Přejít na výpis diskuzí

Montgomery Clift

OSOBNOST 2.9.2008 
8 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • MartinDyntar

    Podmanivý usměv, hluboký pohled hypnotické síly, hloubavá mysl, jiskřivá inteligence, vrozený mimicky vytříbený herecký talent - to je Montgomery Clifft, ale Démonu zatracení měl (příliš) mnoho: následkem autonehody měl znehybnělou pravou polovinu obličeje, mučivou nespavost, sužující uplavici... Alkohol a tišící léky přinášeli ulevu jen zpočátku, posléze už jen ztrátu vule, ztrátu duvěryhodnosti, ztrátu paměti... práce coby své profesní herecké kariéry, své dustojnosti, přátel... ztrátu sebe sama. Spekulovalo se o jeho sexuální orientaci a o homosexualitě. Z bludného kruhu jej vysvobodilo až selhání srdce. Marlon Brando a James Dean dosáhli větší proslulosti, i proto jejich věhlas stále přetrvává, ve skutečnosti však oba víceméně čerpali z Clifftova interpretačního a hereckého umění. (...) Za svoji životní roli považoval Clifft (záměrně píšu s dvěma f) vojína Prewitta y filmu Odtud až na Věčnost. Chápal jej jako ,,omezovaného člověka s nespoutaným duchem", jako potulného filosofa, jako moderního vyvržence, jako součást svého já. Stejně jako v závěrečném souboji v Červené Řece či později v Mladých Lvech nebo v Mustanzích je i zde surově ztlučen. Třebaže je fyzicky zjevně zlomený, jeho duch zustává nezdolán. Takového si jej budeme stále pamatovat, i když svoji vlastní životní roli takto nikdy zahrát nedokázal. Z jeho filmografie ve krákosti stručně uvádím tyto nejznámější snímky: "Poznamenaní" (1948), "Červená Řeka" (1948), "Odtud až na Věčnost" (1953), "Norimberský Proces" (1961), "Mustangové" (1961)... Osud jej zařadil mezi vyvolené jedince obdařené příslibem dokonalosti. Avšak mezi americkými herci nebyl zřejmě nikdo, kdo by nakonec sestoupil k propastnějším hlubinám lidské existence než Montgomery Clifft. (zdroj: Věroslav Hába pro filmový měsíčník CINEMA)

  • MartinDyntar
    Trpěl depresemi a úzkostí a prebijel to naduzivanim léků jako osobně Já. Vecne nešťastny a hluboce sebezpitujici člověk. Přesně právě takový byl pro Ameriku Montgomery Clifft. Pak už bohužel nevyhovoval filmovému průmyslu a když skončila jeho herecka kariéra celi Hollywoodska filmova mašinérie šla k čertu. Za doby herecke kariéry Montgomeryho Cliffta totiž Hollywoodska filmova produkce ještě nebyla ciste zabavnym průmyslem jak je tomu dnes. Natočit kvalitní film v Americe je dnes stále těžší. Hollywood je dnes jen zábavní byznys a pokud jím byl i dříve rozhodne ne v takové mire. Montgomery Clifft otevrene ukazoval nejistotu Amerického Snu v te době v jaké žil a jinak tomu není ani dnes. Montgomery Clifft začínal pod vedením hereckého a divadelního pedagoga Elia Kazana coby později už filmoveho režiséra Elia Kazana hrát v divadelní inscenaci kupříkladu hry Tramvaj do Stanice Touha a jiné. I právě proto se Monty stal kvalitním vecne rebelujicim hercem ztelesnujici svou vnitřní rozervanost a svou životní nejistotu ve svých filmových rolích. Montgomery Clifft by sel jistě příkladem i pro řadu nejen už amerických, ale i dnešních evropských herců. Co k tomu více dodat? Montgomery Clifft byl pro Ameriku v Americe jedinečný a nenahraditelny!! Tolik závěrem. Úcta, cest a hluboký respekt k jeho památce!!
  • MartinDyntar
    Je pravdou že v osobním živote už šťastný nebyl. Pro Ameriku v Americe znamenal vecne nešťastneho naježeneho lišáka co se tolik hluboce osobne trápil a natrapil se za celý svuj život v zivote více než jiný herci, americký herci. Možná právě proto ho mám osobne rád a miluji a obdivuji jeho filmy. Vždyť svým výkonem ovlivnil a inspiroval celou řadu dalších amerických herců od Marlona Branda počínaje přes Jamese Deana a po Edwarda Nortona. Vždy jeho filmy obdivuji a budu je obdivovat do konce svého života. Protože žádný jiný americký herci se mu dnes nemůžou rovnat. Monty byl Legenda. Hlavni roli v krimi dramatu režiséra a hereckého a divadelního pedagoga Elia Kazana On the Waterfront měl získat Montgomery Clifft namísto Marlona Branda, protože hlavní roli v tomto pro mně důležitém filmu by zvládl mnohem lépe než druhorady Marlon Brando, ktery pohrdal herectvím a dobrý herec z něj nikdy skutecne nebyl. Miluji film V Přístavu a mnohem lépe si ho dokážu představit s Montgomery Clifftem v hlavní roli právě v tomto filmu namísto prave uz Marlona Branda. Film On the Waterfront byl fenoménem své doby a fascinuje filmove diváky i dnes. Ale na osobnost Montgomeryho Cliffta se nesmí divacky zapomenout.
  • MartinDyntar
    Legenda!!! Tak má vypadat správně, nejspravneji naježeny lišák za velkou louží v lujich a hájích zvané America. V lesíku s ostatníma liškama. A co jak se liška má kde liškam listickam dávají dobrou noc. Tak zdravím všechny naježeny lisaky a lišky.
  • MartinDyntar

    Pro mě jeden z nejlepších amerických hercu všech dob, upřímně ještě mnohem lepší než byl James Dean anebo Marlon Brando. Vrcholná klasická mistrovská filmová díla s Cliftem: Červená Řeka (1948), Odtud až na Věčnost (1953), Norimberský Proces (1961) a Mustangové (1961).Marlon Brando se totiž Cliftem a jeho osobností a jeho filmy silně a hluboce inspiroval a James Dean prozměnu zase Marlona Branda napodoboval. I americký herec a režisér Edward Norton Clifta nesmírně obdivoval. Především Ve 25.Hodině režiséra Spika Leeho je to znát. Mám jeho filmy a osobnost v uctě. Čest jeho památce.

  • bi

    deštník

    Scéna s deštníkem a hodně dlouho
    špatná výslovnost, to Ivan Jandl
    s Montg.zahráli skvěle.
    A potom , který americký film
    končí dvěma českými slovy?
    Žádnýý!! *8*
  • bi

    nejlepší film

    Nej.film je Poznamenaní (1948).
    Viděla jsem 7x a (nestačí) *13*
  • Krásný herec

    Byl to ve své době velmi slavný a krásný herec ale bohužel ve svém osobním životě moc štastný nebyl.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit