Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • restore
    Clanok ma presvedcil a teda som ochotny situaciu osobne zmenit. Hodte mi ten link na fb kam treba dat like. Za lepsie zajtrajsky a kludny spanok.
  • Sawer
    Tento "humanizmus" a "civilizovanost" je to co nás přivede ke konci. To jako že bez elektroniky v Africe nebude násilí na dětech, otroctví a vykořisťování ? Tam se vraždilo hlava nehlava, děti neděti ještě dřív než Pythagora praštil ve snu trojúhelník. Bez cenných kovů si najdou něco jiného, již jen pro tu zábavu, zabíjení a citovou apatii mají tak hluboko v genech že se tam bude vraždit pořád (strávil jsem tam 6 let, Rwanda, Kongo). Evropa se tváří strašně civilizovaně, jenom 75 let po tom co rozpoutala killfest o kterém se Afričanům ani nesnilo. Pomoci těm, pomoci tamtěm, s vědomím že jsme lepší nežli sama příroda. Normálně to funguje tak že zvířátka si mezi sebou pomáhají za společným cílem nebo funguje že silnejší přežije a slabší ustoupí silnějšímu ? Jenom taková pakáž jako lidstvo si může myslet že systém který tady funguje (okay to že se nám nelíbí je sice smutný ale kometa směrující na zem se nám taky nemusí líbit a prd s tím uděláme) miliony let déle než jsme slezli ze stromů je špatný. Bojím se že vystřízlivení a případná lekce nebude dlouho trvat
    • BangMeInBangladesh
      Máš pravdu, jsi pakáž, udělej něco pro lidstvo a jdi si to hodit.
    • wenceslaus
      Možná proto jsou teď zvířátka takovou světovou velmocí.
  • Pro tý méně vzdělané ve zdejší debatědoporučuji neomarxistickou teorii závislosti a teorii světového systému. Vysvětlí vše a to i nekomárům (p.s. nejsem komár). S komáry nemá nic společného , opírají se o to vesměs všechny kritické směry mezinárodního systému a globálního kapitalismu. Takže impériu ZDAR!
    • Magister_Peditum
      Nejprve to je neomarxistická teorie a pak to nemá s komáry nic společného? Zajímavé. *15*
      • Khanemis
        Je pravda, že to samé to úplně není. Komunismus (který známe my) byl založený obvykle na myšlenkách marxismu-leninismu, kde marxismus tvoří spíše jen vysvětlení světových poměrů a leninismus na něj navazuje s představou, jak by se to vše mělo změnit. Samotný marxismus není komunistický.
        • Magister_Peditum
          Aha, a Komunistický manifest vznikl ale ještě před narozením samotného Lenina... a napsal ho sám Marx.
        • alea206
          Nehledě na to, že pro mladší generaci pomalu začíná platit komunismus = stalinismus. Nechci komunismus hájit, pouze podotýkám.
      • No, komunismus a marxismus jsou dvě rozdílné věci. Marxista: věří v historickou-dialektiku dějin na materiální úrovni. Komunista- člověk, co věří v zakončení historicko-dialektických dějin diktaturou proletariátu a nastolení beztřídní společnosti. Když nevíš, nepiš a smajlíka si hoď ledatak na čelo.
  • I’m from where the gold and diamonds are ripped from the earth
    Right next to the slave castles where the water is cursed
    From where police brutality's not half as nice
    It makes the hood in America look like paradise.

    Kongo Coltan wars!
  • Už i na herním webu to už není ani vtipné
  • ucho
    tak přiznám se, že jsem to nedokázal dočíst do konce. ale snažil jsem se, do tý půlky jsem se snad dostal. ale na to množství textu tomu chyběla nějaká ta informační hodnota.
  • Takze kdyz nejaky hipster muze svadet chudobu afriky na vyrobu HW a SW, muzu ja svou relativni chudobu svadet napriklad na obyvatele zapadni evropy? *15*
  • Problém Afriky je vzdělanost, respektive její nízká úroveň. Krvavé diamanty nejsou totéž co technické materiály. Zatímco diamanty jsou víc věcí prestiže, ostatní nerosty jsou součástí technologií a jejího rozvoje. Spojit problémy Konga přes HW s Gamingem považuji za dost krkolomný kousek. Tohle by měl řešit mezinárodní soud s odběrateli minerálů. Jinak pokud by afričané byli z většiny vzdělaní, nenechali by sebou tak snadno manipulaovat. Proto kašlu na to odkud pochází zlato v mé grafice, ale přispívám měsíčně určitou částku na podporu výstavby škol v africe. Je to jediná cesta jak místním lidem vytvořit alespoň nějakou šanci se prosadit doma či ve světě.
    • Hmm...nesouhlasím. Je to otázka elit a trhu. Elity přitahují západní a asijský kapitál, pléb narvou do dolů i s dětmi a jsme všichni spokojení. To je neokolonialismus. Kromě toho, kdyby Kongo průmysl znárodnilo (jediné řešení), dočkali bychom se nějakých sympatických intervencí (nikdo by tomu nevěřil, ale v případě např. Koltanu jsem si úplně jistý, že nějaká lobby by se hodně rychle našla. Připomeňme si United Fruits a co předvedli v padesátých letech v banánových republikách, a to připomínám, že šlo jen o zdanění, žádné znárodňování).
      • Už jste si někdy koupil banán Chiquita? Pokud ano, živíte odkaz UFC. Pokud je to věc elit, jak píšete, tím míň na to má vliv hráč. Ne, tohle je skutečně věc mezinárodního práva. Nezavrhnu koupi nové základovky, jen proto, že není jisté jestli 1% cínu nepochází z podezřelého zdroje. A pokud pochází, není to ještě důkaz, že jde o produkt z válečné zóny. Nadruhou stranu, jestli pro výrobce není problém přesměrovat na jiného dodavatele, pak jsem samozřejmě pro aby tak učinil. Je to ale jeho volba.
  • Magister_Peditum
    A nebylo by lepší místo nějakého trucovitého zákazu nakupovaní daných surovin spíše přinutit africké vlády, aby konečně začali ve svých zemích vymáhat právo a udělali tedy otrocké práci přítrž. Protože v prvním případě sice bude pár firem za slušňáky, ale firmy třeba v Číně na to hodí bobek...
    • MickeyMutant
      Ano, to by bylo. Ale zkus ty vlády přinutit, aniž bys tam poslal armádu nebo protlačil svou loutkovou, která ale nakonec bude mít jen omezenou dobu trvání, než místním dojde trpělivost a tobě prachy. A jsme zpátky v kolonialismu. A to je špatné, mkay.
    • Kr.Pa
      Ve 19./20. století byla dekolonizace Afriky "zlými bílými evropany" a jak si tam teď vedou? Všude chaos a neziskovky jen škemrají peníze a jídlo pro chudé afričany od "zlých bílých evopanů".
      • Magister_Peditum
        Však já proti kolonizaci nic nenamítám. *3* Ale tohle je prostě polovičaté řešení. Stejně jako se nevymýtil trh s krvavými diamanty, tak ani tohle nikam nepovede.
  • Kr.Pa
    To jsou zase kecy. Není náhodou herní průmyslu SW částí hraní? Tedy o výrobě SW na SW. Všechny HW se vyrábí jen z "plastů" a dalších pasivních (aktivních) součástek. A když se vytváří základní deska, kupují se kondenzátory, rezistory tranzistory, nekupují křemík, cín a jiné tmely.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit