Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Satanisti. Ve středověku. Ne, disneyovky hrát nebudu.
    • jamar28
      Bože.... *7*
    • Satanismus je starší než křesťanství i judaismus. A neodpovídej mi prosim tě linkem na wikipedii.
  • Jak já bych chtěl umět tuhle hru hrát :(
    • Přesně jak píšou ti rychlejší, vypadá to složitě, ale není. Já teda začínal na kukačku s jedničkou, moc jsem tomu nedal, ale základy jsem pobral. Prcat silný, dobývat slabý… Po krátký zkušenosti s jedničkou to šlo fakt samo ;-) Horší jsem to měl s Europa Universalis IV, jak jsem byl totiž navyklej na CK, EU mi hlava příliš nebrala. Zkrátka zdálo se mi to složitý… Má rada zní, zapni YouTube, najdi slušnej Let´s play a kukej. No, pak se vrať do hry, základy už by neměly být problém, a pokračuj v samostudiu.
      • Inquisitor
        Jo EU IV je trochu jiná liga. Tam si člověk třikrát rozmyslí jít do války nebo bitvy. Tam se ti armáda neobnoví za deset minut :). Je tam potřeba víc politiky i diplomacie. Každé vítězství přináší velkou odměnu, ale zase prohra pořádně bolí. Často stačí jedna válka a člověk prakticky dohrál. A proto mě to tolik baví :)
        • No, Já se musím připojit k příspěvku výše, EUIV je hra spíše pro opravdové fajšmekry. CKII je daleko přívětivější k hráči a není ošetřena naprosto nepřátelskou AI. Je to můj poznatek z hraní těchto her a proto i dál zůstávám u hraní EUIII, která se dá hrát i za malé národy a nabízí možnost vítězství i slabšímu hráči...
          • Inquisitor
            Jo, CK má jednodušší mechaniky a více přímočarou hratelnost. Proto si rád zahraju oboje, protože každá hra jiná a jinak zábavná.
            Jinak za malé národy hrát rozhodně jde. Já mám nahráno jenom asi 500 hodin v EU IV a kromě Moscowy a pozdější zformování Ruska jsem ještě za větší národ nehrál. Je to těžší, někdy mi to vyjde až na více pokusů. To mě nebaví začínat třeba s neporazitelnou Francií nebo Osmanskou říší. Mě nejvíc štve, že Osmani uzavírají alianci s Papežským státem apod. a Papež pomáhá Turkům dobývat Evropu. To je totální nesmysl.
            • Aha, takže agresivní expanze nesmí být nad padesát, to jsem nepochopil a hnal to co to dá, nebo jsem byl moc ustrašený a zkoušel mírumilovnost na všechny strany, což je také kontraproduktivní. Začínám se dívat na hru jinak. Jinak hru už jsem měl také čest ukončit bez dědice a to za bavorsko, skončil jsem v personální unii s rakouskem. Tyhle malé německé frakce nemají dlouhý život, vždycky naštvu nějakého souseda co je v koalici třeba s francií, nebo rakouskem s čechy a vždy prohraju. V EUIII s meklenburskem jsem dobil celou evropu a ovládl většinu světa přes kolonie a výboje, docela mne mrzelo, že je hra tak krátká. EUIV je bohužel hra se silným AI a když nepochopíš jemné niance hry tak nejsi nikdy úspěšný, ono ani na jajjun nejsou vždy rady pro slabší hráče....
            • Inquisitor
              Nesmíš překročit agresivní expanzi nad padesát procent, jinak ti všichni okolo vyhlásí válku. Na většinu větších konfliktů se prostě musíš zadlužit a najímat co nejvíc žoldnéřů. Tak si udržíš manpower a svojí pravidelnou armádu. Si všimni kolik žoldáků si najímá AI. Člověk se nesmí bát zadlužit.
              Důležitý si držet dobrý vztahy, ale jenom podle strategie kterou jedeš. Naopak využívat špionážní síť a vnášet nesváry mezi spojence tvých nepřátel, jejich vazalů. Plus podporovat vzpoury v jejich zemi, pak mají jiný starosti.
              Jinak za Čechy jsem prakticky ovládl střední Evropu a kolonizoval půlku Jižní Ameriky :) Ale skončil jsem na tom, že můj panovník zemřel bez dědice a já spadnul pod personální unii s Francií a to byl konec. Z toho už dostat nedalo :)
            • Ano, o žoldácích vím a využívám je, horší je to spojenectví. Za čechy jsem měl spojence právě rakousko a madarsko s řádem a stejně mne smázlo polsko, které mělo najednou obrovskou armádu a nebylo vůbec v silách přívalu se postavit a být soupeřem. Chápu to, že uzavírat spojenectví se silnými frakcemi také nemá smysl, jelikož jsem stále bojoval na druhé straně evropy a válku mi vyhlašovalo bavorsko se saskem, které bych smázl ihned, kdybych nemusel plnit spojenecké závazky. Ona celkem je ta hra taková nepřehledná a mnoho věcí je zbytečně komplikovaných v EUIII je hra přímočařejší a nedělá žádné záludnosti. Ale uznávám, může to být pouze můj dojem. Nejhorší je, že mi to stále nedá a pořád to zkouším i když jsem pak otrávený jako šváb....
            • jamar28
              V EUIV je hrozně důležité spojenectví. Jak nemáš spojence, tak si s tebou každý vytře zadek. O možnosti najímat žoldáky víš, ne? Klidně se i zadluž, když ti to umožní se rozšířit. A ve hře za Rakousko jsi pravděpodobně byl moc agresivní, takže se proti tobě utvořila koalice.
            • No nevím, Já rád hraji EUIV za malé státečky německa a například za Hansu je to nehratelné, protože tě smázne nejslabší soused co najednou má během jednoho roku obrovskou neporazitelnou armádu a i když se snažím být s ním za dobře, vždy mě naprosto smázne a hra končí. Už jsem to zkusil snad za všechny státečky a vždy stejné. Zjistil jsem, že to asi dělá možnost "šťastné národy" v nastavení, tak jsem to zkusil za čechy, kdy mě okamžitě po velice krátké době smázlo polsko a tak hraji za rakousko a co se nestalo, když jsem pracně dobil střední a velkou část východní evropy, vyhlásilo mi válku hned několik zemí v čele s francií, která uzavřela spojenectví s anglií a španělskem a doslova mně mažou z mapy. Musím říci, že mne to otrávilo a vzalo další chuť hrát. Tak raději zůstanu u CKII a EUIII, které zvládám a rád hraji. EUIV nechám opravdovým borcům, tak se na mne nezlobte....
            • Inquisitor
              No to už se mi stalo taky :). Bohužel to chyba není, Osmani mají normálně jako spojence křesťany. V hře co teď hraju jsou v alianci s Ming a každý má 200 000 vojáků.
            • jamar28
              Hele papež je ok, horší je, když se ti Osmani spojí s Francií. *1*

              Edit. Ale samozřejmě to blbost je a možná i chyba, protože já se s tím nikdy nesetkal.
          • jamar28
            V EUIV můžeš hrát i za malý národ, není to zas takový problém, teď mám rozehranou hru, kde jsem za jedno malé irské hrabství ovládl celé Britské ostrovy a už expanduju na kontinentální Evropu. *1* Čímž se nechci chlubit, já jsem právě spíš slabší hráč a navzdory tomu jsem to dokázal.
    • DwaR
      môžem len potvrdiť predošlé príspevky. začiatky sú horké a asi hru rozohráš opakovane zas a zas. ale oplatí sa nabrať odvahu a tie začiatky vydržať. hra je v samej podstate "jednoduchá", resp. základy sa naučia rýchlo a potom sa to nabaľuje tak nejak samo.
    • Inquisitor
      Vždyť na tom nic není. Ze začátku jedeš pokus omyl a za pár hodin nemáš problém. Ono se to složitě jenom tváří :). Herní mechaniky vlezou rychle pod kůži.
    • jamar28
      Je to mnohem jednodušší, než to pro nováčka vypadá. Já byl taky úplně bezradnej, když jsem to prvně spustil. *3* Jestli chceš, klidně ti poradím. Případně existuje pro tyhle paradoxí hry v ČR přátelská, ochotná a hlavně aktivní komunita (jajjun.com).
  • Inquisitor
    Hlavně bacha, nejdřív dohrát rozehranou hru před updatem. Save není kompatibilní :)
  • Když to koupím přijdu zase o češtinu, ale je to zajímavé a lákavé. No uvidíme....
    • Čeština je snad poslední na vezi 1.111 tj Old Gods, nebo funguje i na novější, jenom nejsou přeloženy nové věci?
      • Ano, máte pravdu, ale nevím jak se mi to podařilo a po bozích mi běží stále, ale některé drobnosti nejsou přeloženy, to ale hře v češtině nevadí. Snad to poběží i s mnichy, o kterých uvažuji. Když ne, tak snad to borci na jajjun dají....
        • Tak jsem zakoupil, otestoval češtinu, sice funguje, ale těch anglickejch věci je tam celkem dost a hrát to dvojjazyčně je pro mě dost matoucí, tak jsem se vrátil k angličtině. Jinak datadisk pěkný, hrál jsem to večer cca 4hod a bavil jsem se dobře, hned jsem to skusil za satanisty, měl jsem krůček od nejvyššího ranku, ale panovník mi chcipl na rakovinu - swině *3*
          • Velké díky, tohle jsem potřeboval slyšet. Jdu do mnichů také....
        • Ono to zlobilo dokud nebyla řešena formou modu, teď to docela drží...
  • XorxoxTalarius
    Jinak na Humblu je obri sleva pro ty kteri tu hru jeste nemaji :)
    https://www.humblebundle.com/store/crusader-kings-ii-collection
    • Kdyby tam byl i tento nový datadisk, tak neváhám :D
    • porad drahy a hlavne, vubec mne to neláká
      • Tobě to neláká? Deset éček drahé? Země je dutá?
        • Nechci být protivný, ale jak si můžete tak jistý, že autor příspěvku, na nějž jste reagoval, skutečně použil "mně"?

          Kvůli chybějící diakritice lze stejně tak tvrdit, že bylo použito "mne", které zvolit lze, byť tento tvar může působit trochu zastarale.

          Na druhou stranu, občas by se hodilo některými pravidly zkusit řídit, protože česká gramatika je celkem logická a pochopitelná (kdyby ce člověk nebyl líný). Neustále vyvozovat vše z kontextu je totiž celkem únavné. Přitom by stačilo napsat jednu čárku mezi dvěma větnými členy a vše by hned bylo jasné. Tady se to třeba dá, ale jsou případy, kde je opravdu těžké odhadnout, co se básník snaží sdělit.
          • Omlouvám se za chybu hned ze začátku (chybí "být"). Kdyby lidé nebyli pokrytci jako já, četli si po sobě komentáře a registrovali se, aby mohli editovat své výplody, bylo by vše jednodušší. :D
    • Sleva je i na Steamu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit