Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Paradox je ve frenzy.
  • Kallessin183
    Zdravím. Mám dotaz, je nějaký podstatnější rozdíl mezi Crusader Kings II a Europa Universalis IV? tedy kromě letopočtu.
    • Kallessin183
      Děkuju oběma. Sám jsem se o tyhle hry začal zajímat až trestuhodně pozdě a při tom to je to co hledám už delší dobu. Jediná alternativa byl zatím Total war a to ještě s mody. Vzhledem k finanční situaci a volnému času bych zvlád hrát jen jednu a to, že budu mít CK2 větší volnost, mi víc vyhovuje.

      BTw - Když mě kamarád odrazoval, že je na to palici a "týden" se to budu učit, abych tomu aspoň trochu rozumněl, odpověděl jsem, že to právě hledám. Hru kde mi po hodine hraní shoří mozek *1*
      • Ja jsem na tom podobne. Po precteni tohoto clanku jsem se mrknul na Steam, koukam ze to je pro Linux, tak by mi to jelo, ale rikam si 40 E, to je kapku moc, dam si to do wishlistu, otevru si stranku se hrou a jeb, You already own Crusader Kings II :) Asi jsem to nekdy koupil v nejakem bundle s hrama pro Linux. Tak jsem to spustil a cumim na to a zazival jsem pri tom pocit, jako kdyz jsem v roce 1992 mel 286ku a o 2 roky starsi kluci, co jezdili do skoly stejnim busem, se bavili o tom, ze maj nejakou hru Civilizace a ze vubec nevi jak se to hraje. Tehdy jsem to nekde v Excalibru videl v zebrickach oblibenych her, tak jsem jim rekl, jestli by mi to mohli nahrat na diskety. Pak jsem u toho stravil cca 3 mesice, i kdyz jsem anglicky neumel ani fn (bylo mi 10 let), ovladl jsem cely Americky kontinent, liboval jsem si, jak jsem nabuseny, ze mam musketyry a najednou na me nabehli rusaci a vyhladili me o 2 generace modernejsi armadou :) Jiz dost plytkych a jednoduchych her, jde se ucit Crusader Kings II :)
        • Kallessin183
          Pokud tě baví strategie a rád si u nich namáháš mozkové závity, doporučuju hru Officers. Rozlehlost mapy ti vyrazí dech, navíc na nejvyšší úroveň je málem znát ztráta i jedinýho vojáka.
          Jediná další hra, kde jsem musel dát pauzu, chodil dokola po pokoji a promýšlel další tah byl Total war. Specificky Rome v pozdní fázi. Boj s Římem, boje v Makedonii a Řecku s Brutovci, na Severu v Gálii a Germánii s Juliovci a nečekaně taky v itáli kvůli vpádu Egypta. Do toho se polovina měst bouřila, nebo prodělávala. Jeden tah jsem promýšlel i dvacet, třicet minut.
          Druhý byl Medieval 2 s modem Stainless steel. Hra za Svatou říši římsku. Naštval jsem půlku Evropy a i přes výbornou ekonomiku a obludnou armádu, jsem proti 7 sousedům neměl šanci. Ale bránil jsem se dalších třicet let.
    • Ve zkratce
      V EU si vybereš stát a za něj hraješ až do konce (jako ve většině strategiích).
      V CK si vybereš šlechtice a když zemře, za jeho potomka. Můžeš začít v Irsku a skončit v Rusku. CK má hodně RPG prvků. Všechny postavy (jsou jich stovky, možná tisíce) mají vlastnosti které se v průběhu hry mění.
      Více na forum.jajjun.com
    • V CK2 hraješ za dynastiu a v EU4 za štát. Inými slovami, keď ti v CK2 umrie panovník a nemáš nástupcu, tak game over, tvoja dynastia vymrela. V EU4 hraješ za štát a preto je irrelevantné, akého panovníka máš. Samozrejme na toto sa potom nabaľujú rôzne herné mechaniky ako lénne vzťahy, dedenie a manželstvo, atď.
      • Ešte aby som to rozviedol, v CK2 sa ti teoreticky može stať, že začneš hrať, napr. za anglického kráľa a dokončíš hru ako český kráľ. V EU4 keď si vyberieš Anglicko, tak zvyšok hry budeš hrať za Anligcko.
        • Naprostý souhlas to znám až moc dobře, začal jsem jako hrabě z Anjou, dostal se na vévodu Normanského, krále Bretaňe a teď jsem císařem Británie (hraji v Ironman modu) a v Bretani už vládne pobočná linie rodu a je samostatným královstvím...
          V CKII se to může měnit docela dost a ve své podstatě i rychle, stačí jedna dobrá svatba a potomek hned vládne několikanásobně větší říši... *3*
  • Nie paradox, prosím už nie - ja skutočne musím tú dizertačku tohto roku dokončiť!!!
    • *1* Já teda nepotřebuju dělat dizertačku, ale čas to žere strašně... a vždy když už si říkám, že to mám pomalu přehrané tak zase vydají podobné DLC a mohu začínat zase od začátku... *1*
  • ale přesun naších indů do indie tam asi nebude né ?
  • Chtelo by to mit moznost vybudovat suezskej pruplav
    • Jo. A taky by to v CK2 chtělo atomovky a vesmírné lety.
      • Nevím proč to s tím srovnáváš. Pokusy o Suez byly už ve starověku
        • Ano, ve starověku byly různé kanály spojující Nil a Rudé moře. Ale CK2 se odehrává ve středověku, což je pro mě dostatečný důvod, abych jako ad absurdum přirovnání použil atomové zbraně. Kanál plnící funkci kapacitní obchodní trasy byl do průmyslové revoluce nemyslitelný.
    • Suez by to chtělo spíš v EUIV, ale to by pořád nebylo moc historické. Nebo kdyby to šlo udělat třeba v roce 1800, tak to už je skoro konec hry
      • no ja vim, ale oni nemaj v planu udelat afriku takze nebude zadna moznost jak se dostat do indie po moři coz bude dost na ho*no
        • Je to historické. V té době prostě obchod mezi indií a evropou nebyl. Hráč by samozřejmě ten průplav ocenil

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit