpí i první díl. Abych citoval Dana Vávru:
        Přijdu někam a maník povídá:"Přijeli nilfgaardští" a na to Geralt opáčí:"Jo, tak ty<>svině nilfgaardský?" a já si povídám:"Kdo to sakra je?"
        • Hairy_Ass
          Kdo četl knihu, ví. Ale je pravda, že to není omluva. Hra by měla fungovat nezávisle.
          • Cosi
            Souhlas s vámi oběma.
            • To budou mít ti chlapci, čekajíc že najdou druhýho Tolkiena, slušný šok. Středoevropský cinismus holt není pro každého.
            • Cahir
              Knihy (alespoň ta první) se na popud hry dokonce přeložily do angličtiny.
            • Oni to beztak brali jako takovou reklamu pro Sapowského. Chceš mít ze hry plný prožitek? Kup si knihu. Stejně si myslím že zaklínač by měl být v povinné četbě jako ukázka toho že může být kniha s elfy, trpaslíky, čaroděj a vílami a nebýt dětskou pohákou.
      • No s Triss by to bylo hodně zajímavé. "Bývala jsem nejlepší kamarádka ženy kterou jsi šíleně miloval, ale byla trochu rozhoďnožka a ty jsi se se mnou v depresi vyspal..."
    • Cahir
      Přesně tak. A nemělo by tomu tak být ani u neznámého hrdiny v Cyberpunku, resp. neměl by to být problém. Myslím, že novým hrdinou, který bude tabula rasa, se problém sám přirozeně vyřeší a CDProjekt nemusí vymýšlet kraviny.
  • Lepsi by bylo, kdyby se CD Projekt soustredil od nas na ten vychod, kde lidi Zaklinace pochopi a nedela jim to zadny problem. At je nejaka ta alternativa k zapadni produkci.
  • ucho
    vážně je to obrázek ze hry?
    • sleepless
      Není samozřejmě, je to ilustrák z Game of Thrones. Tak nějak nás nenapadlo, že by si to někdo mohl myslet, čili díky za podnět.
      • ucho
        no tak proč tam píšete po najetí myši nad obrázek: "Obrázek ze hry Cyberpunk"?
        • no hej ked tam dam mys ta napise ze zvetsit
    • jindra.veliky
      hloupejsi otazku uz si snad napsat nemohl
    • Uz v titulku se pise ve "stylu (jako)" Hry o truny ;)
      • PreidaQ
        To snad ještě neznamená, že tam musí prásknout zrovna obrázek Hry o trůny. Lidi to může docela mást.

        Edit: Aha, po najetí na obrázek už chápu ten problém.
        Edit 2: Hlavně, že se odkaz toho obrázku jmenuje agot-game0-img218735.jpg. Tyhle mystifikace vám to dělá automaticky nebo je to chyba autora?
        • ucho
          ano, o to najetí myši mi šlo. ale očividně tady zdejším redaktorům přijde v pořádku psát u obrázku ze seriálu "Obrázek ze hry Cyberpunk" a pak tu ze mě dělat vola... trubky jsou to, co si nevidí ani na špičku nosu.
          • sleepless
            Je to chyba systemu, o ktere jsme nevedeli, protoze nas na ni nikdo doposud neupozornil. Cili diky za upozorneni a myslim, ze tim tuhle debatu muzeme uzavrit, nez se tu nekdo zbytecne rozvasni nad kravinou.
            • ucho
              však v klidu, nenapadlo mě, že někdo nebude vědět, co tím prvním příspěvkem myslím, čili díky za pochopení.
          • ales.smutny
            Jde prostě o funkci systému, kdy, pokud je k článku přiřazená hra, v popisu obrázku naskočí věta "Obrázek ze hry ... "

            Čímž bych sundal komárovi hrb a uzavřel tohle téma :)
            • ucho
              ta funkce systému je chyba systému. v tom případě by se mělo systému umožnit, aby se negeneroval tenhle text u obrázků, které se hrou nijak nesouvisí. to snad nemůže být takový problém... v současné chvíli je totiž tento text nepravdivý...
            • Nahodou v tomhle je to ale pravda. Si tam dejte tu funkci, abyste mohli popisek v pripade nutnosti zmenit. To vam programator udela za pul minuty. Taky sem divne dival na jakysi obrazek z Crytek enginu kde bylo napsano Crysis 3 a pritom tam byly lesy, louka a potucek :)
          • Hairy_Ass
            Tak snad každý pozná, že to je z toho seriálu a ne ze hry....
            • ucho
              Hairy_Ass: tak to jsem tady správně ne? nebo tady snad někdo někdy řešil něco jiného?
            • Hairy_Ass
              Nechci obhajovat nic, jenom podotýkám, že tady řešíš kraviny. *3*
            • ucho
              taky chceš obhajovt "Obrázek ze hry Cyberpunk"?
        • ales.smutny
          Chyba autora? V systémovém názvu souboru obrázku? Sorry, až tak do detailu to fakt neřeším. Jinak AGOT = A Game of Thrones, ale to je pro moje potřeby na disku v adresářích.

          A ano, můžu tam pád pošesté ten samý jediný artwork ke Cyberpunku, ale... nedál a nechci dávat :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit