Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • :-D :-D Pozor to tu dlouho nebylo.... :-D Pirátství tu bylo,je,a bude!! A programy jako Uplay,Steam,Valve,Social Club atd...jsou jen od toho aby vydělávaly ještě víc peněz.... Kolikrát ty slavný programy ty hry ochránily? Ani jednou! a hlavně jsou furt nějaký slevy tudíž doufají že lidí co si hrajou na Piráty zjistí že si koupí hru o 500kč levněji a plus k tomu mají nějaký patche...Ale Čeština tam je málo kdy na hře co vás baví :-) Dřív Když byli Win 95 a 98 CD se vypalovaly a CD-Key byl na Netu....pak se ukázal Crack.....Dlouho nic...Pak se hry stahovaly a instalovaly přes IMAGE k tomu byli programy jako Deamon a Alcohol 120%....No a nakonec zazipované RAR či ISO složky...WinRaR nám umožní složky extrahovat tudíž odemknout....a tradá :-)

    I když si člověk koupí krabicovku, tak hru stejně nevlastní. My si prakticky kupuje právo si hru zahrát a toto právo "vlastníme".
    Co to je za Kravinu? Přece když si něco koupím tak to vlastním ne? Jak můžu koupit PRÁVO hrát hry? :-D Jedna hrá má Právo o hodnotě 1500kč a druhá hra třeba hodnotu 800kč? :-D :-D Páná Boha když jí nevlastním tak jí nemužu prodat dál ne? Tim že si tu hru koupím mám právo jí hrát ne?
  • akorát marketingové kecy. kdyby nechtěli hráče (zákazníky) trestat tak už mohli Uplay (přesněji řečenu tu část s always-on DRM) zrušit třeba stokrát ... to že to neudělali ukazuje že jim trestání zákazníků nijak nevadí
  • že nechce trestat? tak to by měli začít tím, že okamžitě od základů předělají nebo úplně zruší Uplay, protože jestli bylo GFWL nástroj Satana, tohle je jeho druhá ruka
  • Phillios191
    Až v Ubi pochopí že platicí uživatel nemíní mít na svém PC miliony klientů pro každou "firmu" a hry nebude vydávat v takovém stavu, v jakém je vydává tak možná že jednoho dne budou platicí zákazníci spokojení.
    • Kéž by to pochopilo i Valve se svým Steamem potažmo EA s Originem.
  • Ubisofte, my o těc Watch_Dogs pořád víme :-) Tímhle PR saltem tomu nezabráníte :-)
  • Ideální by bylo, kdyby se i ostatní vydali cestou GOG, tedy klient, který nabídne něco navíc, ale není poviností ho mít. Kdyby takové Valve chtělo, tak to úplně vklidu zavede, protože defacto většina her Steam nemá nijak natvrdo implementovaný.
    • Takový přístup by se mi líbil, klient, který mi spravuje instalované hry, případně přátele apod., ale nemusím ho spouštět s každou hrou. Ostatně Steam je mizerné DRM a ty hry, které "chrání" mohou piráti vesele hrát, takže i ty integrované hry by šly hrát bez Steamu.
      • Zdaleka nejlepsi by bylo, kdyby M$ konecne implementoval system balicku = "instalace" nedela nic jinyho, nez ze ti do seznamu prida repozitar odkud ... a o aktualizace se stara sam. Samo s tim, ze bys mel jiste bambilion moznosti kde si to zalohovat.
      • A víš, že mně Steam ale vůbec nevadí? Zejména teď, když je výprodej.
        • Teď už to vím:) Nicméně na gogu je taky výprodej;)
  • firebug
    Titulek vzbudil jisté naděje, ale článek pak jen smířlivé ironické vydechnutí. Pochopil jsem to špatně, nebo ubi jen velkohubě prohlašuje, že nebude požívat termín "DRM" a nahradí ho termínem "služba"?
    Stejně jako u nového Sim City, kde byly nějaké výpočty tak strašně náročné, že to muselo probíhat na cloudu... Stejně jako Diablo 3, které muselo být always online protože... už vlastně nevím proč (aukce?). Bohužel je tohle asi budoucnost a asociálům jako já, kterým je online režim z nějaké důvodu proti srsti, nezbude nic jiného, než oči pro pláč... *4*
    • prudislav
      jj a simcity najednou offline jde a to diablo taky (aspon na knozolích).
      Mě prostě jako SP háči všechny tyhle pseudosociální nesmyslxy dost vadí
      • Tilwaen
        SimCity tak dlouho nešlo, až najednou to, co zvládli modeři po týdnu, nakonec zvládli i po půlroce zaměstnanci Maxisu :-)
        • spis to za pulů roku zvladli zkopirovat... asi jako jedna nejmenovana firma co par let po vydani jiste hry uvolnila oficialni patch ktery odstranil otravnou ochranu ze hry a v codu toho patche bylo "reloaded"
          • To bylo trosku jinak ... nebylo to par let, ale par tydnu, a byl to patch resici to, ze ta hra 80% kupcu vubec nesla spustit.
  • Co mě nejvíce šokovalo je, když jsem měl tehdy předobjednanou hru Anno 2070 přímo na Steamu, a po vydání se tam ukázalo "DRM třetích stran: TAGES™ – limit počítačů 3, na kterých lze aktivovat", tak mě to opravdu vyrazilo dech, a ano, tehdy jsem se dostal do toho bodu, kdy už jsem tu hru nemohl hrát, protože dost často střídám PC a laptopy - teď nevím jestli to už zrušili nebo to tam pořád je, ale tohle byla asi největší DRM perlička, kterou jsem kdy viděl. Od té doby si Ubisoft hry na PC nekupuji.
  • Kdyby tyto služby u krabicovek jako Uplay, Origin, Steam a další nebyli povinný tak je ok. Líbil se mi takto Rayman Origins který je zcela bez DRM, fakt, jen škoda že v tom Ubisoft nepokračoval...
  • flash789
    Tak hlavne ze kazdyho stve uplay ale steam je uplne bozi věc..lol...přitom je to uplne to samy, jen navic steam je naprosto v obludnym meritku, uplay jsou proti nemu troskari, Ale jasne, tam mame ty uzasny knihovnicky her, tak to je v poradku, a steam je tim padem uplne bozi věc a uplne něco jiného..ach jo...skoda mluvit *6*
    • Mně štve obojí, proto jsem začal kupovat hry na gogu, případně indie hry v crowfundingu. Dokud lidé budou ochotně kupovat DRM hry, tak se nic nezmění.
      • *crowdfundingu
    • flash789
      jen pokrytecky vymluvy, me funguje všechno na steamu i na uplay, a když uz nejaky problemy tak jsou tam i tam. Oboji je DRM. navíc uplay offline funguje uplne stejne jako steam..
      • flash789
        tak jasne ze rozumného člověka co vidi věci tak jak jsou steam a další služby stvou, holt akorát steam umi svoje ovecky radne zaháčkovat takze jsou tak zpitomeli ze v nem vidi něco jiného nez ve skutecnosti je..obycejna DRM..a jak vidno z minusek v mojich prispevcich slepých oveček je opravdu hodne..neudelame nic..proste steam jede a dokud se nestane něco zásadního a lidem to diky tomu konecne nedojde tak ho budou obhajovat do nekonecna..a ještě jednou opakuji..mezi uplay, originem nebo steamem není zadny rozdil, odlisuji se jen v nabizene vate která chytre cili na komunitu a se samotnym hranim her nemá prakticky nic spolecneho, tedy není potřeba.
        • firebug
          Ale vždyť já s tebou souhlasím v tom, že Steam, Uplay a Origin jsou principiálně to samé a ve své podstatě, proti tomu vlastně ani nic nemám. Pokud bude offline singleplayerová hra fungovat tak jak má, bez nutnosti neustálého připojení. Problémem pro mě byl ten AC2 a obecně to přidávání online "služeb", které v samotné hře slouží jenom k odůvodnění, proč je nutné být neustále online (jako SimCity a Diablo3). To mi přijde jako strašlivě nešťastné řešení.
          Upřímně ani moc nechápu ty "stáda" lidí, kteří prostě nemůžou vystát DRM snad jen proto, že je to DRM. Kdyby vše fungovalo bez problémů, tak hru stáhneš, po instalaci ji online aktivuješ a potom se můžeš hodit do offline modu a hrát kdekoliv.
          Problémem tedy podle mě není DRM jako takové, ale spíše jeho přehnané nadužívání dohromady s neodladěnou technickou stránkou. Steam u mě v tomhle ohledu vede, protože jsem se fakt nikdy nesetkal s žádnou závažnou chybou, která by mi znemožnila hraní. Chápu, že má Steam za sebou docela dlouhou minulost a ne vždycky to bylo růžové, ale když už chce sakra EA a Ubi udělat něco podobného, měli by bezproblémovému chodu věnovat enormní úsilí a vyvarovat se takovým failům, jako byl ten zmíněný AC2... a SimCity a Diablo3
          • flash789
            Jo, kdyby steam byl jen ochranny aktivacni program tak by to snad ani tak nevadilo, ale me vadi to jeho zasahovani do všech moznych sfer soukromi, smirovani a tvareni se ze to je všechno pro dobro platicich hracu. jasne plno věci jde bloknout, ale velka část z nich ne. Mimochodem, steam ve svojich začátcích byl myslen jako ciste nepovinna věc a pak najednou vysel Half Life 2 a všechno bylo jinak, proste gabeovi neverim ani nos mezi jeho malejma brejlema a steam nemam moc rad.
            nedavno jsme byl asi 14 dnu bez netu a chtěl jsme si zahrat hru co mam v krabicce a je radne na steamu aktivovana, myslis ze to slo offline naistalovat..samo ze neslo...
            • @Kronoss: Jde o to, že s "normální" krabicovkou si kupuješ právu hru hrát, dokonce můžeš tohle právo prodat (třeba v bazaru). To u Steamu není, Steam vlastní tohle právo a tobě ho "pronajímá" po dobu, po kterou máš účet. Samozřejmě je otázka, jak by se na to díval soud, kdyby člověk nesouhlasil se změnou podmínek a nechtěl účet rušit, ale obávám se, že v nejlepším případě by Steam zaplatil pokutu a odškodné (spíš jen tu pokutu) a účet ti stejně zrušil.
            • Pro Kronoss .... a vzpominas nebo vis, jak to dopadlo se Skylinkem a jeho servisnimi poplatky? Nebud naivni. Oskubou tebe, me, nas vsechny- kdyz budou chtit. Pak si zaplati smesnou pokutu a jede se vesele dal...a za dalsi pulrok zvysi cenu nove zavedeneho poplatku, protoze, protoze jsou to zmrdi.
            • No, je smlouva a smlouva. To, že si tam něco oni dají neznamená, že jim to projde.

              Kdyby najednou zavedli poplatky na hry s tím, že změnily podmínky, ještě neznamená, že by to bylo legální. Těžko říct, co by soud rozhodl, ale hráči si v dobré víře koupili hry s tím, že už za ně dále nebudou platit (nikde o tom nebylo ani zmínky), takže by se to na staré hry - rozumějme hry, které byly zakoupeny před změnou - (i kdyby se to stalo) prostě a jednoduše nevztahovalo.

              Závaznost EULY je také velmi pochybná. Pokud by se podařilo prokázat, že hráči EULU dlouhodobě nečtou a v dobré víře ji odsouhlasí, aby mohli používat produkt, který si zaplatili, tak by určité věci (jako například další poplatky za vstup do hry) určitě neprošly. Možné také je, že by EULA sama o sobě ztratila jakoukoli platnost.

              Jen tak mimochodem. I když si člověk koupí krabicovku, tak hru stejně nevlastní. My si prakticky kupuje právo si hru zahrát a toto právo "vlastníme". Nikdo nám jej nemůže odebrat bezdůvodně či za účelem většího zisku, který nebyl dříve znám. Opravdu bych se o tohle u Steamu/her nebál.
              Pravda je, že když Steam přestane fungovat, tak hry pravděpodobně ztratíme všichni. Zajímavé by bylo sledovat, co by se pak stalo, protože hráči by pravděpodobně chtěli hry, za které si zaplatili. Nevím, jak to má Steam s vývojáři v tomto směru domluveno.
            • Jack1947
              Aby jsme to shnruli, díky Steamu (bohužel) se stává uživatel nikoli vlastníkem her to vůbec. Je sám věcí kterou vlastní Valve je to takové - no jakoby hračka a když je omrzí si s níím hrát tak může být vykázán. Všechno to co si myslí podobně jako na Facebooku je jen v představách lidí , nikoli tak jak to reálně je. Steam vás bohužel vlastní a vy na jeho hry máte omezené právo. Vy vy nevlastníte nic to sami jste vlastněni. Vaše není nic a vám ani nic jiného nezbývá. Takže táák no. Tak to je a ne jinak.

              Steam Owns you, thats all , folks. *5*
            • Můžou se těšit na tvou žalobu? A četl jsi vůbec, co jsi Steamu povolil, když jsi ho nainstaloval?

              1) Mohou kdykoli změnit podmínky.
              2) Pokud se změnou nesouhlasíš, musíš zrušit svůj účet do 30 dní od jejího zavedení.
              3) Zrušením účtu ztrácíš přístup ke všem hrám.

              Mimochodem Steam je předplatitelská služba (legálně) a hry "vlastníš" jen tak dlouho, dokud máš účet.
            • flash789
              hmm..další teoreticka..v pripade krachu steamu pravdepodobne o hry prijdes, a zalovat pak muzes o sto šest...moc ti to nepomuze, kde nic není ani cert nebere :)
            • Je možné, že služba bude zpoplatněná (nevěřím tomu, ale dobře ...), ale co vím určitě je, že ke hrám ti takovýmto způsobem zablokovat přístup nemohou. Pokud by to udělali, mohou se těšit na moji žalobu.
            • flash789
              jen aby ses nedivil.za hry znovu platit nebudes, ale muze se stat ze za službu ano, cim vic funkci steam bude mit tim bude drazsi jeho udrzba atd, takze se to klidne muze stat. Samo pristup ke svým hram budes mit zrejme stále ale v nejakem free rezimu kde (me by to nevadilo) bude polovina věci zablokovana dokud nezaplatíš. Ale tak zatím to je spis utopie a vareni z vody, ale jak jsem psal..gabovi neverim, a kazdou i třeba sebetupejsi teorii v kauze steam neberu na lehkou vahu:)
            • Nemyslím si, že za Steam budeme platit. Na to je už pozdě. Víš jak by se lidé nasrali a přestali by Steam používat? To Valve neudělá. Valve drží jedinečnou službu, která prostě nemá konkurenci a používá ji miliony PC hráčů, kteří si hry u nich kupují (i když třeba jen při výprodejích). Oni ze Steamu zisk nepochybně mají a jeho zpoplatnění by mělo opačný účinek.

              Jen tak mimochodem. Už vůbec se nebojím toho, že bych měl za své zakoupené hry ještě jednou platit. To prostě neprojde, protože by to bylo ilegální. To by bylo žalob na Valve.
            • flash789
              Jo..presne..lip bych to nenapsal..
            • Steam offline mód obecnbě má spoustu problémů. Když člověku na dvě hodiny vypadne internet, tak ho Steam neomezuje, ale jakmile je člověk offline delší dobu, tak začne mít problémy (ať už je to změna účtu, instalace her nebo samotné spuštění Steamu).

              Jinak principiálně mi nejvíc vadí, že jsou hry vázány na účet a člověk je má pronajaté. Spousta lidí tuhle skutečnost ignoruje, ale Steam tu podle mě nebude věčně, minimálně ne v současné podobě, a pak lidé o své "megasbírky" her z akcí přijdou, nebo budou muset akceptovat pro ně nevýhodné podmínky. V podstatě má Steam perfektní páku na miliony hráčů, která mu umožňuje své služby zpoplatnit předplatným. Mimochodem už teď je to předplatitelská služba, jen je předplatné zdarma. Jsem si téměř jistý, že jednoho dne Steam na předplatitelský model přejde a pravděpodobně umožní lidem hrát téměř cokoli (minimálně na zkoušku), aby lidé takovou změnu snáze přijali. Problém vidím v tom, že postupnými drobnými změnami bude člověk, který na koupil hry za pár tisíc do "své" sbírky, donucen přistoupit na podmínky, s kterými by původně nikdy nesouhlasil.
          • Největší problém DRM je v tom, že herní distributoři (ne vývojáři) si stále myslí, že něco chrání. Pravda je taková, že DRM nic nechrání jen otravuje lidi, kteří si hru koupili za své peníze. Kdyby se DRM zrušila, tak věřím, že spousta lidí by si hry začala kupovat a i kdyby ne, tak my ostatní budeme mít lehčí život.
    • firebug
      Tak kdyby Uplay fungoval tak jak má, tak by to asi nechávalo většinu lidí chladných. Když si nezahraješ offline singleplayerovou hru jako AC2, jen kvůli tomu, že má ubi problémy se servery či co, tak je to k nas..ní. Rayman Legend v singlu funguje, ale taky mě několikrát vytočilo, když mě to nepustilo do online matche, díky nějaké chybce v Uplay...
      • kubi-wan
        Pokud vim, tak zrovna pro AC2 před časem udělali nějakej update, díky kterýmu už to nemusí bejt online. Ale nevim, nezkoušel jsem.
      • Aristarch
        ...no lebo Steam funguje jak má...že? Je plno užívateľov Steam, ktorí majú pravidelne problém aj s obyčajným prihlásením sa do služby. A nie je to ich internetom (majú napríklad optiku). Steam je totálne idealizovaný. Napríklad aj cenami hier. Ja si hry...aj tie, ktoré sú "Steamové", kupujem zásadne u tretích strán. Vždy ušetrím...5 až 10€ ...ale niekedy aj 20-30€ na hru.
        • Kr.Pa
          Steam je nejdražší herní e-shop, co si budeme povídat. I tak přemrštěné ceny, DRM, DRM dalších vývojářů, politika €=$ a politika různých cen pro různé státy. Nebýt slev a Humblu, tak se mi tam za poslední 2 roky neobjeví nová hra.
        • firebug
          OK. Vycházel jsem z vlastních zkušeností a se steamem jsem nikdy žádný problém neměl. Je ale fakt, že jsem docela nový uživatel (necelé 2 roky) a nezažil jsem ty jeho krušné začátky...
          Za tip na nějakou prodejnu steam klíčů bych byl docela vděčný. Žádné problémy s následnou aktivací nemíváš?
        • Veskoslav
          Problém je ten, že poměr vůči uPlay je naprosto rozdílný u Steamu. Navíc když se nepřihlásíš, tak si to hodíš offline, což u uPlay asi sotva.
          • uPlay->Nastavení->Síť->Pouštět uPlay v režimu Offline
            • 2vekoslav: nemel pitchoviny, steam se aktualizuje nikoli obden... ale KAZDEJ den. Navic se pokazdy po ty aktualizaci nepripoji a je treba ho restartnout ... nemluve uz o tom, ze je to pomaly jak svina ...
            • Steam je na svém poli zdaleka nejlepší služba. Mně Steam asi nikdy neomezil, v ničem, čímž neříkám, že je ideální, ale co je ideální že? GoG je fajn služba, kterou sice nepoužívám, ale chápu, proč ji někteří lidé preferují. Jediný problém GoG je ten, že prostě není tak rozšířen jako Steam, protože za sebou nemá sílu EA, Ubi a protože nebyl jeden z prvních jako Steam.
            • Nicméně když jsme u těch aktualizací obden, tak to kolikrát tak bylo, třeba:
              22. dubna a 24. dubna 2014
              7. a 9. října 2013
              16., 18. a 19. května 2012
            • To byl řečnický obrat, pointa byla, že normální programy fungují i bez aktualizací. Aktualizace můžou zalepit bezpúečnostní díru nebo přidat nové funkce, ale programy fungují v podobě, jakou měli dříve. Dva roky starý Steam podporoval off-line hraní, takže proč by najednou měl vyžadovat aktuializace?
            • Veskoslav
              Aktualizace obden? Proč lžeš? Sám jsem už 3 roky v betatestování nejnovějších funkcí Steamu a aktualizace máme jako první a jednou za týden/dva je aktualizace (za červen byla naposledy aktualizace 3.6). Takže si tyhle výmysly kecej dětem ve školce.
            • Jako sorry, ale Steam potřebuje aktualizace obden, aby správně fungoval??? Normální programy mají stabilní verze, které fungují roky bez dodatečných aktualizací, možná nemají nové prvky, ale fungují spolehlivě.
            • Veskoslav
              Jako promiň, ale dát argument, že neaktualizovaný program špatně funguje je docela zcestné, nemyslíš?:) Každý program, který nemá aktualizace nemusí pracovat dobře. Což uPlay a jeho aktualizace jsou také lahůdka a neschopnost stahování na pozadí při přihlášení toho programu je výsměch. A to, že občas sám sebe zrestartuje a pak se nejde přihlásit, protože hlásí, že účet už je používán jinde.
            • Už jsem to psal pár stránek zpět, ale bohužel je to i problém Steamu. Takový dlouho neaktualizovaný Steam má často problémy se spustit v off-line režimu... Navíc v off-line režimu funguje jen s jedním účtem, což znamená, že před dovolenou musím aktualizovat Steam a správně bych měl na notebooku udělat účty pro členy rodiny, kteří si chtějí zahrát své hry a nechat je se přihlásit, což je naprosto praštěné. Hry z gogu prostě nainstaluju a hraju a dokonce je mohu instalovat, i když jsem bez internetového připojení. nemluvě otom, že Steam automaticky aktualizuje hry, takže když jsem omezen FUPem ho musím krotit...

              Já nechápu, proč se lidé nechali zblbnout Steamem a všelijaká omezení jim vyhovují a dokonce je hájí. Připomíná mi to věčné diskuze s uživateli Apple, kteří vychvalují své výrobkly a kritizují konkurenci a často kritizují něco, co Apple nemá, aby to pak začali vychvalovat, když to Apple nabídne... viz třeba nedávno jak Steam umožnil sdílení her mezi účty (což je pořád nechutně komplikovaná služba a nefunguje na všechny hry).
            • Veskoslav
              Přeji hodně štěstí, protože to věčně nefunguje, což není případ Steamu. Takže uPlay a jeho "offline" režim je nepoužitelný.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit