Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tohle psal blb a samozvaný historik, ukrajinský front se nejmenované podle toho, že se skládal z ukrajinců, ale že postupoval z toho směru
    • To s tím Ukrajinským frontem je skutečně pitomost, byli v něm všechny sovětské národnosti. A právě pro to je divné, že Nočním Vlkům a jejich místním příznivcům děsně vadily ukrajinské vlajky ... mohli se z nich po ... *1*
  • jsou to moji hoši *14*
  • Tenhle článek je demagogie.
    Co mají společného lidi padlí při osvobozování Československa 1945 se současností?
    Je to neúcta k těm co tady pro nás budoucí zemřeli. Zatímco my jsme se servilně po zradě západních spojenců v čele s Francií a Anglií v 1938 bez výstřelu vzdali němcům, kteří nás měli v plánu nejprve využít pro válečnou výrobu a následně z části vyhladit a z části přesunout za Ural.

    My tady do nekonečna nadhazujeme 1968, ale rusové alespoň nakonec odešli, zatímco USA v celé Evropě nejen zůstavá, ale stále rozšiřuje svoje základny a taky na "pozvánku".

    A co naši kamarádi Němci, kteří nás vojensky válcují stovky let vždy když jim nejdeme na ruku.

    A z pohledu Rusů a jejich zkušenosti s Evropou? Kolikrát je již v historii napadli západní národy Evropy? Vzpomeňme v novodobé historii Francouze za Napoleóna kteří si krvavě podmanili celou Evropu, kterou následně zachraňovala armáda z ruska u nás třeba v bitvě u Varvažova kde jich padli desetitisíce. Pak k nim napochodovali Němci a situace se opakovala. Nebo V. Británie a Krymská válka.
    A v současnosti si opět západ připravuje předpolí a cestu na Rusko, necháme se do toho novodobého tažení zatáhnout i my?
    • Co je damagogie? V předchozí diskusi jsme se dověděli, že maršál Malinovskyj, osvoboditel Moravy, se sice narodil v ukrajinské Oděse, ale vzhledem k národnostnímu složení obyvatel Oděsy tehdy, byl jistojistě Rus a né žádný hnusný Ukrajinec. Takže musíme být za "osvobození" vděční Rusům, jako národu a na Ukrajinu plivnout!

      A hle, teď když jde o okupaci (přepadení) v osmašedesátém, tak třeba Brežněv, jehož oba rodiče byli etničtí Rusové a na Ukrajinu se přestěhovali za prací, je vlastně Ukrajinec (asi i banderovec a fašista), protože se narodil v Kamjanském!

      Takhle se tedy musíme "po novu", podle přání ruského velkopanstva, dívat na historii? Takhle jí máme "ohýbat" jako ten eMZák z hradu? *16*
      • Jen na okraj: Oděsa byla vždy ruská. Území na Turcích dobyli, město a přístav postavili Francouzi ve službách ruských carů a město i spravovali - "profláklým" příkladem je vévoda de Richelieu.
        Po osamostatnění Ukrajiny byla vždy patrná silná nevraživost mezi ruskou Oděsou a ukrajinským Kyjevem.
        (Byl jsem naposled v Oděse u příležitosti návštěvy moskevského patriarchy pravoslavné církve, tedy ještě před mejdanem.)
        • Souhlas, od 18-tého století (od jejího založení) určitě. Jinak to území bylo na Turcích dobyto Ruskou Říší, stejně jako Krym. Tedy něco podobného jako královec/Königsberg/Kaliningrad, který byl do poloviny 20.století Pruský.
          Že byla mezi Rusy a Ukrajinci nevraživost, je jasné i z příčin a průběhu a důsledků hladomorů za Sovětského Svazu. Ty se nějak zvláštní shodou náhod týkaly převážně neruské části SSSR ...
          • Jste si jist, že se nevraživost mezi "Oděsity" a Ukrajinci nějak týkala hladomorů z dvacátých let?
            Nějaký zdroj byste mohl poskytnout?
            Potom by bylo zajímavé zjistit, jaký hladomor přiměl tuzemské automobilisty aplikovat samolepku:"Nésu z Prahe!"
            • Hladomory se týkaly zemědělských oblastí Ukrajiny. Prostě zemědělcům sebrali vše a nechali je pochcípat, aby uživili dělnictvo v Rusku a vojensko-průmyslových městech, jako třeba v té Oděse. "Kulak" si mohl vybrat - buď odevzdat celou svou produkci a zemřít hlady, nebo si schovat něco na vlastní přežití a být za to popraven.

              Nějakou Prahu bych do toho netahal.
  • ivislo
    Toto jsou velmi zajímavá fakta a jdou velmi dobře zjistit
    Z mé knihy o Celní správě ČR
    Okupace Československa Rusy v roce 1968? Ani náhodou!
    O situaci v Československu v dubnu 1968 jednalo politbyro KS SSSR ve složení:
    7 Ukrajinců (včetně L. I. Brežněva), 1 Bělorus, 1 Litevec, 1 Kirgyz, 1 Kazach a jen jeden Rus.
    Když po vášnivé diskuzi došlo k hlasování o intervenci do ČSSR, tak intervence zvítězila v poměru 10:2 (Litevec se zdržel a Rus byl proti!!). Do Československa byly dne 21. srpna poslány dvě sovětské armády, a to 1. ukrajinský ...sbor složený výhradně z Ukrajinců a 1. záložní uralský sbor, kde bylo téměř výhradní zastoupení zauralských národností.Armády PLR, NDR, MLR a BLR.Do 4. listopadu 1968 opustily Československo armády PLR, NDR, MLR a BLR.
    V první vlně do Československa přišlo celkově 63 Rusů!, z toho bylo 42 armádních žurnalistů!! Až v roce 1970 se začal záložní sbor stahovat zpět do SSSR a 1. ukrajinský front začal být nahrazován nově vzniklým 3. sborem, jemuž se přezdívalo zahraniční, a v něm pak už byla většina Rusů, kteří s rokem 1968 neměli nic společného.
    Ve své podstatě okupace Československa byla ukrajinskou záležitostí!!!
    Takže si to dej dohromady s tím co se dneska odehrává na Ukrajině.Tak se mějte hezky. Jó hold dějiny válek nepřevrátíš
    • Stejnou zvrácenou logikou, když byl Hitler rakušák (což je ovšem jen náš termín), tak nacistickou okupaci a diktaturu u nás má na svědomí Rakousko a chudáci Němci do toho celého byli jen zavlečeni.
      Nespojíme se s nimi a nevyhlásíme Rakousku válku?
  • ivislo
    Pravda o spojeneckém bombardování území ČSR v roce 1945

    Začal máj roku 2018 a tím i čas, kdy se zase začíná mluvit o květnových událostech v roce 1945.
    Na jedné straně budou pravicoví politici vyzvedávat zásluhy "spojenců", potažmo Američanů, jací to byli lidumilové, ba přímo bohové, jak statečně osvobodili Plzeň a celý západ Čech. Velikou chybou bylo to, že se v uplynulých desetiletích o podílu spojeneckých vojsk na osvobození ČSR moc nehovořilo.
    A na druhé straně se taktně pomlčí o hrdinství sovětských vojáků, kteří osvobodili 90% našeho území a kterých zde kolem 90 tisíc padlo. A dokonce se různí lidé (dokonce to mohou být i starostové a členové lidosprávy) nerozpakují hanobit a ničit hroby a pomníky rudoarmějců, bez jejichž oběti by oni sami zde asi nebyli.
    • Do bombardování spojeneckými silami na samém konci války, dokonce někde až i den-dva po kapitulaci bychom měli započítat i to bombardování Sovětským letectvem. To aby to bylo fér, že?
      https://zpravy.idnes.cz/bomby-na-protektorat-nalety-a-propaganda-fpc-/domaci.aspx?c=A150513_153553_domaci_jw

      A poprosil bych o nějaký zdroj k tvrzení o "zbožňování" američanů a taky o ničení hrobů sovětských vojáků! Tyhle nepodložené očerňující výmysly - to je právě ta Propaganda. Fuj!
      • Ano, například Hrotovice, které dobře znám, jsou typickým příkladem bombardování Sovětským svazem. Aby mohli proradní Rusová zahubit 114 obyvatel Hrotovic, neváhali obětovat 36 vlastních vojáků včetně velitele dělostřelecké brigády.
        • A proč je urážíš, přízviskem "proradní"? Je potřeba se uchylovat k takovým podpásovkám, to se nedá diskutovat slušně na základě fakt?
          • V použitém stylu nelze o předmětném slově - přídomku "proradní" - hovořit jako o urážce.

            Diskutovat slušně na základě faktů je správné a mělo by to být obvyklé.
            Nikoli na tiscali.cz, tam je to neobvyklé až směšné, když diskuse se ze 49 % skládá z manter a z dalších 49 % z výkřiků do tmy. Vizte kritizované slovo proradní spojené se slovem Rusové. Kde se spojení nachází na stupnici od loupeživých stepních nájezdníků po různé lháře a zloděje?
  • Celý článek je neúcta a nevděk k osvoboditelům, k těm, co za nás položili životy. Jakož i ke všemu, co bylo našim předkům posvátné. Úcta k životu, vlasti a pravdivé historii, ke státním představitelům. Ničí se autorita rodičů i učitelů a všeho, co by mělo kladný vliv na výchovu mladého člověka a do všeho je zanášena lež. Takový morální úpadek neměl dlouho obdoby. Takto se můžem těšit, že budoucnost budou určovat jen samí hulváti či hlupáci. Viz znalosti mladé inteligence:

    http://email.tiscali.cz/showAttachment/Pavel_Matejka_-_Sonda_do_nitra_stud____kova_vedomi._Kdo_bude....mp4?attachHash=vlYuOSkR7KuGMLHGyEoXUn0MiGt3eiAHAMdQ0r%2BauabAw2hFpbcxistnRSMLgKu%2BDOwXF1xtUG9JYGK1MOZN2bCQPtl19hOZLAHPjAkcNSp2qP39qWq/1vzuK%2BWxw8qZOnwJu/gJSjLsNfBE5vVa2xVSuBB15iyhCLBdOViAk2enxvNsHON3s/vwMIyBbfyhS19yrxQ2WGvmxAr1sPQ0C7bAEd4RzBXcQo6WPVYdDzMsD%2B1qXhwUbmZs
    • Hulváti a hlupáci už sedí na Hradě *10*
    • ten odkaz nějak nefunguje sovětský politruku *1*
    • přéééésně, nebýt osvoboditelů z roku 1968 tak by jsme se dnes měli špatně jako Němci a ostatní kapitalistické státy které se už podruhé nechtěli nechat osvobodit.








      PCHE !!!
      • Dnešní Rusko nejsou naši nepřátelé, dříve bylo spojeno v bývalé SSSR pod vedením Komunistické mocné strany. Na to už "dešní" lidé zapomínají. Tak je to, jako i se vzděláním, kde je můj odkaz. Držte se prosím pravdy, už k vůli těm mladým, co je dnes ovládá záměrná nevědomost.
        Ještě pro úplnost: při osvobozování u nás zahynulo 140000 sovětských vojáků, ale jen 116 / slovy stošestnáct / amerických vojáků. Kdyby Sověti osvobozovali naši vlast jako Američané bombardováním /Plzeň, Prahu, Brno, Sintéziu v Litvínově a jinde /, při čemž zahynulo přes 4000 civilistů a bylo nejméně dvojnásobek raněných, tak by nás tu asi moc už nezbylo !!!
        • Neměl bys, pokud jde o osvobození, zapomínat ani na naše oběti (nečekali jsme jen pasivně až nás někdo osvobodí), ale ani na Poláky, Francouze a další, dokonce ani na ruské Vlasovce ne.

          Dnešní putinovské Rusko se ale samo rozhodlo, že my, tedy Západ a Evropa, jsme jejich nepřáteli (byť domnělými). Škoda, že tam převládlo to "mongolství" *9*
          • "Nikdy nezapomeňte, jak lehce jste svobodu ztratili a jak těžce a za cenu velikého úsilí a velkých obětí našeho a zejména sovětského lidu jsme ji dobývali zpět."

            Ludvík Svoboda
          • Přesně!
            Putinovské Rusko se samo rozhodlo, že my, tedy Západ a Evropa (zajímavá formulace), jsme jejich (nemělo by být "jeho"?) nepřáteli a okázale přisunulo své hranice co nejblíže našim vojenským základnám.
            Škoda, že tady převládla hloupost.
            • Agroteste, podle jaké dohody? Jen agentura JPP tvrdí, že se io tom někdo někde snad zmínil, ale na papíře? O tom jsem nikdy neslyšel.
              I když, Rusku je úplně jedno, že na papíře (Budapešťské memorandum) se k něčemu zaváže ... *7*
            • Ano, takového prohlášení se dopouštějí i "jestřáby" NATA: "Rusko se nebezpečně přiblížilo k naším základnám". Dle dohody se neměli americké základny přiblížit blíže než 1000km od ruských hranic. A kde jsou nyní?
            • Narážíš asi na NATO. Chtěl bys bránit nově obnoveným původním státům po rozpadu SSSR, které měly s velkým sousedem špatné a ještě horší zkušenosti, když dobrovolně a rády přijaly Západní ochranu ve formě členství v Alianci, jako pojistku nedotknutelnosti svého území?

              Myslíš, že by jim stačilo vykašlat se na Západ a uzavřít jen nějakou smlouvu - třeba jako Ukrajina, když se vzdala jaderných zbraní za záruku své územní celistvosti, kterou Rusko po pár letech porušilo?

              PS. co je zajímavého na tom, že my, tedy země koruny České, jsme součástí západu Evropy už přes tisíc let? Tedy od počátků naší státnosti. Nás mongolští nájezdníci neovlivnili , až na ty Štramberské uši *15* *15* *15*
  • bezregistrace
    to se nám to kecá když to jiní za nás vybojovali...
  • bože ta fotka, to je jako z nějaké parodie na osvobození *15* *15* *15* ti rusáci jsou kvalitní komedianti
  • Mne se libi, jak vsichni presne vedi, jak to v petactyricatem probihalo, ale nezazil to asi nikdo z diskutujicich.
    • mě se zase líbí jak v dobových záznamech z Prahy při návštěvě Dolfiho Hitléra desetitisíce pravých Českých vlastenců zkouší napřaženou prackou zda neprší a ještě u toho křičí hej z pytla.
    • Správně. Odteď se bude zkoumat pouze věk diskutujících, a kdo tu či onu událost pamatuje, bude se moci k ní vyjádřit. Ostatní budou držet h..bu. *8* Má to jednu drobnou nevýhodu málokdo se dožije víc jak sta let a to má ještě alzhaimra. Takže archivy, historické studie spálíme, jsou k ničemu a budeme pouze poslouchat a mluvit o tom co se stalo tak maximálně 80 až 100 let zpět......GENIÁLNÍ.... *7*
      • Vsechny zrostredkovane iformace mohou byt, a velmi casto jsou, ovlivneny momentalni poitickou situaci te ktere doby. Proto bych byl velmi opatrny v prijimani jednoduchych definitivnich zaveru. Zadna udalost neni uplne cerna ani uplne bila. Na to drive nebo pozdeji prijdete.
        • Fakt???? To jsem opravdu netušil..... *6* odteďka místo studia různých pramenů i navzájem protichůdných při snaze o poznání pravdy, raději nebudu studovat nic abych neskočil někomu na špek. Co neuvidím na vlastní oči tomu neuvěřím. Takže druhá světová válka nebyla, páč jsem ji nezažil. Dvojčata v Ňůjorku nespadly poněvadž jsem to neviděl....nalhat mi může kdokoli cokoli.....
  • škoda že TI rudí se nezastavili na někde u Humené, mohli by si dnešní TI ušetřit si plno psychodiagnoz , anebo by tu prostě nebyli ! *8* *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit