Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • del0
    Když si člověk představí, co by vzniklo, kdyby se spojily výhody počítače a mozku. Skynet? *1*
    • KronosDeret
      Doporučuji vyhledat šachové kentaury. Nejlepší šachisté dnes jsou týmy člověka a počítače. Tento trend bude sílit, už teď je naše inteligence hybridní (pokud používáte google a internet denně) a dobrovolně jsem se vzdali části mysli, které jsou strojově nahraditelné. Tento exokortex, vnější vrstva inteligence nad neokortexem mimo naše hlavy (zatím) bude stále větším zlomkem naší osobnosti. Zatím tomu říkáme internetové vědomí, nadhled který nám interent přináší, až internet přejde současnou pubertu změní definici toho čemu říkáme lidská mysl.
  • Když čtu a poslouchám názory některých lidí, přijde mi, že neskutečně podceňují lidský mozek a jeho úžasné schopnosti. Doporučuji si o tom něco přečíst, zas tak špatně na tom člověk není.

    Osobně mám za to, že lidskou inteligenci již nejde významně překonat. Lidský mozek má jen dvě omezení -
    1.) nebyl vytvořen se všemi vědomostmi a musí je během života získat
    2.) má omezený výkon, což podle mě souvisí s množstvím energie, kterou mu jsme (nebo v tomto kontextu spíš nejsme) schopni dodávat

    Oba problémy jsme v podstatě vyřešili. Na první problém stačí prostě čas. Za stovky, tisíce let zjistíme eventuelně vše, co se zjistit dá. Pokud jde o druhý bod, na to už máme věci jako ty počítače, které za nás během vteřin udělají výpočty, které by nám osobně zabraly léta.
    • KronosDeret
      Lidskou inteligenci nejde významně překonat... WOW, tomu se říká hubris. To je jako prohlásit že víc jako 40km/h nejde přežít. Hodně štěstí s důkazem.
  • Už je to doba, co jsem shlédl video, ve kterém chlápek vysvětloval, jak to vlastně je s tou AI a jak jsme se dosud přiblížili k jejímu vytvoření. Ke skutečné umělé inteligenci jsme se zatím ani nepřiblížili. Vyslovil myšlenku (a já s mou omezenou znalostí tématu souhlasím), že kdyby někdo vytvořil stroj, který by byl stejně inteligentní jako mravenec, byl by to historický úspěch.

    Docela si umím představit, že takového robotického psa, který by byl k nerozeznání od živého, jednou budeme moci na ulicích potkat. Ale vyrovnat se nebo dokonce předčít člověka?
    Ačkoliv jsou schopny neskutečných výpočtů, efektivitou a výkonem se dnešní nejmodernější počítače lidskému mozku ani zdaleka nevyrovnají. Přírodě trvalo velmi velmi dlouho přijít s takovým designem.
    Vývoj strojů, které by člověka předčily, bude trvat nesmírně dlouhou dobu a možná se to nikdy nepodaří. Kdo ví, třeba to ani možné není.
    • KronosDeret
      tak video kde chlápek vysvětloval... ok, AI je opravdu široké pole výzkumu a snad každý kdo v něm dělá byť jen náznakem, má názor na jestli, kdy a jak bude AI. Neurologové nerozumí programování, programátoři nerozumí mozku, technici nevidí velký obraz a vizionáři nevidí detaily. Dělat soudy a závěry v oboru kde i kapacity jsou rozděleny 50:50 je tak víc než odvážné.

      Ano lidský mozek je tak trochu přírodní zázrak, to ale vůbec nic neříká o tom co budeme za 20 - 50 let schopni vytvořit. To jak dlouho trvalo neřízenému procesu přírodního výběru něco "nadesignovat" neříká vůbec nic o tom jak těžké je to napodobit technicky. A že to není možné vůbec musím kategoricky odmítnout, mozek je věc postavená z atomů, podle známého kódu a s finálním počtem součástek a spojů. Není to magická skříňka s duchem uvnitř.
  • Další projekt a výsledek ještě mlhavější než to čeho dosáhli doposud . Nemohu se zbavit dojmu , že se nám tu z Keen software house pomalu , ale jistě klube AI evangelium, které nám bude předkládat jistý guru Rosa ....
    Ostatně nedávno jsem shlédl dokument o L. R. Hubbardovi a praktikovaný bussines model se v mnohém tomu Keenímu podobá ....
  • marek_krosa
    Dalsie biznis smerovanie je v sucasnosti menej jasne hlavne z dovodu ze nevieme
    povedat ktory z nasich vyzkumnych smerov sa ukaze ako funkcny. Moze to byt robotika,
    mozu to byt rozlicne desktop asistenty, automatizacia niektorych cinnosti na pocitaci,
    automatizacia analytickych prac, atd.
    V konecnej faze ale cakame ze AGI zautomatizuje vsetko kde su dnes potrebny ludia.
    Ide len o to ako budu jednotlive biznis aplikacie kompatibilne s nasou vyvojou roadmapou.
    S pozdravom
    Marek Rosa
    [2/2]
    • Otázka spíš je, kde by umělá inteligence potřeba nebyla. A pokud by se skutečně mělo podařit s AI pohnout, tak zpeněžit to nemůže být problém. Fandím a sleduji!
    • KronosDeret
      Zdravím pane Rosa a dovolte mi popřát Vám mnoho úspěchů. Myslím že snílků a lidí kteří chtějí zrealizovat budoucnost bychom si měli víc vážit a podporovat je. Bez nich bysme seděli v jeskyni a žvýkali kůže.
      • marek_krosa
        Dakujem :)
  • marek_krosa
    Zdravim,
    rad by som doplnil clanok v oblasti biznis modelu / aplikacii.
    V prvom kroku si myslime ze najlepsia oblast pre AGI su pocitacove hry.
    Dovody:
    - ak AI urobi chybu, nasledky nic nestoja, niesu fatalne
    - hry su idealne prostredie pre testovanie AGI
    - narocnost a komplexitu prostredia mozeme postupne zvysovat, tak ako budu pribudat schopnosti naseho AI
    - v hernom biznise mame skusenosti, produkt tam vieme dostat priamo, nemusime sa dohadovat s partnermi
    Biznis model do buducnosti vidim tak ze v GoodAI vyrobime AI brain (architekturu, AI moduly, ...) a zaintegrujeme do produktu/sluzby nejakeho naseho partnera. Revenue pojde cez license fee / royalties. Napr. ak by sme do automobilov dodali self-driving AI, tak nam automobilka zaplati za kazde auto s nasou technologiou.
    [1/2]
    • marek_rosa bizniz model => scam
  • Proč si lidi myslí, že ta jejich inteligence je něco super. Například každá kalkulačka počítá daleko rychleji a třeba papír si pamatuje daleko lépe a více. Umělá inteligence tu může být rychleji, než si teď myslíme.
    • cumpi3
      ale rychlost vypoctu u kalkulacky neni inteligence
      • O tomhle mluvím. :)
        Doposud jsme žádnou inteligenci nevytvořili, tak asi proto nevíme co to je, ale silně tušíme, že to bude souviset s pamětí a počítáním-matematikou.
  • KronosDeret
    Krom obligátních skynet, terminátor -jiné filmové AI- komentů je tu hlavně hodně skeptiků. Což je paradoxně dobře. AI výzkum má už tak dost překážek k překonání aby museli čelit dopisním bombám a masivním protestům veřejnosti.

    Ale až na Vás google vyhrkne první "Hi there" a bude si chtít povídat o tom co by Vás zajímalo a mohlo bavit ... My vám to říkali :D
  • Taky vám to tak připomíná Skynet z Terminátora?
  • Autonomní AI - nadevší pochybnost možný budoucí záslužný počin na poli technologií obecně, ale taky dost možná zásadní milník pro lidstvo - jestli špatný nebo dobrý, to si asi přebere každý sám :). Ale protože asi všichni víme, kolik fantastických nápadů lidstvo už mělo a jak tenká hranice je mezi "užitím" a "zneužitím", tak veškeré řeči o bezpečnosti a etice na prvním místě jsou úsměvné. Upřímně, to co bylo kdysi těžké sci-fi ve filmech Terminator apod. a to čemu se jen pousmíváme se docela lehce může stát realitou. Jsem technologický fanda, nové věci vítám, ale doufám, že se nedožiju byť jen náznaku něčeho jako byl Skynet ;). A celkem i vlastně fandím Hawkingowi, Wozniakovi a dalším "supermozkům", co se dali dohromady a v současné době těžce brojí proti byť jen náznaku vývoje jakékoliv autonomní AI. Tyhle lidi jsou vizionáři a vizionáři umí dost dobře odhanout budoucí vývoj v daném oboru, takže se jejich postoji v tomhle konkrétním případě ani moc nedivim.
    • KronosDeret
      jen drobnost, Hawking a trupa IT geniů nejsou proti autonomní AI, ale autonomním AI zbraním :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit