Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • maros.goc

    Nemozem nic len suhlasit. Naposledy ma tak nastvalo prve Divinity Original Sin, ktore zacinalo ako prijemna detektivka a skoncilo ako megalomanska fantasy brecka o skonani celeho vesmiru. :-D proste sracka

    Vaclav by sa ale mal urcite poobhliadnut po Octopath Traveler v ktorom o ziadnu zachranu sveta nejde, vzdy ide o vyrovnanie sa postav so svojou minulostou.

  • Mart9

    Těší mě, že někdo o takových hrách pochybuje. Mně se dělá špatně při představě, že hraju Pillars nebo Baldurs Gate. Tyhle nudné fantasy klikací a vykecávací pobíhačky po mapě z horního pohledu, kvůli kterému to ani nemá žádnou atmosféru, jsou úplně nejhorší žánr.


    • drasta

      Ale plosimtebe...

    • radim.zaty

      A úplně nejhorší jsou trpaslíci.

  • Autor měl pravdu Tyranny lehce vystupuje nad ostatní příběhové RPG poslední doby, ale co si myslím já, že nám v herním světě chybí, je možnost hrát čisté zlo (bez nadsázky), bez toho aby vás hra nějak perzekuovala (Již BG I zavedlo, že pokud nejste nejhodnější na světě dostáváte méně EXP...). Stejně tak mi chybí Á-čkové filmy, kde by vyhráli záporáci (poslední snad Swordfish).


    Takže herní světe, dej mi RPG hru, kde můžu mučit své kumpány, narážet obyčejné vesničany na kůly, kde když vejdu do hospody tak celá ztichne, strážní ve vesnici odhodí meče, matky začnou schovávat své děti a odměnou za questy bude to co si urvu a sličné panny, které můj kuchař připraví na houbové omáčce

    • naopak, v BG jsi měl se špatnou reputací horší ceny,  ale expů víc než při hře za slušňáka, protože jsi v každém městě musel masakrovat stráže co se na tebe vrhly :)

      • Myšleno za Questy :) 

        Jediný quest vyloženě pro zlou postavu byl tuším pro Edwina nebo jak se volal ten Thayský červený čarodej.

  • Jack1947

    Zajímavej článek, člověk už může být i unaven tou Záchranou světa když už se jedná po dvousté nebo tisícíté osmé, to se pak znechutí.

  • Bumtaratabumbumbum

    Mně osobně také záchrana světa stále baví. Ovšem uznávám, že jako motiv ve hrách je to velmi velmi nadužíváno. Není nad diverzitu, pak si může vybrat každý.

  • Hidden

    Tak hlavni linka "zachrana sveta" ma urcite smysl a opodstatneni, jako hlavni tahak celeho pribehu. Jen nesmi hned v uvodu polozit polovinu karet na stul a hned vyvolat rozpacitou otazku: "Aha, uz zase?" Pokud je hrozba dostatecne originalni, dej nepredvidatelny a hlavne hra nedava uplne okate najevo, ze vy jste ti jedini uzasni dobrodruzi, co vsechno spasi, tak proc ne. Pokud se dej stavi postupne, na zdanlive nesouvisejicich dilcich pribezich (potazmo questech) a postupne vsechno roste a zapada do sebe, buduje drama a cely dej se vyviji, muze to mit grady a poskytnout dobry zazitek i pres ponekud omsele hlavni tema. Bohuzel je smutnym faktem, ze si ted na prvni dobrou nedovedu vzpomenout, ktera hra neco takoveho za posledni dobu mela. Ty pametihodne hry jsou zpravidla starsiho data...

    • KrPa

      Divinity OS 1 zacinala jako detektivka vysetrovanim vrazdy 😉

      • Hidden

        Vidis, to si nejak ani nevybavuju. Me ten pribeh dosti neoslovil, tak si z nej sotva pamatuju utrzky. Ale i tak mam pocit, ze to tam k te uplne klasicke zachrane sveta sklouzlo docela rychle bez nejakych dalsich dejovych komplikaci. :)

        • KrPa

          Tak 2/3 deju na konci byla zachrana sveta, ale ta prvni bylo vysetrovani vrazdy.

    • JakubT

      Přesně! Taky se celkem marně snažím vzpomenout na modernější RPGčko s dobře postaveným postupem od začátku do rozumně položené záchrany světa... Pro mě to z "novějších" (tj. po roce 2005) je Inquisitor a Underrail, ale ani u jedné hry to vizuálně a designově nějak velemoderně nevypadá :)

  • MickeyMutant

    Ve větě "Když osud světa visí na vlásku, asi byste neměli v nějakém sidequestu pomáhat farmáři najít jeho kozy" vidím promarněnou šanci na poutavější formulaci. Stačila by menší úprava:

    "Když osud světa visí na vlásku, asi byste neměli v nějakém sidequestu pomáhat farmářce hledat její kozy".

    Podobně nevyužitý potenciál podle mě skýtá i poslední věta článku, která zní: "Někdy je zkrátka lepší nemít vůbec žádné jméno a být zjizvený k nepoznání, než mít chlupatá chodidla a jmenovat se Pytlík."

    Tolik můj příspěvek k debatě o zachraňování světa ve stereotypech RPG fabulace.

    P.S. - Na závěr přeci jen jeden odkaz.

    • radim.zaty

      ... mít chlupatý pytlík a jmenovat se Chodidlo. :-D

  • tomekbobek

    Jsem rád, že nejsem jediný koho záchrana světa už nebaví. Vlastně mě už ani netankuje být přehnaně namakaným hrdinou, lépe řečeno vyvoleným. Pokud to přirovnám k rozhodně velmi vydařenému Pillars of Eternity II,  vyhovovalo by mi být neznámým Principi, který si jen tak brouzdá z jednoho konce souostroví na druhý, potkává zajímavé lidi a řeší menší roztržky mezi ostatními frakcemi.


  • Možná se pletu ale Zaklínač 3 není zrovna nejlepší příklad pro tenhle článek. V Zaklínači 3 a vlastně ve všech dílech nejde v hlavní dějové nikdy primárně o záchranu světa. První zaklínač byl především o pomstě a honu na Azar Javeda, Dvojka o očištění jména a poslední díl byl především o záchraně Ciri a pokud si dobře pamatuji tak Geralt byl proti tomu aby Ciri bojovala proti Bílé zimě.
    • lito

      Hledaní Ciri tě zavede k záchraně světa. Je úplně jedno, jaký oslí můstek tě zavede k tomu finále, finále je čistokrevná záchrana světa před všehozlem. Deal with it.

    • Veskoslav

      Samozřejmě se plete autor článku....

      • lito

        když napíšeš samozřejmě a nedáš k tomu žádnou argumentaci, jsi za vola ty :)

        • Veskoslav

          Cože? Snad autor prvního příspěvku vysvětlil, proč není vhodný Zaklínač. Co tam mám dopsat, aby tvoje dušička byla spokojená?

  • TheGGG

    Raději epickou záchranu světa, kde skutečně o něco jde, než nějaké hipsterské komorní artové blábolení skupinky postav co řeší své mindráky a trapné mikroproblémky. Chápu že čistá zábava je v době přechytračelých všeumělů co hledají deep myšlenku i na namazaném chlebu trestné, ale IMAO není pro RPG nic lepšího než skupina rozlíčných postav na výpravě za záchranou světa 

    • Minev

      Já mám taky rád epickou záchranu světa, ale když je každý mainstreamový příběh o záchraně světa a zahraňuju ho postopadesátý,  tak si tak epicky nepřipadám. Pak je to spíš všední rutina.

      • sorry že nemám zájem hrát hru, kde hlavní dějovou linií není svržení temného arccidémona, ale urovnání hádky mezi rasistickými elfy a trpaslíky skinheady, nebo řešení mikroproblému členů vaší party (což jsou věci, které se tak jako tak dají stihnout i během záchrany světa v normálních RPGčkách)----

        hra potřebuje nějaký silný základní motiv, který povede vaši postavu a vás jako hráče... hovadinky se dají řešit ve vedlejších questech, ale aby hlavní dějová linka řešila nějakou záležitost lokálního významu, to fakt ve fantasy RPG nepotřebuji...

        koneckonců i ta slavná malazská kniha padlých je defacto o záchraně světa, i když hodně komplexně podané.

        Story typu jeden divnej týpek si cestuje po světě a řeší svý osobní mikro divný problémy má taky sice své místo, ale zatraceně radši bych si zahrál AAA RPG kde budu zase jednou sestavovat armády a companiony a čelit zlu (zapeklitá morální dilemata a osobní story nechť zůstanou ve vedlejších questech)

        • Minev

          Já ti tvůj vkus a názor neberu, ostatně já bych také nehrál hru, kde urovnáváš spor mezi rasistickými elfy a trpaslíky skinheady. Ale příběhy mohou být i sobecké. Např.: boj o přežití, boj za záchranu milovaných, příběh jak se z bastarda(levobočka) stane král a určitě se najdou další příklady. Když se tyto příběhy posunou na vedlejší kolej, tak nebudou tak epické. Troufnu si tvrdit, že když tyto příběhy budou hlavními, mohou být epické. Ve Hře o trůnech jsou  taky nejzajímavější spory mezi rody.

          • Minev

            Dám ještě příklad z historie. Taková Spartakova vzpoura otroků je taky epický příběh a přitom jde jen o boj o svobodu. Myslím, že by bylo zajímavé hrát za nějakého Spartakova poručika, který pro něj plní různé úkoly (sabotáž, průzkum, propagandu) a zakončeno to může být epicko bitvou, kde třeba můžeš Spartaka zradit.


            Ach jo, jsem se namlsal představivostí a teď bych si něco takového zahrál. 🙂

            • zachrana světa/záchrana národa/záchrana společenství nebo velké skupiny osob, princip je stejný....

              římská říše by měla podobnou úlohu obrovského zla jako klasický temný pán, spartakus a jeho lidi sice boují za sebe a svobodu (giga klišé btw), ale defacto jim jde o záchranu jejich osobního světa (světa kde nejsou otroci), takže princip podobný.

              Nakonec to stejně bude směřovat k epické bitvě, hrdinným proslovů, těžkému sebeobětování atd. v podstatě úplně to samé, protože je jedno, jestli zachraňuješ vesmír, planetu, stát, město, nebo svojí odbojářskou armádu osvobozených otroků... příběh bude obdobný.

              • Minev

                Reakce na příspěvek:

                V tom se asi shodneme. On veškerý lidský i přírodní konflikt spočívá v záchraně něčeho a pokoření druhého. Mě asi vadí právě ten boj proti zakladnímu pravěkému zlu, a to římská říše není. Toho jsem ve hrách přejeden. A to že boj za svobodu je giga klišé souhlasím, ale nevybavuji si rpg, které by takové téma zpracovávalo(pokud o nějaké víš, rád se nechám inspirovat).

            • Minev

              Doufám že moc nespamuji, ale četl jsi Xenofóntovu Anabázy? V češtině

              Návrat deseti tisíc. To mi příjde taky epické a myslím že by na to téma šlo udělat RPG.

              • Reakce na příspěvek:

                to bych asi nedal, klasika není pro mě a mě připadá nečitelé cokolic co bylo napsáno před rokem 1950

                • Minev

                  Reakce na příspěvek:

                  Do ničeho tě nenutím, ale zkus tomu dát šanci, ten překlad je čtivý a v celku moderní podobě. Z roku 1975, to ještě spadá do tvého rozptylu. 😉

          • a přitom jde v GoT o záchranu světa a ty spory mezi rody tam jsou ve formě vedlejších questů...

            • Minev

              Ale jde o nejnudnější linii děje, která tam ani nemusela být. Ty spory mezi rody mi příjdou epické(taky ten příběh proslavily), ten děj o záhraně světa mi moc epický nepříjde. Samozřejmě, záchrana světa je větší cíl, ale v GoT mi příjde na vedlejší koleji.

              • Reakce na příspěvek:

                kdyby to k ničemu nesměřovalo a jen se tam hašteřili rody, tak už to dávno nesleduji... jako podklad dobrý, ale jinak meh... a btw i story o tom, jak někdo bojuje za záchranu svého rodu a království před spiknutím jiných rodů/národů má podobné vlastnosti jako záchrana světa... viz můj koment výše

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit