Přejít na výpis diskuzí
Co mají společného španělská a japonská kuchyně?
27.6.2015 | pal
3 příspěvky
-
snad ještě to že se do ní za chvilku nase... multinick Simon
-
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%88%C3%A1k_obecn%C3%BD
---
Tuňák obecný (Thunnus thynnus), také tuňák modroploutvý, je ryba z čeledi makrelovitých rozšířená v Atlantickém oceánu, Středozemním moři a Černém moři a chovaná také v chovech poblíž Japonska. Dosahuje běžně délky 2–2,5 metry při váze mezi 225 a 250 kg. Tuňák loví menší ryby, a to často i ve velkých hloubkách.
Tuňák je jednou z nejběžněji lovených ryb. Ze syrového masa se připravuje japonské jídlo suši. Právě v Japonsku končí 80 % vylovené populace tichomořského tuňáka obecného. Masově je konzumován také v Evropě a Spojených státech.
---
Ohrožení tuňáka
Množství ulovených tuňáků se za poslední dekádu zdvojnásobilo, což učinilo z většiny zástupců rodu Tuňák ohrožené druhy. V oblasti Středozemního moře se v důsledku intenzivního lovu ocitl na pokraji vyhubení.
--- -
*7*