Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zjednodusene receno... Carmack nemel v praci co delat, tak se sebevzdelaval (bezne se to dela po launchi a pod) a zkousel si neco s VRkem. Nakonec k VRku presel na fulltime.
    Bohuzel. Co delal v praci, patri zamestnavateli podle smlouvy.

    Dle myho maji pravdu obe firmy. Carmack ted musi jen dokazat, ze to co delal ve sve drivejsi praci delal pro sebe a ne Occulus a nebo to delal jen ve svem volnem case a ne v praci. Na to jsem teda zvedav.
  • no to me poser, zalovat cloveka, diky kteremu v podstate maji vubec praci. ovada sou to nenazrane, nic vic
    • to bych ani nerekl
  • Uspesnost VR je diskutabilna. Minmalne vo svetle poslednych mesiacov, roku, ked uz opadava hype a caka sa na to prakticke vyuzitie vidiet ze postupne chladnu a zapalene spolocnosti a pokial nieco zasadne dalej neposunu velke spolocnosti ktore VR rozbiehaju a tlacia (Oculus, HTC/Valve, Samsung atd.) tak to zasa az taka masova ryza nebude a vecsine studii sa moc neoplati do toho ist.
    Z tohto pohladu mi to pride cela tato zaloba skor ako pomsta Zenimaxu za to ze Carmack a dalsi odisli z iD Softu do Oculus a za to v akom rozos*anom stave iD Soft ostal. Nedivil by som sa keby sa vdaka uspechu noveho Dooma dostaval Zenimax len z cervenych cisiel na nulu co sa tyka nakladov na iD Soft.
    A mozno az v druhom rade su nejake potencionalne patenty na VR a ich mozne spenazenie v buducnosti.
    • vsichni si to poridi kvuli hram jako star citizen a pak na tom budou sledovat p...no
  • Podle převládajícího názoru právní nauky je součástí know-how prakticky vše, co není nebo nemůže být předmětem průmyslových nebo autorských práv, avšak pro podnik nebo firmu má tržní hodnotu a cenu a může se tak stát předmětem hospodářské a obchodní činnosti. Nejpodstatnější je, že know-how vždy představuje ekonomickou hodnotu, která náleží tomu, kdo je vyvinul nebo oprávněně získal.

    A poněvadž know-how není předmětem průmyslového vlastnictví a nemůže být proto chráněno zvláštním zákonem ani patentově, ani jiným ochranným dokumentem, přichází v úvahu pouze ochrana jeho důsledným utajováním, nebo poměrně chatrná ochrana v rámci postihu nekalé soutěže, a to buď proti tzv. otrockému napodobení podle § 47 Obchodního zákoníku, nebo pro porušení obchodního tajemství podle § 17 a § 51 Obchodního zákoníku.

    Vlastní ochrana know-how spočívá podle názoru převládající praxe především v trvalém, důkladném a důsledném utajování jeho předmětu na všech úrovních, od zaměstnanců a pracovníků po manažery firmy a všeobecně vůbec. Uznává se, že stupeň a úspěšnost utajení know-how ovlivňuje výši jeho ceny a představuje rovněž monopol pro svého majitele za podmínky, že se mu podařilo příslušné know-how utajit.
    • Myslíš že to budou posuzovat podle českých zákonů?
  • Hnisavec
    Držím palce Zenimaxu a Bethesde.....aj Zuckerberg ukradol celý Facebook svojmu moslimskému donátorovi (holt semitská krv sa nezaprie) a Carmack ukradol komplet patenty VR Zenimaxu podla všetkého. Zlodej zlodeja si hladá. Jasné, že pokial sa pracuje na pokročilej technológii alebo s utajenými postupmi, tak má v zmluve klauzulu, že sa nesmie zamestnat v podobnej firme a nikde nič neprezradit.
    • TheGGG
      ono je to jedno při vší te cenzuře, jestli to má Sukrblergk nebo nějakej musulman... FB je dnes horší jak tvrdej stalinismus...
    • Spades
      Co by proboha Carmack měl krást? id Software byla jeho firma a na VR dělal ve volném čase.
      • No, to je ten problem. Pokud nemel v praci zrovna co delat a treba tyden si tam psal kod pro sebe, kterej pozdeji nekde pouzil, tak ma docela velkej pru*er.
      • Hnisavec
        id Software už dávno vlastní komplet Zenimax a Carmack bol len zamestnanec firmy tak ak okaždý druhý...preto ho aj bez milosti vykopli a teraz ho možu žalovat, lebo na všetko má práva Zenimax a nie Carmack...ten už nevlastní nič, žiadnu svoju značku ani engine.
  • XorxoxTalarius
    Ze si odnesl know-how je docela vtipne, to mel jit jako na lobotomii? *1*
    Jedina sporna vec mi prijde to ze vratil zarizeni az pote co pracoval pro Oculus, ovsem veskera Carmackova prace ukazuje ze ho nejakej cas a terminy prilis netrapi, takze to asi nejspis nepovazoval za tolik dulezite.
    Kazdopadne pokud nemeli s Carmackem rozhodci dolozku (coz asi dle vseho nemeli, kdyz se ho snazi dostat na vsechno mozne) tak maji smulu. Osobne to spis povazuji za chybu ZeniMaxu ze si sikovneho programatora nepojistili. A ted jde jen o to vystriskat nejaky penize pripadne nejaky patent.
    Jsem zvedav kam to povede.
    • no spis to vypada, ze nez presel k OR tak si nakopiroval veskerou dokumentaci a jeste jim nechal poradne ,,prohlidnout,, i HW
      • Spades
        Jenže Zenimax na žádném VR nikdy nedělal, tak co by jim ukazoval?
        Ten prototyp byl od začátku přímo Carmackův a dělal na tom jako na svém vlastní projektu. Pokud neměl ve smlouvě napsané, že všecho (i to co dělá doma) je majetkem Zenimaxu, tak mu může Zenimax maximálně vylízat.
    • Docela by mne zajimalo jak to s pravni ochranou know how je. Treba prijde Dworkin a neco napise. Myslenky asi zakazat nemozno (pokud jak rikas nemeli smlouvu ze po ukonceni pracovni smlouvy se Carmack nemuze jistou dobu venovat praci na podobne technologii)
      Na druhou stranu soubory, dokumenty nebo zarizeni asi chranit lze.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit