Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veľa ľudí tu odsudzuje združenie veteránov, dokonca sa im posmievajú. Veteráni sú ľudia, ktorí na rozdiel od mudrlantov z tohoto fóra zažili vojnu na vlastnej koži. Videli vrieskať ľudí od bolesti, videli utrpenie a brutalitu, a videli umierať iných ľudí. A mnohí z nich vedia, aké strašné je niekoho zabiť.
    Nie je tajomstvom ani to, že sa už na vojenských strelniciach nestrieľa na kruhové terče, ale na obrysy ľudských bytostí, aby potom vojaci nemali taký problém vystreliť na živého človeka. Modifikuje sa tým ich vedomie. A podobne na ľudské vedomie vplývajú aj video-hry, ktoré propagujú vojnu a násilie.
    Ale mudrlanti z tohoto fóra musia hneď veteránmi pohrdnúť, pretože majú pocit, že svojím protestom útočia na ich milované viedo-hry.
    Kde sú tie časy, keď sme vo hrách strielali na robotov, mimozemštanov a ne-ľudské príšerky. Dnes sa už hrá hardcore, veď sme predsa drsní hrdinovia, empatia a ľudskosť je pre padavky.
    Ja si mislím že ste banda kreténov, a ak raz vojnu naozaj zažijete, pochopíte prečo.
    • Chlape, sloužil jsi sám v armádě, nebo alespoň za sebou máš záklaďák? Zajdi si na střelnici, kde mají nějakou armádní zbraň, párkrát si vystřel na kruhový terč a pak se uvidí. Střelba, kde jediné co cítíš je kliknutí myšítka je na hony vzdálená té reálné. Až ucítíš zpětný ráz, ránu a postupně zahřívající se hlaveň až k nevydržení, tak to vynásob stem a máš desetinku toho, jaká je realita aktuální přestřelky. Ergo, poslední co řešíš jakmile dojde na "lámání chleba" je to, že někoho zabiješ, protože ti v té chvílí jde jen a jen o tvůj zadek a jak ho dostat z téhle situace pokud možno v jednom díle pryč.

      Pak si tu můžeme povídat o podobnosti či o tom, jak hry údajně připravují na reálnou válku.
    • ten co psal prvni prispevek je imbecil
      • Slabí ľudia nedokážu prijať fakty ktoré im nevyhovujú.
        A primitív ani nemusí argumentovať, stačí ak druhému bez vysvetlenia vynadá.
        • Jen ho nech pouze napsal to co si já už dávno myslim.
          • Som rád že sme mali túto debatu. Pochopil som, že niektorí ľudia nedokážu prijať realitu ktorá je proti ich záujmom. Keď sa raz rozhodnú, že obloha je zelená, tak je zelená a už ich nikto nepresvedčí že je modrá. A keď už nemajú ako argumentovať, tak začnú buď rovno nadávať a urážať druhú stranu, alebo útočiť na národnosť, rasu, náboženstvo alebo čokoľvek čo im príde do rany. Pre mňa je to cenná vedomosť. Som si istý že náš rozhovor čítali aj iní gameri a mnohí z nich pochopili čo som sa snažil vysvetliť, žiaľ reagujú len vrtáci, ale to je v poriadku. Správa bola odovzdaná, každý sa môže zamyslieť ak má čím, alebo alebo aj nie.
            • K tomu oteplování se nebudu vyjadřovat napsal jsem to pouze jako příklad a tebe nenapadlo nic lepšího než se rozepisovat o kravinách které sem nepatří. Ten tvůj reflex z her je kravina na tohle hra nemá vliv. V tom co ty se tu snažíš prosadit hra člověka neovlivňuje. Ty asi nechápeš pořád ten základní rozdíl v mačkání myši a držení skutečné zbraně. Hochu už se tu delší dobu motáš v kruhu a opakuješ pořád ty samé blbosti na které nemáš žádný důkaz pokud tě fakt tak moc baví se tu strapňovat tak jen pokračuj. To tvoje oteplování jsem radši ani nečetl protože to už přeháníš sem to nepatří. Škoda že nejsi muslim protože takovýho fanatika co je naivní a vidí jen sebe by v Afghánistánu uvítali.
            • Tú Afriku som nedokončil, aj keď to do tohoto fóra asi nepatrí, ale keď sme už načali tému ...
              V Afrike nemôžu budovať lacné elektrárne na fosilné palivá, aj keď majú fosilných palív viac ako potrebujú. Atómové elektrárne majú zakázané, kvôli nukleárnym zbraniam. Vodné elektrárne sú príliš drahé a v Afrike zasa toľko riek ani nie je. Solárne a veterné elektrárne sú tak drahé, že si ich s ťažkosťami môžu dovoliť len najsilnejšie ekonomiky sveta. Okrem toho, solárna a veterná energia neutiahne vlak ani ťažký priemysel. A tak sa Afrika nemôže rozvíjať a hladuje. Pretože hladuje, zúria občianske vojny. A pokým sa Afričania masakrujú navzájom, západné korporácie bez problémov ťažia a rozkrádajú Africké prírodné bohatstvo. A to všetko im zabezpečuje takzvané "Globálne otepľovanie", ktoré je v skutočnosti "Solárne otepľovanie". Toľko vysvetlenie.
            • To čo tvrdím viem som už logicky odôvodnil. Človeka ovplyvňuje všetko v jeho okolí, a v extrémnych situáciach keď nemá dosť času na premýšľanie koná na úrovni reflexnou podľa toho čo má nacvičené.
              Ale zatiaľ som nepočul tvoje logické odôvodnenie, prečo sú hry výnimkou a ľudí neovplyvňujú.
              Tak teraz neviem kto dospel k záveru logicky a kto len opakuje čo niekde čítal.

              Mimochodom, v atmosfére je malé percento skleníkových plynov, zo všetkých skleníkových plynov (nie z celej atmosféry) tvorí CO2 iba 0,054%, a najväčšie percento zaberá vodná para, až 95%. Obrovské množstvá CO2 produkujú oceány v 100 ročnom závese za otepľovaním alebo ochladzovaním. Keď teplota na Zemi stúpne, o 100 rokov stúpne aj hladina CO2, keď teplota klesne, klesne aj hladina CO2. Sú o tom dôkazy v ľade. V porovnaní s obrovskými množstvami CO2, ktoré produkujú oceány, majú ľudia v produkcii CO2 úplne zanedbateľné percento. Pred pár rokmi mal ešte Mars na póloch ľadové čiapočky, teraz ich už nemá, roztopili sa. Vedci preukázali, že na Slnku sa rapídne zvýšil počet tmavých škvŕn, a žiarenie Slnka sa zvýšilo. Ide o kolísanie výkonu Slnka, ktoré sa opakuje v pravidelných cykloch. Tým sa oteplila nie len Zem, ale celá Slnečná sústava. Z CO2 musí priemysel platiť novo-vymyslenú daň, preto je globálne otepľovanie fantastický biznis. Tam kde dane navyše platí priemysel, to nakoniec aj tak zaplatí pracovná trieda, teda aj ja a ty. V Afrike nemôžu kvôli propagande o globálnom otepľovaní budovať elektrárne na fosilné palivá, a bez elektriny sa Afrika nemôže naplno rozvíjať. A ako toto všetko viem? No skrátka neopakujem čo počujem v médiách ale hľadám aj iné zdroje informácí a hlavne premýšľam nad tým, čo mi mediálne firmy servírujú.

              Takže ťa poprosím ten vedecký, alebo logický dôkaz o tom, že hry absolútne vôbec neovplyvňujú hráčov, dík.
            • A pak jsou tu lidé kteří skočí na všechno co jim někdo jiný řekne jako v tvém případě. Tvé názory ohledně her jsou směšné na to co jsi naspal nemáš žádný důkaz jen plácáš do větru. Takže kdyby nějaký vědec řekl že globální oteplování neexistuje tak mu hned uvěříš protože to je přeci vědec že? Stejně tak existují studie i o tom že hry lidem neškodí jenže to neni v souladu s tvým názorem tak tě to nezajímá. Kdyby jsi se tu choval normálně a aspoň na chvíli sis přiznal že všechno nemusí být přesně tak jak si myslíš tak bych ti nemusel připomínat to že jsi slovák a jak se tu někteří z vás chováte. Nebylo to z nedostatku argumentů ale kvůli připomenutí toho že tu pořád blbneš jako nějaký fanatik. Víš co hraj střílečky a pak jdi do nějaké války možná pak pochopíš že je rozdíl střílet ve hře mačkáním myši a držet skutečnou zbraň, střílet na skutečné lidi a přivodit jim smrt. Hra nenaučí mířit zbraní na člověka nebo ovládat zbraň protože je to pouze hra. Až bude existovat virtuální realita potom to je možné ale do té doby sezením u PC toho nedosáhneš.
    • Jenom proto že ti lidé zažili válku neznamená že můžou kecat do všeho co se jim zachce. Podle tvého komentáře tedy vyplívá že hry kde jsou protivníci lidé působí na hráče stejně jako terče ve tvaru člověka na střelnici? Chceš tím snad říct že ten kdo hraje hry zabije člověka? Tyhle tvoje keci jsou směšné a spíš mi sedí na ty blázny co pořád někde kecají jak hry škodí a dělají z lidí zabijáky. Nediv se že se někdo posmívá veteránům když se takhle strapňují a pletou se do něčeho čemu nerozumí. No a tím jak jsi všechny nazval kreténama jsi jen ukázal co opravdu seš.
      • Každý môže kecať do čoho chce, dokonca aj ty. Áno, hry sú tréning mozgu na zabíjanie (killing drill). Nie, ľudia nepôjdu zabíjať na ulicu, pretože je mier. Ak však nastane vojna, niektorí pôjdu ochotne do armády "fragovať", až po prvú obeť, potom sa síce spamätajú čo spravili, ale už bude neskoro. To že toľko ľudí upozorňuje na škodlivosť hier, nie je preto, že všetci sú hlupáci ale len ty máš patent na rozum, ale preto, že na tom asi niečo bude. Ak niekto odmieta čo i len uvažovať o tom, prečo vlastne títo veteráni upozorňujú na problém, a ak sa ani nepokúsi pozrieť na problém z ich perspektívy, len sa im posmieva a vykrikuje "držte huby, nemáte právo rozprávať, ničomu nerozumiete", no tak taký človek je podľa mňa jednoznačne kretén.
        • Ano můžou do toho kecat ale pak ať se nediví že se jim někdo směje protože jejich protest je mimo. Jistě že lidé půjdou v době války do armády kdyby tam nešli tak žádná válka neni. Vzhledem k tomu že vojáci se nejčastěji pohybují ve věku 18 až 30 let tak je velmi pravděpodobné že tam bude hodně hráčů PC her. Ale to neznamená že jim ty hry nějak pomáhají zabíjet lidi to je nesmysl. V tomhle hry ovlivní jenom duševně choré jedince a těch je jen zlomek. Tohle všechno je pouze tvůj názor který neni založen na žádných faktech. Hraní her neni žádný problém z lidí to nedělá blázny to dělá výchova. Pro tyhle skupiny lidí co bojují proti hrám a říkají jak škodí je jednoduší špinit hry než přiznat že výchova dětí je v troskách. Veteráni můžou kecat možná tak do věcí týkajících se války a bitev ale ne do her. Když tomu nerozumí a dělají ze sebe blbce holt se jim budou lidi smát.
          • Ide o problematiku hier, neviem prečo by som nemohol diskutovať na stránke venovanej hrám.
            Games.tiscali je skvelá česká stránka, ale som si istý že do nej prispievajú aj Slováci, veď prečo nie.
            Nechápem čo máš proti Slovákom. Nie sme on nič horší ako Češi, len nás je menej a po rozdelení ČSFR ostal takmer veškerý bohatý priemysel v Čechách, preto máte vyššiu životnú úroveň.
            Nešlo iba o knihovnu, ale o štátom financovanú knihovnu. Veteránom sa nepáči, že sa násilie propaguje za štátne peniaze. Čítať knihu o vojne a hrať FPS nie je to isté.
            Jeden z 10 tisíc ... netuším odkiaľ berieš toto číslo.
            Hra ako Need4Speed je simulátor. Či hranie N4S ovplyvnilo spôsob, akým hráči riadia autá v reálnom živote, na to si môže každý vodič odpovedať sám. Ja môžem za seba povedať, že vďaka automobilovým simulátorom som sa naučil "rezať" zákruty v optimálnej stope a čítať cestu v najvzdialenejšom bode, aby som sa stihol pripraviť na prekážky a zákruty. Niekto sa to naučí až v praxi, mne pomohol virtuálny simulátor - video hra. Áno, hra ma ovplyvnila, a ty môžeš kľudne tvrdiť, že ma neovplyvnila, alebo že ma ovplyvnila pretože som podľa tvojich merítok psychopat, alebo také niečo :-)
            FPS je simulátor zabíjania, a ovplyvňuje vedomie.
            Zatiaľ si nebol v situácií, keď si na niekoho musel mieriť, takže nemáš skúsenosť, ako by si sa zachoval v krízovej situácii ak by si nemal čas premýšľať. Karatisti trénujú jednotlivé údery a chvaty, aby ich potom vedeli použiť bez rozmýšľania, teda rýchlejšie. Hovorí sa tomu nacvičovať si údery. Podobne ako sa nacvičujú headshoty. To čo obhajuješ sú len tvoje priania a tvoje predstavy. V skutočnosti nemôžeš s istotou vedieť, ako sa zachováš v stresovej situácii reálneho života. A práve preto sa robia vedecké výskumy. Ak však niekto výskumy ignoruje, musí sa poučiť z vlastných chýb, žiaľ v tomto prípade to môže niekoho stáť život.
            A pritom na útoky proti faktom nie je vôbec dôvod. Nikto predsa hry nezakazuje. Nikto nikomu neprikazuje čo môže a nemôže hrať (ak neberiem do úvahy vekové obmedzenie, ktoré ti prekvapivo nevadí). Len sa snažia poukázať na nebezpečenstvo, aby si hráči uvedomili o čo ide.
            • Žádné nebezpečí neni. A laskavě nepiš co bych udělal nebo neudělal v krizové situaci. Tohle bych snad o sobě měl vědět já nejlíp. Vůbec se neznáme a ty i přesto se mě snažíš přesvědčit že víš co bych udělal? No to už přeháníš. Tu tvou iluzi o tom jak jsi se ze hry naučil řezat zatáčky ti radši ani brát nebudu protože to nemá cenu. Je to sice státní knihovna ale je snad otevřená veřejnosti ne? Pokud vim tak v knihovnách se i konají různé akce třeba čtení z knih atd. A vzhledem k tomu že většina knihoven funguje i jako internetová kavárna tak nevidim důvod proč zakazovat srazy hráčů her. Ti veteráni se chovají jako ubožáci co jsi myslí že rozumí hrám. Jenom proto že někde bojovali a zabíjeli lidi neznamená že do toho můžou kecat.
          • To práve tvrdenie, že hry psychologicky nenapomáhajú vystreliť na človeka aj v realite, práve toto tvrdenie je vedecky nepodložené. Je to najimné a jednostranne účelové tvrdenie. Za každú cenu obhajovať brutalitu v hrách, a tvrdiť že FPS hry sú úplne neškodné a absolútne nijak netrénujú mozog na reálnu streľbu, len aby nikto nemohol na nebezpečenstvo upozorniť, a aby mal každý pocit že je všetko úplne v poriadku. Napriek tomu, že mnohí študovaní psychológovia bijú na poplach, mnohé krajiny cenzurujú alebo úplne zakazujú príliš brutálne hry, niektorí skrátka musia slepo popierať akékoľvek nebezpečenstvo, pretože sú skrátka tvrdohlaví ignoranti. No a spájať vek, hranie hier a vojnu je úplne smiešne. Keď bude vojna, uniformu si budú musieť obliecť všetci čo udržia zbraň. Rozdiel medzi vygumovanými hráčmi a normálnou väčšinou bude v tom, že normálny človek bude mať problém zmasakrovať iného človeka, zatiaľ čo hráč len zopakuje to čo jeho mozog už robil milión krát vo virtulánej realite. Hry a filmy nás pripravujú na vojnu. Tí čo to tu riadia potrebujú, aby sme boli schopný sa v prípade premnoženia navzájom vyvraždiť. A kompromitovaním a posmievaním sa protestujúcim veteránov a každému kto upozorňuje na nebezpečenstvo, im v tom fantasticky napomáha. Dobrá práca hoši.
            • Takže co? Budeš tu pořád dokola omýlat ta tvá "fakta" a "argumenty"? Nechápu co tu tedy vůbec děláš tohle je stránka o hrách pokud si myslíš že tak moc škodí lidem tak tu nemáš co dělat od toho jsou jiné stránky. Ale co čekat od slováka vy celkově se velice rádi cpete na české stránky protože jich máte málo. To by mi bylo celkem jedno ale vaše chování je někdy dost mimo jako v tvém případě. Ti veteráni nemají důvod na nějaké protesty pokud bych to měl vzít i z jiného pohledu tak určitě v té knihově je plno knih s válečnou tématikou a o zabíjení lidí. Ale to jim nevadí oni si prostě potřebovali plyvnout aby na sebe upozornili. Hry neškodí lidem já sám hraji hry už od mala a hlavně střílečky ale člověka bych nikdy nezabil a ani na něj nevystřelil. A tento postoj má i plno lidí v mém okolí kteří taktéž hrají hry. Pochybuji že jsme jediní na světě. Vědci už nakecali plno blbostí některé jejich studie a teď nemyslim hry jsou velice zaujaté protože se rádi nechávají platit společnostma nebo organizacema. Ať si melou co chtějí ale pokud z 10tis. lidí ovlivní negativně hra jednoho tak je blbost proti hrám bojovat a špinit je. Jen se chtějí zviditělnit nic víc. Ten tvůj argument o naučení mozku střílet na lidi je fakt blbost. To je jako kdybych řekl že ten kdo hraje závodní hry bude lepší řidič než ten co to nehraje. Oboje to jsou blbosti. Zamysli se nad sebou protože to co tu předvádíš je hodno fanatika.
            • Som rád že sa bavíš. Síce nepremýšľaš a zjednodušuješ, ale aspoň ti je fajn.
              "Keď ti Nemecko prikáže skočiť z okna skočíš?" Neviem si predstaviť že by mi Nemecko niečo také prikazovalo, dokonca som si ani nevšimol že by nám chcela nemecká vláda vnucovať ich postoj ku násiliu v hrách. Nemecko nikomu nič neprikazuje, len som poukázal na to, že argumenty o nebezpečenstve sú tak silné, až ovplyvnili rozhodnutia celých krajín. To na akom logickom základe pristúpili k cenzúre hier ťa vôbec nezaujíma, pretože ak je to proti hrám, v akomkoľvek zmysle, tak je to určite blbosť, aspoň podľa teba, a žiadne výskumy a dôkazy nehrajú rolu.
              Ak som vzdialený realite ja, tak potom sú vzdialení realite aj všetci vedci ktorí upozorňujú na nebezpečenstvo, aj parlamenty Nemecka a Austrálie. Z tvojho pohľadu sú všetci títo ľudia smiešni, a nemáš problém sa o tento svoj pocit verejne podeliť. Sebavedomie je dobrá vec, len tak ďalej.
              Vedci nadávajú na hry už od ich vzniku? Tak o tom nič neviem. Viem o tom, že upozorňujú na niektoré nebezpečenstvá spojené s hrami, a robia to na základe vedeckých výskumov. Nezavrhujú hry celkovo, nesnažia sa hry zakázať ani nič podobné, len robia výskum a informujú verejnosť o tom, čo zistili. Žiadneho vedca som ešte nepočul na hry nadávať.
              Nie sú tu tlupy vraždiacich bláznov? To je akože tvoj argument že hry absolútne vôbec neovplyvňujú ľudí?
              Ľudí ovplyvňuje úplne všetko, volá sa to interakcia. Ale hry nie! Hry sú jediná výnimka, ktorá ľudí nijak neovplyvňuje! Hahaha
              No a to že ti slovo normálny stráca zmysel, to je smutné.
            • Ty mě bavíš už od začátku. Jenom proto že nějaký stát nebo vláda něco řekne tak to neznamená že je to dobře. Kdyby ti Německo řeklo skoč z okna tak skočíš? Mysli si co chceš ale od reality jsi hodně vzdálený a ty pohádky kterýma mě tu krmíš jsou směšný. Vědci nadávají na hry už od dob jejich vzniku a přitom tu nejsou tlupy vraždících bláznů. Hry jsou v pořádku normálního člověka nijak negativně neovlivňují. Jenže v tvém případě slovo normální ztrácí smysl. Ale jedno se ti musí nechat umíš krásně papouškovat názory jiných protože nejsi schopen udělat si vlastní.
            • Ja nie som vedec, myslím že ani ty nie si vedec. Ale na rozdiel od teba počúvam, čo vedci hovoria. Samozrejme že každý pozná rozdiel medzi hrou a realitou. To je čo za super-debilný argument? Povedal snáď niekto že ľudia nepoznajú rozdiel medzi hrou a realitou?

              Podľa teba sú vládni predstavitelia Nemecka a Austrálie mimo? Spolu so všetkými študovanými poradcami ktorí dospeli k rozhodnutiu cenzurovať hry? No hlavne že ty vieš presne o čo ide a si si na sto percent istý, že nemecký a austrálsky parlament je v porovnaní s tebou len banda idiotov a podivínov. Podľa mňa však vedecké argumenty natoľko zavážili, že sa tieto dve krajiny rozhodli pod ťarchou dôkaz rázne zakročiť.

              Hry ovplyvňujú len psychicky chorých jedincov? A na ostatných nemajú absolútne žiadny vplyv? Pokiaľ viem, tak človek je produktom svojich spomienok a skúseností, je veľmi ovplyvniteľný a často namiesto rozmýšľania len opakuje to čo mu povedal niekto iný. Ale hry absolútne vôbec nemajú ani tú najmenšiu šancu ovplyvniť myseľ človeka, lebo po 16-tich rokoch života sa človek stáva absolútne neovplyvniteľný. Dobre si ma pobavil, dík.
            • Nejsi ty náhodou jeden z těch "vědců" co hlásají jak hry škodí? Pořád tu slepě plácáš něco o tom jak nás hry připravují na boj. Jak hry naučí náš mozek zabíjet atd. To je snad vtip ne? Ano hry jsou neškodné každý normální člověk pozná rozdíl mezi hrou a realitou a ti kteří toho nejsou schopni by spáchaly trestný čin tak jako tak. Podle tebe tedy slepě bráníme hry že nejsou nebezpečné ale ty zase slepě křičíš na všechny strany jak moc hry škodí takže se chováš úplně stejně. Německo a Austrálie byly vždy trochu jiný takže argumentovat tady s nějakou cenzurou je dost mimo. Možná to nevíš ale na všech hrách je číslo od kolika je let. Na FPS střílečkách se pohybuje od 16 do 18 let a v té době už by děti měly vědět co to je hra a pokud se to dostane do rukou mladších je to vina rodičů a né té hry. Možná že právě tvůj mozek je trochu jiný a proto tyhle základní věci nechápeš. Zamysli se nad sebou protože to co tu pořád vykřikuješ je už směšný a k realitě to má hodně daleko.
  • Z prominutím debilové. Toto fakt nechápu, samé organizace ždímající stát (a že jich v Americe je), ale když příjde na akci, která by mohla být prospěšná (hlavně z hlediska zájmu), nehledě na to, že je to zábava a to čistě virtuální (podle pravidla "kdo si hraje, nezlobí"), tak mi tihle veterání mohou políbit. Už jen to, že se musel přejmenovat Taliban svědčí o tom, že spousta lidí tak nějak odmítá realitu, která je bohužel občas až moc děsivá.
  • Resit podobne protesty, je uz zbytecne. Proste maji jinou mentalitu, jine duvody k tomuto kroku. Ikdyz se to me a spouste dalsim u nas zda "komicke", doslo mi ze tento nazor ma sve opodstatneni.
    Me spise zarazi, ze chce nekdo poradat trunaj ve hre, ktera nema pam mod a jeste se polovine PC hracu porad seka (a autori nevedi evidnentne jak to opravit)...
  • Kdy už lidi pochopí, že hry sou hry !
  • Byt na mieste tej knihovny tak zapojim veteranov do 'akcie' a dam im priestor na odbornu prednasku hra vs realita. Ak by tu hru poznali a aby hlavne vysvetlovali deckam a mladym ludom, ze jedna vec je hra a druha vec je naozajstna vojna. Myslim ze toto by bolo uzitocnejsie pre oba tabory...
  • Mno, nevím jak vy, ale já osobně když potřebuju získat nějaké informace (pro které minulé generace chodili do knihovny), tak napíšu do adresního řádku browseru "google.com", a ten mi řekně vše potřebné aniž bych se zvedl ze židle. Takže "něco špatně" podle mě není, jen je prostě jiná doba. Lidé už nemusí chodit kvůli vzdělávání se do knihoven. Otázkou je, jak situaci řešit. Pořádáním LAN párty určitě ne, bez nadsázky jsem pro to, aby se knihovny zavřeli. Kvůli lobby vydavatelů knih google nemohl zdigitalizovat podstatnou část knih, jeho projekt "virtuální online knihovny" měl podle mě budoucnost. Kolik asi peněz z daní stojí ročně provoz všech knihoven v ČR? Prostě doba je jinde, tak by se s tím měli smířit. Neříkám, že každodenní LAN párty v knihovně je super nápad, ale člověk, který platí daně (tím pádem díky němu je knihovna vybavena několika PC) se snad může s provozovatelem knihovny domluvit, že využije jejich techniku pro (v knihovně) nestandardní účely - tedy turnaj v CoD. Co mu do toho má kecat nějakej spolek válečnejch veteránů?
    • Než bude internet natolik na úrovni, aby plně vynahradil knihnovnu - na to si ještě pár let počkáme. Ale ta doba jistě příjde.
    • Pokud něco potřebuješ vědět do detailu, tak se bez knihovny málokdy obejdeš, na netu není všechno, ač si říká, kdo chce co chce. Jinak u knihoven jako Národní knihovna, Městská knihovna v Praze, nebo Knihovna národního muzea jsem si nevšiml, že by zájem nějak upadal, tam je narváno pořád. Já se lobby vydavatelů tedy rozhodně nedivým, tobě by se líbilo, kdyby tě někdo chtěl připravit o zisky? Kromě toho, ne každého baví čučet do monitoru, nebo čtečky knih, ale pořád si s chutí přečte "skutečnou" knihu.
      • "Já se lobby vydavatelů tedy rozhodně nedivým, tobě by se líbilo, kdyby tě někdo chtěl připravit o zisky?"

        hm, zkus si místo "vydavatelů" dosadit google a můžeš směle tu samou větu pronést na adresu googlu a jeho digitalizace, na jednu stranu bráníš vydavatele, že by přišli o zisky kvůli googlu, ale nevadí ti ztráta zisku googlu kvůli vydavatelům.

        Tomuhle se říká vývoj, přežití schopnějšího, pokud mají knihovny zmizet protože se prostě nedokáží uživit a neni o ně zájem, tak je to sice smutný, ale nemělo by se to uměle udržovat při životě.
        • Tohle "předvídání" konce knihoven mě opravdu baví. Už se jim to prorokuje docela dlouho, a zájem o ně ne ne upadnout. Přirozeně to někteří lidé ke svému životu nepotřebují, nebo nechtějí, asi jako s divadlem, operou etc., ale to neznamená, že to není věc žádaná.
          • když je nějaká knihovna žádaná a uživí se, tak proč ne, ať existuje, ale pokud neni zájem, nemá na sebe, tak se nedá nic dělat, jen zavřít, ale schválně někomu bránit dělat digitalizaci knih jen proto aby knihovny atd. nezkrachovaly, tak to pardon, to je blbost.

            btw - spousta divadel, opera atd. je udržována při životě uměle, bez pomoci nás všech, státu, by už jich tu spousta nebyla, a to se mi také nelíbí, nevím proč bych měl platit požitky nějakým nadšencům do divadel,...no ale to je už jiná debata.
  • Spor je to směšný, ti veteráni by měli správně protestovat i proti násilí a zabíjení v knihách, nebo tam mají v regálech jen Broučky? Dál mě trochu rozesmál ten název "veteráni za mír", něco jako "zbrojaři za svět bez zbraní" "pornoherci za cudnost" atd.
    • broucci jsou hodne velkej horor.. copak si je nikdy necetl ? :)
      • presne tak, me jako diteti treba vubec nedoslo, ze v posledni vete na konci knizky uplne vsichni broucci zkapou :)
        • asi to nebyl nejvhodnější příklad : D
  • Souhlasím s tím, že takovéhle akce do knihoven moc nepatří. Jestli potřebuje knihovna takovouhle reklamu, aby tam vůbec někdo přišel, tak to s tou Kalifornií jde pořádně z kopce. Ale nesouhlasím s tvrzením, že na turnaji jde o nějaké zabíjení.
    • Jenže v těchto knihovnách jsou desítky počítačů takže je to ideální místo na takové akce. Pochybuji že všechny knihy tam jsou mírumilovné a že žádná neni o zabíjení.
      • "Pochybuji že všechny knihy tam jsou mírumilovné a že žádná neni o zabíjení." - proč to sem píšeš? O tom jsem přece vůbec nemluvil. Já psal o tom, že lákat návštěvníky knihovny na LAN párty, ukazuje, že jim tam asi moc lidí nechodí. Takže je tam něco špatně.
        • Jistě že jim tam moc lidí nechodí a kam taky jo když v dnešní době už najdeš většinu informací tady na internetu. Některé knihovny fungují i jako internetové kavárny jen aby přitáhli lidi takže nějaký turnaj ve hře neni nic divnýho.
          • Něco se nenajde ani na internetu (obzvlášť podrobné odborné texty), a velké knihovny, třeba v Praze jsou plné prakticky pořád, rozhodně tam zájem neupadá.
            • Pochopitelně. S větším vzděláním a kulturním rozkvětem kvetou i knihovny. Problém je však mimo Prahu, protože každé město má svou kulturu a vzdělanost na jiné úrovni. (nejsem z Prahy)
      • Přesně tak, proč tedy mírumilovní američtí veterání nebojkotují to, že v knihovně mají dozajista knihy, v nichž se také vraždí? Inu, stará generace zájmy generací mladších nepochopí, v podstatě je odsouzena dožít ve světě, kterému přestali stačit.
        • Opět nevím, co to má společného s mým příspěvkem... *7*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit