Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Velka pochvala za tematicky clanok, bodaj by ich bolo viac.
    Hral som wow 7 rokov, takze si myslim, mozem hodnotit. Teraz som sice opustil hrul, teda este nie, az ked mi skonci Annual Pass, ale do MoP uz nejdem, nie kvoli pandam, ale kvoli drastickemu znizeniu narocnosti hry a jej zameranie na casual. Terajsi wow sa zmenil oproti TBC o 180 stupnov, filozofia vsetko pre kazdeho a nove pridavky ako LFR, LFD a pod. uplne znicili komunitu v hre a pve raiding. Hra je teraz taky slaby odvar toho co bol v TBC, nerfnuty, zjednoduseny odvar bez hlbky.
    Preco je wow taky uspesny je urcita suhra viacerych faktorov
    1. Wow presne trafil tu dobu ked sa v USA a Europe masovo zacinal sirit internet. Zacala doba ked za par korun mal clovek doma neobmedzeny internet a ludia sa zacali obzerat po online hrach. Ta doba sa uz nezopakuje. Preco ludia zacali hrat Wacraft a nie napr. Everquest? V tej dobe som odoberal casopis Gamestar, nepamatam sa, zeby som v nom niekedy videl zaner mmorpg, neviem to na 100 percent ci bola nejaka zmienka v casopise, ale o hrach ako Ultima Online, Everqeust ci o zanri MMORPG som nemal ani potuchy. V tej dobe Blizzard zacal robit marketingovu kampan na World of Warcraft a to je myslim doba, ked sa hraci dozvedeli, ze take nieco existuje. Nikto nevedel co to nakoniec bude, ale vsetci sa tesili lebo to robil Blizzard a bol to svet warcraftu. Ano, boli tu hraci, ktori hrali EQ a mali internet skor, ale ti boli malicka skupina, mainstream vhupol do MMORPG s Warcraftom.

    2. Blizzard si vytvoril skvely pribeh a lore Warcraftu, ktory postupne vylepsoval v Warcraft 1, 2, 3, Frozen Throne. Ked vysiel World of warcraft, Blizzard mal k dispozicii uchvatny pribeh, krajinu, lore.
    Horda vs Alliancia, Arthas, Lich King, orkovia, ľudia, elfovia a nemrtvy je vrazedna kombinacia.

    3. Warcraft je a bol pojem, hra bola uspesna, pisalo sa o nej, pribudalo hracov, hra nebola taka jednoducha ako je teraz, bolo treba komunikovat, spajat sa, tak sa vytvorila komunita na serveroch, ludia si pomahali, zacali vznikat theorycrafting a mody, ktore hru posunuli dalej, a este viac ju zpropagovali, napr. taky Damage meter ked vysiel bol obrovska vec. Vytvoril sa obrovsky hype, Blizzard zacal pridavat end-game raidy a hracov pribudalo a pribudalo.
    • Prakticky totéž co píšu o pár řádků níže jen zde ve slovenské verzi a Vlado narozdíl ode mne nezačal s MMO v roce 1999 u Ultimy, ale o pár let později.
    • pokracovanie:
      Ak by som to zhrnul, Blizzard objavil novy segment trhu, podobne ako Apple objavil trh smartphonov, Nokia je podobne ako
      Everquest, zaspali dobu, nechalii si ujst prilezitost. Blizzard bol v spravnom case na spravnom mieste a vo warcrafte mal obrovsky potencial, ktory vyuzil.

      Preco ostatne MMORPG zlyhavaju?
      1. Bud sa snazia kopirovat wow v mensej ci vacsej miere, ale kto chce hrat wow, hraje wow, a nepotrebuje hrat jeho klony.
      2. Ak ide o novu inovativnu hru ako AoC, ci WHO, tak obidva hry oklamali zakaznikov. Vysli uplne nedorobene, AoC bol zabugovany az hroza, bug sa neopravovali ani po pol roku, WHO zacal dobre, ale ludia na max zistili, ze tam nie je co robit, slubovane pvp bol slaby odvar, nebolo tam to co vydavatel propagoval, a ked niekto slubi, ze to do hry prida po roku, to dokaze riadne ****** a znechutit hru.
      3. Wow nikdy nebolo o pribehu, expeni, zakladom MMORPG je end-game, ktory potiahne hru aj 7 rokov. Ak tam nie je, potom to skonci ako SWTOR ci WHO.
      • tl;dr
  • Cahir
    For Rockstar: Vygoogli si: "kreslení pravou mozkovou hemisférou."
    • RockStar
      Kupoval jsem tu knihu svojí přítelkyni:)
  • Lineage III je oficiálne vo vývoji. Tera nie je Lineage III.
  • mam GW2 hral som ho vcera dlhsie, no mna to trosku sklamalo, ja vlastne ani neviem preco ma to nejak este bavi asi koli vyvoju postavy kedze som maly level, ale ta hra ma tiez velke trhliny. Vela ludi odsudzuje wowko lenze wowko ci sa vam to paci alebo nie je celkovo najlepsie , ma velmi silnu zakladnu z dob warcraftu, pribeh je tu velmi premakany, kazdy ho pozna a stylizacia krajiny je zrozumitelna, v zaciatkoch wowka to bola uzasna hra , krajina , lietaci mounti a pvp ktore sa stale hra a je uznavane, pve nie je ale pre mna. Svet wowka je velmi dobre vytvoreni ked som ho hral mal som chut len tak si lovit ryby v nejakej lokalite lokalite len koli prostrediu, ostatne mmorpg su len hry , proste nemaju ziadnu historiu deja, su take chaoticke. Wowko to ma jednoducho vysvetlene, kto ma rad pvp tak drti areny tam sa ukazi aky si dobry ak pve tak si najdes dobru guildu a ides dungeony pravda teraz uz je to lahsie, a najnovsi datadisk bude asi nic moc neviem nehral som betu, ale stale ma wowko laka, a poviem vam keby sa za wowko neplatilo tak ho hra moj tip v najlepsich rokoch par desiatok milionov, lebo poplatky su jeho najvacsia slabost. BTW hram na Ring of Fire ci co za server GW2 ak ste cz sk guilda napiste
    • Myslim, že každej rozumně myslící guild master by toto individuum do svých řad nepřijal... táhni zpátky do kinder-šajze-jednorožci-pastelky-wow.
      • No hlavně bych po něm nechtěl číst jedinou zprávu v chatu. Hned by mě z toho bolela hlava.

        Jak je možný, že tu takových 70%+ lidí píše jako 12leté děti, co nezvládají ani naprosto jednoduchá pravidla strukturování textu, interpunkci atd.? *7*
  • Nové MMO proti WoW neuspěly, protože se jednalo o 80%-100% WoW-Klony. Lidi, kterým se WoW styl líbí prostě hrají WoW a jít do "nové a neodladěné verze WoW, kde si znova musím budovat vše od píky X let se jim nechce" - navíc bez jistoty, že za dva roky ještě vůbec pojede.
    Wow prorazilo hlavně proto, že v porovnání s konkurencí jako UO nabídlo dětskou grafiku právě v době, kdy byl internet už ne doménou IT Nerdů, ale už se na něj dostávaly tlupy teenagerů. Dále nabídlo neskutečně jednoduchý systém klikání na ikonky. Díky absenci jakéhokoli pokusu o realtime boj z něhož udělali ikonoklik na tahy eliminovali největší problém her jako UO - LAGY. No a samozřejmě přišli s tím maximálně CASUAL systémem, aby náhodou hráč, kterému umře hrdina neutrpěl z jeho smrti depresi. (v porovnání s ultimou, kde byla hračka kvůli CC nebo LAGU přijít o gear na který člověk hrál pár měsíců).
    Tím se WOW otevřelo nejširší možné komunitě a získalo potenciál být největší masovkou pro dav. Naučí se to hrát každý, dohraje to každý, nepřekonatelným hrdinou je po několika pokusech i ten největší břídil. V takovém casual světě Save/load ani netřeba.
    Jenže tak je to se vším. Když vám půjdou zároveň na ČT2 Zatôichi a na Nově Superstar, dav půjde na Superstar.
    A tak je to i s WOW. WoW je zábava pro masy, dav. A porazit ho v množství platících kusů stáda má šanci dnes jen MMO ještě jednodušší a ideálně s klientem pro mobilní telefony, aby jej mohl hrát každý a kdekoli.
    No a ti co nikdy nebyli na davovou zábavu se prostě nemohou koukat po "WOW, SWOW, DAOWOW, CONAWOW,TESWOW.... ale úplně jinde.
    Mainstream jsou prostě TAB-TAB orgie, spawn systém, předscriptované statické questy, exp + gear hunt a "ress pls".
    • Ubohý názor ponižující všechna MMORPG jen na WoW klon. Takové příspěvky nemají žádnou přidanou hodnotu - jsou naprosto nesmyslné.

      Ne, všechna MMORPG nejsou WoW klony. Ani omylem. Ani ten zmíněný Conan není WoW klon. Ani SWTOR. Nesnáším tenhle zjednodušený pohled, kdy se glorifikuje WoW, zatímco ze všech ostatních MMO se dělají jen kopie? Fakt ubohý a velmi nedospělý názor...
      • Conan - odehráno 4 měsíce v době launche. Grind, exp systém, hloupý spawn systém, smrt je prd, primitivní dungeony, i přes komba prakticky stále stejny IKONOKLIK ala WOW max LVL 2 chary. SWOW TOR - odehrány 3 měsíce, max level 2 chary singl s coopem. Až na kosmetické detaily (namluvené Q, možnost posílat PETy pro suroviny, na dnešní dobu mírně nadprůměrný příběh)
        Oba jsou tam kde jsou a oprávněně. Díky kravaťákům se drželi "zavedeného konceptu" = WOW.
        WoW neglorifikuju. Naopak. Považuju jeho úspěch za degradaci žánru MMO, ale očekávanou. Prostě MMO pro masy. Svým úspěchem bohužel odsunul sofistikovanější MMO s dospělou komunitou na vedlejší kolej. Kvalitní výrobek si své "kupce" najde, ale vždy to bude menšina.
        WoW opravdu v počtu hráčů nedokáže svrhnout WoW klon. Pouze něco, co bude "ještě víc pro masy" . Napadá mne aktuálně opravdu jen něco na způsob Farmville MMO (ne žánrem ale náročností). Ještě jednodušší než WoW a aby to jelo na mobilech a bylo dostupné i pod lavicí v základní škole.
        Ti, kterým se neustále zjednodušování a zplytčování nejen MMO her prostě nelíbí, musí se koukat po titulech neaspirujících na AAAAAAA značky s největší komunitou.
        V mém případě EvE, ale chybí mi k tomu aktuálně podobně sofistikovaná fantasy na téže úrovni.

        Otázka je, zda je to srozumitelně napsáno pro někoho, kdo považuje kosmetické úpravy toho samého "WOW schematu" za novou hru. (vím, že to vykradli z EQ a DAOC - hrál jsem obojí).
        WoW je prostě Airbus A380 - ten největší. Z Conanu se vyklubala Cessna. SWTOR je Concord. Nejrychlejí vzlétl a rychle si nabil čumák. Ale furt jsou to "obyčejný letadla". Jo mají různý sedačky a jiný budíky v kokpitu se kterým jako pasažer stejně nepříjdeš do styku. EvE je raketoplán. Nemá tolik cestujících jako WoW, ale let s ním je jinej zážitek - není to WOW klon. A není pro "masy". A už by někdo mohl přijít s pořádnou MMO Enterprise. Jenže to na obyčejným principu letadla prostě udělat nejde. Takže pro další vydavatele (že, BethWoW?) Stop WOW-CLONING, START THINKING!!!
        • Nejsem odborník na MMORPG, ale někde jsem četl článek, kde se rozebíralo, co všechno "okopíroval" WoW od jiných her. O některých hrách se dokonce psalo tak, jako by byl WoW jejich klon. Názvy si nepamatuju (stará MMO mě nezajímají včetně prastarého WoW), ale stejně tak mi to příjde jako zbytečné zjednodušování prohlásit o nějaké hře, že jde o klon. Tím se jednoduše degraduje snaha autorů. Já velmi pochybuji, že byl ve všem WoW první. Třeba nedávno jsem četl v AJ jistou diskuzi, kde jistý hráč nařkl GW z kopírování soubojů minipetů od WoW a pak tam jiný hráč velmi jasně doložil, že souboje minipetů byly dříve v GW než ve WoW. A tak to může být u vícero věcí.

          Conan je klon WoW ja vyšitej.

          Je potřeba pochopit, že se holt některé principy opakují a budou opakovat, ale to ještě neznamená, že hned musíme hloupě hovořit o klonech. To pak je klon prakticky všechno.

          Mimochodem, když jsou to všechno klony, prosím vyjmenovat tu soudní spory o porušení autorských či jiných práv. Nepovídejte mi, že by se Blizzard nesoudil, pokud by měl příležitost. Jistě máš velkou erudici, když si dovolíš mnohé MMO tituly degradovat na pouhé klony.
          • Vzhledem k tomu, že opravdu nejsi odborník na MMO tak je to fakt těžké vysvětlovat. Základními principy současných MMO je "skrytý turn/based" souboj (důvodem latence/lagy). Ten degraduje veškerá WOW-LIKE MMO na ikonoklik kde ikona (abilita) má timer (dobu vyvolání) a pak cooldown (dobu do opětovného opakování). Jednotlivých abilit je relativně pár útok, heal, root ... a pak jejich různě silné a plošné verze (a různé efekty). Označíš cíl a klikáš na sekvence verzí abilit do ubití protivníka. Srovnej rozdíl klikání na ikonky s timery a např. her jako Skyrim, Counterstrike. I u MMO to jde udělat zcela jinak a víc "živě", ale proč když je tohle osvědčený systém? Další jsou naprosté logické nesmysly jako statické spawny s timerem a agrem. To je že na konkrétním místě se ti stále dokola do zblbnutí opakovaně objevuji stejná NPC je další WOWKOVINA (případně patrolují po konkrétních trasách) - jasně takhle to měla i dávno před WOWkem Ultima ale ta měla aspoň dynamičtější dungy a soubojový systém. Vývoj postavy je taky klon. Defakto předvolené "sety" postav nazvané povolání a víceméně Tank, Damage Dealer, Healer/reser. Tank natáhne agro, DD umlátí a healer to léčí. Stejnej koncept prakticky všude. WOW klon se také vyznačuje nelogickým zónováním. Danou zónu obývají potvory pro daný level. Stejným stylem questů navázaných na úroveň zóny. A hlavně statickým světem, kde nedochází do vydání datadisku prakticky k žádným větším změnám (detaily jako dobývání věžiček v DAOC neberu). Princip guild je praktticky taky víceméně stejný, ale i to je hierarchie která je prostě omezená jen v rámci té dané guildy. Tady je výjimka SWTOR, kde je po launchi guilda jen +-společný chat :P bo to Bioware totálně nezvládl. A tak bych mohl pokračovat. Ano, každý nový launch WOW Killera je provázen euforickými kecy o inovativnosti, naprosto nové úrovni zážitků ale výsledkem je vždy prkotina, která nezmění zásadních 6 tragických WOW-Konceptů.
            1. Soubojový systém - timer based ikonoklik předem nastavených abilit
            2. Neuvěřitelný svět se systém Spawn-Agro a LEVEL Zony.
            3. Neuvěřitelný statický svět, na který jednání hráče nemá vliv, vše je dané, fixní, neměnné.
            4. Předvolené statické role povolání, vývoj postavy a exphunt/gearhunt
            5. Čím je MMO starší tím víc se CASUALIZUJE - aby přitáhlo i nové hráče a ti měli šanci dohnat staré.
            6. S CASUAL zaměřením na komunitu hráčů AGE 5+, aby měli co největší počet hráčů omezují postihy za smrt na minimum, aby se náhodou dítě nerozplakalo, že přišlo o svůj RARE GEAR a nezlobilo se a nešlo cpát dolárky do jiné lehčí hry.
            WOW Clone je pro mne hra, který naplňuje ve větší míře alespoň 4 z těchto 6 bodů.
            A co se týká "kopírování" - WoW má většinu svých věcí vykradených - jen si je asi původně nikdo nepatentoval :P. Navíc, to že složím nějakou skladbu můžu jen proto, že si nikdo nepatentoval konkrétní akordy. Ale tak buďme korektní, nejsou to klony. To jen autoři pod tlakem kravaťáků použili "osvědčené principy jiných MMO her".
  • Všecky ty nové MMO jsou naprd, WoWem počínaje a GW2 konče.
    Nejlepší by bylo, kdyby někdo udělal MMO jako UO, se systémem PK, craftění přes classu a ne, že si warrior veme tailoringa začne si vyšívat dečky a hadříky, housing, lootable corpses hráčů, mount killy, svět nerozdělený na levely podle čísel a zon, ale promíchaně, takže může člověk najít tábor harpyjí pro levely 12-15 a kousek od toho je plácek s etiny pro levely 20 a plácek s brigandy pro levely 8. A u řeky je schované level 30 monstrum. Hráči by taky neměli vidět level svůj a monster, životy jen jako bar bez čísel pokud něco a classu též ne.
    Otevřené (rozuměj neinstancované) dungeony, strukturou na urovni a ne novější WoW raidy typu: rovná chodba-kruhová místnost s bossem, která se větví do dvou rovných chodem s bossy v kruhové místnosti nakoncích.
    A tak dále.
    • nj ale na tohle ti nikdo prachy neda.... staci se podivat na Mortal Online to dela snad 20 lidi jenom a taky to potom tak vypada ze.
    • Ano, takovéto názory se pořád opakují.

      Ale pak se stejně hraje hlavně WoW a GW2 a další casual themeparky.
    • nefungoval taky takhle nějak SW Galaxies? Než někdo usoudil, že novej díl vytříská víc peněz?

      Nemám na hry čas, ale jestli mě něco zaujalo, tak je to EVE
  • Já vám nevím... Já bych bral za svoje MMO s grafikou na úrovni jako s Cryenginem. ANO MMO není jen o grafice, ale poslední dobou ty MMO jsou pořáát stylisicky stejný :( Pěknej byl Conan.
    Člověka potěší HC grafika, když by jste na zbroji viděli šrámy fyzika psyhx atd.. Určitě ty nové technologieje by prospěli MMO. Sice mě teď zabijete, ale já GW 2 zatím soudím co jsem viděl nehrál jsem to třeba by můj pocit po zahrání přešel, ale ta grafika na 21století je jako by to vysral slon "jak říka pan Drda" a o pohybu postav ani nemluvím vypadá to jako by vaše postava měla hemeroidy. Mě se líbilo kapku propracování v tom to hledu nějaký MMO.
    • Nikdo tě za grafiku v GW2 zabíjet nebude. Každý má oči pro něco jiného, mě se na první pohled líbí, je prostě dělaná ručně. Plný detaily a procházka po hlavních městech leckoho chytne za pačesy. Zase úplnou realistickou grafiku nevyhledávám, tu mám venku. Poslední Pandarie vypadá také velmi obstojně. A k výrokům pana Drdy. Člověk s jeho slovníkem buď jen dělá sebe zajímavého nebo to prostě jinak neumí podat. Je to asi jeho image. Stále mám své oblíbence (Andrej Anastasov, Karel Papík nebo Honza Herodes) daleko nad tímto pánem.
    • No, nechcu aby to vypadalo, že tady v diskuzi točím jen slovo ArcheAge, ale co se dá dělat... ArcheAge běží na CryEnginu 3. Když hru zapneš, tak se ti objedí obrazovka, co ti řekně "Achieved on CryEngine 3".
  • "Hry , kterým šel po krku world of warcraft a neuspěl" -
    Hledání min
  • RockStar
    Teď jsem zvědavý hlavně na projekt TITATN od Blizzu, o kterém víme akorát jméno projektu a to, že to bude "next generation casual MMO". To bylo napsáno v tom leaknutém dokumentu, kde má Blizz znázorněno co kdy kde vyjde s krátkým popisem.

    Docela mě děsí to slovíčko casual, jelikož WoW je až moc casual. Tam se razí heslo "všechno pro všechny". Každá class má skoro všechny schopnosti, např. paladin dostane range ability a to už je trochu vrchol. Celkově všeho se dá dosáhnout bez trochy snahy. Ano HC módy (raidu) jsou těžké ano, ale pro někoho, jako jsem já a nemá tolik času na raidování, je end game contet HC dungy a nějaký ten raid, ale pokud i já tohle stíhám v rekordním čase, co si o tom mám myslet? Vždy jsem byl v malých guildách, kde se raidilo stylem "jéé máme lidi online, jdeme raid" a měli jsme všechno vyklizeno během 14 dní a pak už zbýval jen HC je trochu škoda.

    Bohužel např. RIFT ze začátku měl HC dungeony tak těžké, že se šly i dvě hodiny. Člověk na ně potřeboval jednoho pure healera a jedno off healera. Pak ale přišel patch a dungy se šli jenom s offhealerem. Což byl většinou mág kterej healoval svým dmg. Bylo to proto, protože přišel dungeon finder a ten prostě potřebuje aby dungeon byly jednoduchá záležitost. Jakmile byl dungeon finder venku přestal jsem hrát. Jelikož mi tahle featurka zkazila i WoW.

    OFF-TOPIC:
    Můj vlastní game desing MMO. Proč vlastně nechat lidi vybírat striktně class? Proč je nenechat nevybrat jenom rasu a hotovo. Ze začátku by každý bouchal nějakým tím klackem a tím jak by putoval po světě by se učil novým věcem. Chceš být ranger? Ok až někdě najdeš luk tak sním střílej a zlepšuj se v tom. Chceš být mág? Tak si najdi svitky a metej kouzla. Já bych při přestupu na další úroveň nechal hráče rozdělovat jenom body za inteligenci, sílu, obratnost atd. Tím by si sami určovali co chtějí být. A sami by museli putovat po světě aby získali určité schopnosti chceš napři. kouzlo fireball? tak musíš jít tam a tam splnit tohle a tohle a určité NPC tě to naučí. Nebo by nějaké super kouzlo bylo jako náhodný drop v nějaké instanci. Pro ostatní dovednosti by to platilo stejně. Každý by si tak mohl vytvořit svůj unikátní skill set který by mu vyhovoval. Samozřejmě zlepšování v jednom směru, by drobně znevýhodňovalo jiný směr, ale tu už je dáno těmi charakteristikami, když by chtěl být někdo válečník měl by hodně síly, a i kdyby se naučil třeba fireball, tak ten jeho by byl slabý protože by měl málo inteligence a ani by ho nemohl házet v tak rychle za sebou jako zkušený mág. Ale prostě má tu možnost....

    Dál bych striktně nedělil ani frakce. Proč musí být dvě jak u WoW? Proč opět nenechat hráče rozhodnout. (Zde je trocha inspirace EVE) Proč je nenechat vytvářet si vlastní frakce spojováním guild? V každé frakce by měla svoje vybojované území. A na tom by jim bylo umožněno budovat si vlastní pevnosti tak třeba i ochranné systémy. Jak už ze společných "frakčních" zdrojů tak i guildovních zdrojů. Tohle si myslím, že by vytvářelo neuvěřitelně silnou komunitu, kde si každý přijde jako důležitý. Nikdy by přece nechtěl aby silná guilda XY odešla. Frakce by bojovali mezi sebou o území v PvP. Kde si ničili ty svoje stavby a dělali různé siege. Ale dal bych hráčům i PvE vyžití v klasických dungeon a raidech. Kdyby se náhodou stalo, že nějaká frakce by ovládla celý server, udělal bych něco jako "invaze" z jiného serveru, kde by hra sama určila podobně silnou frakci z jiného serveru tak, aby mohla útočit na jiný server. Tím jak by byla úspěšná invaze, by se na tom serveru kde byla původně jednom jedna frakce vytvořily opět dvě, jelikož nějaké ty síly by se museli přesunout na obranu již dobytého území z toho druhého serveru. A tak by to fungovalo stále dokola.
    • V prinripu je napad to same co je Darkfall (az na frakce, ktere jsou EvE-like). Bohuzel tento system ma z herniho hlediska jeden zcela zasadni problem (viz. Darkfall).

      Pokud nebudou jasne definvane hard-capy na skilly, tak se hra za par mesicu zvrhne v bitvy supermanu, kteri dokazi uplne vse. Jako se stalo v Darkfallu, kde je presne skill system jak jsi ho popsal, a proto jej nema moc smysl hrat, protoze novy hrac narazi pouze na supermany, proti kterym nema zadnou sanci. Proto si myslim, ze Mortal Online ma lehce na vrch nad Darkfallem, v MO autori alespon definovali hardcap a po vymaxovani nekolika skillu uz dalsi postava vymaxovat nemuze.

      Dalsi dulezita vec tohoto skill systemu je jak omezit trenovani (s ohledem na vypocetni narocnost na server). Paklize nebude jasne definovano kdy se dany skilly trenuje, skonci vse stejne jako v Darkfallu ... po svete ti pak budou pobihat hraci, kteri pri cestovani budou hazet treba fireball hlava nehlava, protoze i kdyz nic netrefi, tak se jim skill trenuje. Nemluve o tom, ze vybalancovat takovyhle system je temer nemozne (samozrejme pokud je nadstandardni pocet skillu, ktere lze trenovat ... u max 10 skillu se balancuje snadno). Koneckoncu kdo hral Morrowind / Oblivion / Skyrim vi naprosto presne jak tenhle system vede do pekel pokud neni hard cap.

      Co by ovsem mohlo fungovat, je lehce vylepseny system ala Morrowind (pokud me pamet nesali, tak tam se jeste definovaly primary a secondary skilly, s tim, ze v primary skillech by postava mohla dostahnout grandmaster urovne a na secondary ne (otazka kam dat cap, ale videl bych to na 75/100, aby ty nejsilnejsi utoky / kouzka / whatever nebyly dostupne pokud to postava nema jako primarni skill.

      Zkratka jedine EvE tohle velmi mazane obeslo, ano postava s 100M SP bude mit vyhodu oproti postave s 20M SP. Ovsem vse zalezi na tom v jakych lodich se dane postavy potkaji. Zkratka to v cem letis presne definuje pouzite skilly a cely zbytek skill setu je ti v dane lodi k nicemu.
    • A o Titanu se proslýchá, že bude extra imba mimba GW2 na druhou casual... hmm, to by se to snad muselo hrát samo.

      Ale je to Blizzard, že ano? Fandů má dost a dovolit si můžou všechno... lidi, co s MMO začali na WoW prostě peskočijou na Titan kvůli jménu Blizzard.
    • Rád čtu tvoje příspěvky biď jsou dlouhé, ale aspoň jeden z mála konstruktivních. Jooo to je nápad dobrej... docela by se mi ta tvoje myšlenka líbila. Halvně jsem zjedav v jaké době se bude odehrávat TITAN podle artworku to vypada na sci-fi. (Podle mého názoru ? Že by SC Online ? )
      • RockStar
        Blizz vždy popíral, že to bude ze světa SC. Má to být úplně jiné universum, než jsme doposud od Blizzu viděli.
        • Shania
          treba lzou:) eh, tedy zmenili nazor od te doby:)
    • Tvůj design zní velmi podobě jako Age of Wulin/Age of Wushu z pohledu classů a jako ArcheAge z pohledu frakcí.

      Brkni nějakýmu studiu, že bys to namixoval, ať to udělaj a super MMO může být na světě. *3*
      • RockStar
        Abych pravdu řekl, ani jednu ze zmíněných her neznám:) Ale nemohl jsem očekávat, že na něco přijdu první, že?:)

        Každopádně já bych nějakýmu studiu i brknul. Páč by mě práce na hrách bavila. Ale já jsem ten typ, co dokáže celej den sázet nápady a určovat co se mu libí a jak by to mělo být a jak by to být nemělo. Ale neumím nic udělat jako nakreslit, naprogramovat, nadabovat atd. (Teda ještě rád píšu příběhy no, ale to se zas nemusí nikomu líbit a říkat, že moje výtvory jsou hrozné.) A jako nezkušeného gamedesignéra mě nikam nikdo nevezme:D Ačkoliv moje nápady můžou bejt zajímavý.
        • Cahir
          Nechci tě zklamat, ale takovejch jako ty je plná prd... Navíc, chce-li být někdo scénárista u zahraniční produkce, musí umět daný jazyk perfektně (a tím myslím v ničem si nezadat s rodilým mluvčím) - nemyslím, že si kvůli tobě najmou překladatele...

          Chceš mít šanci, že tě někde vezmou jako designéra? Chceš dělat třeba RPGéčka? Třeba u CDProjektu? Stáhni si nějaký nástroje (po netu se jich válí spousty) a začni něco dělat. Nejlépe pak ty uvolněné studiem, u něhož bys chtěl pracovat. Spousta vývojářů tvrdí, že je nezajímají školy atd, zajímá je, cos vytvořil. Když budeš dělat nejlépe hodnocený módy pro NWN toolset, máš podle mě šanci, že si tě Bioware všimne. Při práci s toolsetem se za prvý něco naučíš a za druhý, což je pro tebe důležitější, zjistíš, jestli to chceš opravdu dělat. Pravda je bohužel taková, že ten "awesome" proces jako je vymýšlení charakterů, zápletek, mechanik, světa apod. je relativně brzy odbytá, a pak přichází ke slovu i několikaletá rutina realizování daných myšlenek... Třeba zjistíš, že tě to vůbec nebaví. Nemluvě o tom, že chce-li někdo designovat třeba gameplay/combat u RPG hry, musí mít pořádný zkušenosti z jiných her/Pen and Paper systémů apod...
          • RockStar
            A vy dva si myslíte, že tohle nevím?:))) Sám jsem napsal, že nic jinýho neumím. Sám jsem zkoušel dělat něco v UDK i v CryEngine SDK. Následně jsem kvůli tvorbě assetů jsem zkoušel MudBox, Mayu a Zbrush. Zbrush mi vydržel nejdéle je úžasnej a práce v něm mě baví, ale bohužel nejsem v tom nadanej, takže to bude jen můj koníček. Nikdy jsem nedokázal nic pořádně nakreslit. Mám v hlavě představu, ale moje ruka to nedokáže nijak interpretovat. Stejně jako ze mě nikdy nebude zpěvák, určitý věci holt nejdou naučit.

            Na programování jsem línej. Ty ty jsou doby kdyby mě to bavilo. Svět se mi přetočil od počítačů směrem k humanitním vědám. Teď když programuju je to jenom kvůli projektům do školy, nikdy bych se nedokopal k tomu abych si naprogramoval něco doma jen tak pro radost. Narozdíl od Zbrushe kde si rád něco vyskulptuju sice to vypadá tragicky, ale což baví mě ten postup u toho.

            S tím i souvísí dělání těch módů atd. bez nějakýho kódování se neobejdu prostě. Ale kdybych mohl někomu sdělit myšlenku, jak co jsi představuju byla by to jiná písnička. Doteď považuju DOTU za jakýsi milník v oblasti módů. Všichni co na tom dělali, museli skriptovat psát nějaký kód aby to fungovalo. Já bohužel, bych chtěl být jenom v té pozici, představuju si takovýcho hrdinu má tyhle schopnosti x x x x. Ten člověk by to měl naprogramováno během chvilky na rozdíl ode mě. A apk už by jsme to mohli testovat. Takhle nikdy práci u her nezískám to vím:) Ani mě to netrápí mám už trochu jiné cíle:) Jen jsem tady psal, že by mě to bavilo nic víc.
            • Ale jinak, kreslit se určitě "nauč". Je to moc dobrá věc pro někoho, kdo má nápady a chce je interpretovat. Ono to není zas tak těžké, nejhorší je vždycky začátek a zvyk *3* Čekni tiscali maila.
            • Cahir
              Tak jestli chceš bejt programátor... Designér vědět bůhvíco o programování nemusí. Proč nejdeš do nějakýho toolsetu? NWN2 toolset např.?
            • OK, promiň, chtěl jsem to zmínit. Jinak to programování mě taky štve, ani jsem se nikam nedostal a je fakt, že bez lidí co jsou v tom zběhí nikdy nic takového nepůjde. Naneštěstí mám dva lidi, co programují a říkaj, že by hry dělali, bohužel nemají chuť se do toho pustit, he...he.
          • Souhlas. Člověk má jednu dobu samé nápady, pak si s úžasem stáhne UDK kit... CryEngine3 Sandbox... Unity..., hmm, ještě budu potřebovat 3DS Max... hmm, ještě Photoshop... sakra, co mám vůbec dělat? Ok, asi je třeba zkusit napřed ručně skicy. Grrr, kašlu na to, du zkusit normální editor (NWN; RED; Editor map Unreal, W3, SC, Heroes, AoE2... )... arghhh!

            @RS: Až zvládneš v něčem z toho udělat něco komplexního (i malého), co dává smysl a vypadá dobře, pak jsi na dobré cestě. *4* Taky mám v hlavě spoustu nápadů, jenže problém je s nimi pracovat. Ale jestli zvládneš sepsat příběh, určitě ho zkus někam vsunout, i do blbého editoru map nějaké hry. Krajina se dá naznačit i v AoE2 :)
        • Tak to je jasný... dneska už jen težko bude něco originální. Jde o to jak věci provedeš a namixuješ.
        • Podívej se kam to dotáhnul JOBS ten taky měl jen nápady a mluvil :D
          • RockStar
            No je sice pravda:) Ale zase měl to štěstí, že byl ze začátku obklopen neuvěřitelně nadanými lidmi. Později, už si je hledal a obklopoval se jimi. Což by měl dělat každý správný ředitel, či prostě ten kdo řídí projekt.
  • To su pandy take zle? Nie. Pandy su fajn. Pravda je taka, ze aj ked si to nechce nikto priznat ten dovod zrusenia predplatkou je iny.

    ZNACNA CAST LUDI JE HROU UZ PRESITENA.
    KED NIECO HRATE MIN: 5 ROKOV MUSI VAM TO LIEST NA HLAVU.
    TAKZE PANDY SU DOBRY TERC NA ODCHOD Z HRY.

    Toto mi povedalo par ludi. Nevedeli prestat. Tak ked prisli pandi, hned vedeli co neavidiet aby prestali.

    Takze fakt neviem co si mam pomysliet.
    No neni to uzasne?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit