Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Podle barev screenshotu jsem měl při scrollování pocit, že jde o simulátor práce na Games.cz
  • MickeyMutant
    Tak tohle je úchvatný blábol. Premisa je sice dojemná, melancholická a potenciálně slzopudná, ale taky totálně nesmyslná.

    Odhlédne-li člověk od faktu, že žádný objekt s nenulovou hmotností se nemůže pohybovat rychlostí světla, tak je naprosto bláhovou a úplně chybnou představou, že by astronautovi letícímu od Země rychlostí blízkou rychlosti světla zprávy docházely jaksi zrychleně, z jakoby úděsným tempem stárnoucí planety. Právě naopak! Astronaut by Zemi vnímal jako zamrzlou v čase, zrovna jako by on připadal takřka nestárnoucí pro obyvatele naší planety. Zprávy by mu tedy nechodily vůbec žádné nebo maximálně jedna za velmi, velmi dlouhou dobu (závisející na jeho relativní rychlosti vůči Zemi) a to ještě z jeho hluboké minulosti. K důchodu by tak třeba mohl dostat gratulace k úspěšnému startu.

    Rychlost blízkou rychlosti světla lze tedy ještě v zájmu určité fabulace tolerovat, ale idea zrychlující se pošty z budoucnosti je tady definitivní hrobník rozumu.
    • Dovolim si poznamecku: "Astronaut by Zemi vnímal jako zamrzlou v čase, zrovna jako by on připadal takřka nestárnoucí pro obyvatele naší planety" je ponekud protimluv, pokud je "zamrzla v case" mineno, ze z pohledu astronauta na Zemi "bezi" cas pomaleji a pokud "nestarnouci astronaut" znamena, ze z pohledu Zeme bezi cas na astronautove lodi pomaleji. :)
      • MickeyMutant
        Není to protimluv. Je to přesně tak, jak to rozvádíš. Pokud se oba systémy (raketa a Země) vůči sobě pohybují významným zlomkem rychlosti světla, pozorovatelům v obou se ten druhý (cizí) systém jeví jako zamrzlý v čase (čas tam pro ně běží pomaleji).
        • No, pokud vezmeme klasickou dilataci casu zpusobenou velkou rychlosti jednoho objektu vuci druhemu v klidu, pak to neni tak uplne pravda, neb z pohledu klidove soustavy se zda (respektive nezda, je to i meritelny fakt), ze cas v pohybujicim se objektu plyne pomaleji a naopak. Nebo ne? ;)
          • dilatace času funguje naopak, než tady píšete, to znamená, že by se astronaut vrátil pro něj třeba za rok a na zemi by uplynulo třeba 100 000 let.
            • MickeyMutant
              To, co jsi napsal, není v žádném rozporu s tím, co jsme napsali my. Důležitý je to slovo vrátil. Kdyby se totiž rychlostí blízkou rychlosti světla stále vzdaloval, v obou systémech (raketa i Země) by čas pro pozorovatele z opačného systému běžel pomaleji než čas v jeho vlastním okolí.
            • Presne tak, nepisu nic jineho. :) Z pohledu klidoveho v pohybujicim se pomaleji, z pohledu pohybujiciho se v klidovem rychleji (ergo v klidovem uplyne vice casu)...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit