Přejít na výpis diskuzí

Zorka Janů

OSOBNOST 14.8.2007 
7 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Deprese, kterými Zorka Janů trpěla, byly u ní spíš úmyslně pěstovány - viz dopis její matky F. Kožíkovi, který se ciitován v knize o Zorce. Sestřička Lída sice ve svých pamětch o ní básní, jak Zorka byla lepší atd., ale tu představu o tlouštce vnukla Zorce ona, když jí přímo řekla, že má přílíš vystouplé, tlusté lícní kosti, aby měmla úspěch ve filmu. Osobně mám z knih, které jsem o nich pečlivě četla a vlastním je, dojem, že ženy rodiny Babkových, počínaje matkou, na svůj vzhled velice žárlily a jedna druhou - zejména tedy ty dvě starší, t.j. matka a Ludmila - Zorce vnucovaly nízké mínění o jejím talentu. Zřejmě by jim vyhovovalo, aby Zorka byla hospodyně a ony slavné hvězdy. Rozhodně tedy to na mne z těch knih nedělá dojem, že to byla nějak milující a soudržná rodina. Možná kolegové herci Zorce křivdili, ale nemůžeme se na problémy dívat z hladiska naší doby, ale tehdejší. Tehdy bylo spíš normální, že za prohřešky jednoho z rodiny - a prohřešek Ludmily byl sakra veliký - pykali všichni.Možná to bylo kruté, ale na rozdíl od našich sousedů Poláků, kteří bez milosti popravovali ty, kteří třebas jen jednou si zahráli v německém filmu, naši předkové tak striktní nebyli. Myslím, že chudák Zorka měla trpký život v rodině i mimo ni.
  • V textu mě překvapila zmínka

    o záporném postoji Václava Vydry. Měla jsem o tomto charakterním herci lepší mínění. Doba to ovšem byla velmi zlá a válkou city a soudnost lidí zřejmě značně otupily.
    • Pro mne pan Václav Vydra starší tím, co řekl Zorce Janků (Babkové), skončil jako "člověk", byť by byl sebelepší herec. Bylo to odporné i na tu dobu a něco takového bude odporné v každé době!
      Jirka Rous, Teplice v Čechách
  • Byla velmi talentovaná

    a krásná to co se jí stalo bylo velmi smutné ted v pořadu Na vlastní oči o ní natočil dojemný dokument opět
    Stanislav Motl díky!!!
  • zorka

    neviem,čo je väčšie umenie,či žiť alebo sa zabiť,podľa mňa ten kto sa rozhodne napriek všetkému "počkať ako to dopadne" má väčšiu hodnotu ako ten čo to vzdá.A neznášam reči typu "snáď talentovanejšia" buď som a dokážem alebo nie som a nedokážem.Každý normálny človek sa chce občas zabiť, ale to je zjednodušovanie. A kam už len vedú tie kratšie cesty ? Inak teraz čítam všetko o filme a divadle v Českých zemiach za protektorátu.A Češi ozaj sa tak podobáte na nás Slovákov (p.Sivák....)?
    • Re: zorka

      doufam,že se vám slovákum nepodobáme ani trochu.To by nám ještě chybělo.A v herectví ze 30let se těžko mužete chlubit nějakými hereckými legendami jako my.Nic ve zlém ale pořád jste druhý.
  • chapu

    nato, aby clovek spachal sebevrazdu nepotrebotrebuje velke deprese. Staci aby umrela matka, onemocnel otec, strach o sestru a budoucnost...nestesti v lasce. jedina utecha divadlo ji byla zakazana... Jedine vychodisko= sebevrazda, Zcela pochopitelne.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit