Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Fuka je borec pred 25 lety udelal jednu primitivni textovku a dodnes z toho zije *1*
    • Mně se hlavně líbí, jak erudovaně mluví o algoritmech a o tom, jak dnešní programátoři stojí za h*vno... Já o tom vím též to h*vno, ale aspoň nechodím do herních podcastů a netvářím se jako největší vývojářský guru. Tím spíš, když se jedná o podcast o E3 2014, zatímco jeho vývoj se zastavil někde na přelomu osmdesátek a devadesátek.

      Podnět k zamyšlení: Proč Fuka vlastně nejde dělat cvakače lístků do Arcade muzea? Třeba by si i vysloužil onu vytouženou fotku nějaké dívky, kterou by se mu podařilo umně nabalit na ty své umolousané algoritmicky propracované a zcela procedurálně generované textovky...
  • Ten Fuka je fakt úplně mimo...

    http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20100529225641/callofduty/images/e/ee/Jesus_Facepalm-dos.jpg
  • jakub.horsky.7
    nechci být hater ale aby takhle někdo VYjebal se zaklínačem to je na ránu do palice *16* *16* *16* *16*
  • Fascinuje mě jak pan Fuka mluví o cukání ve hrách způsobených línými programátory.
    Potrefená husa asi nejvíc kváká -- ano, jsem programátor, a cítím se potrefený. Pane Františku, a Vy jste v posledních 20 letech pracoval na nějaké te "cukající" AAA hře, že je vám tak jasné, jak jsou ti programátoři líní?
    Herní programátoři jsou z mé osobní zkušenosti ta nejlínější stvoření, která velmi líně sedí u počítačů běžně i 12 hodin denně včetně víkendů, líně si prožijou závěrečnou fázi (crunch) dodělávání projektu, kdy se běžně v kanceláři i přespává a neskutečně líně přidávají do her další a další věci, aby se pak dozvěděli, že teda skutečně byli líní "protože to cuká".
    • Bohuzel, to mistnim expertum (a ani Frantovi Fukovi) nevysvetlis. Kouknu do diskuze a polovina lidi by mu tu pomalu za ty sracky, co hlasal, libala ruce. Franta NIKDY nedelal na velke hre. Jeho nazory jsou pouzitelne u vetsiny indie produkce, kde jsou hry po programove a technologicke strance velice podobny tem 8mi bitovym, co kdysi Franta psal. A ani tam to neni tak ruzove protoze narozdil od tech 8mi bitu na PC neni unifikovany HW, takze optimalizovat na konkretni HW je nesmysl. Nerikam, ze progrmatori v obecne rovine nejsou zvlastni a trochu lina stvoreni ... ale to co ze sebe vyplodil FF a co tu treba strasne obhajuje pan Ucho, je totalni blabol. Franta zamrzl pred 20ti lety.

      Co se tyka jeho tematu o pribehovosti her, tak to je ciste subjektivni vec a kazdemu se libi neco. Ale i u tohole tematu mi Franta prisel drobet mimo.
    • ucho
      ano, není to přesné. pokud se hra cuká, tak programátoři nemusí být nutně líní, další varianta je, že jsou to matláci, kteří to zoptimalizovat nedokážou.
  • Pan Fuka ma svoje vyhranene nazory. Ok to je v poriadku, Tak isto sa trochu zasekol v minulosti a pozera sa na hry/veci z tohto pohladu, a aj do beriem ze je to jeho pohlad. Ale na jednej strane tvrdi uz ani nevie ako sa dnesne hry robia a v zapeti kritizuje dnesnych programatorov ze je to banda flakacov co nevedia nic naprogramovat a zoptimalizovat. Nehovoriac o dalsich hlodoch ktore tam pusta a pardon ale to miestami uz neboli ani diskutabilne veci ale fakt sprostosti. Jedna vec je mat nazor a druha si vymyslat a zavadzat. Ma nejaku historu za sebou, to mu nikto neberie, ale miestami mi to prislo ako keby povedzme Dan Vavra isiel prednasat na nejake sympozium chirurgov. Asi by to bolo rovnako k "veci".
    • ucho
      s tou optimalizací má pravdu. takhle se to holt dělá. proč by se programátoři snažili něco optimalizovat, když to nějak běží a výkon počítačů jde stále nahoru? bohatě stačí, když ty hry nějak šlapou na průměrném stroji a víc výkonu se z toho ždímat nemusí, protože už se to nepovažuje za efektivní... a ne moc dobře optimalizovaných her najdeš tunu...
      • Tak nejak niekedy uvazujem ci ma zmysel vobec reagovat ale skusim. Prva vec je tradeoff - vzdy bude boj medzi grafikmi/designermi ktory si nejak predstavuju level/mapu/prostredie s urcitou detailnostou a funkcionalitou a chceli by to nafukovat a programatormi, respektive budgetom ktory je predanu zvolenu technologiu/hw. Dalej treba si uvedomit ako az nechutne rastie komplexnost enginov ako aj pouzitych technologii. Uz len samotne api k jednotlivemu hw a roznym middleware kruto narasta, co umoznuje zaniest nejaku tu chybu. To ani tak nieje ospravedlnenie tvorcov hier ako skor realita ze aj pri dvoch rovnakych PC staci ze jeden ma inu verziu ovladacov a uz moze byt vysledok diametralne odlisny (ostatne to moze nastat aj pri konzoliach ak uzivatel neupdatne firmware).
        A posledna vec, Fuka sa ohana hrami z roku +/- 2000. Nech si nieco spusti z toho obdobia - max par tisic polygonov na scenu, textury 256x256. Ani dnes nieje problem vyrobit taku hru, ale kto by to hral a kupoval ? Hraci si zvykli na urcte standardy a tie stale rastu.
        • Já se v té technické stránce teda moc nevyznám, ale vzpomínám si, jak v nějakém fightclubu byl nějaký slovenský vývojář (nevzpomínám si na jméno hry, ale bylo to něco ve vesmíru, a snad z toho chtěli mít časem i onlinovku, každopádně to byla asi už dost slušně velká hra), s tím, jak už půl roku hru optimalizují, a jaká je to děsná fuška, a když hra pak vyšla, tak se na ní snesla vlna kritiky, jak je neoptimalizovaná. Tak možná ta optimalizace není zas tak snadná. A to, že se to cuká, nemusí být nutně tím tím se na veškerou optimalizaci vyflákli. Taky je asi něco jiného optimalizovat stovky a miliony řádků kódu.
  • Fukovi lze jedine doporucit, at se vrati ke svemu "zemepadu" a jde exhibovat tam kde mu to budou jeste zrat. :-D
  • Fuka nepochválil Zaklínače, Kingdom Come, FIFA!!!! Upalte ho!!!!! *16* *16* *16*

    (vtip)
  • Promiňte ale ten člověk je namyšlený, arogantní ignorant. Jeho komentář nestojí za starou belu... Vystupuje jak mistr světa s nohou přes nohu, rukama hází jak největší snob. Když už si někoho pozvete , tak ať se chová před kamerou jako člověk. Je mi z něho nablití, toho potkat v hospodě už ji má...
  • ...evidentne niekto, kto si nestrekne do textilu zo sucasnych recyklatov, lebo ma nieco za sebou a nieco aj dokazal, bude v dnesnej dobe odsudeny na smrtiacu kritiku zo strany anonymnych geniov s bohatou historiou v prehliadaci. Pan Fuka bude urcite zdrteny nepriaznou v hodnotnych diskusiach...
  • Dobrý den. Pan Fuka už není fajn. Je to hipisácký Hulán. Ten člověk se už zbláznil. Dělá se mi z něj nevolno.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit