Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dávám si otázku, komu bude vyhovovat zdražení když opět vláda rozhodla. Vždyť vodovody a kanalizace nepatří Českým, ale zahraničním podnikatelům a zisky odcházejí do něčích kapes, ale nejsou to kapsy Českých lidí. Proč předseda vlády nahrává větším ziskům zahraničním podnikatelům. Není tam náhodou pro někoho úplateček?
  • ferda
    Že toho tolik nastavěli,třeba nějakou přehradu anebo nějaké vodovody.Žijem s toho co tu už bylo a když se to rozpadne anebo shnije, budem pro vodu chodit s košíkem
  • joudaljosef
    Keci v kleci o ztrátě vody : Na zeměkouli je vody přeci pořád stejné množství,nebo se mílím.Voda ze zeměkoule se přeci nemůže nikam ztratit. Do vesmíru neuteče a tak je pořád tady na zeměkouli. Akorát že jednou zaprší tu a pak zase jinde.Tak nechápu v čem je problém,příroda si to zařídí. Jde o to zdražit vodu a vydřít z lidí prachy to je ten pravý záměr vrchnosti. A jak je možné že v zimě chlejstaj milióny hektolitrů na sjezdovky a nikomu to nevadí ještě se to propaguje.Ano, zase jde jen a jen o prachy a byznys. A např.v létě si babka chce zalít mrkev na zahrádce a dostane pokutu.Tak to už je na palici postavený,nebo se opět mílím?
    • Problém není fyzická ztráta vody, ta zde bude. Problém je kde je, jak dlouho tam je a v jaké formě. Umělé zasněžování nevadí, v zimě není takový odpar a při oteplení se sníh rozpustí a vsákne. Problém je, že jsme se naučili vodu z krajiny odvést pryč. Voda má čím dále méně šancí vsáknout a doplnit podzemní vody. Voda která nevsákne dost hluboko se v létě odpaří a je zužitkována minimálně. A tak se rozjíždí začarované kolo. Ve studních je málo vody, tak se doporučí šetřit, lidi sice zalévají ale to je v podstatě povrchová záležitost, voda se odpaří, pokud zaprší, tak z velkého okolí se vsákne minimum zbytek odteče do řeky a pryč, spodní voda se nedoplní, ve studních je méně vody, ...
      • Problém není zalít pár stovek metrů na sjezdovce, ale když je mráz, tak voda vymrzne i v zimě se vypaří.
  • trochu jsem hledal na internetu.
    Pro zajímavost ČR má rozlohu 78.866km2
    Zastavěno je údajně více jak 10% rozlohy (města, vesnice, silnice, ...), nepočítají se přirozené povrchy jako skály, tj. okolo 7890 km2 => 7.890.000.000 m2
    Průměrný úhrn srážek >600 mm, tedy 0,6m
    Objem vody která dopadne za rok na zastavěnou plochu je 4.734.000.000 m3.
    Toto množství by řekou s průtokem 710m3/s (Labe) odtékalo více jak 75 dní.
    Spotřeba vody je v ČR asi 100 litrů/osoba/den. Tj. na všechny obyvatele (10,56mil.) 1.056.000.000 litrů/den. Objem vody která dopadne na zastavěnou plochu by vystačil na 4483 dní => 12 let. (doufám, že jsem se v těch velkých číslech někde neupsal o jednu nulu).
    Pro Cimrmanology, nehodlám to přepočítat na množství napojených myší, ani jak dlouhou řadu by utvořili. Zkrátka je jich moc a řada je dlouhá, konce nevidět.
    ... a ještě mne napadlo umístit toto množství vody do nádrže. Tolik vody by zadržela nádrž o rozměrech 25km x 3,8km x 50m. A porovnání s našim slavným Orlíkem, ten podle wiki má objem 720.000.000 m3, to je o 4.000.000.000 m3 méně než je objem vody který dopadne na zastavěnou plochu.
  • Je to již po několikáté co to píši na různých diskuzích.
    Je s podivem jak naši politici přemýšlejí. A je smutné to říct, a asi mne za to budete kritizovat, ale problém sucha by měl stát řešit jako firma (fuj, sám jsem se lek toho co jsem napsal). Vysvětlím. Jsou zde jisté projevy v přírodě, jako je úbytek podzemních vod, nebo při silnějším dešti prudký nárůst hladin potoků a řek. Co se z toho dá jednoduše, tzv. zdravým selským rozumem, vydedukovat?
    - Tak v prvé řadě si položme otázku: Kde se bere voda v podzemí a kde se bere v řekách?
    - Odpověď: Podzemní vody jsou převážně plněny vsáknutým deštěm a řeky tím nevsáknutým.
    - Řešením tohoto problému je tedy jediná věc: Zajistit dostatečné vsakování.
    Dotované malé soukromé nádrže ani přehrady nedokáží udržet tolik vody jako podloží (tím zachytávání vody v nádržích nezatracuji).
    - Problémy které člověk vytvořil: Betonová koryta - vedla ke zúžení řečiště. Voda totiž neteče jen v korytě, ale i v podloží okolo koryta. Vybetonováním se omezil průsak vody do podloží okolo koryta a tedy i šířka řečiště. Bez zajímavosti jistě není ani to, že s narůstající hladinou se samovolně toto řečiště rozšiřuje. Řeka i s řečištěm je tedy schopna pojmout více vody. Dále jsou to zrušená slepá ramena řek. Mnohdy zcela zavezena a začleněna do orné půdy (50-tá až 70-tá léta). Někdy pouze "uzavřena" u koryta řeky. Při pohledu na staré mapy (např. III. rakousko-uherské mapování) jsou tato ramena jasně vidět. Opět součet jejich kapacit (včetně řečiště) je obrovský. Jejich funkce je mnohem lepší než přehrada. Slepá ramena, na rozdíl od přehrady, nejsou lokální zdroj, ale plošný, nezaplavují tolik orné půdu a jsou mnohem levnější. Tím je zajištěn vsak dešťové vody do obrovské plochy. Dále jsou to zrušené meze a remízky. Výčet toho co jsme si pokazili je dlouhý. A to vše se musí napravit. V tomto případě výjimečně nejsem proti dotacím, ale musejí být užity s maximální efektivitou.
    Nakonec jsem si nechal ještě jeden problém, který se musí řešit. A tím by měly být pověřeni odborníci i vysoké školy (patřičného zaměření). Jde o to, že problém je stále stejný - nedostatečné vsakování - ale teď mluvím o městech, o nové i staré výstavbě. Zde je potřeba zajistit, aby voda která dopadne do města měla rovněž možnost vsáknout (třeba i přečištěná).
    Opět příklad: Zkuste si jen tak spočítat kolik vody nedostane šanci se vsáknout z 1km čtverečního bude-li z 20% zastavěn a dopadne-li na 1m2 5cm vody. Rázem vám bude jasné proč i při malém dešti se řeky rychle rozvodňují a i tak podzemních vod ubývá. Výsledek je 10.000 m3 tedy 10.000.000 litrů. A kolik je asi zastavěné plochy v ČR celkem? Praha více jak 80%, Brno více jak 75%, Ostrava, Plzeň, Zlín, ... Průměrný roční úhrn srážek je více jak 500 mm. Mám pocit, že vody je dost. Jen s ní neumíme na rozdíl od předků hospodařit. Jasně ono je mnohem jednoduší zdražit.
    NECHTE NAŠE PENÍZE NAPOKOJI !!!
    • Města jsou jasné asfalt a beton dominuje, ale co takhle šílené pokračování ničení orné půdy a to jak šílenými developedy a jejich výstavbou nesmyslných satelitních měst a naprosto nesmyslnými průmyslovými zónami, třeba takový nejlevnější český kombík, vyráběný v ne zrovna české továrně postavené v Beskydech na poli, vážně super počin. Vždyť na ostravsku je spousta průmyslových ploch, které jsou nepoužívané, ale to asi není lákavá lokalita pro Zelené betonáře a asfaltéry a politiky kteří o tomto rozhodli a s Korejcem podepsali at si dělá co chce.
      No a ted´ vesnice a zemědělská činnost. Netuším kdo z vás se byl podívat na naše pole, ještě větší lány než za bolševika, protože i ty zbytky remízů a mezí zmizely rozorané, louka na co je komu prospěšná rozorat, mokřad vysušit, rybník zavést a zorat, dneska nevidíte z jedné strany pole na druhou. Nerušená mega plocha monokultury v čem se má voda vsáknout, zpracování půdy, pole utužené těžkou mechanizací, hnojí se jenom chemií, místo použití kompostu a hnoje a ještě to všechno několikrát za sezonu polít další chemickou sračk-u, aby náhodou nevyrostlo něco málo jiného než námi osetou plodinou. Na takové pole si vemte lopatu a zkuste vykopat 0,5 m díru ručím, že jste bez šance. Shrábnete suchý 10 cm škraloup a pod ním jste na D1.
      Není možné aby se do tohoto pole vsáklo více vody než které spadne při mírném deštíku trvajícím max 5 minut. A co takhle široko-řádkové plodiny vyseté na poli, které je z kopce, pole je pro jistotu zoráno po svažnici a samozřejmě hezky utužené, co se asi stane, když spadne najednou trochu více vody??? Přece to krásně steče do vašeho obýváku i s tou vrchní vrstvou rádoby ornice, že by to byly ta slavná blesková povodeň, je jasné, že zato krom vyšší moci nikdo nemůže a už vůbec né zemědělec, který tuhle pič-vinu provedl.
      A co na to naši pražští páni (námi zvolení), zdá se , že objevili znovu Ameriku, musíme vymyslet koncepci jak nakládat, zpracovávat a osévat ornou půdu. Kdy to bude??? Vždyť už ted´ platíme pokuty EU za zacházení s ornicí a nějaký viník, nebojte nikdo takový není.
      Ale co kdyby aspoň páni betonáři postavili nějakou krásnou přehradu. Skvělý nápad vždyť máme krásně z meliorovanou řeku s vybetonovaným řečištěm, která tu vanu určitě rychle napustíme, nebo vlastně ne protože v tom řečišti teče minimum vody.
      Chápu význam přehrad pro zásobování pitnou vodou, ale ten naivní názor na vyrovnání nedostatku vody odpouštěním přehrady, když měsíc nezaprší tak si tu vanu vypustíme a bude z toho ...... .
      Jak tady poznamenal kolega je třeba nechat vodu přirozeně zasakovat to je řešení.
      Na to nepotřebujeme vědce, studie a jiné nesmyslné projekty potřebujeme zdravý rozum a podívat se jednak do minulosti a taky třeba do blízkých zemí za naší hranicí.
      • Jen doplním k tomu orání. Na starých mapách je vidět, že jakmile sklon kopce překročil určitý úhel, tak tam byly pozemky povětšinou vyměřeny šikmo, nikoliv po svážnici. A jelikož se oralo i selo na délku bylo zajištěno, že voda z kopce přímo dolů nepoteče. Dokonce jednou za čas se oralo hromadně po vrstevnici a sklad orby byl směrem nahoru. To aby se splavená ornice posunula k vrcholku kopce.
        V příspěvku na který reagujete jsem uvedl množství vody která dopadne na zastavěnou plochu a nemá možnost vsáknout. K tomu doplním že stejný objem bude mít přehrada s rozměry šířka x délka x průměrná hloubka: 3,8km x 25km x 50m / každý rok.
  • Jasne - lide setri vodou = vodarny nemaji zisk, tak se zdrazuje...
    Ono vody by bylo dost, ale neumime ji u nas zadrzet.
    To co drive fungovalo se zregulovalo, rozoralo, zavezlo hlinou...atd...
    Zdrazeni tento problem nevyresi, jen lidi nasejri jeste vic...
    • ono je to trochu složitější. Ale vezmu to jednoduše, jen ten princip, bez ostatních drobných fíglů, které se uplatňují. I u těch fíglů je princip podobný.
      Jedna věc je samotná voda, druhá jsou rozvody. Vodárna spravuje obojí.
      A dejme tomu že spotřeba je 1 mil. m3/rok a údržba sítě stojí 1 mil. Kč/rok => vodárna si naúčtuje do každého m3 1 Kč na údržbu.
      Nová situace, lidi začnou šetřit a spotřebují 0,5 mil. m3/rok, rozvody jsou stejný údržba je stejná 1 mil. Kč/rok. Vodárna účtuje ke každému m3 2 Kč na údržbu.
      Je to podle vzorce ÚDRŽBA / SPOTŘEBA. Bohužel toto funguje i u dálkového tepla, plynu i elektriky.
      Takže "jediné" co by se dalo udělat je zefektivnit a zlevnit distribuci a údržbu = naprojektovat a předělat rozvody.
      Jistě hrabou si a něco by se "svým" podnikáním měli udělat aby to fungovalo trochu jinak. Ale dokud do tohoto podnikání budou pronikat politické vztahy (jako do všeho) tak to moc fungovat nebude.
  • V prvé řadě by si zasloužii ti,co prodali vodu cizincům! Sbírám vodu po mytí zeleniny nebo oplachu nádobí a nosím to do zahrádky,zatímco jiní napouštějí bazénky ,nekoupí si chemii a příště napouštějí znova.Měli by dostat flastr už za ten občanský přístup.Tak jako nevyhodím chleba ,tak mám úctu k vodě.
  • Pokud někdo chce hledat příčinu tak za všechno můžou komunisti. Sedlák, hospodář, vlastník latifundíí by si vodu dokázal na svém poli, remízkách, rybníku, lesu udržet.
    • Hochu ty máš dobře vykydáno. Nebo jsi slepý. Fešáku máme 18 let po té co jsi hrdě cinkal klíčema a opěvoval Havla
      • Velectěný Hmm, vezmi si tužku a notes nebo si vypůjč od bohatších lidí kalkulačku a zadej. 2017 - 1989 = ? Potom tady veřejně napiš " já Hmm " mám v hlavě dobře vykydáno.
        • ... a vůbec, já to musím vědět nejlíp, v blázinci máme záhon s ředkvičkama.
    • Ti taky,ale současný zemědělec, který hospodaří na pronajatém poli a majitel je bůhví kde, jeden i druhý na to kašle a podle toho to taky vypadá.
  • Co jiného čekat. Kapitalistické státy neumí nic jiného než zdražovat a ožebračovat lidí.
  • Čemu vyhlasi birokracie boj, to musi bujit.... Kolik uradu se za posledni roky zrusilo? Nicmene to je v nepochopeni statniho newspeaku.... Cilem nikda neni vybojovat, ale " bojovat". Birokrat umi jednu zasadni birokratickou vec, a tou je vykazovani prace :)

    No proste jen nam oznamuji ze se stat vrha na pole zatim neprobadanych poznosti regulaci, kontrol, stemplu, narizeni, zakonu a pokut a samozrejme velkych domu tzv dotaci, a na prvni roky tomu vskutku davaji v nasem uz tak deravem rozpoctu nalezitou vahu... Takze to mysli vazne... Ten rozpocet to uz je zaklad na slusnej urad.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit