Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Neplatit pokuty za pozdní příchod herce, když zbytek štábu čeká na už zaplacený frekvenci ve studiu a rejžovat z počtu vydání ... jojo, odbory. Syfl všude, kde fungujou.
  • Black_Hand
    tak si to shrnme, pokud jde o penize:
    a) daber hry stravi na hre maximalne mesic z circa 2 let a jeho jmeno hru neprodava (Peter Dinklage Destiny neprodaval, Bungie ano).
    b) filmovy herec (v hlavni roli) stravi na filmu vetsinu casu, dramaticky ovlivnuje vyslednou kvalitu filmu a prakticky celou (neproporcni) druhou tretinu. tedy nataceni, ztvarneni postavy atd. jako druhe dve tretiny beru nastrel a scenar a pak strihani. a hercovo jmeno film prodava.
    c) herni programator na hre stravi drtivou vetsinu casu, od prototypu k dokonceni. jeho jmeno hru neprodava, ale ma na tom odpracovane temer cele ty dva roky, a kdybychom brali osmihodinovou pracovni dobu, tak tri az ctyri. dramaticky ovlivnuje proces vyvoje a vysledny produkt.

    kdyby se platilo programatorum pomerne podle tohoto tak jako daberum hernich postav, tak by se nikdy herni studio jako Rockstar atp. nedoplatilo a ani prodeje GTA V by na to nestacily.
    lepsi prirovnani, nez k hercum filmovemu prumyslu, by bylo k tvurcum (3d modelarum, animatorum, texturarum, kreslirum konceptu) treba Helicarrieru z Avengers.

    omlouvam se, ale ZLATY VOCI.
    na druhou stranu: ty otrokarske praktiky zas tak koser nejsou.
    • Ono to chodenie na čas sa tvári ako otrokárska praktika, ale treba si uvedomiť, že na nahrávanie dabingu treba zvukára a štúdio. Pokiaľ herné štúdio nemá vlastné musí si prenejať externé štúdio, a tam je to na konkrétnu hodinu a kontrétny čas. Podobne to zvykne bývať so zvukármi. Takže ak sa herec nedostaví načas, naruší celý harmonogram natáčania a pokiaľ sa to nestihne pri zajednanej návšteve musí štúdio objednávať ďalší nahrávací deň. To vo výsledku zvyšuje náklady na tvorbu dabingu.

      A takto by sa dalo poračovať. Mne sa naviac prieči tá myšlienka, že ak nie je herec v odboroch, tak nedabuje.
      • Black_Hand
        jj, navic se mi ted vybavila mala story z vyvoje Broken Age, ke ktere jsem mel jakozto backer pristup. DF dela takzvany Scratch V/O, tedy interni prototypy dabingu, kdy regulerni zamestnanci (treba programatori nebo ekonomove) namluvi herni postavy a testuje se ja to sedi. uz na zacatku s previsem (pre-visualization = demo v adobe after effects) backery hodne ohromil "Dialogovy strom", coz je mimochodem vazne jmeno stromu, namluveny Gregem Ricem, producentem BA a chteli ho v plne hre. tenkrat se to nejak zamluvilo a az, kdyz se delal Scratch VO k naplno vyvijene hre, tak se to vratilo, tentokrat vsak v souvislosti s Mamou a jeji daberkou. byla to myslim ekonomka/ucetni DF. mela neskutecne ustarany hlas plny zodpovednosti prace a strachu o Shaye. byla naprosto PERFEKTNI a to se vsi uctou k Jennifer Hale. clovek se koneckoncu ani nedivi, kdyz v dokumentu k BA musi vysvetlovat Schafferovi, ze na neco nejsou penize a udrzet tok penez v chodu :D. backerum se konecne v teto souvislo dostalo odpovedi:

        kdyby je vydali treba jen samostatne, tak by porusili smlouvu s odbory a uz by s jejich cleny nemohli pracovat.

        takze jak ja to vidim: tyto odbory se podpisem smlouvy stavaji exkluzivnimi dodaveli. a jako exkluzivni dodavatel, by meli byt zodpovedni za opozdene dodavky, a to i financne.
        • Blbé je, že oni sú len organizácia, nie firma. Zvláštne je, že ako si vyššie spomínal grafikov, tak tí takéto organizácie nemajú. Jednoducho dostane zadanie, to odovzdá a pošle faktúru (málo som ich videl robiť inak ako na živnosť). Takže pri dabingu by to môhlo fungovať obdobne. Vývojárske stúdio osloví herca on povie svoje podmienky a buď sa dohodnú alebo nie. A ako si uviedol, tak nie sú až takí nenahraditeľní *3* .
          • Black_Hand
            ano, jsou organizace, ale chovaji se jako firma, jejich zamestnancem se MUSIS stat. tedy pokud je to v USA stejne jako u herni hudby, viz opletacky Austina Wintoryho v dobe vydani Banner Saga.

            no a dobrych daberu je mene nez grafiku :\. a v san franciscu bude asi trochu vic pouzitelnych programatoru, nez tady. a programatori taky nikde nemaji odbory.
  • Tak zrovna Wil Wheaton se postaví za cokoliv kde se bude psát jeho jméno. A nutit je aby byli součástí odborů jinak nedostanou práci? Že on to má někdo jako živnost a přivydělává si na všech lidech?
  • MickeyMutant
    "herci byly vypláceni"
    "odbory a jejich členové vstoupily do stávku"

    Článek jako by i svou gramatikou odkazoval k tvrdým podmínkám vládnoucím v dabingovém byznysu.

    EDIT: Koukám, že někdo opravil shodu u "herci byli vypláceni", ale ponechal "odbory a jejich členové vstoupily"*4* Chytrému napověz...
  • Sr_Lobo
    Socialismus s lidskou tvari...
    Za chvili budou stavkovat kvuli tomu, ze je chtej vyhodit, kdyz se na to uplne vybodnou. Hnus velebnosti.
  • No jasně komouš Wil Wheaton aby se nepřicpal. Jelikož má ve hrách maximálně "camea" tak budou producenti děsně brečet že stávkuje
    • Tak podle wiki daboval nakou pokrovou hru :D
  • Alex81
    "...dle nějž by mohly pokutovat například pozdní příchody a penalizovat například také ty agenty, kteří odmítnou svého klienta posílat i k menším rolím. Odborům se rovněž nelíbí, že by vydavatelé mohli obsazovat herce, kteří nespadají právě pod odbory..."

    Proč neměl bejt trestán, kdo chodí do práce pozdě? Proč si nemůže vybrat, co vezme za práci? A proč by si vydavatel nemohl najmout na práci koho chce? Koukám rovnoprávnost jen kde se to hodí.

    Dabing přece není obor jako třeba právo nebo lékařství, kde je potřeba záruky...
    • Parádní příklad je Kane z Command and Conquer. Vzheldem k tomu že jim do té doby dělal uklizeče, tak by ho nemohli podle nich zaměstnat protože pochybuji, že on byl u nich v odborech *1*
      • Sr_Lobo
        Ses si jistej ? Joseph D. Kucan hral uz od malicka. Dyztak nahod zdroj kde se o tom pise pls.
  • Tohle stavkovani nechapu kdybych sel stavkovat ja tak me vyhodej za neplneni pracovnich povinosti. *1*
    • Alex81
      Taky nemůžu stávkovat - nevím jak by to poznali, že se jedná o stávku a ne o normální stav *1*
    • Technicky nemůžou, protože na stávku máš právo, ale kdo chce, tak si najde jiný zástupný důvod a stejně tě vyhodí *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit