Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    SPíše že divím že zrovna CONTROL, zas taková pecka to teda není, To BORDER to je jiná liga ale zase zastaralá grafika hmm...

  • kkING

    Njn Cinske investice😀 Docela by me zajimalo, jak to dopadne, protoze pokud tencent zpristupni nejakym zpusobem cinsky trh zapadnim firmam pres epic, tak steam a dalsi budou mit asi tezkou dobu ...

    • Jambbo

      Nenapadá mě jediný důvod proč by Epic schválně pouštěl konkurenci na svůj trh, to by byli dementní. Možná jen kdyby zakoupili studia/firmy které je vlastní.

    • No zvláštností na tom je, že Epic v Číně nefunguje a čínští hráči se k němu nemůžou dostat, protože ho sám Epic tam zablokoval cituji "pro ochranu svých zaměstnanců". Je to opravdu zvláštní když to vlastní Tencent no.

  • Vývojářům Ooblets neudělala ze života peklo exkluzivita. Vývojářům Ooblets udělalo ze života peklo to, že uráželi a agresivně reagovali i na svoje fanoušky.

    • Carnage666

      To stejný začal dělat Pitchford na svém Twitteru ale 2k a Gearbox jsou holt větší hráči.

      • On i na fb u phoenix pointu to bylo jednu dobu docela drsné, ale tam to pak začali docela rychle cenzurovat a teď už tam prakticky nic nenajdeš.

  • Carnage666

    Kdyby se alespoň Timmy snažil ale všichni víme že mu jde jen o jedno : systematicky otravovat uživatele Steamu a škodit samotnýmu Steamu, nevim co mu Gaben udělal ale jeden z důkazů že mu jde jen a jen o poškození Steamu je např. poslední Metro. Kdo neudělal pre-order měl smůlu a hra vyšla jen exkluzivně na EGS... HA za pár měsíců vyšla i na Microsoft Store.... jak je to možný že na Microsoft jít mohli a na Steam kde jim vše funguje (narozdíl od problémů u Microsoftu) se vrátit nesmí? 😀 ať si každej fanboy Epicu nebo konzolista říká co chce ale Epic Fail Store je prostě nejhorší klient společně s Bethesda launcherem.

    • Možné to je naprosto jednoduše, nikdo to na té sra**ce nekupoval. Jenže přiznat to a vydat to i na Steamu bylo pod jejich úroveň.

      A MS skočí po všem, aby na tom Storu vůbec něco měl.

      • Carnage666

        Ano tak nějak jsem to myslel 😀

    • Otravovat uživatele Steamu? To je jakoby u nás přišel čtvrtý mobilní operátor a ty jsi pak na fórech plácal, že otravuje uřivatele O2, T-Mobile nebo Vodafone a jde mu jen o jejich poškození.

      Jenoduše: na zatuchlý, zahnívající a zmonopolizovaný digitální trh PC her vstoupil nový hráč a je zcela logické, že musí zacílit na největší (v tomto případě jedinou) konkurenci, která na tomto trhu je.

      Takhle prostě funguje kapitalismus. Neřídí se potřebami pařánků na Steamu, ale penězi.

      Pokud o nějakou hru skutečně stojím a chci si ji zakoupit, tak je mi (a předpokládám, že naprosté většině hráčů také) úplně u prdеlе, přes jaký launcher ji spustím.

      • Monopol? Znáte vůbec význam toho slova? On někdo někomu brání či bránil výdávat hry i na GoGu,  Originu nebo MS Storu? Viz Greedfall, který je Steamu i Originu. A představte si tu hrůzu, že si na Steamu můžete vygenerovat klíče a ty pak rozdávat třeba v Humble Bundle. Wow, monopol jak noha...

        Steam můžeme nazvat oligopolem, ale do monopolu má opravdu daleko.

        Jinak já zase nechápu, jak může někdo obhajovat Epic. Ještě bych pochopil kdyby měl alespoň podobné funkce, jako ten Steam a třeba i něco navíc. Ale vždyť to proboha nemá ani nákupní košík! To má dnes i eshop v Horní Dolní... A ještě vás zabanují, pokud si koupíte více jak 5 věcí po sobě. Vážně terno.

        A vaše přirovnání dost kulhá. Pokud to navážete na mobilní operátory, tak je to jako by přišel čtvrtý a řekl vám, že pokud si chcete zvolat z Prahy do Plzně, Brna a Olomouce, tak musíte jen přes něj. A každý den by na vás vybalil další město, kam se nedovoláte. Ale soudě dle vaší reakce, vy byste mu ještě tleskal...

      • Se směju těmto argumentům, jak je potřeba zničit zlý Steam. Jestli Epic má být ten zachránce PC hraní, tak jsem čínský bůh však víte čeho... Jestli Steam skončí a zastoupí jej Epic, tak je to konec PC hraní a konec nadějí, že by mohl ještě někdy vzniknout další obchod, Epic uplatí exluzivitu a pápá. Jo Epic zachránce, velký kulový. Epic je jen další zkaženost od zbohatlých prasat.

        • lito

          na co proboha reaguješ? Jakým argumentům se směješ? Kde hovoří o potřebě zničil zlý Steam. Ti hrabe, ne? Nebo neumíš číst. 

      • Carnage666

        Právě že naštěstí je dost lidí kteří raději počkají, to víš že bych si BL3 zahrál fakt strašně rád ale kupovat na Epic? Pff ani náhodou počkám ten půlrok 🙂 a jak je napsáno podemnou kupovat v den vydání se už moc nevyplácí, Metro jsem samozřejmě stihnul koupit na Steamu hned v tu chvíli kdy jsem se dozvěděl o Epicu jinak bych taky počkal na stav hry ale tady to nešlo. A ano otravují uživatele Steamu např. tím že kvůli Epicu jsou jejich oblíbené série o např. 4 dílech (Borderlands) rosprostřeny napříč klientama na místo toho aby mohli mít vše na jednom místě a NEBO ale to asi nikoho nenapadlo, co takhle nechat hráče si vybrat kde to chce mít?  🙂 jenže to by nešlo protože nikdo by si Epic  dobrovolně nevybral.

        • JohnyTheZik

          > Právě že naštěstí je dost lidí kteří raději počkají


          Muzu poprosit o zdroj tyhle statistiky?

          • Zkuste to obráceně. Proč nemáme žádné statistiky prodejů, nebo počty hráčů na Epicu? Pořád samé neurčité nejvíc toho a nejvíc onoho, ale čísla žádná. Ono to opravdu nebude takové terno.

            navíc v době, kdy jsou hry hratelné až tak půl roku po vydání většina lidí s klidem počká.

          • Carnage666

            Hele přesný čísla nemam ale zkus třeba Reddit, subreddit jménem fu*ckEpic má víc subs jak offiko Epic 😀 teď mi napíšeš něco o tom že Reddit není relevantní ale už jen to že existuje tak velká podpora proti Epicu rozhodně podporuje moje tvrzení že je naštěstí i dost lidí kteří počkají

            • JohnyTheZik

              O tom subredditu samozrejme vim, ale porad to v absolutnich cislech nemusi znamenat vubec nic, takze takovyhle prohlaseni maj celkem nulovou vypovidajici hodnotu.

              Pro priklad na dota subredditu, kterej ma vyznamne vic useru, se svyho casu dovolavalo po stejnejch akcich na fundovani TI9, napr. kdyz Valve kryl Cinu a nebo kdyz vpodstate prestal pecovat o dota+. Vysledek? Zdaleka nejvetsi prizepool a navyseni o necelejch 10M oproti predchozimu roku.

              Kliknout na subscribe je jedna vec, brat hry zdarma nebo hrat fortnite je vec druha.

            • lito

              a co Fuk Fortnite? O té hře čtu jen hejt všeude na webu. Podle toho by člověk řekl,  že tu hru nikdo nehraje a ono ejhle? Tady tyhle uřvanecké grupy na netu jsou minoritu a v globále byznysu jen smítko, o které se nikdo nestará. Tady tihle steamděti ale už začínají být neskonale trapní.

              • Carnage666

                Reakce na příspěvek:

                Mě zase přijdou neskonale trapní fandové Epicu ale co už 🙂 A vůbec proč do toho cpeš Fortnite? Bavíme se o nejhorším herním klientu ne o hrách.

              • Jack1947

                Reakce na příspěvek:

                Proslavili tím děcka twixč. To je tak všechno.

              • Reakce na příspěvek:

                Tak Blesk je taky nejprodávanější bulvární časopis (ve formátu sice připomíná noviny), Nova a její nekonečné seriály jsou to samé. Masa neomlině jde po tom nejhorším co je na trhu, ale už to moc lidí nepřizná. Za Fortnite stojí propracovaný marketing, který cílí na děti, které nic lepšího neznají (vidím to u synovce, který tomu propadl) a díky tomu, že se o tom baví ve škole a chválí jim to jejich "kamarád" za-to-zaplacený-youtuber, navíc je to "zadarmo", tak si to může nainstalovat každé dítě samo a nepotřebuje kreditku rodičů. Na těch až potom vybrečí něco premiového.

                • lito

                  Reakce na příspěvek:

                  a na co přesně reaguješ a na co přesně navazuješ? 

          • Zatím to jsou jen spekulace, stejné jako závratný úspěch EGS. Taky se zatím nepochlubili čísly a vzhledem k tomu, jak jejich PR šrotuje na plné obrátky, tak kdyby měli prodeje úžasné, tak by s tím šli ven, aby nalákali další vydavatele a nemuseli je lanařit jen na to, že jim pokryjí ušlý zisk z prodejů na Steamu.

      • Jedno to není. Různé firmy se bojkotují kvůli daleko malichernějším věcem než předvádí EGS. Pokud se ti jejich jednání nelíbí, tak máš možnost s tím něco dělat jen tím, že tam nebudeš nakupovat. Já mám tolik herních restů, že si klidně rok počkám, her je dost. Kupovat něco v den vydání je navíc dneska čím dál horší. Lepší počkat alespoň pár měsíců. Doladí se optimalizace, opraví bugy, přibyde obsah a ochladne Hype a ukáže se jestli to za něco stálo nebo to byla jen bublina, živená PR.

  • Marines
    No, nikdo nikdy nedal nikomu nic zadarmo a to platí i pro Epic. Nepochybuji, že by čínská moc prodala dolar níž, než za dva.... 
  • JohnyTheZik

    AFAIC nejde o platbu za exkluzivitu, ale jedna se o sales advance payment. Jinymi slovy dostane Remedy zaplaceno za ~200k kopii. Pokud tohle cislo nepresahne, tak zadny dalsi penize nedostanou. Neni to teda tak, ze by dostali 9 mega a k tomu penize za jakejkoliv prodej.

    Takhle je to trochu zavadejici.

    • Otázka je, jestli toho skutečně tolik prodají. Respektive jim to už pak je jedno a nemusí se o to starat = snažit. Respektive po roce to vydají na Steamu a tam dostanou prachy za každý kus. Kdyby šlo jen o ty jejich slavné % marže, tak by za každých 5 prodaných her na Steamu museli prodat 4 na EGS, což by asi každý zavrhnul a na nabídku EGS nepřistoupil. Takhle si EGS pojistí exkluzivitu a vývojáři neřeší kolik prodají. Prostě hnus. Je celkem jasné, že na EGS nikdy takové prodeje = zisky mít nebudou, takže to EGS musí silně dotovat.

      Asi jako by za tebou někdo v práci přišel a řekl, dám ti prachy dopředu za 200,000 zboží a je jedno kolik ho dodáš, od 200,001 ti za každé něco málo dáme a po roce můžeš prodávat i jinde, tak se budeš snažit prodat 200,000+ kusů nebo se na to vybodneš, zhrábneš prachy a za rok budeš vesele prodávat jinde?

      • Row

        To cos napsal jako priklad je trochu blbost... je to spis ve smyslu "odebereme a zaplatime vam minimalne 200k kusu vaseho zbozi, bez ohledu na to jak se vas vyrobek bude prodavat" na rozdil od hmotny produkce u hry, ktera ma naklady na vyrobu kazdeho dalsiho kusu 0 (naklady na datovy server a konektivitu si nese distributor) je to vyhodne jako prase... zvlast pokud jsi indie studio tak dostanes prachy za vyvoj at se deje co se deje (i kdyby ta hra komercne pohorela), dostanes se na store kde se neutopis zdaleka v takovem mnozstvi konkurence a pokud prodas cokoliv navic nad opci, tak z toho dostanes jeste podstatne vetsi podil nez u konkurence (na Steamu)... ze naseres par lidi je prijatelnej "collateral damage" Pokud by byl vydavatel (Epic) hloupej a nabidnul ti to u kazde tve hry, tak muzes naopak vyrabet nedodelky nebo naopak vytezit prilezitost a zkusit rizikovej projekt 

        Tim nehajim ani Epyc, ani vyvojare, ten store je sto let za opicema a rozvoj jde snecim tempem, tudiz jako zakaznika mne to krka, ze se mne do toho snazi tlacit (ale prdim na ne a hlasuju penezenkou). Ekonomicky to ale asi vsem dava smysl, predpokladam ze Epyc neni blbej a projekty ktere takto defakto "investicne" podpori si s rozmyslem vybira aby tech her co se nezaplati nedotoval moc. Vlastne se chova vis jako vydavatel nez jen jako distributor a pokud se toho proda dost tak na tom nic netrati a jeste ma exkluzivitu jakou si ve smlouve dohodne.

        • Thyrmael
          Stejný postoj jsem vůči nim zaujal i já. A abych nebyl za pokrytce, ani jejich hry zdarma si od nich neberu. Není tam nic, co by nebylo za pár eur i jinde.
        • Jenže Indie vývojář takovou nabídku jen tak nedostane. Tolik peněz nabídnou jen tam, kde čekají daleko vyšší prodeje a de facto tím pouze kryjí ušlý zisk na ostatních distribučních platformách. Vymyšléné to mají chytře, ale je otázka na kolik je tohle férová hospodářská soutěž, protože to co dělají je pro mne již silně za hranou.

      • JohnyTheZik

        Hm? Nemyslim si, ze chapes, jak to funguje. Tady taky dostanou prachy za kazdej kus, jen kdybys neprodal 200k kusu, tak za to porad dostanes zaplaceno. Nejak nechapu logiku, ze by ses mel nekde prestat snazit. Oni chtej, aby byla jejich hra co nejvic prodavana, navic na EGS na tom maj vyssi marzi. To, cos napsal, prece vubec nedava smysl.

        To, ze hra vyjde po roce na steamu, bude mit minimalni ohlas u lidi. To uz proste neni novej release. Nejsou kolem toho launch trailery, nejsou k tomu vydavany recenze a vetsina streameru uz prejde nekam jinam. Nemysli si, ze tady prodaj 100k kopii a najednou po roce na steamu prodaj 2M.

        Neznam jedinyho vyvojare, kterej by nechtel, aby se jeho hra prodavala.


        • Tak ked uz na to ideme cisto pragmaticky, najvyhodnejsie pre publishera by bolo aby na EGS nepredal Control ani kus a vsetko by sa predalo inde ;-)

          • JohnyTheZik

            Vzhledem k ty marzi to je pravda jen do urcity doby ^^.

        • Ale oni se jim tím prakticky dopředu zaručí, že prachy dostanou, když budou jen u nich i kdyby prodali míň, než jinde, což ale reálně určitě tak bude a pouze je používají ve svém marketingu, aby nalákali víc lidí do EGS, protože za normálních - rovných podmínek by u nich prostě nikdo neprodával a hráči pokud by měli na výběr, tak taky ne. Je to z ekonomickoého hlediska celé postavené na hlavu a těžko se konkuruje něčemu, kde se najednou obrátí toky peněz, když už vydavatelé neplatí provizi za to, že je jejich hra distribouvána, ale obchodník platí vydavateli, aby si zaplatil přísun nových zákazníků, na kterých se v budoucnu zahojí, protože tohle se nedá praktikovat do nekonečna, ale číňani a rodiče fortinite hráčů asi mají stále peněz dost na sponzoring celé té srandy.

          • JohnyTheZik

            Ano, takhle exkluzivity fungujou vsude. A nejen exkluzivity, je to uplne obycejnej business model pri vstupu na trh. Co je tvuj point? Ja tu jen komentuju zavadejici zpravu, ty mi tady zacnes vysilat rant o tom, jak se nemusej vyvojari snazit, protoze ted jen shrabnou penize a pak pujdou na steam. Na to tady mas jiny experty.

  • Tak a teď ještě článek, jak indie vývojáře nutí do exkluzivity, jinak je ve storu nechtějí a nic jim za to nedají. Narozdíl od velkých studií, na které si to nedovolí a naopak jim sypou prachy horem dolem, jen aby vůbec mohli mít hru u sebe. EGS ode mne neuvidí ani korunu. Říkal jsem to již když začali a říkám to pořád. Oni nepředstavují žádnou konkurenci, jak se tady nadšeně tleskalo, ale absolutní dno obchodních praktik, kdy se zmůžou na uplácení jen aby měli exkluzivitu, protže to je zatím to jediné co můžou nabídnout. Kdyby byla hra dostupná i jinde, tak není sebemenší důvod hru kupovat u nich. Navíc ani nemají regonal pricing, takže pro hromadu lidí je dokonce jejich obchod dražší. Nicméně největší hnus je, že přetahují hry, u kterých vidí potenciál, ale až těsně před vydáním a až po úspěšné kampani na různých startovačích. Kde to v dobré víře lidi podpoří, pak EGS zachrastí měšcem a rázem je z toho exkluzivita. Největší drzost byla, když dokonce vývojáři Pheonix Pointu otveřeně přiznali, že i kdyby refundovali všechny backery, tak jim stejně úplatek od EGS vynahradí vše a ještě budou v plusu. BTW měli políčeno i na naše Factorio, ale kluci se naštěstí nenechali uplatit. viz: https://arstechnica.com/gaming/2019/08/why-one-pc-developer-turned-down-the-security-of-epics-exclusivity-offer/?comments=1

  • Tak, peníze nesmrdí. Pokud, narozdíl od ostatních, předtím neslíbili na kickstarteru vydání na steamu, žádný problém.

    • Problém je, že to EGS rádo dělá. Navíc v poslední době začali oslovovat early-access tituly na Steamu, které má hodně lidí ve wishlistu a snaží se je uplatit.

  • Oficiálně zahajuji diskuzi o tom, jak je Epic zlý a špatný a vítám zde intelektuála Veskoslava.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit