Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Guvernér britské centrální banky Mark Carney otevřeně varuje před návratem komunismu. Co by k němu mělo vést? Podle Carneyho je největší hrozbou přicházející automatizace. Roboti lidem seberou miliony pracovních míst, vznikne masa nezaměstnatelných a frustrovaných lidí. Ti by se pak mohli obrátit k ideím Karla Marxe.
    Carney pronesl skličující předpověď na konferenci CanadaGrowth Summit, jak informoval britský deník TheDailyTelegraph. „Masová ztráta zaměstnaní, způsobená rozvojem technologie, může vést k vzestupu Marxismu. Marx a Engels se opět stanou relevantní,“ varoval Carney. Na konferenci o technologickém pokroku Carney prohlásil, že zdokonalení umělé inteligence a s tím spojené supervýkonné stroje vytvoří obrovské sociální rozdíly mezi vysoce kvalifikovanými pracovníky, kteří budou umět technologický rozvoj využít a těmi, kteří kvůli němu přijdou o práci.Dále dodal: „Výhody první průmyslové revoluce, která začala v druhé polovině 18. století, se na straně dělníků v produktivitě a ve mzdách projevily až ve druhé polovině 19. století. Když nahradíte výpočetní platformy textilními továrnami, strojovou výuku zaměníte za parní stroje, Twitter za telegraf, dostanete tutéž dynamiku, která tu byla před 150 lety, kdy Karl Marx psal svůj Komunistický manifest.“Průmyslová revoluce tehdy odstartovala obrovský nárůst produktivity, po celá desetiletí však nedošlo k odpovídajícímu nárůstu mezd, neboť využití strojů znamenalo, že nově vzniklé pracovní pozice byly nekvalifikované. Mnoho lidé věří, že vzniklé nerovnosti poté vedly k nárůstu levicového a pravicového extremismu v Evropě. Mark Carney, který příští rok opustí post Guvernéra britské centrální banky řekl, že pomalý růst mezd od finanční krize v roce 2008 naznačuje, že tato zkušenost z 19. století se znovu opakuje.
    Guvernér také upozornil, že dochází k „vydlabávání pracovního trhu“, kdy středně kvalifikované pracovníky zjišťují, že některé úkony již dnes zvládají vykonávat počítače – dokonce i práci, dříve považovanou za kvalifikovanou. Carney prohlásil: „Existuje konflikt v očekáváních lidí. V anketách se 90 % lidí neobává, že by kvůli automatizaci přišli o práci, podobné množství vysokých manažerů si ale myslí přesný opak.“

    Jako příklad poukázal na to, jak právnické firmy již nyní používají umělou inteligenci k prohledávání důležitých dokumentů a evidence důkazů, což obvykle dělali začínající právníci. Banky používají kombinaci umělé inteligence a datových sítí k automatizaci svých služeb, čímž z pracovníků za přepážkami dělají nezaměstnané. Práce jako taxikář, nebo řidič kamionu budou s technologickým pokrokem také mizet. Carney dále varoval, že trend jde proti předchozímu obecně přijímanému názoru, že automatizace pohltí jen manuální zaměstnání. Konečný výsledek by podle něj mohl znamenat potřebu vyššího množství pracovníků v odvětvích vyžadujících vyšší sociální inteligenci, jako např. zdravotní péče, nebo zábavní průmysl.
  • Ach jo, už i nedd.cz se mílovými kroky blíží parlamentním listům. Nechápu, jak se tu mohlo něco takového objevit, měl jsem za to, že nedd.cz cílí na vzdělanější čtenáře, než voliče bolševiků a extremistů..
  • Evropská unie ohrožuje práva občanů EU a práva Sýrie a potom chce dávat práva robotům???
    Trapáci.
  • dosahuje kritického bodu překračující pud sebezáchovy. Ono nestačí že teroristicky a bezdůvodně přepadáme cizí státy a riskujeme jaderný konflikt, ještě umožníme aby nás žalovala naše pračka, možná zato že jsme do ní nasypali málo prášku. *6*
  • Další krok, kterým eu a ek potvrzuje svoji pomatenost. Čím dříve se tento šílený spolek rozpadne, tím lépe.
    • Pisatel by asi chtěl, abychom dopadli jako východní Ukrajina a posléze jako Krym a stali se tak součástí SSS = Sojediněnije Sosialističeskich Stran. To bychom opět ztratili všechna práva a stali se pouhými roboty jako tomu bylo do r. 1989 než u nás chcípl komunismus.
      V CCCP nemají mechanické roboty, tam mají místo nich mužiky a ti jsou jako roboti a mají tolik práv kolik jim car gosudar milostivě udělí. Ten jejich šílený spolek se rozpadá, rubl se zhroutil, novičok-putinčok nefunguje, v Sýrii se jim nedaří, Nikulin vyžvanil co věděl, agenti FSB-KGB jsou z ambasád vyhazováni...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit