Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Do dnes si pamatuji jak jsem ve dvojce v jeskyni u Xardase zabíjel prvního goblina, první mládě polního škůdce, před Branami Khorinisu pižlal svého prvního orka nějakým "klackem". Panečku to byla hra. I když save/load jsem používál celkem často protože né vše se povedlo na první pokus :D . Osobně jsem hrál gothic 2, 1 , 2+dat, 3 (dat mám ale po 10 minutách když jsme viděl co je tam bugu jsem to oninstaloval a nikdy víc nenainstaloval), risen 1, 2 (nedohral jsem). Osobně se mi na hraní víc líbila hra Risen 1 kterou jsem dohral i když uznávám jak někteří psali že byla neslaná/nemastná. Škoda že už nevydávají hratelný dema takhle nevim jestli koupit nebo nekoupit :/ . Ale osobně doufám že se jim to poveden a já budu mí zase na co vzpomínat. Jen škoda že takové hry se nedají dělat na co-op mod třeba jen pro 2-3 lidi. Věřim tomu že pak by z toho totiž byla rubanice. I když by třeba nemuseli přidávat nepřátel ale jen je zesílit aby nešli rychle dolů a ten začátek kdy přežije jen jeden co si nic nepamatuje už by se dal nějak překopat *5*
    • Jak jsme se o tom tak rozepsal tak jdu asi nahrát nějakej ten starší díl :D
  • tak gothic byl duchovni predchudce dnešních akčních rubaček (zaklínač, ds atd) dalo by se rict zakladatel subžánru. klasicke rpg dnes nevychazeji protože vyvojari ani envedi co to je (nekdo by jim to mel vysvetlit)
  • Neee ja nechci, aby byli ve tretim dile dinosauri !
  • Btw, nechápu proč tu stále nejde reagovat na přízpěvky, respektive vidím že to očividně někomu jde, ale já pod nimi volbu reagovat postrádám :).

    Reakce na Vazbič a del.

    Pánové, hrál někdo z vás dvou vůbec kdy jakoukoliv Souls hru? Postava má v Souls hrách snad cca 20 různých attributů které jsou různě provázané a ovlivňují různé aspekty postavy od obligátních které zvyšují HP, defense, staminu přes prvky ovlivňující bojové vlastnosti až po attributy které ovlivňují nosnost, prodlevu mezi jednotlivými akcemi, cast time a podobně. K tomu si přidejte další možnosti velkého ovlivnění buildu pomocí nasazených prstenů, kdy s nima jde docílit markantní změny fungování buildu ... viz třebas možnost změny rollů na "ninjovské" :). Úpravy zbraní a 4 druhy magických škol už ani zmiňovat nebudu.
    Navíc v porovnání s tím co je standardem v běžné RPG produkci se Souls hry alespoň snaží zpracovat i vliv váhy vybavení, zbraní a jejich proporcí na to jakým způsobem postava bojuje (bohužel vliv délky zbraní a práce s váhou mi přišla nejlepší v prvním Demons Souls). Vždycky se musím smát (jako ve videíčku na Risen 3) jak v jiných běžných top AAA RPG sprintujou a hopsají .. a plavou ... týpci naditý v full plate (dobře ten ve videíčku na Risena byl "jen" v drátěnce ale stejně se pohyboval až příliš rychle a ladně).

    Je pro mne zcela nepochopitelné jak může někdo komplexní systém vývoje postavy v Souls hrách přirovnávat k něčemu tak plochýmu jako je systém u Diabla.

    Dál, k tomu odrhování že Souls hry nejsou RPG, naopak bych řekl že jsou RPG víc než cokoliv jiného. Neb slovo RPG znamená "Hra o hraní rolí". Souls hry jsou jedny z mála které Vás nechají si opravdu hrát svoji postavu způsobem kterým sami chcete bez jakýchkoliv omezení a i veškeré inerakce se světem nechávají čistě na Vás. Která jiná hra Vám dovolí, když chcete, zabít si jakékoliv NPC bez jediného varování, i když to bude znamenat že si něco šeredně pokazíte. Záměrně se stát záludným vrahem který bude usilovat o životy ostatních hrdinů putujících světem hry. Vše je tu jen a jen Vaše volba. Myslím že podobnou svobodu v hraní vlastní role podle svého nabízela snad jen stařičká Ultima Online :).
    • To si mě nepochopil. Nezáleží na tom, jak komplexní je tam systém vývoje postavy. Jakákoliv hra, kde schopnost hráče za klávesnicí/gamepadem dokáže trumfnout váhu statitik postavy ve hře, je akční nebo akční RPG. Už to není o vlastnostech tý postavy, ale o ovládání. V Diablu nikdy nezabiješ Diabla obyčejným klackem a bez silných kouzel atd. jen proto, že umíš kolem něho obíhat, protože mechanika hry a bojů je silně založena na virtuálních hodech kostkou a statistikách. Poučovat mě fakt není třeba. RPG hraju už od dob druhé edice papírového DnD a Dungeon Mastera. Je mi fakt jedno, jak to fanboy nazývá, pro mě to není větší RPG než Diablo.
      • RPG=hra na hrdiny. Takže shut up trapáčku
        • A když je hrdina závodníkem, tak závodní hra = RPG, co? Ty jsi ale fanboyský blb. *1*
    • Ona ta kritika na Dark Souls opravdu většinou přichází od lidí, co nedohráli ani první NG. Kdysi jsem se s takovým mamlasem hádal a nakonec jsem zjistil, že ani neví, že na magii potřebuješ attunement slot. Takže je zbytečné se rozčilovat.
    • maros.goc
      Ono to rpg ze hranie role znamena skor to, ze si na začiatku moze clovek vybrat rozne povolanie, cize roznu rolu :-) dark souls je prekrasne akcne RPG a fakt netusim preco dark souls niekto spochybnuje, zvlastne
      • smejki
        když ti Call of Duty nabídne na začátku, aby sis vybral mezi sniperem a zeleným baretem, přičemž každý má jinou výbavu, bude to RPG? Když by si v Assassin's Creedu mohl vybrat mezi Eziem, který má pouze vrhací a střelné zbraně a mezi Altairem, který má pouze kontaktní zbraně, bude to RPG? Když si ve budovatelské strategii Tropico 5 můžeš vybrat z různých předpřipravených scénářů z jinými cíly a s různými omezeními, je to RPG?

        Obavám se, že tahle definice je hodně děravá.
        • Výběr mezi různými zbraněmi není totéž jako jiné role a jiný styl hraní. To je nesmysl. Celkem dobře rozvržené role má třeba Kingdom Come. Bojovník, zloděj a bard. Tam není co dodat, odlišnosti jsou jasné. Dark Souls a podobné hry mohou být dobré rubačky, ale nic takového nemají.
        • To je zcestné přirovnání.
    • Tak pardón, už vidím, že reagovat jde ... ale nějak jen někde :), na ty na které to měla být reakce to bohužel nešlo :(.
  • gothicy byli fajn když ste byli v tabore ale jakmile človek vyšel ven zmenilo se to na strašnou rubanici ve stylu diablo, co ja zas nemusím.
    chtelo by to aby ze souboju ubrali tak 50%.
    • tak s tym trochu nesuhlasim, hlavne teda v casoch Gothicu, kde o rubanicu rozhodne neslo, dostat na hubu v izometrockom rpg, kde sa vsetko kosi po stovkach chce urcity "talent". Paradoxne prave Gothic bola hra, kde vybehnutie z tabora na viac ako 10 metrov znamenalo okamzitu smrt, ani na max. lvl to pri smecke obycajnych vlkov nebola ziadna sranda :D. Nepriatelov bolo menej a bolo ich tazsie zabit, kdezto v hrach, ku ktorym Gothic prirovnavas to bolo presne naopak.
      Trebars v Risen 2 mi prisla cast bojov a riesenia questov inym sposobom, ako zabijanim, uplne vyvazena, nemal som pocit,ze nieco robim uz zbytocne moc a druhe nie, navyse tam dost pomahala piratska zbran, tou som vsetko nicil z dialky, proste strelil a utekal a takto dokola az kym nepadol a ja som z toho mal radost, proste Gothic *14*
  • misho8723
    Mne to skôr pripomenulo intro ku Zaklínačovi 1 - boj Geralta so strigou
  • Risen 2 se v některých aspektech snažil (neúspěšně) kopírovat Mass Effect (cut sceny, posádka), Risen 3 se patrně bude zase pokoušet napodobit (dle mého názoru krapet přeceněnou akční hru) Dark souls, obávám se že to dopadne obdobně polovičatě. PB by udělali lépe kdyby se raději soustředily na rozvíjení svých tradičních silných stránek (autenticky fungující propracovaný svět, atmosféra), možná to už ale po odchodu velké části původních vývojářů ani není možné. Kde jsou ty doby kdy PB tvořilo SVÉ hry, které byli ambiciozní a snažili se trendy tvořit a ne je jen slepě (a nepříliš úspěšně) následovat.
    • Dark Souls a přeceněné? To máš nějaké popletené. Spíše nedoceněné. Dvojka má sice 91% v recenzích, ale předcházející díly nepřekročily ani 90% a to jsou to jedny z nejlepších her posledních pár let. Stačí se kouknout kolik hráčů hodnotilo Dark Souls na Metacritic a nedojdeš ani k 1000, natož např. Dotu 2 hodnotilo 10000 a Skyrim 5000 nebo kolik, takže se pořád jedná spíše o nemasovou záležitost. Rozhodně to není o nic akčnější hra než např, poslední Witcher 2 čili dávat tomu nálepku akční hra je nesmysl. Akční RPG tomu sedí lépe.
      • Rozhodně je to přeceňované ve smyslu ignorace jakýchkoliv chyb fanoušky, kteří hrozně rádi kohokoliv, kdo na nedostatky té hry poukáže, ukamenují jako kacíře a dál oslavují Dark Souls jako boží dar.
      • Vzhledem k tomu, ze veskerou naplni hry jsou soboje, tak oznaceni akcni je hra je na miste. Srovnani s witcherem 2 neni moc povedene, protoze tam krom inventare a rozdelovani zkusenosti mas take ruzne questy, dialogy a tvoje rozhodnuti se nejak promitnou na tom svete.

        Tot receno, nikdo ti nevyvraci, ze je darks souls dobra hra.
        • maros.goc
          Ale ved aj v dark souls robis rozhodnutia a velke mnozstvo :-D len narozdiel od precenovaneho witcher 2 (jednotka je omnoho lepsia) ti to hra vobec nenaznaci... Ani ktora z postáv je dobra, zla, neutralna... Proste dark souls je RPG kazdym coulom a takych pravých rpg dnes uz mnoho nie je
        • K Definici akčního RPG je potřeba nalívaní příběhu pomocí cutscén a když vezmu inventář, staty, komplexnost magie, sety zbraní, enchanty a crafting tak Dark Souls Witchera drtí nehorázně, takže v klidu můžu tvrdit, že Dark Souls je daleko více RPG než Wicher a Witcher je daleko více filmová a příběhová hra než RPG hra.
          • chybí mi tam otázník za těma cutscéna .)
      • Přiznávám že tou poznámkou o Dark souls trochu provokuju, ale já si to prostě nemohl odpustit :-), do offtopicu proč nepovažuji DS za rpg se radši nebudu pouštět.
        • http://www.rpgamer.com/games/dsouls/darksouls2/reviews/darksouls2strev1.html 10/10 od RPG magazinů, takže asi to RPG trochu bude, co? Že to jde dohrát na levelu 1, čili to popírá archaické metody RPG nikoho nezajímá.
          • DS je RPG asi jako Diablo. I to Diablo je možná víc RPG, protože tam víc záleží na tom, co máš za itemy a vlastnosti postavy.
            • Kozy aspol.

              "Action role-playing games (abbreviated action RPG, action/RPG, or ARPG) form a loosely defined sub-genre of role-playing video games that incorporate elements of action or action-adventure games, emphasizing real-time action where the player has direct control over characters, instead of turn-based or menu-based combat. These games often use combat systems similar to hack and slash or shooter games."

              "emphasizing real-time action where the player has direct control over characters"
              "real-time action"
              "direct control"
              "combat systems similar to hack and slash or shooter games"

              Podle této definice je Diablo na stejný úrovni jako DS s tím, že v Diablu jsou statistiky a itemy důležitější než schopnosti hráče. To jsou fakta. Ta si to přeberte jak chcete funboyz.
            • kennyB
              Sakra, zase jeden, co určitě žádnou hru ze série DS ani nehrál, ale přesně ví, že to žádné rpg není *7*
            • Proč si napsal easy? Myslíš, že je to vtipné? Tady není nikdo schopen normální diskuze bez toho, aby ze sebe dělal idiota?
            • první věc přeložte si co RPG znamená pak se o tom můžete bavit *2* druhá věc ste naštvaní že vaše milované easy Dark Souls je nedoceněné? Opravdu? *9*
            • Kozy
              A už jsme zase u toho. Čím víc itemů, skillů, tím víc RPG *15*
            • A v DS ne? OK, to si mi to krásně vysvětlit.
        • A co z toho máš, že provokuješ? Rád se ztrapňuješ nesmysly?
    • Alucard
      Bože zase jeden "expert" na slovo vzatý.
  • Já doufám že risen 3 překvapí (příjemě!), ač se téhle hry zároveň taky velmi bojím. Hra nepůsobí příliš ambiciozním dojmem, vyjde jen na „past gen“ konzolích, screenshoty ani doposavaď zveřejněné informace mě příliš nenadchly a oznamit hru cca pul roku pred vydanim se mi zda v dnesni dobe trochu zvlastni (jak dlouho již víme o zaklínačovi nebo dragon age 3 které mají obě vyjít až po risen 3). Asi největším důvodem k znepokojení je i to že z původního týmu Piranha bites zbyla od dob prvního gothicu jen kostra. S největší pravděpodobností již není součástí tímu Mick Hodge, Hl. designer gothic her (a prvního risenu pokud dobře vim).
  • Pri hraní Risen 1 aj 2 som mal počas celej hry pocit hrania Gothicu, rukopis Piranha Bytes bolo z týchto hier cítiť na každom kroku, ak toto zachovajú aj v trojke, budem ako fanúšik tejto série nadmieru spokojný, nepoznám rpg, ktoré by ma dokázalo zabaviť a navodiť vo mne taku nezabudnuteľnu atmosféru, ako to dokáže práve Piranha, pravdepodobne kupujem hneď v deň vydania, len má trochu mrzí, že to vychádza v lete, kde nato moc času mať zrejme nebudem :)
  • Již (možná) 5 hra na kterou se těším :
    1 Zaklínač 3 Divoký hon
    2 Watch dogs
    2 Alien : Isolation
    3 War of the Vikings
    4 Mount and blades : Bannerlord
    a nyní Risen 3
    • Malleth
      Ještě bych přidal Lords of The Fallen. To vypadá hodně nadějně
      • maros.goc
        To predsa nie je rpg :-D lebo sa tam len seka a nehovoria tony textov

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit