Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ahoj, všude slyším chválu na tuto hru a jak se dobře prodává, nevíte náhodou, proč je k dispozici s 50% slevou? na nějakou jednorázovou akci to nevypadá....? ehm? :-)

  • Vávru mám rád pro jeho politické názory (když vyjmu to, že se nechá platit Bakalou). Tím ale moje sympatie končí. KCD je podle mého názoru 6.5/10, mírný nadprůměr, a sám Vávra nejen prostřednictvím tohoto dokumentu dělá ze hry něco víc, než je. Hry jako Red Dead Redemption 2 nebo pro mě subjektivně třeba Bloodborne posouvají hranice her někam výše, o těch by se měly točit dokumenty, ne o egoističtích tvůrcích v podstatě průměrných her. Čeští programátoři, grafici, designéři jsou na světové úrovni, mnoho z nich ale jezdí makat do zahraničí. Takže Vávra klidně může rozšiřovat "svoje impérium", nabírat více lidí a dělat více áčkovější hry. Teprve potom, až stvoří revoluční hru na světové úrovni, pak bych nějaký takovýto dokument bral. Pak bych zašel i na nějakou z jeho stovek přednášek ročně. Ale do té doby to působí spíš sentimentálně, směšně a zároveň smutně.

    • iSpirit

      No, mám to opačně. Vávra a jeho politické názory jsou naprosto zcestné. Celá jeho osoba je zcestná, pokrytecká a extrémně nesympatická. Na druhou stranu si myslím, že hra není špatná. 7,5-8 úplně v klidu. Dle mého i nejlepší RPG roku(ano, byla bída). S Bloodborne souhlasím, to je dechberoucí klenot, který mě fascinuje do teď.

      • Áaaa, další multi-kulti fanatik s vymytým mozkem, co si myslí, že černoši v Kingdom Come jsou super nápad. Odkud tihle lidi vylejzají, to by mě zajímalo.

        • dworkin

          Bože dobrý, tak ty mu nadáváš, že má vymytej mozek, a přitom mu podsouváš nějaké černochy v KCD, o kterých vůbec nepsal (a dokonce tu hru pochválil).

          Seš normální?

        • iSpirit

          Tady tihle dělníci jako ty z továrny s platem 15 čistého by měli konečně pochopit, že svět není černobílý. Otázka je, jestli na to mají mozkové buňky. 

          • vlastik.plaminek

            Ne, svět není čenobílý. Je kurevsky rozmanitý, každý jeho kout má něco do sebe a každý kout je něčím unikátní. To by zas mohli zkusit pochopit zpakatělci jako ty, kteří by ze všech nejradši udělali stejně smýšlející drony s neurčitou barvou kůže, aby to nikoho neuráželo. Otázka je, jestli na to mají mozkové buňky.

            • iSpirit

              mně se libí, že se tupci jak ty hned domnívají, že bych chtěl vidět černochy všude. Je to hodně v hajzlu, že takhle hloupě soudíte jen na základě toho, že odsoudím pokryteckého extremistu. Ty jsi jednoznačně ukázal, že mozkové buňky nemáš. 

    • BohumilCisar

      Zas tak černě bych to neviděl, rád se podívám na dokument o tvorbě jakékoliv větší hry a jestli se nepletu, tak KCD je zatím "největší" česká hra. Z tohoto dokumentu mám trochu smíšené pocity - je to sice moc hezky udělané, ale čekal jsem více exkluzivních záběrů ze zákulisí a méně "mluvících hlav", některé zajímavé témata to úplně vynechalo (proč zrovna rok 1403, proč zrovna Rataje atd), navíc to celé vlastně končí vydáním hry a o to víc teď nechápu, proč s tím videem šli ven až po 10 měsících, když taková věc se dá sestříhat za víkend. Asi jediná nová věc, kterou jsem se z dokumentu dozvěděl je, kdo je Martin Frývaldský. Jako dobré, ale není to nic, co bych si chtěl někdy v životě pustit znovu, ty jejich videoblogy mi přišly zajímavější.

    • Jack1947

      Warhorse ale není žádné AAA studio a i tak klobouk dolů že dokázali téměř(!!) NEMOŽNÉ za to maji neskonalý obdiv, to že uzemnili kvílící menšinu je jen ta pomyslná třešinka... dokonalá ne ani špatná ne a nevyjde nikdy AA RPG absolutně bez chyb!

    • Dr-Zoidberg

      1.) Nikdy ještě nebyla hra, která by se líbila úplně každému. I ty "nej" hry v historii dostali od lidí maximálně tak 95%. Takže názor na kvalitu hry je hodně subjektivní věc.


      2.) Na jednu stranu chápu, že si stěžujete na to, že Vávra si natočil video, kde vychvaluje "své impérium" (sebe, lidi okolo, firmu, hru), ale na druhou stranu něco takového backerům prostě slíbil a ti za to zaplatili, takže mu nezbylo nic jiného než na to natočit 😈

  • risa2000

    Po skoro dvojitém shlédnutí musím přiznat, že se Vortexu a Bojo Bros podařilo natočit dokument, který si nezadá se špičkou v branži (Noclip). Že by to mohlo vyjít naznačoval už Epilog, ale že si troufnou na 90minutovou stopáž a dopadne to takhle jsem nečekal.

    Pro ty, co uvažují o tom, že by si to koupili, tak chápu, že je těžké obhájit cenu jako takovou samu o sobě. Sám jsem to dostal jako backer, takže to těžko mohu hodnotit, ale i kdybych to jako backer nedostal, stejně bych to asi koupil, protože si momentálně užívám KCD jako dlouho už nic, a bral bych to jako podporu Warhorse. Jinak se samozřejmě za 5, resp. 8 éček dají vidět lepší filmy.

    Film mapuje jednak začátky tria Vávra, Klíma, Bocan a jednak dobu předkickstartrovou, kde zazní i pár zákulisních informací ohledně investic a investora. K vlastnímu vývoji se sice také dostane, ale vzhledem k objemu případného materiálu spíš útržkovitě. K tomu ale lze dohledat videa na YT, která často jdou víc do detailů, a tak to vlastně moc nevadí.

  • Phillios191

    dvd jim klidně udělám, když mi film pošlou :D

  • TheGGG

    vávra si mě získal svými politickými názory a tím, jak úžasně rozdrtil před vydáním KCD americké pisálky a journalisty na twitteru... KCD byla taková 7/10 hra, no nebylo to špatné, ale tak mělo to své mouchy, ale Vávrovi fandím, v názorech na hry je sice mimo, ale jinak se vyzná

    • Phillios191

      v názorech na hry má absolutní pravdu taky ;)

      • TheGGG

        je to strašný rejpal, který každou mikro blbinu v jiné hře rozebere na pět stránek, což si prostě nemůže dovolit, protože KCD rozhodně nebyla perfektní 10/10 hra

        • Jack1947

          8/10, Dlc si spíše uškodily. Dokonce i tím koncem to se fakt nepovedlo, je vidět že nakonec nutně museli slevit ze svých nároků.

  • risa2000

    Patriku, takžes napsal článek o tom, jak ti nedošlo DVD s filmem, jaké problémy provázely release na Steamu (ještě včera se to vyřešilo) a že doufáš, že to bude fungovat, a o vlastním videu ani slovo. Přitom bych čekal, že právě toto bude hlavní náplň článku a to všechno ostatní bude jen takový dovětek poplatný době (pokud už máš potřeba o tom psát).

  • Jack1947

    To je hezké od Vávry. Zároven s tím co jsem četl v Levelu mě překvapilo čím vyučený Vávra vůbec je to o to více kam to dotáhl.

  • iSpirit

    Tohle je jako vtip? Myslím, ze kruh se uzavřel. Vávra nemá kam už klesnout.

  • Video je pěkné, hezký dárek před Vánoci. Asi 90 min není moc, ale kluci z Vortexu odvedli dobrou práci, takže  to nakonec vůbec nevadilo (bez hluchých míst, shrnující, s občasnými novými informacemi, spoustou zajimavých nápadů a celkově dobrou koncepcí). Včerejší problémy s aktivací pro backery ze strany Steamu už jsou odstraněny. Delší doba čekání na uvedení videa je nakonec s odstupem také v pohodě. Mám asi jedinou subjektivní výhradu. Jako backer (Earl) jsem měl zájem spíš o pravidelné interni videoblogy v průběhu vývoje (jako měl třeba kritizovaný Tim Schaffer), než o hodnotící video natočené z 90% v roce 2018. Třeba příšte ;) Ale i za něj díky a hezké Vánoce všem.

    • Paul_cz

      Na youtube channelu warhorse je spousta updatů z dob vývoje..

      • Věřte mi, že jsem jich viděl víc než Vy. Film byl pěkné shrnutí. V době Kickstarteru jsem dokument chápal jako nahlédnutí pod pokličku pro backery. Tedy pohled na známé věci (z veřejných videí) z druhé strany. Množství uveřejněných videí a blogů je v porovnání s ostatními obdivuhodné. Pro mne je backer člověk, který by za jiných okolností chtěl být přímým účastnikem vývoje. Finance jsou pak formou podpory projektu, za který chce získat pocit, který má regulérní člen týmu. Doufám, že je teď srozumitelnější, kde ještě vidím potenciál na zlepšení ;)

        • Backer není přímý člen vývoje! Za svou podporu v závislosti na výši dostává bonusy, případně speciální poděkování, ale pořád je to jen zákazník kupující early access a tak by to mělo zůstat! Interní videoblogy jen pro backery by bylo mrhání silami a naprosto nesmyslná činnost. 

          • Naučte se číst pozorně. Nebo začněte číst náročnější literaturu, protože to schopnost porozumění textu zlepšuje. Tady jde ale o nuance, takže Vám zkusím pomoct. Sportovní kluby původně také řešili jen věci související s hlavní činností. Jelikož existují delší čas než herní studia, nakonec se přirozeně posunuli i k činnostem dalším, na které si mnohdy najímají externí firmy, ale které jim nakonec vydělávají víc peněz, než ta hlavní. Je zajímavé, že v jistém čase by se takto dalo uvažovat i o televizních právech či dokonce zpoplatnění diváků v hledišti. Dnes je to natolik normální, že se nad tím nikdo nepozastavuje. Samozřejmě jsou lidé, kteří půjdou na fotbal jen kvůli dávce dopaminu jako nějaký mladý člověk, který je závislý na dopaminu z hraní her. To máte pravdu, ten nad tím opravdu zvlášť nepřemýšlí. Ale zpět k vysvětlení. Dnes řada produktů přechází na model služby a předplatného (existují služby jako Patreon). Konečně to můžu zkusit ukázat i na přikladu časopisu Level, který  od nového roku zdražuje a bude vycházet jen osmkrát v roce. Proč si dnes ještě někdo kupuje papírový Level, když oproti době před 20 lety ztratil exkluzivitu? Dnes je již patrné, že Level zastřešuje určitou aktivitu určitých lidí. Pokud nebude Level finančně podporován, ta aktivita nezmizí, ale zmizí platforma. Aktivita se pročistí a ta bez zájmu zákazníků zanikne, ta se zájmem se přesune jinam. Pokud existuje zákazník, platí. Pokud existuje fanoušek, platí spolehlivěji a pokud existuje backer (pro mě: fanoušek, který by chtěl být větší součastí dané aktivity), platí bianco šeky. Nastává původně skrytá otázka, nevyplatilo by se ke každé skupině přistupovat individuálně? U fotbalu si zákazník koupí lístek, fanoušek permanentku a merch a backer koupí VIP členství sponzoringem s přístupem do VIP boxu. Na stejný zápas! Náklady na merch možná vypadají jako mrhání silami, ale krom vyšší marže díky větší oddanosti fanoušků to také pomáhá utvářet povědomí o značce. Stavění VIP boxu je možná úplně nesmyslná činnnost, ale nakonec se ukáže, že to zapadá do backerova přístupu a týmu to nese ještě víc peněz.


            Takže pokud jde o Level a games.cz, jsou lidi, co chtějí články a diskusi a jedině zdarma. Jsou lidi, kteří si chtějí koupit službu (Např.: tři stránky názorů pana Vávry, stránku pana Rybky, dvě stránky shrnutí, články o českých studií a zajímavý rozhovor - a to ostatní jen prolistují, jestli je to náhodou nezaujme.). Fanoušek bere většinu autorů jako staré známé a chápe a chce je podpořit, tak si koupí předplatné s tričkem. Backer zaplatí zlaté nebo reklamu, ikdyž by to třeba o pár procent bylo v jiném časopisu výnosnější. Co by chtěli jinak? První možná víc novinek (každý update) o multiplayerových hrách, kde by zároveň mohl napsat svůj názor. Na to mu stačí internet nebo Games. Druhý možná víc článků od lidí z branže a víc prostoru pro ně. Ale ví redakce které, když nemá reprezentativní zpětnou vazbu? (Games?) Fanoušek by možná uvítal širší merch a odbornější články. (nastavitelný měsíční příspěvek a za něj krom časopisu přístup k zamčeným odborným článkům a LEVEL shop, kde si může s marží nebo slevou koupit věci či hry kdykoliv) A backer, který by nad to chtěl mít možnost znát interní záležitosti, setkat se občas s redaktory či autory, domluvit se na sponzoringu a reklamě dlouhodobě atd. Hierarchie má pro všechny výhodu, že se v ní časem postupuje a pokud je otevřená, ani jednu stranu neohrožuje. Omlouvám se, že jsem odbočil, ale když už tomu věnuji čas vyjádřil jsem se i k souvisejícím tématům.


            Takže KCD může být pro některé fanoušky také služba. A pokud je atraktivní (plní touhy z výše zmiňovaného motivačního pozadí), může z řady fanoušků udělat backery (alespoň v mém pojeti). Protože jestli chtěl být někdo slavným fotbalistou nebo vývojářem či novinářem, ale nakonec si zvolil konvenčnější způsob života, neznamená to, že pro něj někteří fotbalisté nebo herní vývojáři či herní žurnalisté přestali být hrdinové. Tak proč to nevyužít? A jestli dřív lidé fandili fotbalovým týmům, proč by dnes ti mladší nemohli fandit herním tymům nebo novinářským redakcím (nejen herním)? Vždy ale postavených na Osobnostech, nutno dodat.


            Jakub Kunčík

            • Máte to moc dlouhý. Tohle nikdo číst nebude. 

              Backer, podporovatel,  si buď kupuje early access, nebo podporuje hru v začátku, protože chce, aby vznikla a dále se rozvíjela nebo obojí. Asi jsou i podporovatelé, co hru podpoří, aby mohli sledovat blíže vývoj, nebo do něj i kecat. Proto má hodně KS a early access projektů jako odměnu za podporu přístup na uzavřené fórum například. Ale aby vznikala videa jen pro podporovatele, to mi přijde zbytečné. 

              Ten dokument, to je něco jiného. To vyšlo post a je to v podstatě další produkt k prodeji. Něco jako dlc nebo když nabízí hudební track samostatně za nějakou menší částku. No a je to taky bonus pro podporovatele, což je fajn. 

              Čus 

              • Reakce na příspěvek:

                V pořádku, nikoho to číst nenutím. Jsou to jen mé osobní podněty, které jsem dal k dispozici.

                Jinak s Vámi souhlasím, že současný stav tak je. Ale já mluvím v podmiňovacím způsobu, protože uvažuji, jak by to mohlo být a jaké vidím obecné principy. Dnešní doba k datové analýze a strukturovanému cílení přímo vybízí.

                Ty videa z pozadí slíbilo WhS v KS kampani a backeři je měli dostat jako jednu z odměn. Spoustu videí bylo zveřejněno. Super. Film o vývoji jako shrnutí. Super. Jen mě osobně zajímalo právě to Pozadí. Vše dobré a hezké svátky.

    • Cajicek

      Jak si to mam aktivovat jako backer?? ;)


      • Měl byste dostat jako backer email. Tam je proklik. Pokud ne, staci jit na www KCD a v profilu si nastavit propojení se Steam uctem (klikem). A pak uz jen v klientu Steam v sekci Videa pustit.

        • Cajicek

          Diky za radu :)

  • Ahra už je hotová, nebo stále beta?

    • Cajicek

      Komentář nechápu, ta hra je super :)

      • kuRe

        Co nechápeš? Hra potřebovala x updatů, aby byla alespoň hratelná. Je smutné, že Dan nedokázal udělat pořádně to, co u jiných her vždy tak kritizoval. Asi to holt není tak snadné jak si myslel.

      • Technicky ale slabá. Jinak super

    • Paulcz

      Co myslíš? :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit