Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • sice dlouhý ale dobrý
  • Fallout měl nastavitelnost obtížnosti. Dokonce na víc úrovních. Podle mě je úroveň obtížnosti v pohodě, pokud se někomu ze začátku nedaří nebo s podobným typem hry začíná.

    http://www.31012.com/images/games/11/fallout2options.png
    • Wasteland mal pravidlá nastavené pevne, potom vyrobili Fallout s voliteľnou obtiažnosťou a napokon vznikol Fallout NV. Tam už nastavenie dosiahlo špičkovú konzolistickú úroveň, môžeš si vybrať od nulovej obtiažnosti až po jednoduchú. Jednoduchá má označenie HARDCORE + VERY HARD. *1*
      Možno i preto pamätníci protestujú, vývoj sa uberá divným smerom.
      • Cahir
        Jednoduchost a stupidita soubojů v NV je dána hlavně limity enginu.
        • Ak myslíš engine, ktorý sa ukrýva pod parochňou Todda Howarda, potom súhlasím. Gamebryo je fajn, na Civilization IV alebo Defense Grid nedám dopustiť!
  • Preed
    No ja som wasteland backol a reci chronickych nostalgikov som si nevsimol asi malo citam to ich forum,posty na kickstarteri boli v celku v pohode,ale podobni ludia by sa mali presunut do buducnosti a priznat si,ze hry uz nikdy nebudu to co byvali,bude sa im lepsie spat.
  • kostasasa
    Díky za článek. Bez širšího vhledu do situace se nebojím říct, že pan Fargo a spol. udělají hru, která bude jiná než současná produkce, protože na to prostě chce jít po svém a nebude mít za zády businessmany, kterým jde hlavně o návrat investic. Nejdůležitější je hratelnost a nápad/příběh, které nás přisaje do židle. Těším se!
    • life28
      Fargovi tiež musí ísť o návrat investícií, inak by to nedával na kickstarter, ale robil to ako koníček.
      • asi toho moc nevíš o vývoji her, co? a kde by na to vzal peníze na ten koníček?
        • Vyhravas zlatyho zaluda *7*
  • "Linearita mi může políbit pr*el!" Samá silácká hláška před a během vývoje a všichni víme, jak to většinou na konci dopadá.
    • smejki
      1) Podmínky tohoto projektu jsou nezvykle jiné, než "většinou" *3*
      2) Avellone mluví v obecnější rovině. Prostě nemá rád lineární design a pokud vím, tak žádná jeho hra nikdy lineární nebyla.
  • Bohužel nemohu soudit, jelikož jsem zatím Grimrock nehrál. Nicméně, jde o to, že Grimrock jenž vychází z D&D nemusí být taky stryktně 8bitová - 2Dhra, aby mohla být považována za old-schooů ne?
    • Reakce na Moppeda
  • ruthan
    Vim, ze to bude zni namachrovane, ale je to jednoduse pravda, zdejsi clanek nebo diskuze mi nestoji za to, abych tady 30 minut vypisoval 10 bobovy elaborat.
    Nicmene jen chci rict, ze nechci, aby zustalo bez povsimnulti, ze autor zde uvadi spoustu poloprav a mylnych tezi, se kterymi nesouhlasim a kterymi me urazi (partrim z velke casti mezi staromylne, ktere nepochopil). Navic z toho, jak popisuje nektere hry jsem nabyl dojmu, ze nema ani nahrano tolik, aby tyto teze mohl, bez hodne velke poklony (IHMO notace) uvadet.
    Tot vse.
    • Máš pravdu, zní to namachrovaně. Přišel jsi sem, všechny jsi poinformoval o tom, že je ve článku plno polopravd a mylných tezí, se kterými hluboce nesouhlasíš, ale vůbec ti to nestojí za to cokoliv rozebírat nebo jen specifikovat. Ještě jsi kolem sebe udělal auru nějakého tajemného herního guru a zakázal autorovi uvádět nějaká blíže nespecifikovaná tvrzení.

      Zbytek (a to jen za předpokladu určitého odhadu toho, o co ti vůbec jde) viz Cahir.
    • Cahir
      V tom článku se (v části o kritice) v podstatě nepíše o ničem jiném, než o lidech, kteří odmítají věci už z principu, aniž by jim rozuměli. Bez urážky, pokud někdo věci zavrhuje jen proto, aby naplnil pochybnou představu hardcore staromilce, přičemž není otevřen argumentům a sám se na žádné nezmůže, je to idi*t. A to neplatí jen u hráčů. Pokud máš rozumné důvody pro to, proč máš na hry názory takové, jaké máš, článek o tobě není.

      Podle mě smejki vystihl vředy herní komunity velice dobře a pravdivě.
      • "3D je zlo, achievementy jsou zlo, DLC jsou zlo, level scaling je zlo, quest log je zlo, journal je zlo, socializace je zlo, tablety jsou zlo, různé stupně obtížnosti jsou zlo a ničím jiným není ani multiplayer. Dokonce je zlo i Bioware, samozřejmě i retrospektivně, takže zlo jsou třeba vnitroskupinové rozhovory, romance, real-time pauzovací souboje (i jako sekundární mód viz Fallout Tactics) a společný inventář."

        ano, 3D je zlo - 3D starne strasne rychlo, staci porovnat, cca 10rocne hry v 2D a v 3D
        DLC su zlo, ako samostatne DLCs - postavy, zbrane, vytrhnute casti povodnej hry
        socializacia je zlo, nikomu pocas hrania nepotrebujem vypisovat ani sa chvalit ani pytat rady, tablety su zlo - ak je urobena hra, aby vyzerala a hybala sa na tabletoch, jasne ze musi dojst ku osekaniu verzie na pc, ak nerobia viac verzii
        Bioware je zlo, najma v kontexte tych romancii, v BG2 sa to este dalo - ale nepacilo sa mi to,a cim dalej tym viac tlacia na to, ze ludia (osoby) v skupine musia zakonite nieco spolu mat, a nehovoriac o pretlacani homo(este ze je moznost to ignorovat)
        spolocny inventar je zlo, ustupok pre causual, pretoze ti asi nezvladaju 4-6 inventarov, nevedia co kto v nom mal (inventare boli rozdelene podla nosnosti toho ktoreho charakteru v zavislosti od nosnosti a jeho sily)
        multiplayer je zlo, vtedy ak je nutny, ak je uplne oddeleny od hry, tak mi neva :)
        level scaling je zlo, ako v Oblivione a v tom novom...Skyrime, tak ako bolo zakomponovane v B|G tak to sa da(co aj smejki napisal, s tym s nim suhlasim)
        • K tomu zastarávání 3D jen 1 příklad - Commandos 2 a 3. Jediné co v těch hrách je 2D jsou pozadí v exteriérech, dnes by je už šlo udělat ve 3D a vypadaly by stejně nebo líp. Všechno ostatní - interiéry, vojáci, vozidla... je 3D, vypadá to parádně i dnes po 10 letech.

          Je to všechno o rozumném použití, kdysi v začátcích bylo hodně her s pohledem shora děláno stylem "čumte na to, jsme 3D!!! a máme více než 256 barev!!!" - perspektiva, divoké barvy a možnost šíleného zoomu, rotací a naklánění kdy je vidět, jak hnusně lowpoly ty modely jsou, tohle skutečně dost zastarává.

          Navíc bych řekl, že ten rozdíl 2D/3D je trochu umělý, staré izometrické hry jsou graficky taky v podstatě 3D, ale v té době je nebylo možné v dostatečné kvalitě ingame 3D vymodelovat, tak se to řešilo 2D sprity (navíc často to bylo tak, že grafici ty postavy stejně vymodelovali ve 3D a do hry šoupli jenom rendery různých poloh). Dnes to možné je, ale musí se to udělat rozumně. O výhodách jako nesrovnatelně lepší možnost škálování pro různá rozlišení, možnosti kombinování různých meshů apod. ani nemluvím.
      • Vis, ono tezko byt otevren argumentum, kdyz polovina je ad hominem a duha je o tom jak sis vsechny nedostatky fanboyovane hry vymyslel a nikomu jinymu (evidentne) nevadi.
        Dneska je moderni mit v diskuzi patent na pravdu. jejdasek je krasnej priklad.
      • Mopped
        A podle čeho usuzuješ, že ty vaše názory jsou lepší, popřípadě pravdivější než názory „hardcore staromilců“?
        • Ted se priprav, budes umlacen patentama na pravdu. *15*
        • Myslím, že kolega chtěl říct, že nezáleží na tom kdo má pravdu, ale na tom zda-li si svůj názor umí obhájit a nekydá hnůj už jen z principu.
          • Mopped
            Co je potřeba obhajovat na tom, že někdo chce hru ze staré školy? Bez blbostí, které prosazuje dnešní herní byznys a dnešní manažeři. Nezaložil to Fargo právě kvůli tomu? Věřím, že většinu peněz poslali právě ti idioti, jak je kolega nazval.
            • Súhlasím s tebou. To, že niekto zaprotestuje na novom diskusnom fóre jednou ostrou vetou ešte neznamená, že by svoj názor nedokázal obhájiť desaťstránkovou argumentáciou. Mnohí z tých, ktorí na oficiálnom W2 fóre vybafli jednu ostrú poznámku, obhájili už dávno predtým svoje postoje v siahodlhých diskusiách na rôznych iných weboch.
            • Mopped
              Je to jeho osobní názor a je třeba ho respektovat. Navíc nevidím důvod na něj vůbec reagovat. Pokud těch frajerů bude tisíc, je třeba se zamyslet.
            • smejki
              no vidíš. a teď si představ, že sem naběhne frajer, kterej začne řičet, že grimrock stojí za pendrek, protože to není předrenderované pseudo3D s naklíčovanými živými herci jako Stonekeep a protože, co já vím, nemá 8bitový hudební podkres a jede v rozlišení vyšším než 640x480. Ten samý člověk by zároveň požadoval, aby hra vznikla za hubičku, měla editor a aby žádné dvě stěny dungeonu nebyly stejné.
            • Mopped
              Třeba jako Legend of Grimrock.
            • A jak by podle tebe měla vypadat v roce 2012 hra ze staré školy?
    • Trol.diskuzni
      Smejki tímhle článkem jenom ultimátně trolluje, nic víc...
      • trololololololololol .... http://www.youtube.com/watch?v=kKJRPPA6NBQ
      • Myslím, že autor jen a pouze vyjadřuje svůj názor a předává své zkušenosti s RPG typu Fallout. A z trollingu bych ho moc neobviňoval - nemá k tomu vůbec žádny důvod, jakožto jeden z hlavních představitelů Postnuclear komunity v zemi zdejší (můj osobní názor samozřejmě)
  • Dost mě to připomíná situaci ve světě. Takové to "Kdysi bejvávalo dobře, a tak se vrátíme ke starému a osvědčenému". To sice fungovat může ale ne na úkor novinek a nových technologií. Osobně bych bral syntézu nového a starého-pořádná právce vývojářu a kvalitní práce scénáristů spojená s moderním programováním a novátorským přístupem k interaktivitě ve virtuálním světě.
    Taky mě velmi pobavilo jak redaktor nadává na hráčskou obec a na fanoušky, kteří si "dovolí ozvat". No vzhledem k tomu, že oni si ten produkt koupí tak sakra mají právo se ozvat. Jasně, né každé jejich připomínky jsou dobré ale kauza ME3 jasně ukázala, že komunita dokáže být i rozumná. Bohužel problém je ve velikánech jako EA, kteří prostě tahají peníze z hráčů kde se dá a všechny hry postupně mění na systém FIFA. Každý rok nový díl s minimem změn. A oni to hráči stejně koupí.
    • smejki
      redaktor nadává na hráčskou obec a na fanoušky, kteří si "dovolí ozvat"
      Pan redaktor, jímž není, nenadává na na fanoušky, kteří si dovolí s ozvat, ale na fanoušky, kteří vymýšlejí blbosti a spřádají vize, které popírají samy sebe hned na několika úrovních. Sám mezi ozývající se skupinu patřím, ale nekecám do toho, čemu nerozumím. Té hře jsem navíc přispěl víc než drtivá většina donátorů, takže si osobuji právo vyjadřovat se nejen ke hře, ale taky ke komunitě, která mi v určitých věcech pije krev.
    • Trol.diskuzni
      Smejki tímhle článkem jenom ultimátně trolluje, nic víc.
  • Áno, PnP hry som hrával. Hodnota poškodenia sa rátala vždy podľa tých istých pravidiel, bez ohľadu na to, či bola družina silná alebo slabá a bez ohľadu na to, či stála proti goblinovi alebo obrovi. Keď pán jaskyne pripraví na začiatok dobrodružstva slabých súperov a tých silných nechá až na neskôr, jedná sa skôr o dobrý level design. Keď chceš, nazvi to pokojne koridormi, alebo hernými kapitolami, ale nastavovanie obtiažnosti je priama regulácia herných pravidiel a tá vyzerá úplne inak.*4*
    • Thorleif_cz
      Jo, v tomhle máš pravdu, ale pořád jsou i další cesty jak ovlivňovat obtížnost... To však nemění nic na tom, že je tahle debata nesmyslná, pnp rpgčka nemůžeš srovnávat s jejich počítačovými potomky. Je to prostě nebe a dudy...

      Navíc osobně nevidím důvod proč nezavést více obtížností, zelenáč chce hru dohrát a lidi co se na izometrický skupinový rpg třesou zase nejspíš očekávaj výzvu... Co by podle tebe měli tvůrci hry udělat?
      • .. hm, mne nastavovanie obtiažnosti v hrách neprekáža, väčšinou ho nechám na defaultnej hodnote a viac sa oň nestarám. Ak je to voliteľné ešte pred spustením hry, nevidím problém.
        • Thorleif_cz
          Takže ti to nevadí... Ale je to zlo. *1*
          Ech sorry, to jsi nebyl ty. Nějak jsem v tom měl guláš...
          • ucho
            ono je nastavení obtížnosti a nastavení obtížnosti. a ruku na srdce, většina nastavení stojí za starou belu, protože je to jen o velikosti zdraví a účinnosti zbraní. takové nastavování obtížnosti je o ničem a hru to moc neobohatí...
    • .. kurník, hnevá ma browser. Thorleif_cz, snáď si to tu nájdeš.
  • .. a to sa mýliš, Smejki. Starí ataristi a commodoristi si istotne pamätajú, že aj pred rokom 1988 sa nastavenie obtiažnosti objavovalo v hrách celkom bežne. Väčšinou boli k dispozícii voľby Novice, Regular a Ace.
    Bethesdu teda beriem späť, uznávam že to nie je fér. *1*
    • Bylo to tak pul na pul. Dneska to ma kazda hra.
    • smejki
      no, jo. já a moje herní zkušenost začínající až někdy v '93. Díky za info. Do historie jsem prakticky proniknul jen kdysi na NESu a nepamatuji si, že by tam kdekoliv někdy nějaká obtížnost byla.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit