Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jinak samozřejmě pěkný a zajímavý článek, i diskuze níže mile a pozitivně nečekaně překvapila :) PS: nemám rád automatizaci. Jak nad něčím ztratím kontrolu a dělá se to samo, jde mi z toho hrůza kolem :) Úplně pak nejlépe, když se něco zautomatizuje samo, zrovna když to člověk nechce a naopak, když by se něco mohlo provést automaticky, ani omylem. :) Jsem taky spíše "hračička" a nad vším potřebuji mít kontrolu a možnost to změnit, vylepšit, potunit atd :D
  • ja nenavidim ked furt dodrbu ovladanie na PC ked robia porty z konzoli... napr. dead space vdaka tomu bolo na PC nehratelne ...
  • Já bych jen podotknul, že doba malinkých CRT, neergonomických kancelářských židlí a plastových repráčků už je dávno pryč ;o) Také byť je pravda, že třeba Assasina a podobné "TombRaiderovské" hry bych si vzal spíše na konzoli, hromádku jiných multiplatformních her bych si vybral naopak raší pro PC. Když bych už šel pak do extrémů, není problém PC nacházející se případně v "pracovně" připojit k tomu obrovskému LCD v obýváku a do ruky si vzít bezdrátový ovladač, ale to je jen takový "detail" ;o)
  • No osobne si myslim, ze bychom vsichni meli podekovat konzolim v jedne veci a to v tom, ze jsem nemusel upgradovat pocitat asi 3 roky a vse mi na nem jede plynule :-)))

    Takze diky konzolisti, diky vam a vasim slabym strojum, jsem velmi usetril.Predtim jsem obvykle upgradoval kazdy rok abych si mohl zahrat nejnovejsi pecky. Dodnes mi staci me c2d E 8400 na 3,6 GHz s 4 mb ram a starou gf 275 gtx.
    • Tento příspěvek si dovoluji nominovat na blábol roku *1*
      • jo jo :D pravda dekujme mozkove zaostalim konzolistum :D
  • Dobrý článek.Něco už v hraní pamatuji a rád bych řekl, že tyto tahanice mezi konzolí a PC tu jsou už od nepaměti *5* Názor typu konzole má navrch v době uvedení na trh je samozřejmě nesmysl a hardcore hráč o tom ví své.Je to právě variabilita PC, možnost benchmarků a poměřování se ve výkonu co mě vždy vrátilo k PC.Nemyslím si ani to, že by se nemohl zopakovat "zázrak" bratrů z garáže v případě hry Far Cry.V době, kdy byl vyhypován titul jako DOOM a Half - Life 2 přišla tato hra jako blesk z čistého nebe... Je to důkaz, že hru lze vytvořit za "pár".Problém je, že na AAA titulech se živí spousta parazitů.Konzole je prostě pro lidi co mají rádi pohodlí a nechtějí se zatěžovat nějakým zdlouhavým nastavováním, nebo instalací new ovladačů.No a PC je tu pro "hračičky" a tam já patřím, rád si po každé instalaci grafického driveru projedu 3D Mark, zda jsem se někam pohl.Myslím si, že boj PC vs. konzole tu bude stále, něco jako světlá a temná strana *1* a to je dobře, protože nakonec z toho může těžit konečný článek - uživatel.
  • Hezky napsáno, ovšem jedný věci se naprosto děsím.

    "budou klást větší důraz na uživatelskou přívětivost a jednoduchost, budou více hardwarově omezené jako Windows Phone 7 a nepůjde se v nich tolik šťourat."

    V týhle souvislosti bych rád poznamenal, že pokud konečně začnou fungovat ty nástroje tzv. "automatický" opravy, a systém si sám najde chybu a opraví ji, tak proč ne, že jo. Jenže už vidím jak to dopadne. Vyskytne se nějaká chyba a reinstall. A pořád a pořád a pořád. Udělat 2 režimy, jeden tzv. pro it negramotný, a druhej pro it gramotný, bude si hodně lidí chrochtat blahem. Oni se věci dělaj čím dál víc pro blbý a blbější, až jednou nakonec blbý budem úplně všichni. Windows 7 jsou velice user friendly a pokud někdo nedokáže pochopit, že "čemu nerozumím, na to neklikám", tak k počítači nepatří. Dneska musí každej umět ovládat počítač, každej mít papíry a vůbec bejt naprosto multifunkční. Ve finále neumí pořádně vůbec nic, a tavejch lidí bude přibývat.
    • Spíš než dva režimy bude větší rozdíl mezi Home a Pro. Jak v nastavitelnosti, tak v ceně.
  • Sohlasím s tou vizí konzolopočítače budoucnosti. Bude to takový Apple Mac OS, pro který budou navíc vycházet všechny herní tituly. Myslím, že to moc dobře ví jak Apple tak i Microsoft. Příští generace OS půjdou tímto směrem.
    • Vsetko je otazkou ceny. Vzdy je mainstream a potom super drahe zalezitosti. Aj ked sa podari vymysliet PC s obrovskym vypocetnym vykonom, vzdy sa da zatazit lepsiou fyzikou v hre alebo grafikou a aj ten nebude za urcitu dobu stacit. Konzola je o kompromise.
    • ucho
      ale kdeže, internet se zakáže, zhroutí se ekonomika a všichni pomřeme :D
  • Jo uz vidim jak prumerny konzolovy hrac sedne pred obrovskou plazmu s hifi sestavou. :-D
    Jistee treba sedne ale v pripade ze ostatni clenove rodiny se zrovna nechtej na nic koukat a nepotrebuji vegetovat v obyvaku, ze?
    Pokud ma konzolovy hrac obrovskou plazmu s hifi sestavou u sebe v pokoji, pak to urcite neni prumerny hrac. Jakeze ma ta FullHD plazma rozliseni? Jiste ze musi na ni cumet z gauce ze 3m, protoze kdyby byl bliz nedalo by se na to koukat. Jenomze na monitor se koukat da i z pulmetrove vzdalenosti. V tom pripade mi logika vyhody velke plazmy jaksi unika. Kvalitni 24´ monitor poskytne daleko lepsi zazitek.
    • "Jakeze ma ta FullHD plazma rozliseni?" jake asi muze mit rozliseni, kdyz je to FullHD? *1*
      vetsi obrazovka delalepsi dojem, ze jsi in, ikdyz se divas z vetsi dalky. Je nesmysl tvrdit, ze kdyz cumis na monitor z pul metru, tak mas stejny pocit velikosti, jako kdyz na metrovou placku koukas z 1,5-2m. Mozek a oko to proste vnima jinak. Bud jsi to nikdy nezkusil, nebo jsi mutant *3*
      FullHD TV ma stejne rozliseni jako tvuj 24 palcovy monitor, pokud nemas 1920x1200, ale to uz nema smysl resit. Proto taky hraju auta, FPS a jine akcni hry na PC na sve televizi. Strategie zatim stale na monitoru. Mel jsem PS3, ale za par mesicu jsem ji kvuli nezajmu a nevyuziti prodal kamosovi. Vim ze grafika neni hlavni prvek hratelnsti, ale kdyz je 8 z 10 titulu jak na ps3, tak na pc a na pc to vypada lepe, jsou lepsi moznosti nastaveni apod. tak jsem proste nemel duvod si PS3 nechavat, protoze tituly PS3 only me nechavaji naprosto chladnym.
      • Mam monitor 24´ s rozlisenim jake jsi uvedl. *3*
        Auta hraju s volantem a monitor mam tesne pred nim. Predstava jak hrajes auta par metru od televize je velice zabavna. Pri pohledu z kokpitu mas pred sebou palubku kolik metru? To musi byt fakt dobry pocit z jizdy. *1* Predpokladam ze patris do skupiny kera pouziva pohled zvenci a ridi gamepadem. Jo kdyz koukas na auticko jak na hracku s dalkovym ovladanim, pak to beru.
  • "přičemž hraní celé řady her je na konzolích z gauče u obrovské televize a s ozvučením domácím kinem prostě lepší zážitek než dřepění na židli u malého monitoru s bakelitovým repráčky, nehledě na fakt, že občas je někde něco víc rozmazané nebo poněkud hranatější. Celá řada her se navíc s joypadem ovládá lépe než s myší."

    Tak toto fakt zabil. Kazdemu vyhovuje nieco ine, ale generalizovat sa neda. Kvalitny velky monitor, velke kvalitne sluchatka napr. AKG, mys a keby este bola podpora pre TrackIR, tak uz naozaj nechapem co moze byt na konzoli lepsie.

    "Oproti dřívějšku se ovšem vynořilo zcela nové úskalí. Zatímco před deseti lety bylo možné, aby tři bratři z Turecka v garáži sfoukli famózní technologické demo, na základě kterého pak ve třiceti lidech vytvořili revoluční PC hru (Far Cry), dnes, kdy jsou hry o pár generací dál, to už dost dobře možné není. Na to, abyste vytvořili revoluční mainstreamovou hru, potřebujete lidí minimálně dvakrát tolik a kromě toho ještě dvakrát tolik času a především mnohonásobně víc peněz, což má samozřejmě za následek, že toho taky nakonec potřebujete mnohonásobně víc prodat."

    Ha! Lenze tu ide hlavne o napady! Dnes urobi hru tim 300 ludi a je to aj tak zle predavany paskvil.
    • Já mám u PC 5.1 sestavu a to bych zrovna dvakrát nenazval bakelitový repráčky.
      A celá řada her se mi líp ovládá na klávesnici a myši.
      Navíc mám k PC velice příjemný křeslo s nastavitelnou polohou.

      Opravdu jak říkáš takhle generalizovat se nedá a zavání to autorovou neznalostí.
      • A hlavne zacinaju byt super aj simulatory ako iRacing. Spolu s volantom Fanatech Porsche GT3 RS sa konzola so svojimi titulmi nechyta.
        • Zrovna můj případ ;o) Iracing, volant, DCS Black Shark, knypl a v neposlední řadě třeba UDK, nebo audio tvorba/mix, bez toho všeho bych se dnes už asi neobešel (=závislák) :)
          BTW na vydání GT5 se těším taky jako malý. Určitě se nepovažuji za monotón, který by se svou upjatou pýchou ke své skříňce připravil o další skvělý závodní titul na "konkurenční" skříňce ;o)
      • Plus mně osobně příjde, že autor má trošku dogmatizovanou klávesnici + myš. Já třeba hraju zrovna Assassin's Creed 2, nebo třeba NFS: SHIFT mnohem radši na PC, protože si můžu pustit hry v 1920x1080 + vyhlazování (a AA, což je např. pro SHIFT OBROVSKÝ posun v grafice oproti mému PS3) a úskalí klávesnice+myši? Guess what, prostě hraju přes bezdrátový X360 controller :) a taky na 40" TV vedené přes HDMI z PC + 5.1 bedničkách, znovu u PC. Na PS3 prostě a jednoduše hraju hry, které si na PC třeba zahrát nemůžu (Uncharted 2, Motorstorm: Pacific Rift, Infamous, Littlebigplanet, MGS4, až vyjde tak Gran Turismo 5, atd....)
  • Pěkně sepsaný článek. Díky za něj

    Všem co brojí proti konzolím, tak doporučuji, ať zahodí brýle s dohledem na České/Slovenské hranice a podívají se trochu dál, aby zjistili, že jim s jejich omezeným názorem hodně ujel vlak.
    • Naprosto nechapem ako tu ludia mozu dat Tvojmu prispevku "nelibi". Pretoze mas naprostu pravdu. Je to naozaj dobre napisany clanok. A ano, ludia co broja proti konzolam su obmedzeni. Hram hry uz 25 rokov na PMDckach, Sinclairoch, Atari, Amigach, PC, a posledny rok aj na konzolach. Ano, hram hlavne na pocitacoch, ale nedam dopustit ani na PSP, lebo si zahram hry, kvalitne hry, aj tam, kde PC proste nemozem mat. A konzoly? Mame s bratom styri XBOX360 a hoci som poslednych 10 rokov hral hlavne Counter-Strike s klavesnicou a mysou, okamzite som si zvykol na gamepad a hoci viem z praxe porovnat oba tieto hlavne sposoby ovladania hier, neviem si ani len predstavit, ze by som mal Gears of War hrat s klavesnicou a mysou. Myslim, ze sucastou zazitku GoW je prave ovladanie tym gamepadom. A hrat FIFA s klavesnicou a mysou, to je uz priam hriech... Ano, su na konzolach hry ktore si viem predstavit, ze by sa mi lepsie hraly s myskou, napriklad multiplayer Call of Duty, ale zrovna moc mi tam zas nechyba. Uplne v pohode sa to hra na gamepade. Ale tak ci onak, hlavne si myslim, ze su ubohe a zbytocne tieto zabomysie vojny o to, ci su lepsie konzolove hry, alebo pececkove. Dobre hry su na oboch stranach, a na oboch stranach su nejake vyhody, a nejake nevyhody. Ale ked sa tak vlastne zamyslim, odkedy hru nemusim instalovat, potom na nu hladat a instalovat update, ale staci, ked ju vlozim do mechaniky a hned hram, bez padania, v konstantnom framerate, asi mi moc pc na hranie nechyba... Ale aby som preto tvrdil, ze konzoly su na hry lepsie, to asi nie. Lebo Diablo II si na nej beztak nezahram, v klude, na notebooku, prakticky kde sa mi zachce...

      Clanok je vsak vyborny a Duragon-san, zamyslaj sa ty radsej nad svojimi znalostami problematiky, a nie nad znalostami autora tohoto clanku.

      PS: Nepremysla niekto, nad tym, ze Android zacina byt viac ako zaujimava platforma na vyvoj hier a nesiel by do toho? Tam este je priestor uchytit sa s indie titulom. Piste na adresu android_devel@azet.sk
    • ucho
      netřeba sundávat brýle. stačí používat hlavu, že každému vyhovuje něco jiného. takže tobě ujel vlak s rozumem. proč má pořád někdo potřebu těm ostatním vtloukat, co je správné a nejlepší? to je snad každého věc a každého názor. je škoda, že ho někdo prezentuje jako jediný správný.
    • Ano, ano na západě jsou lidé tak chytří a vyspělí, že se jim my zaostalé opice z východu, co ještě hrajem na PC vůbec nemůžeme rovnat , ale nebojte rozdily mizí a až se zbavíme těch Hrozných pirátů a příšerně složitých pc her, kde se musí ještě přemýšlet a něco dokonce nastavovat, tak konečně nastane krasná budoucnost, kdy budem všichni hrát jen na konzolích 30 minutové hry za 2000kč a za další 1000 si budem moci dokoupit nové postavy a autíčka a příběhy a za další mírný poplatek budeme dokonce hrát i online, už se nemůžu dočkat. *12*
      • Nedá se nic než souhlasit, konzole je zábava pro mainstream, mainstream je (aspoň dnes) definovaný jako "občasní hráči" , občasní hráči (nejspíš - jak se kolem sebe rozhlížím) nemají rádi přemýšlení, komplikovanost a vyšší obtížnost u her. Čili, ať jsem s PC klidně mimo mísu, jen je mi líto že časy (například) jagged alliance 2 už se nejspíš nevrátí.
        • "..nemají rádi přemýšlení, komplikovanost a vyšší obtížnost u her."
          Vzhledem k tomu, že mám doma PC i konzoli (a vždy to tak bylo), by mě zajímalo co je tak komplikovaného na PC hrách? Protože mezi nejtěžší hry z poslední doby, co jsem hrál (a že jich bylo), byly Mirrors Edge (mulitplatforma) a Killzone 3 (PS3) na nejtežší obtížnost. A pokud mám sahat do své paměti, tak skončím v době DOSu a hry Metal Mutant. Nezlob se, ale ani Total War nebo něco podobného není žádný "mozkolam".

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit