Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Souhlasím, že konec je špatný, proč jsem dělal to a ono? Abych dostal konec ze kterého je mi nějak neúplně a hloupě. Taková sága jakou je ME má mít pořádný konec a ne takové nic. Ať už happy end nebo ne.
  • Slendrian
    Posledne dve hodiny som stravil rozdychavanim, kedze az teraz som sa dopracoval ku koncu, co povedat, prvy diel som skusobne stiahol a na hdd mi lezal image asi 3 mesiace kym som sa to rozhdol nainstalovat, s tym ze to asi po par minutach vypnem. Ake by len mohlo byt vesmirne rpg bez mecov kuziel elixirov. S miernou skepsou teda zapnem hru a uz uvodne intro ako sa Sheppard zenie do pilotnej kabiny ma uchvacuje velkolepostou hudobneho doprovodu otvarajuceho neuveritelny pribeh plny zaujimavych postav, zvratov a hlavne tych pribehovych crepin ktore sa ku koncu poskladaju a az vtedy si clovek uvedomi ze ma pred sebou velkolepost, enormne mnozstvo udajov do seba zapadne, vy si nalezite uvedomite ze stojite pred niecim obrovskym vacsim ako si dokazete predstavit, az z toho idu zimomriavky, a ako ceresnicka na torte sa vam dostane epicke zakoncenie kde len neisto cakate co sa stane s vasim oblubenym hrdinom. Ako som spomenul hru som stiahol, uz v polke hry som bol tak nadchnuty ze som veselo objednaval original a ME celkovo zmenilo moj nazor na hry, naucil ma ze za dobre veci a snahu vyvojarov sa ma platit, od ME som si hry zacal kupovat. 1,5 roka som cakal na druhy diel ktory podla mojho osobneho nazoru sa kvalit pribehu na prvy diel sice nedotiahol ale aj tak islo o genialnu vec a ako celok posobil lepsie, uchvatne, opat zimomriavky nateseny som cakal s velkolepymi poziadavkami na diel treti... uz uvod sa mi moc nepozdaval a pripadalo mi to sentimentalna davka emocii pre americanov s detmi smutnymi pohladmi atd, po case hrania sa to samozrejme vylepsilo, mal som pocit stary dobry ME je spat, vynikajuce momenty ku konci hry pribudali a ako sa situacia vyvijala zacinal som si mysliet ze povery o zlom konci su naozaj len povery, a potom to prislo...poslednych 10 minut, poslednych 10 minut ktore dokonaly pribehovy vzorec kompletne znicili, ocakaval som epicke finale s poslednym zufalym utokom na Harbingera a dalsich reaperov, bol som pripraveny ze niekto dolezity sa happyendu nedozije ale to co sa mi dostalo bol absolutny humus, ktory mi sposobil sok a este teraz ho nedokazem vstrebat, myslel som si osobne ze reaperi budu porazeni/zahnani/hocico ine, dalej zaverecnu oslavu/smutny pohlad na zdecimovanu galaxiu ktora je ale volna/ nejaky preslov, ale nie toto, nezmyselny 10 minutovy epilog ktory mi nahnal slzy do oci, nie kvoli smutnemu koncu, ale kvoli skurvenemu koncu ktory kompletne zabil moju vieru v (mojho) herneho boha, 4 roky cakania na zaver ktory mi mal sposobit dokonalu euforiu sa nekonal, namiesto toho mi ostal sok. Co na to povedat, bolo mi potesenim spoznat Velitela Sheparda, ale uz ho dalej poznat nechcem, idem si otvorit pivo zapalit jedno cigo a rozmyslat ako sa to mohlo skoncit :(
  • http://www.youtube.com/watch?v=b33tJx8iy0A&feature=related - I strejdu Dofliho to pěkně namíchlo, a já s ním bohužel poprvé ve všem souhlasím *1*
  • Podle mě docela odvážný experiment od tvůrců, možná nedomyšlený, ale zajímavě pojatý....ale chápu nadávky lidí....každý očekával nějaký "hmotný" konec, nějakou jistotu, takhle člověk néví....a ne proto, že si hru dohrál dokonce, ale proto, že si pustil všechny konce a nechápal wtf is goin on :)
    kdepak experimenty, ty dokážou nadělat zlo :)
  • Navrátím se ještě k včerejší debatě kousek pode mnou. Teď mě totiž napadlo, že zničení Mass Relays musí mít přece drtivý dopad na planety v soustavě, protože jak bylo v Arrivalu připomínáno, jeho výbuch = síla supernovy, a takhle Shepard likvidoval Batariánskou kolonii.
    Takže konec je pořád víc a víc logičtější *1*
  • Mně osobně se nejvíc líbí tahle teorie: http://www.youtube.com/watch?v=ythY_GkEBck
    Dalo by se podle toho vysvětlit opravdu hodně a smysl to dává. Drobně mi to dojem z konce vylepšilo a v podstatě to otevírá spoustu možností na pokračování děje přes DLC...
    Podle téhle teorie totiž děj skončil okamžikem snahy přesunout se k paprsku... od té doby se vše odehrávalo v Sheppardově hlavě a i proto na konci (v případě přežití) leží v troskách Londýna... mrkněte na video ;-)
    • Masa-san
      Podle mě Bioware prostě udělali ten "photoshoped ending" aby mohli rýžovat prachy na dlc za vylepšený konec , ale nečekali, ze se lidi ozvou zpátky.
      A tak teď prostě na netu posbírají teorie, které lidi z nouze vymysleli a které se líbí masám a přivlastní si je a trochu je upraví, aby se neřeklo a tím zabijí 2 mouchy jednou ranou.
      Mají konec který se líbí masám, mají na čem dál rýžovat *2*
    • rodneymckay
      díky za odkaz, to video je super. Stojí za to se nad tím zamyslet.
  • Veskoslav
    Já chci konec s malinkými Asarijami. Nebrouzdám Liaru už 4 roky jenom pro srandu králíkům!:-D
    • Zní to krásně, ale nezapadá to do konceptu hry :-) Konec by to nebyl špatný, ale současný, temnější je lepší.
  • Dejv
    http://www.nerfnow.com/comic/image/715
  • Ale abych jenom nechválil, konec má logické díry v animaci, která následuje po šíření vlny (letící Normandie, ...). To by měli opravit, ale je to jenom drobnost v porovnání se zbytkem. Mě to celkový kladný dojem ze hry nezkazilo. Naopak, celou dobu mě všichni přesvědčovali jak je ten konec špatný a byl super (až na drobnosti, které rád přehlédnu a ty nejspíš opraví následující patch).
    • Mě se prostě jen nelíbí celý ten paradox, kdy commander Shepard celou dobu zachraňoval galaxii, aby nakonec tak jako tak přestala, ve formě jakou ji známe, existovat...
      • A kde jsi vzal že přestala existovat ve známé formě? Pokud zvolíš Destroy, nebo Control, pak je vše při starém, jenom zničíš Mass Relays a Asari je budou muset znovu postavit (ostatní lodě mají pořád FTL, takže mohou cestovat, jenom to trvá dýl). Na druhou stranu mě se právě líbí třetí možnost synthesis, kdy se galaxie posune dál i když změníš její celý řád. Ano, konec nabízí volbu která jde proti tomu o co jsi se celou dobu snažil, na druhou stranu mi to přišlo že právě ta volba umožní Shepardovi dospět a vidět důsledky svých činů ve větším měřítku (další krok evoluce). Takže podle mě si může vybrat každý, chybí snad jenom volba všechno vzdát a počkat až Reapeři zničí všechny organiky....
        • Hairy_Ass
          Myslím, že zničením Mass Relays dojde ke zhroucení mnoha galaktických civilizací. Na něco takového nejsou připraveni, celá ekonomika bude v pytli. Planety, které mohly být osídlené jen díky dovozu zboží, budou během pár měsíců být obyvatelné (třeba Noveria). V důsledku toho miliardy obyvatel zahynou hlady atd. Nová síť Mass Relays rozhodně nemůže být v čas postavena - jednak nikdo pořádně neví jak to funguje, jednak pro přesun je potřeba dvou MR, takže by stejně museli nejprve nadsvětelnou rychlostí doletět tam, kde chtějí další MR postavit.
          Nadsvětelný pohon rozhodně není žádná výhra. Planety galaktické civilizace byly rozmístěné podél MR linek, takže jsou od sebe vzdálené stovky a tisíce světelných let, takže i s nadsvětelným pohonem jim cestování bude trvat hodně dlouho (minimálně v řádech let). V nejbližší době to bez hybernačních či generačních lodí to asi nepůjde. A jestli se z toho civilizace někdy dostane, tak to nebude beze ztrát.
          A syntéza je asi nejhorší volba, vždyť všechny rasy bez jejich svolení přeměníš v nějaké hybridy! A kecu, že pak nastane krásný a nekonečný mít, může věřit jen blázen.
          • Zapomínáš na to že většina galaxie je stejně zlikvidována Reapery, takže ekonomika je dávno v kytkách a ztráty jsou masivní :) Stejně budou muset všechno vybudovat od píky, tak jak to bylo třeba v Evropě po 2. světové válce. Co se týká výroby MR, tak v prvním díle se mluvilo že Asari jsou blízko vyrobení vlatsního MR, jenom nebyl důvod proč do něj investovat. A ano, MR potřebuje dvě strany, neříkal jsem že to vyrobí za rok nebo za dva. Pár stovek let to může trvat (naštěstí Asari žijou hodně dlouho), ale to je po válce takových rozměrů jak plivnutí do vody, s tím se jaksi počítá.

            Syntéze věřit nemusíš... pokud nemáš v povaze věřit v lepší budoucnost, pak ti syntéza může přijít jako blábol. Ale nenazývej jiné blázny, proto, že věří v šanci obratu věcí k lepšímu. Nechci být neustálý pesimista, k tomu mi stačí svět okolo... Btw... syntéza může vyřešit problémy s hybernací při dlouhých letech ;)
            • Destroy bych určitě nezvolil, je to nejhorší konec. A dál: Všechny lodě flotily mají FTL motory a obyvatelné planety nejsou zase tak daleko. Co se týká Quarianů, ti si sebou dokonce přivezli farmářské lodi, takže o ně bych se nebál.

              Jak se tu o tom bavím, napadla mě jedna kacířská myšlenka. Někde výše v diskuzi se řešil nedostatek zdrojů a kapacit na postavení nových Mass Relays (MR).... ale kdo vlastně postavil MR? Říká se že Reapeři, nebo ne? No a pokud zvolíš kontrol nebo synthesis, pak se Reapeři stanou tvoji spojenci. Můžeš je zaúkolovat postavení nových MR :) A to by byla teprve sranda, kdy původní nepřátelé teď pracují na obnově civilizací, které chtěli zničit *1* Svět Mass Effectu je fakt plný netušených možností...
            • nemohu editovat... mám tam překlepy.. :/
            • Tak když vemu zničení mass relays tak tu snad ještě nepadlo to, co budou přežívší dělat v Sol systému ? Jediná obyvatelná planeta je/byla země. Turiani a Quariani na 100 % nemohou konzumovat to co lidi. Asari žijou dlouho, ale prostě všichni nacpaní v SOlu nic neudělaj a samy se sežerour .. s nadsázkou. CO ostatní jako Salariani. Zvolíš li destroy tak zničíš gethy a ti jediní by mohli pomoct nějak s rekonstrukcí, když už se implentujou do obleků Quarianů.

              Ještě k těm koncům ... :D jako sorry, ale opravdu to není pojato tak, že se počítaj konce jiných příběhu. Někde na netu jsou vypsané. Lisí se opravdu jen barvama a pak malejma detailama v návaznosti na tvou efective military strengh. Cili je konec jako Destroy, Shepard zemre, zeme je znicena, nebo Destroy, shep zemre, zeme je zachranena, nebo Destroy - shep prezije, zeme je znicena a třeba destroy-. shep prezije, zeme je zachranena. .. tohle nemohli myslečt vážně. chvástat se 16 koncema , které ve finále jsou rozdílné jen vždy jednou větou.
            • Borgové zbavovali své oběti svobodné vůle. Syntézu beru jako poskytnutí druhé šance s lepším začátkem, evoluční krok vpřed tak jak bylo naznačeno ve hře. Na Mass Effectu je super to, že si právě podle toho konce můžeš představit následující svět podle svých představ. Blbé na ostatních dvou volbách je to, že při Destroy budou organici časem stejně vyhlazeni syntetiky. U control je zase blbé to, že je dost možné, že Shepard (který se stal součástí Citadely) bude muset někdy v budoucnu Reapery povolat zpět, protože organici a syntetici spolu začnou válčit.

              ještě jednou to zopakuju: Na konci ME se mi líbí to, že nechává prostor pro hráčovu představivost a neservíruje konec polopatisticky. Tj. Sheprad se svou milou míří vstříc zapadajícímu slunci a okolo se všude válí trosky Reaperů.... i když věřím že spoustě hráčů by se tento závěr zamlouval :)
            • Hairy_Ass
              Analogie s Evropou není úplně na místě, protože té hodně pomohly finanční dávky z USA (tzv Marshallův plán), v ME jim těžko někdo něco dá. Navíc, když je ekonomika v troskách, tak kde vezmou prostředky k tomu, aby začali s výrobou MR?
              Tady nejde o nějakou nevíru v lepší budoucnost, jen z historie víme, že už tady párkrát padlo, že bude konec všem válkám a všichni se budeme mít fajn, a války tady jsou dál a přes globalizaci rozdíly mezi bohatými a chudými jsou tady taky. Syntéza možná, ale jenom možná, zabrání válkám mezi organiky a syntetiky, ale aby zabránila válkám všeobecně, to by musela kompletně změnit lidské chování, a jestli to syntéza udělala, tak je to popření toho, za co Shepard bojoval, tudíž to nemůže být dobrý konec. Pokud tedy nebereš Borgy ze Star Treku jako fajn kladné postavy. *15*
          • Skoro jako by se zdálo, že nejlepší konec je zabití Sheparda Marauderem Shieldsem, aby cyklus mohl nadále pokračovat *1*
            • Hairy_Ass
              Jj, Marauder Shields byla naše poslední naděje.... *9* *1*
        • Právě zničením Mass Relays je podle mě ten konec. Asari těžko necopostaví, Relays jsou konstrukcí Reaperů, mimo chápání současných organiků, gor když vyspělost Asari pocházela z velké většiny z protheanského majáku na Thesii, které je na mraky. Takže ano, galaxie je zachráněná, ale všichni jsou od sebe několik miliónů světekných let odříznuti a celá společnost mi přišla dost závislá na interplanetárním kontaktu. Docela dobrou analogii bych viděl v návratu celé naší společnosti do ranného středověku...
          • Nezapomínej na nepoškozený tuším že jednosměrný MR na Ilos (Conduit). To by mohl být dobrý start a umožnit i reverzní inženýrství. Kdo ví :)
            • Tak je svezou Reapeři :-) V lodích (uvnitř sebe) mají místa dost a dle všeho jsou rychlejší. Navíc jsou to po konci trojky vlastně kámoši, teda pokud nezvolíš možnost Destroy :)

              Musíš se na to koukat konstruktivně, hledat jak by to mohlo jít, namísto toho proč to za žádnou cenu nejde. Na druhou stranu aspoň u mě tyhle rozhovory/diskuze fungují jako stimul a umožňují mi rozvíjet příběh "co se odhrálo po konci ME3". Věřím že na toto téma stejně vyjde minimálně 1 hra a nespočet knih :)
            • ehm to že mají FTL ještě nic neznamená. Naše soustava je teď z větší části neobyvatelná.
              FTL do další soustavy pár desítek let zabere. Mezitím díky nedostatků jakýchkoliv zdrojů ostatní rasy pohynou- protože znova. Na zemi a v Solu není pro ně místa a hlavně surovin/potravin. Kvariáni - jejich live ship nemusela přežít a za další jsme zase u surovin atd.
              Jasně ona to je migrační flotila, ale také vysílali své nově dospělé na pilgrimage a tím zajišťovali jakoby vývoj flotily. Také migrační flotila cestovala proto, aby sehnala potřebné zdroje pro jejich živobytí a přežití. Vše se dočteš na netu.
              Takže ve finále to je jeden velkej průšvih... A nevidím v tom jediné logické řešení.
              To nepočítám menší národnosti jako jsou volusové, hanarové atd. Všchni kteří přežili budou obíhat orbit Země ?

              Jinak opravdu se nepočítají konce jiných příběhů do tvého konce. Je to jen tvoje myšlenka, ale ofic znění mluví za vše.
          • Když pominu tvůj názor na Mass Relays a jeho vlivu na galaxii. Čistě hypoteticky: a co by bylo špatné na návratu společnosti do ranného středověku? Se zkušenostmi které mají, mohou vybudovat ještě lepší společnost, než byla před tím. Je to druhá šance, kterou mají jenom díky zastavení Reaperů. V průběhu celé hry ti bylo připomínáno, že to vítězství nebude bez ztrát.... a jednou ze ztrát by mohla být i ztáta technologií....
            • To HA: A kolik si myslíš že po nájezdu Reaperů zůstalo na zemi lidí. Počítal bych to maximálně na stovky milionů a to jsem ještě velký optimista. Populace většiny planet byla totálně zdecimovaná, takže nový začátek je možný. Na rozdíl od nukleární války zničení MR nezanechává planety neobyvatelné, pouze omezuje (nikoliv znemožňuje) meziplanetární cestování.
            • Hairy_Ass
              Návrat naší společnosti do středověku by se rovnal dopadu nukleární války. Naše společnost je závislá na ropě a zemním plynu. A to nemluvím o elektřině. Bez nich nebudeme moci vyprodukovat dostatek potravin a během pár let tu máme snížení celosvětové populace možná i o několik miliard - a nejhorší humanitární katastrofa v dějinách je na světě. *4*
  • Podle mě si to Bioware pokazil s přílišným slibováním a vypouštěním velkého množství informací o hře. Já jsem se všem článkům o ME3 vyhýbal jak čert kříži a s koncem hry jsem maximálně spokojený. Navíc s počtem konců to může být zavádějící nebo nejasně přeložený/vymyšlený anglický text. Protože Mass Effect má více než 3 konce. Jsou zde vlastně ukončeny všechny příběhy důležitých postav a událostí ve světě ME. To že tyto "konce" nejsou pouze v závěru hr, ale v celém jejím průběhu, lidem nedochází. Namátkově: jeden z konců ukončení ganophage - buď všechny Krogany vyléčíš, nebo nadobro zničíš šanci na jejich léčbu. Uzavírá to příběhy Wrexe, Grunta a Soluse. A takových konců je tam víc, Gethové vs. Quariani, Jack vs. zbytek světa, ... . Navíc konec Shepardova příběhu (3 konce) potřebuje trochu zamyšlení a představivosti, většina konce je totiž vysvětlena textovou formou před závěrečnou animací. Nechává to na představivosti každého, jak vlastně vše bude pokračovat - udává pouze směr. Jinak Shepard = v překladu pastýř = ukázal ostatním cestu a to je podle mě přesně ten konce Mass Effectu, který měl být.
    • Dovolím si tak úplně nesouhlasit. Volba ohledně léčby genofágu ukončí pouze tuhle příběhovou linku. Ovšem otevírá se úplně nová linka - vzestup kroganů. Během svých posledních návštěv na Citadele jsem ve zprávách poslouchal, že Krogani chtějí zpět na Citadelu. Sám Wrex mluvil o opětovné expanzi (kolonizaci světů). Nemluvě o lince kdy salariánský ambasador jasně vypichoval právě nebezpečí této expanze a nového povstání. Nemluvě, že už na Tuchance došlo k ideové rozepři mezi Wrexem a jeho pokrevním bratrem. Můžu si domyslet jestli Eva udržela muže a jejich emoce na uzdě, jestli se krogani stali rovnocenými členy galaktického společenství, ale já bych to raději slyšel od BioWare.
      • Ano, máš z části pravdu. Uzavřel jsi jeden příběh a otevíráš tím nový. Ale vždycky když nějaký příběh končí, jiný tím začíná. Tak je to i v běžném životě. Když to hodně zjednoduším a uvedu do reálu: (máš příběh o tom jak hledáš práci. Dopadne dobře a práci najdeš. Tím ale začíná příběh o tom jak se ti v práci daří a jak tě povyšují :)

        Osobně se těším na další díly hry, komiksy a možná i knihy ze světa Mass Effectu, které budou pojednávat o tom, co bylo dál. osobně tipuju že navážou na konec Control, protože ten nejméně změní vzhled vesmíru (např. přežije citadela a všechny zůčasněné rasy, ať už organické, nebo syntetické.)
    • napsal jsi to správně... konec hry je vlastně celý třetí díl.. na druhou stranu zasloužíme si vědět co se s universem a našimi přáteli díky nám stalo
      • Věřím že Mass Effect 3 není poslední hra z tohodle universa (tak to bylo i nedávno řečeno ze strany bioware). Pouze uzavírá příběh o Shepardovi. Bylo by trestuhodné nevyužít potenciál, kdy je potřeba spoustu věcí vysvětlit . A DLC na to podle mě stačit nebude. Už se těším na Mass Effect 4 nebo jak se to bude jmenovat...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit