Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To jsou ale starosti, stahnete do tabletu emulator, do toho hry z torrentu a jedete *1*
    • btw pokud to cloveka bavi proc ne, klidne parit na zastavce i ve 40ti nic hroznyho *5*
  • Prosím, dámy a páni,

    keď už takto nostalgicky spomíname na staré hry, nevie niekto, kde zohnať nhl 99, ktoré by bežalo aspoň na win7? Viem, je to stará odrhovačka, no svojou atmosférou a interakciou s rozhodcami (dali sa sundať krásne k zemi) to bola moja srdcovka. Keby mal niekto nááááhodou nejaké info, díky moc.
    Tie hranaté usmiate a žmurkajúce ksichty, možnosť sundať/faulovať protihráča aj po odpískaní, sporné góly a tie tvrdé HITY, aaachjo, to bola zábava :)
    • Já tyhle staré hry, kter nevyšly na GoG používám Linux s Wine, kde se dá nasimulovat jakákoliv verze Windows.
      A konkrétně NHL 99 by tam mělo běhat v pohodě, i když je ten test starý https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=12501
    • Ešte dodám, že pre win 7 64 bit. Inak čo som odsledoval, tak by to možno šlo vo Windows XP mode, ale nemám s tým skúsenosti a trochu mám z toho obavy. Mám aj CD, ale proste v 64bit verzii to nefacha.
      • http://classicgamefixes.wix.com/home#!nhl-99/cb29

        Vypadá to, že to jde, ale je to oser. *7*
        • Achjo :/ No, skúšať to ani nejdem teda. Pritom tak dobrá hra :) *3*
  • Smysl článku ? - Dekriminalizovat vlastníky neoficiálních kopií ? Komercionalizovat emulátory s obsahem běžně dostupným všem kteří hledají ? Poukázat na vztah sběratelství nostalgie a snadných zisků které nechávají vlastníci práv ležet ladem ?

    Vždytˇ minimálně na PC to už tu máme i s užíváním "kradených" obrazů či cracknutých záplat / NO-CD patchů třeba na "svatém" GOG . Také na PS store se léta prodává skutečně obskurně vybraný obsah z prvého a druhého Playstationu , který i na novém HW bohužel opravdu vypadá tak jako kdysi (Zlatý upscalling , vyhlazování a podpora v PC emulátorech )

    Herní archiváři prostě odvádí dobrou práci tam , kde majitel nechává starý opuštěný software (Zlatá léta Abandonware) ladem - prostě komunita sobě . To pak právě docela zamrzí , když se objeví již zmiňovaný GOG s odkoupenými právy a léta dostupné a zprovozněné verze mizí s odkazem na jedinný komerční odkaz , kde si právě tu ošetřenou verzi od komunity můžete legálně zakoupit . Zda je to správně či špatně nechám na vás . Sám mám v žhavé paměti hry jako Redline , Echelon Wind Warriors , či dokonce Flattout které se sice třeba znovu objeví v nabídce Steamu , avšak nikdo z těch kteří na novém uvedení profitují se ani vzdáleně nesnaží původní hry uvést do stavu, aby byly plně použitelné i na současných OS . Samozřejmě nadšená fóra bez odpovědí a bezradnost zákazníků kteří mají kardinální problém . Úspěchem budiž nazýváno i to , když se hru podaří alespoň spustit na základě reakcí z fóra v režimu kompatibility .

    Pokud si mám vybrat , tak za peníze bych chtěl dostávat funkční software s podporou .Pokud toho současný majitel práv k titulům není schopen , měl by práci pirátů akceptovat a minimálně zachovat stav neútočení . To jestli jejich práci pozdělji legalizuje (Pirátské ROM prodávané majitelem práv nejsou nic jiného ) je jen na něm , pokud bude za funkčnost produktu znovu ručit .

    U emulace majitel práv za nic neručí , tudíž pokud se vám podaří obsah spustit a provozovat činíte tak bez přičinění , ale současně i záruk aktuálního majitele práv . Snad až na mimosoudní dohru Sony kolem VGS a Bleem emulátoru si tak nepamatuji , že by někdy oficiálně majitel práv odkoupil , vydal či stál za vývojem veřejně dostupného emulátoru svého systému . A ačkoli se to může zdát absurdní , právě tady bych viděl šanci pro legalizaci archiválií v první řadě . (Což Microsoft ,SONY i Nintendo zářně ignorují a snaží se stále vydělávat na prodeji dalšího nového nekompatibilního HW , či nedej bože prodejním úspěchem předchozí verze podpořených remasterů s novými texturami, které jsou ve výsledku naprosto k ničemu )
  • zaplať pánbůh za emulátory. V poslední době lze DOSovské hry sehnat díky GOGu. Jenomže hry na konzole už ani legálně nejdou sehnat.
    emulátor M.A.M.E. a staré akční arkády
    emulátor WinUAE - Fate Gates of Dawn, Ambermoon
    emulátor SNES, PS1, PS2
    emulátor Nintendo GameCube, Gameboy Advance atd

    na emulátoru jsem hrál třeba Xenogears, Final Fantasy VI, Chronotrigger, Secret of Mana, Earthbound. Staré pecky, zábavnější než 90 procent dnešní AAA produkce
    • Všechny hry co jsi vyjmenoval běhají na 3ds na virtuální konzoli nebo na psp/vita/PS3, kromě FF 6, který vyšel na steamu, secret of mana vyšla i na ios a android, nejde legálně sehnat my A$$ *7*
      • v době, kdy jsem ty hry hrál (je to už pár let), legálně sehnat nešly. To až v poslední době je revival starých her. V době neexistence GOGu byla jediná možnost jak sehnat staré hry Abandonware, tj. nelegální kopie z netu. Nebýt komunity, co vytvořila DOSbox, různé fixy na staré hry, cracky atd., tak není ani GOG.
        autorská práva třeba na knihy mají omezenou platnost, tuším 1OO let nebo tak nějak. Něco podobného by se mohlo udělat i na software, třeba 25 let ochrana, a pak open licence.
      • :) Oč kouzelnější by bylo tohle vše spustit přímo na PS4 či Vitě bez obstrukcí které Sony tradičně činí každému Homebrew emulátoru ..... minimálně po konci morální životnosti by mohli Homebrew legalizovat společně se zřeknutím se odpovědnosti za takto otevřené systémy ....
  • Preed
    Ak je to financne uspesne je to presny opak vyhodenych penazi :) (reakcia na Generála,neviem preco to dalo sem)
  • RedEagle
    Nech urobia emulator aj na FIFA 12 :)) Sice je to relativne nova hra ale na Windows 8.1 profesional ju nespustim nech robim co robim.
  • nejhorší je že v případě PC her musíme v rámci archivace spoléhat na piráty :-/ Třeba hry se Starfoce ochranou bez pirátskýho "NoCD" legálně na Win10 mespustíme
    • Nejhorší je žednešní hry si za 20 a více let nezahrajem, protože všechny ty online servery už boudou v té době 18 a více let offline *11* *16* *12*
      • :) A proto zálohujte , archivujte ! .... Jak už padlo v článku dvacet let staré filmy nejsou dnes problém . Herní software se ale stále nalézá ve filmových 50tkách . Takže kašlete na filmové QHD ultra ripy a to místo raděj věnujte kopím o které nemá současný mainstream zájem ;)
  • Ačkoliv Nintendo vydělává prodejem konzolí, docela těžce jim ulítávaj včely. Klidně bych si koupil mobilní konverzi jedný ze starých pecek na Game Boy Advance - ale bohužel nemám šanci. Takhle mi nezbývá nic jinýho, než si stáhnout emulátor do mobilu a prostě si to všechno stáhnout.
    • a zbytek vyšel na virtuální konzoli taky na 3ds a nelze vyčítat nintendu exkluzivitu a omlouvat tím pirátění
      • Tak exkluzivitu Nintendu nikdo vyčítat nebude . Mám to však chápat tak , že Nintendo si za onou Virtuální konzolí na 3DS plně stojí a ta mi umožní spustit jakýkoli titul z bohaté historie Nintenda a jejich systémů ? .... A opravdu mne nebude limitovat jen nákupem přes svůj aktuálně funkční obchod , kde se nachází většina titulů Nintenda na které si jen vzpomenu ? Taková míra otevřenosti a podpora zákazníků by opravdu byla tím co by mne donutilo vstát a Nintendu zatleskat . Do té doby .... Open Pandora/Pyra a homebrew ....
        • Místo nintendo si dosaď Valve, místo Virtuální konzole Steam, místo 3ds PC a místo open pandora piratebay/whatever dneska letí a máš ukázkovou argumentaci PC pirátů, jediný podstatný rozdíl mezi nintendo a steam accountem je, že nemůžeš účet používat na více zařízeních. Jinak já kupuju hlavně fyzické kopie a vychází spousta nových her, kvůli kterým za to stojí si 3ds pořídit, třeba tenhle pátek vychází nový fireemblem, minulý díl tu dostal 10/10 a musím říct, že zaslouženě.
          Na virtuální konzoli na 3ds nemáš všechno, ale třeba na Wii U máš skoro všechno, na co si vzpomeneš, stejně na netu uvidíš plakat lidi, že emulují a že by si klidně GC s Earthbound koupili, jenže stojí pár set dolarů a když jim někdo napíše, že je to na virtuální konzoli, tak se ošívají, že si radši koupily PS4/Xone, protože jakej magor by si kupoval WiiU nebo 3DS, když na to nejsou "pořádný" hry(myšleno AAA multiplatformní mainstream), případně že chtít 10 dolarů za earthbound je zlodějina atd. atd.
    • výmluvy, pirátské výmluvy, megaman collection vyšel na 3ds
      • Já si ale prostě DS kupovat nechci, chápeš? Viděl si někdy čtyřicátníka s konzolí, jak paří na zastávce? Navíc já tady nemluvím o vývoji nových her na mobilní zařízení, což by uškodilo prodejím stávajících konzolí - ale o prodeji těch starých, u jejíž většiny remaster neexistuje.
        • Videl, kamarady i sebe. Ne moc casto, protoze ctyricatnici na zastavkach moc necekaji, ale na handheldech hrajeme bezne, byt davame prednost spise vite.
        • Jak jako chápeš? Mě je 31 a klidně si pařím na autobusové zastávce, jestli si omlouváš pirátění tím, že si připadáš divně, že místo matlání po mobilu hraješ na handheldu tak fakt nevím co ti poradit aby mě za to nevyškrtnuli příspěvek. Navíc já taky mluvím o prodeji těch starých - virtuální konzole a ty hry nejsou cenově tak drahý, navíc si můžeš koupit 2ds, které je levné
          • MikeR
            Pak je tu ale sorta lidí, kterou hrát na přenosných zařízeních prostě nebaví. Mě to nikdy nic neříkalo, od prvních digitálek přes Gameboye a různý kapesní počítače až k hrám na mobilech, tabletech, Vita nebo DS. Nebaví mě to takhle, nemůžu si pomoct. Ale spousta her na tyhle přístroje je sama o sobě mrtě zábavná a přes emulátory si je na počítači užiju (hlavně teda historický kousky). To samý s velkýma konzolema, nikdy mě nebavilo válet se u hry na gauči s ovladačem, ale na počítači si užiju spoustu her od Atari 2600 přes SNES a TurboGrafX po Playstation (ale co se týká PS, to jsem udělal jen dvakrát, protože mě zajímaly rozdíly mezi verzema pro PC a PS - a aspoň ty verze pro PC jsem měl koupený). Jediný, co se trochu blíží hraní na osobním počítači, jsou arkádový automaty, ale stejně je pohodlnější zapnout MAME.

            Každýmu holt vyhovuje něco jinýho, sakra neříkám, že je jakejkoliv přístup špatnej. Pokud to někoho baví, naprosto v pořádku. Ale fakt si nebudu kupovat přenosnou konzoli nebo patlat na displeji mobilu, já si tu hru takhle neužiju. Dejte mi emulátor schopnej běžet na Windows a Linuxu a jsem hepy a tu image cartridge/ROMky rád zaplatím, když to půjde.
          • pokud jde o zahrání např. starých SNES her:
            1) můžeš si pořídit New Nintendo 3DS
            2) na to si musíš pořídit virtuální konzoli
            3) přes nějaký specializovaný Nintendo obchod si musíš nakoupit hry
            4) ne všechny SNES hry jsou takto zprovozněné
            5) až zmizí tato konzole, opět ti hry budou nanic

            zatímco na emulátory je rozběháš kdykoliv, kdekoliv, na čemkoliv - od linuxu, přes windows až po android - teď stejně jako za 20 let. Ale jinak ta New Nintendo 3DS vypadá docela dobře, klidně bych si to koupil
            • Nebo WiiU, tam je toho víc, mnohem víc. Já koupě nelituju, ale argument Anonyma jako hlavní důvod pro nekoupi "vypadal bych blbě na zastávce" mě fakt nadzvednul ze židle, s tímhle argumentem jsem se setkal i u amíků, ale ty to řeší tak, že si jí koupili, ale hrají na ní doma, kde je nikdo nevidí *1* to mi příjde taky trapný, stydět se za svůj koníček pokud to není nic nelegálního, ale budiž. Nikdo ti nezaručí, že steam taky nepřestane existovat a takový HDD, kam by se mi vešli všechny hry kdyby se rozhodli za pár dní skončit, ještě nevyrobili, ale kdyby zmizela ta konzole, tak hry budeš mít na SD kartě a ty hry nemají zdaleka tolik, co moje nejmenší hra na steamu a dohromady mají všechny staré pecky určitě míň než jedna instalace nového Dooma
  • Přitom by úplně stačilo kdyby se inspirovali prvky původních her a vhodně je kombinovali a rozšiřovali. Nějaký čas to dělali, ale poslední dobou hlavně osekávají. Pak se lidi právem vrací k předešlým dílům, když nové často neobsahují ani to co ty minulé.
  • Začínal jsem na Atari. Souhlasím s tím, že staré hry patří do - nazvěme to "kulturní dědictví". Nicméně zájem o ty opravdu "historické" je podle mě opravdu jen minoritní, vzhledem k dnešním možnostem počítačů, tabletů a telefonů nikdo hru v rozlišení 320x192 už chtít hrát nebude. Na druhou stranu vnímám, že kdysi byly hry dělány pro zábavu, nadšenci a hráči, proto nadšení Franka Cifaldiho a jeho zápal pro "herní archeologii" a snahu o zachování bezesporu některých herních skvostů chápu. Jasně, srdíčko při vzpomínce na některé hry zaplesá, ale dneska je jiná doba a jiné hry.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit