Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je to sviatok pre amerucanov mna ten sviatok zaujima ale je to sviatok pre americanov
  • Vynikající šaškárna,jak tam asi budou vypadat pseudoumělci jako Černý a Knížák.
  • Další magoriáda v podobě halloweenu.Kampak se poděla památka zesnulých,neboli tradiční dušičky?
    Vy se s tý Ameriky jednou dočista P O S E R E T E! *11*
    • Že si slavní umí pořádně užít halloweenské rejdění, dokazují následující snímky. Podívejte, jaký bláznivý kostýmní kousek si vzali na sebe!
      ...Ti se přece uměj zapojit do čehokoliv. A nejenom do nějakýho Halhoween
    • Halloween do římskokatolického náboženství nepatří. Předchůdcem byl keltský svátek Nového roku (Keltové rozeznávali pouze 2 roční období - léto a zimu) a 1. listopad byl tedy keltským Novým rokem. Keltové věřili, že o Nový rok mohou duše zemřelých vystoupit z hrobu a jít mezi lidi. Aby je duchové nepoznali, nosili různé škrabošky. Tento pohanský zvyk přešel i do křesťanských rodin a v 7. století tedy papež Bonifác IV jej prohlásil za svátek všech svatých (All hallows-eve) a tradiční dušičky se tak posunuly až na 2.listopad (dnes památka zesnulých). Předvečer 31. říjen pak zavedl večerní modlitby (t.zv. první nešpory), které údajně ohlašovaly brzké narození Ježíše Krista. Protestantská anglikánská církev oživila keltské tradice a přesmyčkou tak vznikl dnešní název Halloween. Masky a vyřezávané dýně v podobě ďáblovy hlavy pak pochází z Irska, podle pověsti o tuláku Jackovi, náruživém pijanu irské whisky ( je výtečná ) který tak rozhněval boha a byl zatracen. Ale on 3x přelstil ďábla a vymohl si od něho slib, že jej nikdy do pekla nevezme. To se mu vymstilo tím, že po smrti nebyl přijat ani do nebe, ani do pekla a musí se jeho duše toulat a svítit si na cestu vyřezávanou dýní s věčně žhavým uhlím.
      Dnes se již halloweenské řádění změnilo. Proamerické tiskoviny a jednotlivci jej propagují a vnucují lidem něco, co do naší kultury nikdy nepatřilo a nepatří. Např v Polsku církev Halloween zakázala. Dětem se líbí, protože se mohou vyřádit, nic proti tomu, ale Duka zuří !!! Je to odklon od křesťanství směrem k protestantismu, což nebylo a není slovanským náboženstvím. Ani SSSR nás nenutil slavit vánoce s jolkou až na Nový rok !!! Amerikanismy patří Američanům, ne našemu lidu...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit