Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Whoossain

    Já nemám rád příběhy, co mě nutí být americkej dobroser, co jde zase vyhrát nějakou tu válku proti skrz naskrz "zkaženýmu" režimu nějaký bezvýznamný, malý zemičky...

    • chápu, také bych nikdy nemohl hrát za rudé ruské okupanty a vrahy! 
      • Whoossain

        Moc čteš mainstreamový zpravodajství...

        • PCMR

          Hele, I mainstream má občas světlý chvilky žurnalistiky.😀Např. Tucker Carlson na FOXu.

          • Whoossain

            Jo, Tucker je celkem dobrej. Umíral jsem smíchy u jedný jeho talkshow, ve který totálně zlikvidoval kongresmana Schiffa. Obecně jsem spíš měl na mysli klasický zpravodajství, kde se člověk hodně nadře, aby našel nějaký zajímavý informace místo fearmongeringu a čistý propagandy.

            • i586

              Nebylo to náhodou to interview, kde ho Schiff nařkl, že dělá pro Putina? To byl celkem fail. Smutný případ novodobého McCarthyismu v USA.

              Jinak Tucker jel bomby i při "twitterovém chem. útoku" v Doumě a teď nedávno při summitu v Helsinkách.

              • Whoossain

                Reakce na příspěvek:

                Jo, přesně thenhle díl mám na mysli.  Jimmy Dore je taky výbornej, ale to je trochu nezávislejší scéna. Tenhle aktuální kousek je fakt povedenej:

                https://www.youtube.com/watch?v=hJx9nTCFxrs

                • i586

                  Reakce na příspěvek:

                  Jo, viděl sem. JD sleduju pravidelně.😀Jinak dobrý kanály (zaměřený víc na Střední Východ) jsou Blackstone Intelligence Network a The Last American Vagabond.

                  • Whoossain

                    Reakce na příspěvek:

                    Blackstone znám, na Vagabond budu muset kouknout. Pokud tě tahle tématika zajímá, tak jsem nedávno otevřel diskuzní fórum:

                    http://zodlikeproductions.forumotion.eu/

                    Je tam i česká sekce ale většina informací je v angličtině. Některý články, jako ohledně výcviku teroristů americkejma SOFs v Turecku a Jordánsku, nebo masivní operaci, financovaný Pentagonem, zaměřený na pašování zbraní z východní Evropy a bývalýxh sovětských zemí, tu fakt člověk v český mutaci nenajde. A v drtivý většině ani na zahraničních zpravodajskejch serverech...

        • dáváš snad raději přednost propagandistickým fake news z pro ruských webů?
          • Whoossain

            Dávám přednost shromažďování informací z co nejvíc možnejch zdrojů na jejichž základě si vytvořim vlastní závěry. K tomu, co si mám myslet o situaci na Ukrajině, v Líbyi nebo Sýrii nepotřebuju vyfešákovanýho panáka, co předčítá tikový zprávy korporátních médií. Proto taky vim, že v Rusku už 25 let nejsou u moci komunisti a západní Evropu zachvátil kulturní marxizmus.

  • Súhlasím s názormi, že časom sa to zachraňovanie sveta proste preje. Ono pointa je v tom, že nemôžete mať oboje- buď svet alebo osobný príbeh. Ak chcete zachrániť svet, tak všetko ostatné musí ísť bokom, hľadanie zatúlanej kravy farmára XY v dedine Z nepripadá v úvahu. Problém je, že samotná podstata rpg stojí na subquestoch a tvorcovia sú často neschopní scenáristi. Ak zachraňujete svet, všetko ostatné musí ísť bokom, musíte sa zamerať len na to, hra musí budovať atmosféru a tlačiť vás do záverečného boja, všetky vedľajšie aktivity sa musia týkať len a len tohto.  Perfektný príklad ako to nerobiť je masový defekt 3.  

    Tiež už dám prednosť menším príbehom, osobnejším s väčším dopadom na postavy, maximálne čeliac len lokálnej katastrofe (zničenie mesta, a pod.) takže ak keď zlyháte, svet ide ďalej,  je tak uveriteľnejší,  vy môžete ovplyvniť len malú udalosť v ňom. Nevadí ak je príbeh klišé, ak je dobre podaný a má dobré charaktery postáv. V tomto vyniká Mass effekt 2 kde je vzťah medzi niektorými postavami fakt uveriteľný (Garus) či Dragon Age 2, ktorý má síce blbý, nelogický a primitívny príbeh, ale skvele vykreslil rodinu - v žiadnej inej hre som si nevytvoril tak silný vzťah ku svojej virtuálnej sestre ako tu ( na porovnanie, Demonicon tu zlyhal, rovno vám podal vzťah, kým v DA2 ste si ho museli hneď na úvod aj keď v rýchlosti vytvoriť a až potom ďalej budovať).

    Asi by sa mali autori inšpirovať v japonských anime, tam sú partie postáv, ich charaktery a ich vzájomné vzťahy na oveľa vyššej úrovni. Problém je, že väčšina má zaužívanú rovnicu, že rpg je o záchrane sveta a marketingový nápis " zachráňte svet" znie lepšie ako "zachráňte svoju dedinu"

  • Tak ono casto nejde o zachranu sveta, ale o zlikvidovani nekoho kdo vam prekazi k ovladnuti sveta. 

  • ano, rpg jde udělat "jinak", jak to ukázal planescape. ale ono když hraješ za postavu, která na konci hry má obrovské schopnosti a sílu, což je mechanická podstata rpg, tak k čemu by pak taková síla byla využitá? witcher 3 je podle mě výborný kompromis, především v datadiscích. nesmí se zapomenout, že součástí zaklínače jsou knížky, kde je cirillin osud taktéž tak trochu předpovězen. mno a především je to o shledání geralta a ciri a nevím, jak by se dalo uskutečnit, aby to nebylo za nějakých epických okolností. prostě záchrana světa a epičnost je základní kámen fantasy. to tak bude vždycky. však třeba detektivky, červená knihovna nebo horory taky nejdou číst a sledovat furt dokola, protože je to furt jedno a to samé.

  • homeles8

    Mě by se líbila hra, kde by jste hráli za nejhoršího úchyla, ale nepřišlo by vám to tak. Třeba v intru by bylo jak se obyčejný lidi hlavní postavičce smějí třeba kvůli tomu že šilhá a pak by ho nějaká skupinka zmlátila kvůli jiný prkotině, úplně zbytečně atd. Ze začátku by jste jenom vymýšleli jak zabít těch pár lidí. Vaše nenávist by průběhěm hry rostla a pak by jste lidi mučili ve sklepě a následně by jste si dělali i takový menší koncentrační tábory. Už tak v první třetině hry by hlavní postavička byla nejhledanějším člověkěm. Pak by jste se třeba schovávali policii, ale byla by cutscéna jak vzpomínáte, že vám policie zabila rodiče, tak by jste začali vraždit i je a takovej vztah si postupně uděláte k celýmu světu. Konec by byl třeba že by hlavní postavička stála v záři mnoha atomových hřibů z bomb které sama vypustila a které už nenávratně ničí celou planetu. A přitom se usmívá a všem těm zbytečně prchajícím a vyděšeným nevinným lidem to přeje a vy jako hráč by jste se cítil stejně, akorát by vám bylo líto že zemře i ten hlavní hrdina. Ale zároveň by jste byli na něj hrdí. A v závěrečný animaci by byli záběry třeba jak se pár líbá pod stromem, nebo ze svatby, miminko poprvý řekne ''máma'' atd. a hned na to by se prázdně a bezmocně otočili na ty dopadající atomovky. A vy víte že jste to způsobili vy, ale těsně před tím jste za to byli rádi, že váš hrdina zvítězil nad ''zlýma lidma'' . Možná by to byl i zajímavej psychologickej experiment sledovat, jak lidé prožívají takovou hru. 


    EDIT: je to napsaný nadneseně a přehnaně, ale tu hlavní pointu snad všichni pochopíte.

    • Jack1947

      takové lepší hatred ale s pojntou ? sem s tím! ono vůbec, her kde se někdo mučí je strašně málo ( zlatý Manhunt, 1 hlavně ale i 2)

      • homeles8

        Tak! Ty jsi to pochopil líp než ten android :-) Samozřejmě by se to dokonale propracovalo, aby to mělo ten feeling co bych chtěl, ale něco takovýho by mě lákalo nejvíc. Jo, máš pravdu, škoda že se toho vývojáři bojí :(

        • Jack1947

          Ta pasáž s atomovkama  se vztekem ke všem byla zásadní! Ty si můj člověk , přesně tak rád bych už konečně nějakou hru kde bych se mohl vyřádit 😎

    • KrPa

      Zkus ceske RPG Inkvisitor

    • takže takový GTA5 za Trevora s rpg prvky navíc

      • homeles8

        ne

        • chybí tim tam ten vývoj, jako že Trevor je magor už od začátku hry? 

  • radim.zaty

    Asi napíšu článek o tom, proč nemám rád články o tom, co autor nemá rád ;-)

    • Mart9

      Pak sem dej odkaz, díky.

  • Khanemis

    Jo, tím okamžikem, kdy má všeho toho zachraňování světa až po krk, si projde asi skoro každý hráč. Sem tam to může fungovat, zvlášť když umí titul dobře vybudovat jak tu citovou vazbu, tak skutečný dojem té naléhavosti a vysokých sázek, většinou je to ale jen genericky podané s představou, že "záchrana světa je to, s čím se dokáže identifikovat každý, však přeci všichni žijeme v nějakém světě". Opak je samozřejmě pravdou, je to natolik vzdálená a abstraktní představa, že samo o sobě to ve většině lidí žádné vzrušení nevzbudí. Stejně tak je to tomu i s konečným pocitem zadostiučinění - hodně her to má tak, že na konci vám pak jen nějaký generál podá ruku, zasalutuje a poví "Zachránil jsi svět, hrdino. Dobrá práce", což je sice hezké, ale pochybuji, že by z toho někomu vyhrkly slzy dojetí:)

    Celkově vzato na mě daleko lépe působí věci menšího rozsahu, se kterými se dá lépe identifikovat (na strážnicku by řekli, že je to relatable), než velkolepé a realitě vzdálené zápletky. A nejen u her. Když se v komiksových filmech kočkují hrdinové a záporáci prohazováním skrze baráky a ničením půlky města, tak to na mě působí podstatně méně epicky než když třeba šel vyčerpaný netflixový Daredevil na férovku nakopat zadky dvou místnostem ruských únosců dětí. Prostě méně je někdy opravdu více.

    Jinak ano, Planescape: Torment je prostě nádherná ukázka, jak udělat nestandardně osobní příběh a přitom držet hráče motivovaného po celou dobu. Ba co víc, v Tormentu je skvěle zpracovaný i právě ten vztah se společníky, protože časem hráč zjistí, že jeho postava je s většinou z nich spjata mnohem víc, než ze začátku tušil. Najednou pak vyvstává otázka, nakolik za jejich osudy nese zodpovědnost a tím se mění dynamika vztahu s nimi. Celkově, o genialitě Tormentu bychom se mohli bavit velice dlouho:)

    A Dragon Age II je taky dobře zmínění, protože ten mám osobně daleko radši jak první díl právě kvůli tomu důrazu na příběh jedné rodiny a jednoho města. Zvlášť když při prvním průchodu jsem v zásadě pokazil i to, co jsem nemusel (aneb nezachránil jsem někoho, kdo nemusel zemřít) a se všemi dalšími událostmi bylo jasné, že přestože protagonista se v rámci městské hierarchie vypracovával ze samého dna stále výše, tak všechny ty osobní tragédie, jež přitom utrpěl, ho musely zevnitř zcela zničit. Pro někoho, kdo preferuje vžívání se do svých postav, jde podle mě o skvělý titul.

    Úplně nesouhlasím, že zrovna třeba Skyrim hráče nikam netlačí. Naopak, Behtesda v posledních titulech ráda člověka pořád někam postrkuje. To je samé "Rychle za Greybeardama, je to veliká čest, že tě nahání přes celou zemi" nebo "Spěchej, než Alduin stačí ressnout dalšího draka". V reálu samozřejmě hráče žádný časový limit netlačí, přesto se ale zadání hlavních questů snaží neustále na hráče vyvíjet nátlak, aby už už pokračoval.


  • lito


    Myslím si, že problém je ve Vás, protože hrajete jen západní hry s velkou reklamou, chybí Vám diverzita, potom si myslíte, že Zaklínač 3 má dobrý příběh. Ne, nemá. V každém odvětví najdete spousty braků a málo kvality. Většina fantasy/scifi knih jsou taky naprostý brak, to samé jsou hry. Musíte hledat, musíte zkusit i to, co obvykle nehrajte, pak zjistíte, že vychází skvělé hry a vychazí i hry s příběhy za oponou.

    http://www.digitallydownloaded.net/2018/07/yoko-taro-game-industrys-true-auteur.html


    Tenhle borec nás zmátl i hlavní postavou, která ve finále vůbec hlavní postava nebyla.  

    • brekot nad Zaklínačem, adorace pokémoních her, absence jakýchkoliv argumentů   a obdivuhodná schopnost ztrapnit se každým příspěvkem, nejs ty náhodou femto pod falešným nickem? 😂

      • lito

        Argumenty nemáš, tak sis alespoň naklikal ze všech svých fake účtu, tak si shrňme fakta:současná západní tvorba je tvorba z velké většiny pro všechny, RPG se v soucastnosti děla tak, ze se tam namrda spousty otazníku a nějaký sense, který te nutí jít po stopě. Příběh Zaklinace  3 je hledání postav, abys našel nakonec Ciri a pak zabil vsehozlo s zachránil svět, jsem urcite schopen si přečíst argumenty, proč to tak není, blby je, ze tady uz nemůžeš psát pod 59 nicky jak v minulosti.

        • čím dřív se smíříš s fenomenálním úspěchem Zaklínače, tím dřív najdeš svůj vnitřní klid a mír, musíš zkrátka přijmout pravdu, Zaklínač 3 je naprostá bomba a nesesazený král rpg žánru, který nejspíš dokáže trumfnout jen další hra od CD Projektu, nikdo jin´ý na to nemá. Tak hodně štěstí! 😎

          • lito

            9 plusu za pět minut, dobre to děláš, aneb jak se zničit, abys už nikdy nebyl bran vážně 😉

            • cože?

              • lito

                Reakce na příspěvek:

                nic, jen aby ses dál neztrapňoval, všichni se můžou kouknou ta tvůj účet a zjistit, že máš registraci od včerejška, takže další multinick ubohoučkého trolla. Ale klikání zdar, pokud tě to baví a naplnuje, tak se bav 😉

                • Reakce na příspěvek:

                  No a? Zaklínač je zkrátka populární značka, tak nebuď jak malý!

    • ovšem pokud je příběh tak bizardní, střelený a jiný, že se divák/hráč/čtenář ani nedokáže sžít s postavami a brát ten děj vážně, tak je pak úplně jedno jak velké art to je, to pak vyvolá dané dílo míň emocí než ta nejprostší západní fantasy...

      • lito

        Pak už ti nezbývá nic jiného než 70 hodin hledat Ciri, pak 5 hodin zachraňovat svět a říkat tomu dobrý příběh. Děsí mě jak až moc má současná generace nízké nároky.

        • a tvé vysoké nároky spočívají v tom že běháš kolem s robo holkou v sukni a dotoho na tebe japonci sypou rádoby bizardní nepřátele a citáty a pseudo chytré věty k zamyšlení a ty si u toho připadáš hrozně chytrý.... ale ve skutečnosti chceš jen čumět holce pod sukni.... prostě klasické japonsko a btw japonci jsou patosem a klišé taky doslova posedlí, akorát to umí lépe maskovat za bizardní a neuchopitelné světy. Každopádně jen proto že je základní kostra příběhu jednoduchá neznamená, že se nemůže na hlubší úrovni rozvětvovat tak jako ve witcherovi 3 (celá část s baronem např.). A ano, lore, postavy a dialogy má witcher na vyšší úrovni než 3/4 JRPG kde doslova jedou po zajeté koleji deseti archeotypů a už je jen otázka jestli prvně potkáš tsundere nebo yandere

          • lito

            přesně tak. 

            https://www.youtube.com/watch?v=UiOTSKBy6ME


            Jinak lore, postavy a vše okolo má Witcher z knih, navíc lore Zaklínače je dosti  smutné(Zaklínač právě už od knih na propracovaný svět vůbec nespoléhá a minulost světa je řešena minimálně) oproti např. TES, i tak ho ve W3 ani nebyli schopni dodržet, tak se GGG uklidni, všichni tu ví, že jsi inteligence moc nepobral. Jinak nebudu se tu pouštět s tebou do lore ohledně JRPG, když tvoje znalost her začíná a končí okolo Call of Duty a právě Zaklínačem.


            • jak jsem říkal, pseudo-filozofický blábol pro weeby z čajovny.... hrál jsem víc japonských her a viděl víc japonskýho anime, četl víc mangy atd. než se kdy podaří tobě otakárku, proto vím, že japončíci jsou naprosto klišovití jako všichni ostatní a že už je vlastní produkce nudí natolik, že doslova ukapávaj z čehokoliv ze západu.

              Jinak já hraji hry pro zábavu, ne jako prostředek seberealizace, tak jako řada nešťastníků v této diskuzi a proto nemám problém si zahrát i CoD... ale vždy mě pobaví pseudo-weeb elitář co tu bude ostatní poučovat a své argumenty podporuje nějakým mikro youtuberem... no prostě šášula numero uno... a jinak kvalita lore se nepozná podle toho, kolik stránek papíru se o něm dá napsat, proto je taky witcher nadřazený TES ve všech ohledech.... a minulost světa je řešena dostatečně, četl jsi vůbec ty knihy? Asi ne co?
              a BTW: na každé tvé video oslavující nýr najdu na YT dvacet těch co oslavují witchera 3, takže sorry jako

              • lito

                Reakce na příspěvek:

                Prvně si definuj, co je lore, každá samostatná hra ze série TES má více kvalitní lore než celá knižní a herní série Zaklínače dohromady. Zaklínač je ohledně lore a mytologie vyloženě slaboučký. 


                Micro- youtuber s 2,3 miliony odběrů? WTF?! Kolik máš ty odběrů, že si o něm dovolíš říct, že je micro. Vlastně proč se s tebou bavím, dobře víme, že jsi guma a Nier jsi ani nehrál. Škoda slov.

                • Reakce na příspěvek:

                  ne nemá, TES je prostě klasický americký maglajz... chápu že pro tebe je kvantita nad kvalitou, ale ne všichni to tak mají... lore zaklínače je podstatně zajímavější a unikátnější než celý přeplácaný klišojdní TES...

                  a ne, 2,3 milionu uživatelů mě fakt neohromí a abych odpověděl na tvou bombastickou otázku trupko (ohledně toho jak si můžu dovolit kritizovat tvého milovaného youblbera), kolik AAA RPG her jsi vytvořil ty, že si dovoluješ kritizovat witchera 3? Vidíš? Nedáváš vůbec žádný smysl... A ano, nier jsem hrál a byla to taková kravina, že jsem toho v půlce nechal a hru prodal. Neskutečný brak pro nadržené weeabos co si myslí že jsou pekelně chytří a japanofilně vzdělaní...

                  • Jack1947

                    Reakce na příspěvek:

                    Nesouhlasím, hry nehraji pro to abych se koukl holce pod sukni :D ( ale jo pokud vypadá hezky a mě se líbí kouknu se rád :)) ) Nicméně Nier mělo docela zajímavý příběh jak říkáš ty "lore" a krom hezké postavy celkem i když jen robotické i docela dojemné... hrr asi si to dám už z toho sucha šílím a líbili se mi ty starší mechaniky a odkaz na staré hry (Galaga space invaders?) i to ukádání a souboje měli štávu... parádní dílo tY jen prostě nemáš rád japonce nebo už ses jich přeystil.

  • jack

    Hezky článek. Díky! Víceméně souhlas.

  • Paul_cz

    Fakt není náhoda, že nejlepší RPG jsou Torment, New Vegas, Vampire Bloodlines, Kingdom Come a Witcher 2/3, všechny primárně o osobních příbězích než o zachraňování světa. V tý trojce je sice potřeba porazit Wild Hunt a Ciri pak zastaví bílou zimu, ale z celkový herní doby to je tak 5%.

    • KrPa

      Gothic 2 je kde? Nevyjmenoval si zrovna ty nejlepsi, i KOTOR chybi.

    • lito

      lol😂 Jo Zaklínač má skvělý a osobní story, protože 95% hledáš Ciri a v 5% zachranuješ svět. Stejnou formulaci můžu použít u každého story se záchranou světa. v Dragon Age 95% dáváš partáky dohromady, abys v 5% zachránil svět. 😂, Kingdom Come k příběhu se vyjádřil i Vávra, který řekl, že je tam, aby tam prostě byl, jinak je to samý patos o ničem. Takže sundej brýle prosím, děkuji.

      • Paul_cz

        Tímto hloupým způsobem na svou stranu nikoho nepřesvědčíš, jen ze sebe zbytečně děláš blba. Pointa byla, že v Zaklínači drtivá většina questů není o záchraně světa, a přitom jsou na hře to nejlepší. Zajímal by mě zdroj toho co tvrdíš o Vávrovi/Kingdom Come, pokud máš, sem s tím.

        • lito

          Většinu questů v Zaklínači děláš proto, abys zjistil od postav, kde je Ciri/ kde se Ciri pohybovala/co dělala, což je samozřejmě proti logice, kdy Geralt spěchá, ale on se zastaví u každé postavy a dělá sidequesty jak blbec pořád dokola, aby zjistil, kde se pohybuje další postava, která ti řekne další informace o Ciri, takhle se vypráví většina příběhu, kdy jezdíš od postavy k postavě a plníš questy, postava ti na konci questu pak řekne, kde Ciri byla naposledy. Až tedy Ciri najdeš, spojíš se nejen s ní ale i s partou Hic, odrazíš všehozlo na Kaer Morhenu, kde hrdinsky(klišé - check) umře Vesemir, pak jdeš vykonat pomstu(check) na Všehozlu a zahraníš svět(check). Takže přestaň dělat už ze sebe blba a přiznej si, že je to céčkový brak.


          Vávra to přiznal někdy během svých milion podcasů po vydání hry, že příběh není vůbec důležitý, že je to klišé za klišé, vskutku nevím, kde to přiznal, ale určitě to dohledáš.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit