Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947
    No, obvykle to jeste nemam doctene pred vyslim ( respkt. tak par dni, ted uz to je tyden) Super prace, RETRO rubrika je asi beztak nej ! Vzdycky se zas dozvim neco vic jako ted o Automatech to jsou dobre poznatky nebo i o starsich hrach. Vic Retro rubrik do dalsich cisel. Pavlac taky v poho, humor je dulezita cast i kdyz nekdy slabsi vetsinou sranda. *4*
  • PravyMonty
    Jako adventurní anti-talent musím říct, že za těch několik dní jsem se naučil vždy zkontrolovat, jestli jsem použil všechny šroubky.
  • Spades
    Číslo super, akorát mě zklamal plakát.
    Těšil sem se podle krásné obálky na pořádný plakát Dark Souls, ale to co sem uviděl bylo dost hnusné teda. Kdyby dali obálku jako plakát, tak bych byl daleko raději. A není to poprvé.

    Holt sem si v pokojíku musel vylepit Thiefa.
    • irdzi
      Nějak jsem asi slepej, ale jakejže plakát tam teda vlastně je? Thief?.) ...
  • Tak mě napadlo. Evidentně Aleš a Pavel jsou lidi co se zabývají Středním východem, arabským světem. Speciálně dle vzdělání Aleš. Nechtěli byste někdy napsat článek o tamní herní scéně, jak funguje, specifika a tak?
    • ales.smutny
      Jak se píše níž (vlastně výš:)) Pavel měl článek o hraní v Íránu :)

      Ono udělat tohle téma by chtělo spíš terénní výzkum (a tedy čas a peníze) :) Co se týče Íránu dnes, tak celkem standard. Hry jsou celkem normálně k dostání, byť myslím, že kvůli sankcím přes dovoz z neutrálních zemí. Něco tam neprojde na pulty z ideologických důvodů (Battlefield 3 logicky, kvůli umístění v Íránu, ale stejně si půjčili artwork na vlastní střílečku :)) Ale to se většinou, co jsem slyšel, přes VPN postahuje. Hodně letí sporty.

      Hodně jede PC pak i X360, PS3, viděl jsem i nějaký výprodeje PS2, často PSP, na pultech je i Vita, ale to už je na dnešní ekonomický poměry v Íránu moc drahej špás. Plus samozřejme smartphony a hry na nich. Loni už jsem viděl pár reklam na PS4, ale jak je tam chtěli dostat to fakt netuším, asi zas nějakej černej dovoz z launchových regionů (?).

      Jinak se tam fakt snaží mít vlastní produkci, kvalita bude...no různá. Gashaps má myslím další díl, na výročí Svaté obrany tam byl v parku v Teheránu stan, kde děti hrály fifu, nějakou rubačku i střílečku, ale nešlo se tam procpat, abych to zkusil :)
      • Sleduji twitter, tak vím, že při tvých cestách se v novinách objevovali pochvalné recenze na Rayman Legends, ale mají třeba něco svého?

        Osobně mě přišlo, že jsou hodně odkázáni na různé webové hry, například u Trophy managera je opravdu hodně lidi z SAE nebo sporty všeobecně, to je takové politicky neutrální. Byť člověk nikdy neví, v Saudské Arabii zakázali Pokemony, protože prý propagoval sionismus.

        Ale co se týče tamní herní produkce, tam fakt o ničem významném a potenciálně zajímavém nevím, jestli vůbec něco zajímavého vzniklo. Přitom fakticky mají inspirace kolem sebe habaděj. Hudbu a film už kvalitní mají - například Írán.
        • ales.smutny
          Vlastní produkci mají, k nám se myslím dostal jen ten Gashasp, což je chudší God of War z perské mytologie a vím, že pro Íránce byl fakt hrozně populární. Teď měl dvojku...nebo trojku, teď bych kecal. Jinak jak píše pode mnou (vlastně to bude nade mnou:)) Lukáš, je toho relativně na dané podmínky dost, byť si o kvalitě nedělám iluze. Něco bude fajn, velká část asi takový průměr inspirovaný něčím :) Vyčnívat budou podle mě tématicky.

          Ten problém s vlastní produkcí hodně bude spočívat v tom, že...
          - kvůli sankcím se ty hry jen málokdy dostanou jinam, než do států, se kterými Írán může obchodovat - Indie, trochu Čína, ale to je hodně specifický trh.
          - kvůli sankcím je tam rok od roku dražší život a hůř se hledají prachy (čas) na vývoj, pokud nepracují někde na západě nebo je někdo nesponzoruje. Navíc jsou mladí hrozně motivovaní studovat "na vážno" i když je hry baví, a pak samozřejmě jít pracovat a nebo nahodit další studijní obor, aby si zvýšili specializaci. Mluvil jsem s holkou, která hrozně ráda hrála hry, chtěla dělat v IT, ale rovnou cílila na vážný džob s tím, že i kdyby se do her pustila, tak by jí musela rodina vyživovat a to by nešlo.

          Ale je vidět, že někteří se do her pouští, jen je to prostě trh tak trochu sám pro sebe a kvůli zvuku na západě (žádný) a problémům s distribucí (i když projde, tak prostě nejde do Íránu platit kartou, PayPalem, bankovním převodem, cokoliv) se možná nevyplácí lokalizace - i když zase je to lepší pro indický trh, kde cílovka AJ mluví. Ale třeba ta asociace ukazuje, že občas se povede naservírovat ty tituly i pro vnější trhy. A je to fakt škoda, jak píšeš, hudbu a film mají super, všechno multižánrové, lidi co maj rádi hry také.

          Co se týče webovek, tak netuším, ale přirozeně bude problém s tím, že vláda blokuje Facebook, Twitter apod. Na druhou stranu, prakticky každý má VPN, takže každý má Facebook a teoreticky by tak nemělo vadit. Ale z těch casual věcí jsem spíš viděl, že už si dávali spíš Solitaire :) Ale jinak jsem častejc viděl kluka hrát na PSP Vice City, všichni samozřejmě fotbal v jakékoliv podobě a ročníku a na čemkoliv :) Ta holka zas měla ráda RPGčka...takže to bude celkem podobné zbytku světa, tedy co se týče konzumování :)
          • Díky za výživný příspěvek psaný se zájmem, byť je zaměřen na Peršany. Mě osobně tedy dostatečně osvětlil herní situaci v Íránu. *5*
            • Jasně Bam. Ban patří jiným hráčům. A ještě jinak, můžeš potvrdit nebo vyvrátit, že půjčení automobilu v Íránu již není takový problém jako dříve?
            • ales.smutny
              V Bamu? Bohužel nebyl, ten je v plánu příště, to přijde na řadu východ země :) My to berem systematicky ;) Ale od zemětřesení je to fakt už dlouho, počítám, že co šlo bude rekonstruované, byť samozřejmě to město dostalo hrozně zabrat a lidi v něm také a to i na poměry Íránu, který je na zemětřesní tak nějak "zvyklý".
            • Mimochodem nebyls teď ve městě Ban? Má cenu tam už jezdit? Přeci jen od zemětřesení již nějaká doba uplynula.
        • janchor
          Íránci svou vlastní herní produkci mají - potkávat každoročně stánek jejich herní organizace (http://www.irvgame.com/) na gamescomu je už součást folklóru. Ty hry jsou vesměs klony, ale pár jich má slušnou místní patinu a třeba ta adventura, co tam teď visí, vypadá super.
          • Koukám na to. :) Je tam vidět snaha vyrovnat se vizuelně a podáním západním věcem i stylem. Zaujala mne adventura založená na reálném příběhu z tuniské revoluce. Awakening : Burning Ashes. Avšak vzhledem k tomu, že dokáži rozpoznat ve farsí akorát název Teheránu, tak nebude pro mne.
      • frag.ment
        Co to meleš? Koho tu zajmá nějakej Írán?
        • Minimalne Miloslava, kdyz se na to ptal...
    • Veskoslav
      Jako myslíš: Ukamenuj svoji cizoložnici nebo oblíbená hra odpal se na náměstí? Jinak v Izraeli jako takovém se hraje to, co u nás:) A třeba v Moldávii je poslední dobou hodně oblíbená Arma, ale to už odbíhám.
      • janchor
        V Palestině se hraje taky, žádnej strach.

        Jinak Pavel svýho času pořídil ze svejch cest sérii herních reportáží (např. tuhle z Pákistánu: http://www.youtube.com/watch?v=IhGTm7I_g2Y), takže minimálně nějakej retrospektivní článek by se určitě šiknul.
        • Myslim ze v nejakom velmi starom Leveli bol special za hranie v Irane
  • Trisska
    Zatím nejlepší plná hra v Levelu podle mě, pěkně malovaná adventurka a navíc v češtině. Toto číslo si určitě koupím. *4* Jedinou výtku bych měla k ošklivé obálce, začíná jaro tak by to chtělo něco víc optimistickýho, třeba květiny, sluníčko a ne nějakýho bubáka, navíc zádama otočenýho... To je ale opravdu jen drobná výtka a jinak jsem tentokrát maximálně spokojená. *4* Plánujete dávat i další díly té Deponie?
    • Thorar
      Borci z Daedalicu prostě uměj :-) Deponia, Chains of Satinav, Memoria, Night of rabbit, atd. Samé výborné p'n'click adventury.
    • Erien
      Obálka je nejlepší jaká zatím byla, jestli chceš sluníčko, tak kupuj Médvídka Pú, nebo vytáhni žaluzie.
      • Lynch
        Pravda, asi zatím nelepší obálka. Hlavně ta poslední strana.
    • Měli tam dát teplouše jak se drží za ruce a pod tím nápis "Byli jsme v San Franciscu".
    • Jdi si trolovat s kytičkama vesele někam, kde umírají trolové na něco hodně bolestivého. Nikdo ti nežere, že jsi holka.
      • Trisska
        Mi už je to jedno.
    • Amylee.Anderson
      A co Botanicula? Ta mi přijde mnohem mírumilovnější.
  • Thorar
    Ostříhaný Draken? Wow, to by měl navštívit FC *1*
  • Veskoslav
    Jo dočteno:) Fajné. Člověk se zase po letech těší na poštu. Jinak za mě osobně nejvíc Retro rubrika.
  • Ikdyž je to jen moje spekulace, z tý ankety mam tak nějak pocit, že zvažujete, zda nevyškrtnout plnou hru. Pokud byste ji přestali dávat úplně a snížili cenu, pak bych byl raději, kdyby plná hra zůstala. Ale pokud byste hru stáhli, nechali cenu, ale přidaly více obsahu (stránek), potom bych byl všema deseti pro. Styl a úroveň bych nechal (=celkový koncept časopisu je fajn), jen každý měsíc o něco více těch tematických článků. Líbí se mi že dáváte hodně prostoru externistům, klidně bych "snesl" nějaké články od samotných vývojářů - nepočítám pravidelné sloupky Lukáše a Dana, spíš něco tematického a do hloubky.
  • Dave de Sade je frajer, už jen kvůli tomu jeho článku si Level koupím. Mohli byste ho zase někdy pozvat do FC.
    • Dave už někdy byl ve Fight Clubu?? Dáte někdo číslo?
      • yenda1
        Fight Club #75
  • Jack1947
    Super cislo, pekna atmosfericka obalka i plakat neni k zahozeni - Tema o smrti ve hrach taky skvela prace stejne jako rozhovor s Olegem o Dayz. Kus herni historie v kazdem cisle, plna hra zase potesi adventuristy a prilezitostne si ji asi vyzkousi kazdy. Fakt skvela prace... treba jeste prihodim nejake ty poznatky az se doctu dal.

    ( jak zde bylo zmineno zadni strana casopisu You died, temer uz legendarni pojem, super).
    Jo a taky Temata -kazdomesicni - nezklamaly.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit