Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Loajalita k USA i nacisty osvobodila. *11* Spolupracující může být i největší lotr.
  • Když do Emeriky zdrhnou všichni fašouni, tak v Amrdólii nebude k hnutí!!!
  • Raději Západ než zaostalé Rusko

    Vůči Evropské unii lze mít spoustu oprávněných výhrad a nad některými příkazy z Bruselu zůstává rozum stát, ale pořád je lepší než Kreml. Stačila taková malá diskuse o úrovni městské dopravy a bylo to jasné. Začalo to tím, že českobudějovický Dopravní podnik nakoupí v příštím roce nové klimatizované vozy, tři autobusy a dva trolejbusy.

    To, že městský dopravce v jihočeské metropoli chystá výrazné zlepšení cestování, je jistě dobře, ale za zmínku stojí také diskusní příspěvky pod článkem v jihočeské příloze MF DNES na toto téma. Například Honza Hubáček na Facebooku napsal: „v Rakousku standard.“ Můj známý z Prahy, který před několika lety jako dopravní nadšenec poznal snad všechny dopravní podniky v Norsku a Švédsku, řekl: „tam mají všechno klimatizované, autobusy, tramvaje i trolejbusy.“

    Každý kdo má s městskou dopravou u nás, co do činění, ví, jak to vypadá. Nicméně i naši dopravci už nakupují klimatizované vozy. Prostě, logicky se snažíme dostat tam, kde jsou západní země.

    Jinak je na tom Rusko, jehož města stále nakupují desítky kusů třicet až čtyřicet let starých tramvají T3 od českých a moravských dopravních podniků. Kremelská říše se sice chlubí údajnou malou zadlužeností, ale to je fikce. Obrovské dluhy tam mají města a regiony, které tak nemají peníze ani na modernizaci městské dopravy. Jestliže mně tady někdo bude argumentovat novou supermoderní ruskou tramvají, nemusí, já o ní vím. Jenomže to je takové typické ruské. Rusové jsou schopni vyrobit v nějakém výzkumném ústavu špičkový prototyp, ale často pak neumí rozjet sériovou výrobu. A s tou tramvají to dopadne stejně, už proto, že ruská města jsou na pokraji kolapsu a nebudou mít na ni peníze.
  • Fašismus v emerice pomáhá svým soukmenovcům vyhnout se trestu!!!
    Hnus!!!
  • kdyby byli Němci měli opravdový zájem zločince potrestat, byli by to udělali hned po válce - ale neudělali, chránili je, jejich nacističtí soudci obsadili jejich nejvyšší soud i policii, byli ve vládách..... tak to je, Německo je pořád stejné, jen někteří Němci pochopili....
  • Mír ano, ale Rusko musí přestat hrozit nacistickým násilím

    Tak od neděle má být na Ukrajině klid zbraní. To je dobře. Teď jde však o to, jestli jej Rusko myslí vážně. To totiž dalo najevo, že se mu nelíbí současné uspořádání Evropy, které lze ovšem změnit jediným způsobem – válkou. Například výhružky předsedy zahraničního výboru ruské státní Dumy Konstantina Kosačeva ukrajinským scénářem Lotyšsku svědčí o tom, že nikoliv. Je to stejné, jako když Adolf Hitler a jeho pochopové hrozili Československu v roce 1938 kvůli údajnému útisku německé menšiny vojenským útokem.

    Již soudruh bývalý kágébák Vladimír Putin litoval rozpadu Sovětského svazu, který považuje za největší geopolitickou chybu v historii. Jeho poradce pak vyhrožoval Estonsku a Lotyšsku válkou kvůli ruské menšině, Kosačev pak kvůli tomu samému varoval Lotyšsko před ukrajinským scénářem. Po parlamentních volbách, které vyhrály prozápadní síly, se násilím hrozilo z Moskvy rovněž Moldavsku.

    To všechno jsou důkazy toho, že Rusko se nesmířilo se ztrátou svého postavení v této oblasti a snaží se ho i za cenu válek, násilí a teroru získat zpátky. Problém ovšem je, že o nějakou kremelskou knutu obyvatelstvo Pobaltí a dalších dříve Ruskem okupovaných zemí ve velké většině nestojí. Rusové tedy nemají jinou šanci než začít válčit za pomocí svých pátých kolon.
    • Je to další důkaz toho, že Moskva převzala nacistický scénář od Adolfa Hitlera ze sudetské krize na podzim roku 1938. Československo se stalo terčem německých provokací a násilností. V obou případech se stal záminkou neexistující útlak národnostní menšiny, v našem případě německé, nyní ruské. V obou případech německý či ruský agresor vyslal na cizí území ozbrojené násilníky a tvrdil, že on s tím nemá nic společného, protože na území sousedního státu zuří občanská válka, kterou vedou tamní utiskovaní lidé.

      Hlavní město Lotyšska Rigu jsem kdysi navštívil, je moc krásná. Na stáncích převažovaly noviny, časopisy, televize a rádia v ruštině. Samozřejmostí je ruské školství. Rusové mohou mluvit svoji řečí na úřadech i u soudů. Problém však je v tom, že ruská menšina chce uzákonit ruštinu za druhý oficiální jazyk v zemi. Tuto možnost ovšem obyvatelé Lotyšska demokraticky odmítli velkou většinou v lidovém referendu v roce 2012.

      Na vysvětlenou je nutné dodat, že obyvatelé pobaltských republik se stali za dob sovětské respektive spíše ruské okupace terčem brutální rusifikace. Tak některé předměty na základních školách se litevští, lotyšští a estonští žáci učili v ruštině, na tamních univerzitách musely být diplomové práce vypracovány v ruském jazyce a často se místními jazyky lidé nedomluvili ani na úřadech. To dokazuje scéna z hlavní tallinské pošty v roce 1987, kde jako odpověď na dotaz v estonštině zařval na nebohého zákazníka úředník za přepážkou, ať mluví jako člověk, tedy rusky. Nutno dodat, že něco takového se nestalo ani v Praze za Protektorátu, že by člověk na hlavní poště v Jindřišské ulici musel mluvit německy. S češtinou si tam i za těchto neblahých okupačních dob vystačil.
  • Amerika = fašounů ráj!!!
  • Za komunistů žila v bídě řada lidí

    Se Sovětským svazem, přišla bída na zem. Heslo doby totalitní bylo více než pravdivé i v tehdejším Československu. Ačkoli se komunisté zaklínali pracujícími a blahem lidu kde jen mohli, řada obyčejných lidí žila kvůli doslova žebráckým platům v chudobě. Dokonce někteří měli v přepočtu poměru výdělek-ceny reálně méně peněz než mnozí současní nezaměstnaní na podporách. Uvádím tři konkrétní příklady mých známých.

    Pavel z Brna pracoval v roce 1972 za nástupu bolševické normalizace jako prodavač v antikvariátě v České ulici v Brně. Plat měl opravdu závratný - 800 Kčs hrubého, z toho čistého necelých 600 korun. Z toho 250 korun dal za bydlení a inkaso na podnájmu, takže k životu mu zbývalo pouhých cca 300 Kčs. To nestačilo ani na jídlo, nejlevnější oběd v té nejlevnější hospodě stál tenkrát kolem pěti korun, a člověk by také rád snídal a večeřel, případně si koupil i něco na sebe. Pavlovi naštěstí finančně pomáhali rodiče, takže hlady neumřel a až po roce se mu podařilo najít zaměstnání archiváře v První brněnské, kde už byl plat ucházející. Spočítal si také, že kdyby dnes žil na sociální podpoře jako nezaměstnaný, byl by na tom líp, než tenkrát jako zaměstnaný.
    • Jiří z Plzně nastoupil po dokončení Vysoké školy zemědělské v Praze v roce 1976 do práce v jednom z tehdejších mnohých výzkumných ústavů. Doma měl ženu s malým dítětem a čistého bral dvanáct stovek měsíčně včetně devadesátikorunového příplatku na dítě. Z této almužny rodinu neuživil, a tak chodil na brigádu do Prazdroje válet sudy za pětistovku měsíčně. S 1700 korunami na měsíc už rodina jakž takž vyšla, ale moc si vyskakovat nemohla. A to přesto, že maličká dcera Petra nosila většinou obnošené oblečení po své starší sestřenici, a rodiče jeho ženy, kteří na statku v chodském Mrákově s velkou zahradou chovali kačeny, slepice, králíky a prasata, zásobovali mladé potravinami.

      Petr z Českých Budějovic je nyní úspěšným architektem. V roce 1976 však nebyl po studiu na gymnáziu s vyznamenáním přijat na tehdy čerstvě obnovenou Fakultu architektury Vysokého učení technického v Brně. Důvod: Nesprávný třídní původ otce, který byl v očích komunistů kulakem a vesnickým boháčem. Petr proto začal pracovat v pivovaře Samson jako pomocný dělník za zhruba třináct stovek čistého. Ovšem za pořádnou rasovinu, protože „koulel“ plné sudy (zatímco exprezident Havel v Trutnově většinou jenom přikuloval, tedy válel prázdné sudy). Z tohoto platu si nemohl moc vyskakovat, ale jelikož bydlel s rodiči, kterým dával pětistovku na domácnost měsíčně a byl svobodný, tak nějak ten pivovarský rok přežil. Rodinu by ze svého skromného výdělku rozhodně neuživil. Ještě pro zajímavost, mladí lidé tehdy měli nárok na pouhých 14 dnů dovolené. Na nějaký luxus Petr neměl a tak byl týden s kamarády na čundru ve východních Čechách a týden doma.
  • Amrdólie je stejně plná fašounů, tak se tam jeden ztratí!!!
  • Ukrajinci nechtěli barbarský Východ, ale civilizovaný Západ

    Nepokoje na Majdanu pochopí každý, kdo zná poměry na Ukrajině. Janukovyč a spol. dovedli zemi k totálnímu rozvratu a dospělo to tam daleko, že člověk bez protekce nesehnal ani postel v nemocnici. Těžko se divit zdejším lidem, že chtěli změnu. Vždyť naši odboráři protestovali proti Nečasově vládě ve srovnání s tím kvůli banalitám, a Ukrajinci si těžko mohli nechat líbit daleko horší zvěrstva. Zvláště, když vidí, že nejúspěšnější postsovětskou zemí je Estonsko, které se orientuje na Západ.

    Chápu, že lidi na Ukrajině chtěli změnu. Když mnozí z nich navíc pracují v České republice a v jiných zemích Západu a vidí, že tady je to daleko lepší než u nich, tak věří tomu, že podpisem Asociačních dohod s Evropskou unií se situace zlepší. To je samozřejmě mylná představa, ono nestačí jenom podepsat dohody, ale je nutné také přijmout západní civilizační zvyklosti, pouhý papírový obrat nic neřeší.
    • Nicméně většina Ukrajinců pochopila, že jim převažující orientace na Rusko nic dobrého nepřinesla, obě země se vyznačují masivní korupcí, nefunkční justicí, která není nezávislá a je poplatná politické moci, vládou oligarchů a útoky na nezávislá média. A je nutné si přiznat, že situace na Ukrajině byla v tom východním nepořádku ještě horší než v Rusku. I čeští podnikatelé znalí poměrů uváděli, že zatímco v Rusku se obvykle dává z ceny zboží či výrobků dvacet procent výpalného, tak na Ukrajině je tomu naopak a všelijací bandité si účtují až osmdesát procent za ochranu.

      Pobaltské republiky se po získání nezávislosti v roce 1991 orientovaly na Západ a Východu daly adié. Dobře udělaly. Podívám se nyní na vůbec nejúspěšnější zemi postsovětského prostoru a tou je Estonsko. Jeho hlavními obchodními partnery jsou země Evropské unie, které se podílejí na 71% jeho vývozu a 83% dovozu. U Ruska tato čísla činí 11 a 6%.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit