Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • k ESO sem prisel jako slepy k houslim. Jedinou hru z cele serie kterou sem dohral byl oblivion a ani ten ve me nezanechal nejake vetsi vzpominky:) Ale zanr MMO se mi zamlouva, at uz po 2letech WoWka ci zkousky STWOR nezanevrel sem na onlinovky. Takze jak bych popsal zazitek z ESO....
    V prvni rade urcite nelituju penez za porizeni teto hry...ale tento dojem sem ziskaval postupne.
    lvl 1-10 mi prijde totalne nudny a vubec bych se nedivil kdyby to nekteri lide po absolovani prvnich kroku vzdali:) postupne sem se do toho dostal a zacal poznavat hru a zaroven i srovnavat. od lvl 20+sem si hru opravdu uzival, questy, dungeony, chytlo me to. 50tka prisla co nevidet a stale me hra bavi nicmene tato hra porad ma spoustu much k doreseni a taky nektere zalezitosti co mi prisli v jinych hrach naprostou samozdrejmosti tu proste nejsou viz treba aukce, absence World PVP ( v ESO pouze ZONE PVP) vetsi paleta skillu a spells a jine drobnustky. Dale je tu ta dvojsecna zbran toho ze kazdy hrac muze byt cimkoliv..je to v urcitych situacich prijemne, ale taky odpada ten punc toho ze kdyz chci byt tank a nebo healer musim si zvolit urcitou class a nosit urcity typ brneni..ted to ve hre vypada ze 80% hracu jsou tzv. Battlemage jinymi slovy typek v heavy armoru co kolem sebe mava staffou a hazi fire,frost atd... spelly na vsechny strany a kdyz se k nemu dostanete jednoduse prepne na stit a mec / two hand zbran a jede do vas jako by se nechumelilo..je to neco noveho a bori to zavedene pravidla..otazkou je zda je to dobre ci ne. osobne nejsem pro, ale mohu stim ve hre zit..Zatim to jsou jen prvni dojmy a uvidim zda bude mit hra stale co nabidnout i po dovrseni veteran ranku 10. Nicmene dlouho sem se k tomu stavil jako k necemu od ceho sem ocekaval ze trumfne me prvni kroky v MMO (WoW) ale ty casy uz sou jinde a nemyslim si ze ESO sesadi z pomyslneho trunu onlinovek WoWko (to se dle meho nazoru sesadi jedine samo tim ze z toho udelaji kardinalni blbost:D ) ESO ale muze byt dustojnou variantou pro ty kteri s WoW a jinymi MMO skoncili a nelaka je se vratit..Mohu zatim tuhle hru jen doporucit a novackum poradit to aby opravdu prekousli ten start:D pokud si tato hra ziska dobrou zakladnu stale hrajicich hracu tzn. Staly prisun penez do kapsy Zenimaxu,Betshedy budou mit i vuly se o hru starat a zlepsovat a tak to doufam i bude..
    omlouvam se za gramaticke chyby , ale sve jsem sdelil:) Diky
    • Presne toto sem psal pod nejaky clanek z betavikendu - ze presne takto bude hrat driva vetsina hracu, protoze je to defakto jediny pouzitelny styl.

      Proc to tak je sem psal taky - hvy armor te nikterak nepenalizuje, behas stejne rychle jako v kosili, plizit se muzes uplne stejne jako bez nej, kouzlit muzes taky ... mno a dalsi vec je herni mechanika/ucinost. Hrat trebas s lukem = jak kkt behat kolem moba a postupne ho usutovat, protoze jednotlivej vystrel mu nic moc neudela a nez k tobe dobehne, stihnes maximalne druhej. Pak uz potrebujes tu zbroj ...

      Aby to fungovalo, musel by byt zasadni rozdil ... trebas v tom, ze v hvy zbroji klouzlit nemuzes vubec, v med ... te to nejak limituje a na kouzleni v plny sile proste musis mit robu. Coz automaticky znamena, ze toho fyzicky moc nevydrzis ... Stejne tak pro boj s mecem by hvy zbroj = daleko pomalejsi/mensi dmg/... nemoznost uskocit ...
      Prozmenu bez armoru bych ti dal klidne nekolikanasobnej dmg, moznost se utoku vyhnout, zdrhnout z boje ... coz bys ve zbroji trebas nemel sanci.

      K ty postave kterou si popsal totiz driv nebo pozdejs dospeje kazdej hrac, jednoduse proto, ze je to nejefektivnejsi sestava v ty hre - pancir a kouzla ...
  • Stale stejna pohadka, fankidove opet vsem cpou jak je to dobra hra. Za mesic po ni nestekne ani pes a za pul roku tu bude jiny hype. *15*
    • Stale stejna pohoadka. Znudene deti se snazi hatovat a je jich cim dal vic.
      • Skoda, ze to je fakt ty butthurt fankide. *3*
        • Dalsi vestecka koule? Osobne nevim jak dlouho vydrzi, ale vim, ze me osobne vydrzi odhadem na dva mesice jeste, coz jsem napr. u SWTOR nemel, z toho odhaduji ze pul rok je jeste kratka doba na zmenu modelu. Duvod je jednoduchy SWTOR prechazel na novy model po 3/4 roku s tim, ze uz na nem museli makat a vetsina lidi odesla po mesici, maximalne po dvou.
          • Jaka vestecka koule? D3, Simcity 4, GTA 5, Assassins Creedy, Arma 3, a dalsi prehypovany tuctovky... Tyden se hypuje, za dalsi tyden uz hru hraje miziva cast lidi a jde se hypovat jina "pecka". Poslednich par let porad dokola. Na to abch to videl, nepotrebuju vesteckou kouli.
          • U swtor byl uprk hracu zhruba 50% po 3ch mesicich provozu. Uz cca po 2 zacli premejslet, ze stim budou muset neco delat a po tech +- 3ch ohlasili f2p. Dalsiho cca 1/2 roku to vyrabeli, aby nakonec spustili defakto p2w. Presto to nekomu zjevne zachraniho kejhak, i kdyz na splaceni investice si zjevne par let pockaj (zrovna nedavno sem nekde videl cisla - prijem neco kolem 130M rocne, kdyz od toho odectes naklady na lidi/provoz ... tak jim z toho mozna neco kolem 30-50M muze zbejt => po nejakych 5ti letech budou na +- nule).

            Nemyslim si, ze u teso to bude vyrazne jiny, protoze jamile dohrajes (pri hodne obcasnym hrani ty +- 3mesice) ... tak muzes leda pvp, coz proste v podobe aren zajima minimum hracu. Jako ve vetsine soudobych games nemas zadne duvod se vracet, => svet zustane pustej a prazdnej => novacci budou odchazet daleko rychlejs, protoze nebudou mit s kym hrat.
  • Pokud mi skleroza slouzi, tak do lotra si defakto veskerej obsah muzes odemknout za +- 500. Pokud se ti povede sehnat prislusnej balicek datacu. A pokud si prozmenu platis mesicne, tak ti cinkacky vpohode vystacej (pokud za ne nekupujes kraviny) na libovolnej dalsi datac.
    • V lotro staci mit dve postavy a jet je soubezne, a diky prochazeni lokaci a hunteni vsech moznych odmen v podobe turbine pointu, muzes postupne odemknout i ostatni datadisky prostrednictvim storu.
      Ale diky tomu se to stava neskutecne narocne na cas a hlavni problem lotra je i mensi komunita. Takze mas problem vubec nekoho na nizsich levelech sehnat.

      System v ESO je zajimavy v tom, ze se tzv. Megaserver soustredi na instance, ktere ty sam nevidis a neovlivnis a oteviraji se podle zatizeni na danou lokalitu. Takze i kdyz bude v dane lokalite malo lidi, meli by jste byt v jedne instanci a ne na 10 rozdelenych serverech.
  • Osobně celkem chápu názory pro i proti, v mém případě je to ale čistě o tom, že mě hra nebaví. Málokdy se mi stává, že podstoupím celý zdlouhavý login do MMORPG, kouknu na soupis questů a okamžitě zas vypínám, protože si vzpomenu, že na tohle nemám nervy...
    • Nechapu. Pokud jsi byl predem rozhodnuty nedat hre sanci,proc jsi si ji kupoval?
  • Hraje tu někdo tuhle hru krom Skyrim nerdů jako je Jump apod. Zajímal by mě názor někoho komu se nelíbí Skyrim a TES sérii považuje jen za další high fantasy.
    • Ja uz jsem tu nekolikrat psal,ze nejsem prilis velky fanda TES serie. Plytky svet,zoufale questy bez moznosti volby,neustale se recyklujici lokace a zadny zajimavy loot. Ale u ESO se bavim jak uz dlouho ne,i kdyz to rozhodne nebyla laska na prvni pohled. Obzvlaste zacatek hry je neco priserneho.Mozna se snazi odradit hrace,nevim.
      • tys nepochopil o čem tes je, je to sandbox rpg
        • Ono se (naprosto cokoli) z TES serie da nazvat sandboxem? Tedy si tam muzes hrat (nejak smysluplne) aniz bys plnil predpripraveny qsty? lol

          Za sandbox povazuju minecraft - tam si muzes stavet doaleluja. Nebo zminenou eve - muzes vesele tezit/obchodovat/piratit/... takovych her je povicero, ale TES se k nim rozhodne neradi.
        • tak ted jsi urazil vyznam slova sandbox *2*
          podivej se na EvE nebo Ultimu a zamysli se nad tim co jsi rekl...
        • ?
  • tonnymontana
    Tak cim vice tuhle hru hraju tim vice si to uzivam:) level pokud hrajete prijemnym tempem roste strasne pomalu. Asi jako v jedne z mala her beham po krajine hledam truhly, nerosty popripade ruzne zakouti s obsahem. Co jsem napazil na nepratele jsou prijemne odlisni, pokazde nejaka ta jina potvora. To ze tam neni hutnej end game je logicke a u vetsiny mmo se doplnuje postupne. Kazdopadne leveling tady jde pomalu tzn nez bych byl vymaxovanej obsah urcite bude o to se nebojim. PvP me moc nezajima ostatne jako v jinych hrach. PvE je povedene, aktualne je dost hracu takze je skym hrat. Interface je strasnej, to se dalo cekat a doufal jsem v nejake rychle addony ktere nastesti uz jsou. takze hru si hodne upravite dle sve chute, vcetne grafiky. Souboj system je zabavnej a pokud hrajete jako ja stylem ze delate tezsi Q pro vas level, je souboj docela narocnej a clovek klidne parkrat zdechne nez prijde na vec.

    dalsi mesic urcite zaplatim hra me presvedcila ze pro me je zabavna. zda zaplatim i potom uz je otazka kam hra bude smerovat. Ale zatim je to ok, snad se pocet hracu udrzi nad hladinou F2P ktere by hru zabilo jako vsechny ostatni.

    Samozdrejme je ve hre dost bugu, mobove se nekdy chovaji divne, narazil jsem i na chybejici texturu ale na to ze je hra v provozu "par dni" to jsou opravdu malickosti. dnes kultovni mmorpg pri spusteni nekdy ani nesly hrat. Pokud je nekdo fanousek elderu a ceka od toho skyrim bude zklamanej, pokud nekdo ceka neco jineho nez WoW at to urcite zkusi:)
    • Naspal jsi spoustu odstavců, ale důvod proč si koupíš další měsíc jsem nezachytil. To co se ti líbí nabízí každá F2P hra a ještě je to lépe zpracováno..
      • Proc bych pokracoval dalsi mesic? Tak nad timhle stale jeste premyslim, ale rucicka vah prevazuje, ze budu pokracovat (leda bych si chtel na chvili odpocinout a zahrat jinou hru).
        1) Pribeh - duvodem je, ze jsem jeste nedosel na konec a myslim si, ze jsem jeden z tech, kteri jedou rychleji nez prumer. (VR2, pred sebou skoro cele dve frakce k projiti + temer cely cyrodil - PvP)
        2) Questy - nektere jsou opravdu zajimave a zalezi na cloveku, co mu sedne, naleznete mezi nimi humorne, vazne a i bezne z jinych MMO (potreba anglictiny, nemciny nebo francouzstiny).
        3) Dungeony - vcera jsem byl prvni veteran dung (slozitejsi verze toho puvodniho)
        - prvni dojem byl, ze dany boss ma mnohem vice HP a trva dele ho zabit, ale casem zjistite, ze musite reagovat vice nez na normal (vsichni ve skupine), souboje jsou akcnejsi a i kdyz se nam nepodarilo zabit zaverecneho bosse a to tesne, tak jsem odchazel z dobrym pocitem
        4) PvP - Cyrodiil - pomalu jsem zacal v teto lokaci plnit PvE questy, ucastnil se nekolika obran, utoku ve vetsi skupine a nebo 1v1 at uz jsem dostal neskutecne na zadek nebo jsem nekoho dostal.
        - existuje tu prostor pro zkoumani vlastnich moznosti a nezalezi na tom, zda jste na zacatku jel jen luk nebo kouzla, ale na konci zjistite, ze vam vic vyhovuje obourucni sekera a tak ji pojedete, s tim souvisi i neustala snaha se zlepsovat
        5) Adventure zone - osobne se tesim na adventure zonu, ve ktere bude vetsi skupinka lidi (12, 24). Ze zkusenosti z Dungeonu (4 hraci), kde uz se vam to muze jevit jako chaos a co teprve 12 a vice. Ale ja nemam pocit chaosu z dungeonu a doufam, ze nebudu mit ani z adventure zone a vzniknou opravdu zajimave souboje, kde kazdy ma sve misto. Dovolim si srovnani s WoW, kde jsem si treba jako DPS pripadal jako doplnek a healer na ktereho se vsechno svadelo. Ale zde vidite, ze se musite snazit, jelikoz jako DPS mam sanci ovlivnit prubeh bitvy nejen silou utoku, ale napriklad preruseni leceni, odstreleni moba od healera aj. Takze at uz dungy nebo adventure zony vidim, jako dlouhodobejsi zazitek, dokud je nepokorim a to me urcite zabere minimalne mesic.
        Navic se zkuste vsichni zamyslet, co v dnesnich MMO je vami oslovovany endgame. Maximalni level je tu teoreticky z hlediska pribehu 50 level, kde teoreticky jsem zkoncil, ale muzete pokracovat pribehem ostatnich frakci. Pote tu existuji veteran ranky, coz znamena, ze by mohl byt endgame na maximalni urovni ziskanych zkusenostmi. Jenze zde jeste muzete trenovat boje se vsemi zbranemi, armory, class skilly aj. Takze teoreticky endgame je i to, ze vylepsujete postavu jako takovou. Pro nekoho je endgame ziskavani equipu, az bude mit maximalni itemy. Pro nekoho je endgame, ze se stane emperorem a ziska cely cyrodiil pro svoji frakci. Endgame ve hrach pro nektere z vas jsou neustale souboje v PvP arenach, battlegroundech nebo neustale pokorovani dungeonu a cekani hned na dalsi obsah, ktery vam vas pseudo endgame prodlouzi. Endgame, ale znamena konec hry, tedy dokud si hru uzivate, tak teoreticky endgame neexistuje a o tom by melo byt MMO, pridavani obsahu by melo slouzit pouze k prodluzovani pozitku. Dokud me tato hra bude bavit, tak pro me ma smysl, a tedy ma i smysl pokracovat v mesicnim placeni.
        PS: Odhadovana doba, po kterou me tato hra bude jeste lakat obsahem, se z meho pohledu pohybuje tak na 1-2 mesice ode dneska a to minimalne. Coz znamena, ze pokud by se nasel nekdo podobne aktivni (nad prumerem) jako ja, tak by mohl mit postarano v soucasne dobe o zabavu tak na 3 mesice. Nepocitam do toho tyto extremy - lidi, kteri uz maji vsechno projito a vymaxovano, protoze ty to zpravidla neudrzi v zadne MMO, a nepocitam ty extremne "pomaly", protoze pro ty proste MMO s mesicnimi poplatky nema moc smysl, pokud jim zalezi na penezich vs casovy uzitek. Prece jen platit mesicne za dve hodky u teto hry nema vazne smysl, to at si koupi radeji singleplayer hru a nesnazi se hrat MMO.
        • Jen jedna malá otázečka k tomu co píšeš na závěr, že hra nabízí z tvého pohledu zábavu tak na cca 3 měsíce a nezdá se ti, že je to na MMO-RPG hru kapánek málo ? A pochybuji o tom, že každé 3 měsíce budou vydávat takové patche, abys měl zase 3 měsíce co hrát, aby to nedopadlo jako v SWTOR, kde také díky chabému endgame většina hráčů utekla zpět.
          • Jeste jen doplnim, ze hry bezne single stoji 1000-1400. Pokud si koupis tuto hru, tak dostanes mnohem vetsi obsah, nez jsi zvykly v ruznych single player hrach, stravis ve hre hodne casu za "mensi" cenu.
            Kazdopadne ve srovnani se singlem uznavam, ze nemuzes stravit libovolny cas ve hre, pouze na zaklade predplatneho (single si muzes zahrat klidne za 6 let zpetne bez noveho placeni).
            Jenze tohle je MMO a obsah by se mel vyvijet, takze ja osobne jsem do teto hry sel z duvodu mnozstvi obsahu vs single player hra a dostal jsem neco navic napr. crafting, ktery je v teto hre oproti vetsine singleplayer hram uplne na jine urovni.
            • Naprostý souhlas s Jumpem.
              pokud TESO nehrajete wow grind stylem kdy za týden dojedete na 50 a brečíte, že nemáte end content ale místo toho procházíte krajinu, plníte questy, craftíte, chytáte ryby, nebo hrajete jako jako součást RolePlay guildy, čeká vás určitě pár stovek hodin zábavy, která po přepočtu kč/hodinu vyjde na celých 11kč denně, hrajete-li 2 hodinky už je to 5kč na hodinku. To je 25x levněji než návštěva neinteraktivní zábavy v kině a 12x levněji než polední menu ala UHO s pomletým separátem v IV cenové.
          • Za sebe muzu rict-ne nezda.I kdyby me hra bavila ''jen'' tri mesice,tak co jako? Jak dlouho vydrzi bavit prumerna ''offline'' AAA hra? Vazne nechapu potrebu lidi stravit u hry 10 let.
          • Z hlediska projiti zakladnich veci, jako jsou lokality a dungeony, tak celkem ani ne. Protoze dale je tu progress adventure zony a hrani PvP, ktery to vsechno natahne. Co se tyce noveho obsahu, tak se chystaji dalsi lokace a nedokazi odhadnout, jak moc to zabere casu. Ale nikdo nerika, ze MMO hru musis hrat rychle a opravdu se v soucasne dobe beru za nadprumer (zacni cist knizky, vsechny questy a cas se ti protahne).
            I ostatni MMO (např. i WoW) maji problem s konstantnim udrzenim lidi ve svem svete, zpravidla po datadisku lidi vydrzi urcitou dobu (nekteri mesic a jini tri mesice). Obsah tu je a dobu hrani prodluzuje komunita. Pokud beres jako priklad SWTOR, tak ten jsem hral od zacatku a u nej jsem vydrzel mesic a uz druhy mesic, jsem nemel do ceho dloubnout. A to jsem mel zalozene i jine postavy, ktere (kdyz nepocitam jinou frakci) meli naprosto stejne questy a lisili se pouze v hlavni dejove linii, ktera byla dobra, ale neudrzela me tolik jako kdyz mam jednu postavu a z tou projdu vetsiny questy i od ostatnich frakci.

            3 mesice je dlouha doba a do te doby si budu uzivat hru, pokud se do te doby nic nezlepsi, tak pak uz to bude zalezet pouze na komunite, zda me tam udrzi a nebo zda se ke hre napr. po pul roce vratim. Prozatim zustavam optimisticky a ziju soucasnou situaci.
      • Free to play. MODLA MMO HER!!! Prosim ukaz mi freetoplay hru, kde to je lepe zpracovano, prosiiiiim, same kecy :D Vre ve me trosku agrese pri pojmu F2P. lotro,swtor,aoc-nezajem, dalsi?
        • To same RIFT - uninstal po petiminutach - kopie WoW
          • nj, blb jako ty samozrejme nechape, ze rift se nijak netaji tim, ze wowko kopiruje + navic obsahuje spoustu mechanik, o kterych si wowko muze nechat leda zdat ... a hlavne ... da se to hrat uplne gratis.
          • Co tak ji onanovaat na tu vaši směšnou stránku, tady jsi jen pro smích.
            • To bude asi tim, ze F2P hry jednoduse dobre nejsou, kdyz uz do te zumpy spadnou *1* *12*
            • Co takhle konecne napsat nejaky dobry F2P titul. Ty vole kazdy tu hatuje a nedokaze napsat jedinou dobrou F2P hru.
    • Lip bych to ani nenapsal, naprosty souhlas. Hru si uzivam uplne stejne a po zklamani z bety je to o to vetsi prekvapeni... Po 140 hodinach na VR1 to zacina byt teprve vyzva.. *3*
      • Jj, pokud odfiltruju "Hatery" a tech nekolik malo negativnich recenzi hracu TESO, tak z toho vychazi docela slusna hra. I na poslednim Fight clubu 175 to vcelku zkritizovali, ukazali par chyb, nejedna se o revoluci, ale na konci potvrdi, ze je to bavi a ze budou hrat dal. Ja mam rad i takovy ten exploring naslepo, prochazeni krajinou, hledani pokladu/truhel, ten v TESO pry je. Ale porad vaham, jestli do TESO jit. Cena za hru neni problem, ale ty mesicni poplatky jsou.. Proste nekdy mam nekolik tydnu cas na hrani a pak zas tydny ne (prace, barak atd.), proto nemam rad mesicni poplatky a mel bych spatny pocit z vyhozench penez, kdyz bych nehral. Chjo, asi proste pockam.. a budu sledovat aktualni deni kolem TESO..
        • Souhlas, urcite se nejedna o revoluci, ma to zatim dost chyb, ale hraje se to po tom, co si clovek zvykne na urcity mechanismy, samo. Mel sem taky obavy, ale rekl sem si, ze v nejhorsim jim prachy do chrtanu dalsi mesic nenarvu, kdyby me end-game nezaujal. No, zatim jim to bastim, dalsi mesic jeste urcite dam a uvidime dal, s cim prijdou...
  • www.youtube.com/watch?v=QT0wo3q3HXc
  • A hype a šaškárna roku pokračuje, no hlavně že je sranda obzvláště v diskuzi pod článkem :-) . Nicméně co se samotného TESO týče, tak hra naprosto ničím nepřekvapila a stala se přesně tím co většina tušila, je to opravdu jen další MMO fantazy, kterých jsou na trhu tucty a přesně jako ty tucty i dopadne, vlastně jeden rozdíl oproti jiným hrám tady je, hra nese v názvu "The Elder Scrolls" proto je kolem toho takový humbuk, kdyby se to jmenovalo jinak, tak po TESO ani pes neštěkne.

    Takže MMO vody se nerozčeřily, ani nerozčeří, pomyslný MMO král zůstane i nadále na trůně a tohle ESO - TESO si svou malou hráčskou základnu uchová, ještě mě tak napadá, že trn z paty této srág*ře můžou vytrhnout jen konzolisti i když se mi to velice příčí.
    • V zásadě máš pravdu, hra z dnešního MMO standardu nijak nevybočuje, nepřidává nic, co už tady nebylo - stejně jako třeba SW TOR.

      Jenže narozdíl od SW Toru - to jak je to "obyčejné MMO" namixované v ESO, prostě funguje. Možná to je částečně i komunitou, jejíž jádro se rekrutuje z řad fanoušků TES série - a ESO se drží původního TES konceptu jak co do grafiky, tak do lore, a taky do toho hlavního - otevřený svět a poměrně solidní volnost, co se týká MODování hry. Ano , je tady typický spawn systém a level scaling - jenže naorzdíl od takového vyhypovaného SWTORu - tady není procházení dungu o tom vybít 2000ks 3členných a naprosto stejných skupinek trooperů, kteří melou dokola jednu trapnou hlášku zakončených jedním bossem na konci. Skupinky jsou variabilnější, AI o poznání lepší (NPC mezi sebou často spolupracují líp než členové vaší party) a prakticky žádný dung, outdoor camp není bez nějakého eventu - tady dopis odkazující na quest jinde, tady zatoulaný pes, co vás dovede k mrtvému pánu, támhle vykradač hrobek, co vás někam naláká a podrazí.
      A další aspekt - cokoli uděláte, je opravdu vidět. Nebudu spoilerovat, ale představte si, že jdete městem, kde je třeba 50 lidí a baví se spolu o tom, co se děje v lese za městem, o tom, že se bojí vycházet po setmění, protože se ztrácejí obyvatelé. Problém vyřešíte a rázem se baví o tom jak je to skvělé, že už si můžou zajít na medovinku a při nočním návratu se pak musej bát jen toho, co jim řekne doma manželka. A zatuchlý les za městem se opravdu změní v příjemné rorzářené místo i graficky a vy si můžete říkat, ano takhle to tu vypadá kvůli mě. Téměř každá legenda ve hře má svou knihu s pár stránkami lore. Pokud je čtete, prodlouží se herní doba desetinásobně a když pak osobu z legend potkáte, máte k ní jiný vztah než když to hrajete stylem "ha quest, nekecej, next next next, - tady svítí šipečka, utíkám odevzdat, nežvaň NPCčko, next next next - dobrý, level, kde je další quest?

      Do end contentu se dá dostat tuším po 17 hodinách powerlevelingu. Mám odehráno 200 a nejsem příběhově ani v půlce za první z frakcí. A to jak jsem si v Daggerfalllu říkal, to je super, konečně MMO s pořádným příběhem a volností pohybu - škoda, že jim to dál nevydrží (tak jako byl Age Of Conan super do 15 levelu a pak to byl už mrtvý svět).

      Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že všech několik hlavních příběhových linií (guildovní linie, main quest) se stále epičtěji a epičtěji rozvíjí a přidávají se další a další o kterých na začátku nemáte ani ponětí a z jednodušších příběhů a questíků se stávají složitější a emocionální story, které ei užijí milovníci RPG ve starším AD&D stylu a ti, co se jim líbí hry s dějem jako Mass Effect atd. . Dá se to hrát jako nadprůměrný single, dá se to hrát jako výborný coop s kamarádem nebo dvěma (v mém případě s kamarádem manželkou), a dá se to hrát i jako jízda s 200 členou guildou ve stylu standardního MMO.
      Hrál jsem prakticky vše, co se na MMO trhu u nás dá nakousnout od dob stařičké Ultimy Online. Po dlouhé době MMO, kde máte šanci utvořit si k některým NPC vztah, potkáváte je opakovaně a jejich trable nebo smrt vás prostě mrzí a není to jen další ukecanej blbeček s vykřičníkem, co mi dá expy abych měl level a mohl do další zóny.
      Má to spoustu chyb, stejně jako je měl Skyrim. Chápu, že věci, co na té hře baví právě mě nejsou pro powerlevelery, grindery a gearhuntery, co si do TESa odskočili ze svého super uber WOWka zajímavé. Stejně tak může být problém s end contentem po dohrání příběhu. I kdyby ale nebyl vůbec žádný end content, tak pozvolným tempem a užíváním si příběhu mi hra vydrží na další 3 měsíce za jednu frakci a nic mi nebrání ji pak přestat platit a vrátit se do ní s datadiskem - nebo se vrhnout na příbeh u Aldmeri či Ebonheartu. A nebo mne třeba end content bavit bude. Uvidíme. Každopádně jste si kluci ze Zenimaxu v mém případě zajistili svou první várku 3 měsíční subscripce za dva účty.
      • Eh... teso ma stejnou volnost jako swtor - rozparcelovani na lokace ktery se loadujou. Dabing u teso je vuci swtor ... naprosto tragickej. Lore pak nerespektuje temer vubec. Ano, mas tam tes rasy, mas tam tes mapu ... ale to je tak vse.

        O AI a spolupraci NPC si muzes nechat leda zdat ... zcela standardne vybijis tabor jednoho po druhym, pricemz na tebe NPCcka z 3+m jen cumi, jak jim prave zabijis kamose. Tak maximalne kdyz nekde stoji triclena skupinka, naagrujes vsechny najednou ... a kdyz je holt jejich soucasti healer, tak leci ...

        Ad zmeny prostredi ... ano, udelali z toho online single, protoze defakto nemuzes sdilet svoje qsty s kamosema. Velmi casto je to vylepseno natolik, ze svy kamose v dany lokaci ani nevidis ... coz je moc fajn.

        A ve finale by me vazne zajimaly vztah ke generickymu NPC, kdyz stejny se stejnym ksichtem potkas na 150ti mistech ...
        • Hraješ asi jinou hru.
          Četl jsi aspoň jednu z těch 300+knih co tam jsou? Hrál jsi i jinou TES hru než Skyrim? Na některé z tech událostí totiž člověk narazil třeba v Daggerfallu, nebo v Morrowindu. Generické NPC? Spoustu z nich poznám po xichtě i po hlase. Dohrál jsem SWTOR příběh, V paměti mi kromě neuvěřitelně stereotypního boje 3 členných spawnů z této "převratné MMO" neutkvělo nic pozitivního. Horší grafika než WOW, největší EPIC FAIL, co se týkalo "vesmírných bitev", nejhorší PVP ze všech MMO. Možná je to teď lepčí ale po vydání to bylo tragické MMO. s daleko víc rozbitými herními mechanismy než má TESO a ani F2P mne nepřinutilo se tam vrátit. i třebas se jen podívat co se změnilo.
          Co se týká loadovaní, že mi na půl vteřiny bliknou přesýpací hodiny? Jasné, zoning do dungů je delší ale v otevřené krajině je to jako ve Skyrimu.
          Že je to víc single s coopem? Na to mohu říct za mne jen - výborně.
          Netvrdím, že je to ideál MMO, na to to má bohužel s WOWkem příliš moc společného. Ale je to po dlouhé době MMO u kterého se dobře bavím a pokud mi vydrží 2 měsíce za každou frakci tak mi případná absence end contentu vůbec nevadí.
    • Typicky prispevok od hejtera, ktory hru ani neskusil, ale z nejakeho dovodu mu robi dobre, ked na hru moze plut svoje neohrabane domnienky. Preco musia "MMO experti" kazdeho presviedcat, ze jhra nestoji za nic. Aha, viem preco... lebo prispevky su sranda, ty saskarno.
      • Nenech se vysmát bačo, tato hra nenabízí naprosto nic, proč bych si jí měl koupit a hrát, pokud bych přeci jen zatoužil tento herní žánr hrát, tak na trhu dnes již existují tituly, které jsou mnoha směrech lepší a zadarmo bačo.
        • Já si počkám na výčet těch v mnoha směrech lepších titulů. Tak prosím, můžeš začít.
          • Rift, TERA, Lotro online,GW2, EQ2, Lineage, Aion, SWTOR atd atd atd
            • A kde bys chtel stahovat ... musis si jen nastavit grafiku na max, klient si to postahuje sam.
            • Moc sem toho teda nenasel. Cosi na youtube a nikde žádny odkazy na mod, kde bych ho stáhnul. A co jsem tak viděl, tak nějak extra to teda nevypadá.
            • Neviděl a kouknu na to...
            • 2aa: videls nekdy lotro v hires? Pak bez povidat o vizualni zastaralosti ... Ano, vetsine lidi to na jejich HW proste nejede.
            • Pro mě Age of Conan, SWTOR a TERA. LOTRO už je trochu zastaralý vizuálně.
          • Skoro každá mmorpg hra je lepší než tenhle casualní vyblítek pro Skyrim nerdy..
        • Maspravdu...
          Ale to zadne ni jedine MMO dneska nenabizi prakticky vubec nic proc by si ho mel koupit a dokonce ani hrat a to ani systemem F2P...
          rozhodujes se na zaklade svych subjektivnich preference
          Nekdo neda dopustit na Anime style MMo
          Nekdo je schopnej tvrdit ze internet vynasli Blizzard aby mohli spustit WoW (ano lidi narozeni po roce 1995 dokazi tvrdit I tohle)
          Nekdo zase bude ospevovat MMO ktere ani lidi neznaj
          A to je v poradku..
          Zda je tahle hra dobra nebo ne budu vedet po roce... A to jednoduse tak ze lognu a uvidim zda tam lidi se kterymi chci hrat tam jsou nebo nejsou...
        • Pomyslný král na trůně ani být sesazen neměl. Sesadí ho jen Blizzard tím, že přestane WoW podporovat.
        • Lepšie Bača ako cigáň.
  • spook.y
    Nechci nic hodnotit, protože jsem to nehrál(ani hrát nebudu :D) a jen viděl pár videí, ale podle komentů jak tady tak i jinde nemít ta hra v názvu Elder Scrolls tak už je dávno tato hra v propadlišti dějin, nebo by se o ní zatím nikdo ani nezajímal. Tak to na mě zatím působí.
    • Říká Ti Spooky něco mlčeti zlato?? Svůj příspěvěk začínáš slovy: Nechci nic hodnotit, protože jsem to nehrál(ani hrát nebudu :D) a nakonec napíšeš, cituji: nemít ta hra v názvu Elder Scrolls tak už je dávno tato hra v propadlišti dějin. Což znamená, že si odporuješ, nechceš hodnotit a přitom hodnotíš. Takže raději mlč.
    • wenceslaus
      Beta mě sice nepřesvědčila, ale myslím, že tohle mmo patří rozhodně mezi ty lepší a není to jen o názvu.
    • Podle jakych komentu? Vynecham-li hate prispevky(vetsi polovina),pak je tu i spoustu pozitivnich komentu
      • Cocra
        Neres, to jen pro nektere je web games a jeho forum stredem vesmiru, podle ktereho se ridi cely svet:-)
  • jinak questy v mmo jsou nejvetsi nuda a zvlast bethesda umí q "pekne" (viz fallout a skyrim *1* ). nic ve zlym ale pokud chci kvalitni q tak nehraju mmo.
    • O tech questech uz to davno neplati. A tuhle hru nedelala BETHESDA.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit