Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • "V Civilization VI: Rise and Fall zažijete zlatý věk Gruzie", soudruh autor to nejspíš popletl, zlatý věk Gruzie nastal až v období socialistického ráje, který nastolila komunistická strana sovětského svazu.
    • Takže až od roku 52? *7*
  • Tvl Gruzie... To tam rovnou může být slovensko.
    • hmm a preco nie...? no to by si to rozsirenie zrejme odmietol hrat, ci? *3*
      • ringmancz
        já nic proti Slovákům nemám, sám je mám trochu v krvi a v rodině, ale pobavilo mě to, tak si to neber osobně
    • Matúš Čák? Ale tys to asi myslel ironicky.

      Nevím, Gruzie má přeci jen (samozvanou) nejstarší křesťanskou církev na světě, za krále Tamary (měla titul král, nikoliv královna) a jejího manžela Davida Soslana byla vojensky mocnější než oba anatolské Římy (Cařihrad a Ikonium) a Rustavelimu se kulturním významem (ačkoliv ne literárním talentem) ve slovanské středověké Evropě vyrovná snad jen Hus.

      A pokud budu teda taky ironický, narozdíl od českého státu byla Gruzie de iure samostatná. Český stát můžeme srávnávat spíš s hrabstvím Toulouse nebo Aragonem, proto nás západní historiografie - jistě, fakticky poměrně mylně - považuje za součást Německa. (Toho třetího dobového státního útvaru, který měl v názvu slovo Řím.)

      Překvapuje mne, že Firaxis zařadil středověku Gruzii, ale příjemně.
      • Nejstarší křesťanskou církví je Jerusalemský Patriarchát. A nejstarší stát s křesťanstvím jako státním náboženstvím je Arménie. Český stát byl ve středověku regionální velmocí, byť byl členem Svaté říše jeho samostatnost a suverenita byla nezpochybinitelná. Za 1. republiky patřilo zase Československo mezi top 10 nejindustrializovanějších zemí světa. Když ve hře jsou takové frakce jako Hawai, která nebyla nijak ekonomicky, vojensky či historicky důležitá - což autoři sami přiznávají že to tam přidali, protože tam byli na dovolené. Kritika je zde na místě-
        • Titul nejstarší křesťanské církve si může dost dobře nárokovat i římský katolicismus (a řecké i ruské pravoslaví, všechny tři církve považují svatého Petra za svého prvního biskupa), každopádně si ho nárokují i v Sakartvelu, proto jsem jako poznámku použil přívlastek "samozvanou". Ostatně jeruzalémnský patriarchát se taky odkazuje jen na mytickou tradici (a těžko rozhodneme, která z polomytologických postav křesťanskou sektu po Ježíšově smrti vedla, Petr, Jakub nebo snad Pavel, jehož ideologie se nakonec prosadila?) a de iure vznikl v polovině pátého století, to již Arméni i Gruzíni církve měli. Každopádně to sotva něco mění na poznámce o prastaré autonomní církvi jako příkladu letitosti a svébytnosti gruzínské kulturní i politické tradice. *** Označovat přemyslovský nebo lucemburský stát za regionální velmoc mi přijde pošetilé, ve středoevropském regionu naopak žádná velmoc neexistovala, jedině říše. Český stát byl ze svého pohledu vyrovnaným rivalem Polska a Uherska, český kníže a král rivalem krále polského, uherského, markraběte rakouského apod. (Uhersko se královstvím stalo v roce 1000, Polsko 1025, Čechy 1198; ačkoliv ještě jako knížectví měly v jedenáctém a dvanáctém století dva krále, kteří si pro sebe královský titul "zasložili" službou císaři.) Opravdu nechápu, čím by si označení velmoci český stát zasloužil, dění za vlastními hranicemi přinejmenším do husitských válek příliš neovlivňoval; tedy snad s výjimkou mocenských ambicí Otakara II. a Karlovy Zlaté buly. (Kterou ovšem Karel vyhlásil nikoliv jako český král, ale říšský císař.) *** Česká samostatnost a suverenita nezpochybnitelná nebyla, což dějiny jasně dokazují. Formálně byl český král lenním poddaným říšského císaře a ZKč byly formálně prostě součástí říše. *** Mezi nejindustrializovanější země jsme patřili do šedesátých let. No a?
        • Ano máte pravdu, ale Já bych to tak krvavě neviděl. Hra CivVI je dobrá a že tam chybí čechy, mne zase tak netrápí, je nutné si také přiznat, že jsme nikdy "pupkem světa a evropy" nebyly. Je možnost vydavateli hry napsat a třeba ho přesvědčit, že jsme zajímavá hratelná frakce.....
      • Tak máš tam USA třeba která nebyla vůbec než Evropané nevyhnali indiány. Nebo tuším Řím což je nesmysl a další.
        • Řím a USA jsem tam měl už začátkem devadesátých let.
      • * srovnávat *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit