Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • "První sezóna Zaklínače je totiž tou vůbec nejúspěšnější v historii Netflixu"  - Netflix. Aneb nevěřím žádné statistice, kterou si sám nezfalšuji.

    Ten článek měl být opačně, jako všude jinde. O změně "metriky" Netflixu. S tou by se "nejúspěšnější" v historii stala i reklama na vložky.

    Neexistuje žádný důvěryhodný zdroj o úspěchu seriálu. Naopak se objevily i informace o tom, že se seriál sotva zaplatil. Neověřené samozřejmě. Všichni jen papouškují po Netflixu jaký to je majstrštyk. 

    V zájmu Netflixu je vynášet seriál do nebe, nehledě na jeho skutečný úspěch. Potřebuje přilákat lidi. Jediným vodítkem tak pro nás je, jestli vzniknou další řady nebo ne. V tomto případě až řada třetí, protože druhá byla potvrzená už s vydáním první.

    • Derp_1337

      Tak článek samozřejmě zmínil novou "metriku", takže každý si může udělat svůj vlastní závěr. Reálné číslo lidí, co viděli seriál až do konce, určitě bude menší. Ale i kdyby to byla třeba polovina, tak 30 miliónů lidí je pořád dost.

      Navíc ten seriál je IP přímo od Netflixu, takže už jim to nikdo nemůže vzít a následující roky to bude neustále v galerii.

      • Cvicme_v_rytme

        Fór je v tom, že to číslo je prostě naprosto bezcenný. Ty tu střelíš 30 miliónů. Stejně tak to může být 10 miliónů nebo 5 miliónů. To prostě nevíme, protože to Netflix tají.

        Jistý je jen to, že to říct nechce. A věř, že 30 milióny, co to dokoukali, by se chlubil :) A aby ho mohl napromovat, přišel s metrikou "stačí dvě minuty z epizody".

        • Derp_1337

          Reálné číslo sice můžeme hádat, ale peníze mluví jasně. Kdyby to byl debakl, který byl v mínusu, tak by neoznámili další (3.) sérii.

          Z předešlých podobných situací je jasně vidět, že vedení Netflixu sice často zkouší štěstí u různých seriálů s 1. sérií, ale taky se neboji přistřihnout křídélka seriálům, které nejsou ziskové.


          Divákům osobně může být jedno, jestli se na to dívá 20mil nebo 60mil lidí, hlavně dokud je to bude bavit.

    • Cvicme_v_rytme

      To jo, ta metrika je padlá na hlavu. Člověk si musí říkat, proč přijdou s takovou blbostí, která vlastně nic neříká. Odpověď je jediná možná - aby měli nějaký zajímavý číslo, který můžou promovat.

      Prý to vidělo 76 miliónů lidí, tedy cca polovina předplatitelů. Pokud stačí, aby člověk viděl 2 minuty z jedné epizody, aby ho zaškatulkovali jako člověka, co ten seriál viděl, tak je to nebetyčná hloupost. Už jen kolik lidí muselo odpadnout po prvním díle, což je naprosto normální. Reálně ten seriál nemohla vidět ani třetina lidí z toho čísla. A to je jen hrubý odhad. Skutečnou sledovanost se jen tak nedozvíme.

      Moc dobře vědí, kolik lidí ten seriál vidělo celý. Ale tím číslem se chlubit nechtějí. Proč asi. Přijde mi, že tohle hlásání, jak se seriálu suprově daří, je jen obyčejné promo, které má přimět lidi se na to podívat i přes ty negativní ohlasy. Je to do očí bijící umělé navyšování zájmu o seriál. Ta nová metrika nic jiného neznamená.

      • Ale to by si mohol povedat aj o hernych hodnoteniach, kde hru hodnotia ludia, ktori ju nehrali, pripadne videli gameplay alebo len odohrali prvu misiu. A aj to nemusi byt relevantne ked je mozne napr. na Metacriticu aby zmyzlo niekolko tisic negativnych hodnoteni.

        Zaklinac je fantasy serial a aj ked tie cisla nemusia byt pravda, tak urcite zarobili dobre, inak by neoznamili 2. a 3. seriu. Dnes dokonca aj animovany serial. Hra sa taktiez predavala dobre a dostala sa do top predajov, kde neraz predbehla aj nove AAA tituly. Predaj knih tiez narastol.


        Netflix pouzival predtym 70% pravidlo. To je samozrejme omnoho viac vypovedajuce, ale predstav si, zeby sa aplikovalo aj na ratingy nasich TV programov, kde sa chvalia so sledovanostou alebo by dany recenzent musel odohrat 70% hry aby mal pravo ju hodnotit. To by tie cisla boli urcite ine. Marketing maju dobry a ten predava aj ked kvalita moze byt nizka... takych prikladov mame v hernom svete dost. Ty sam si musis spravit nazor ci sa ti nieco paci alebo nie.

        • Ale jistěže. Mohl bych a také to dělám. Na téma seriálu jsem se tu rozvášnil už několikrát a téma hodnocení je nekonečný příběh. Obzvláště tady. Je samozřejmě věcí každého jak se k tomu postaví. Ale to nebylo předmětem mého příspěvku.

          Jen jsem se pozastavil nad dvěma věcmi: 

          1. Neustálé omílání ničím nepodložené "úspěšnosti" seriálu, kterou si Netflix vycucal z prstu

          2. A samotná přiznaná "metrika", která z jakýchkoli čísel dělá totální blábol

          Samozřejmě nepopírám fakt, že kromě X reálných zákazníků Netflixu vidělo celý seriál X*1000 dalších lidí z jiných zdrojů. Těch tisíc jsem si z prstu vycucal pro změnu já. Ale tak každý máme svou představu.

          PS: Tak nějak doufám, že průměrný recenzent čehokoliv, nejdříve shlédne/zahraje a pak hodnotí. A např. na Steamu bylo pravidlo o odehraném počtu hodin

        • Cvicme_v_rytme

          Srovnáváš jablka a hrušky. Hodnocení nijak nesouvisí s počtem lidí, kteří hru hrají.

          Navíc u hodnocení je šance, že se díky průměrování vyřadí ti, co něco nadhodnocují s těmi, co to podhodnocují.


          Bavíme se o tom, že někdo prohlásí: "Seriál vidělo 76 miliónů lidí." Ale vzhledem k tomu, že tam započítají i ty, co viděli z jedné epizody 2 minuty, je to vlastně číslo, které o sledovanosti toho seriálu neřekne vůbec nic. Ten seriál mohlo vidět celý třeba jen 10 miliónů lidí. To ví ale jen Netflix.

          Je to tak absurdní, jako bys chtěl prohlašovat, že někdo dohrál hru, přestože ji měl spuštěnou jen pár minut. U her je tohle ale celkem transparentní, protože achievementy ti alespoň procentuálně prásknou, kolik procent lidí se ve hře dostalo jak daleko. U her tedy víš, jaké mají prodeje. A díky achievementům a dalším statistikám dokážeš zjistit, kolik lidí to hraje. Netflix se stal těmito novými čísly zcela nečitelným.

          U služby jako Netflix je diskutabilní řešit, kolik co vydělá. Oni potřebují platící diváky. Je tedy důležité je lákat na zajímavý obsah. A ve finále není vždy důležité, jestli si ten obsah někdo pustí teď hned nebo až za měsíc. Důležité je, aby si ten obsah chtěli pustit, aby měli pocit, že je žádaný, a že je to zlomí k tomu si tu službu platit. Není to tedy vždy o tom, jestli si tohle na sebe vydělá, nebo ne. Zaklínač je nepochybně značka, která stojí za to podojit. Je ale otázka, jestli si lidé dokážou ten názor udělat, nebo přijmou to neustálé omílání, jak je to skvělé a jak se na to každý dívá, přičemž je to vlastně jen marketing.

          Ve třetím odstavci opět porovnáváš neporovnatelné. Jinak určitě nechce seriál Zaklínače hanit a zatracovat. Ono se dá zabavit i na méně kvalitních věcech. Jen je potřeba si někdy uvědomit, jestli ty věci nemají opravdu nějaké chyby a věci, které by být nemusely. Pak ti dojde, že řada seriálů je jen ždímačka peněz, sice s vysokou produkční hodnotou, ale z řadou nesmyslných chyb, který to celé sráží zbytečně dolů.

  • jindra.veliky

    neste by se mohli pochlubot kolik lidi dokoukalo posledni dil

    • Jevo83

      Ja som to vcera dopozeral so zatatymi zubami a je mi do placu z toho, ze v podstate vynechali 95% prvych dvoch knih...uplne stacilo aby sfilmovali prvu...

      A to sa radsej vobec nebudem vyjadrovat k tomu ze tam pobehuju cernosi, arabi a indovia az ma clovek pocit ze sa to odohrava cele v Egypte.. 

      A je to serial o Yennefer a nie o Geraltovi...ten tam povie 10x "hmmm" a je koniec sezony...v podstate pozeratelny je len 1 a 8 diel prvej serie...

      • Derp_1337

        Sapkowski ve svém díle nezmiňoval barvu kůže. Tudíž se nedá moc namítat, když si tam tvůrci dosadili, co se jim hodilo.

        Jediné, co bylo už trošku víc přitáhnuté za vlasy, byl černý elf. Jinak casting byl celkem dobrý.

        • Bozena Nemcová taky u postav nezminovala barvu kuze a jeji babicka  asi cernoska nebude a Viktorka taky ne

  • Cvicme_v_rytme

    Proč je seriál Zaklínač špatně: YouTube

    • Ježiš ať si natočí chytrolín svou vlastní adaptaci. 

      První věc co by měl řešit je proč je evropská kinematografie tak v pr*eli a všichni musí čučet na 10 marvelovek za sebou v kuse... Proč se třeba nedělá více koprodukce? Poláci uměli dělat super velkofilmy. Nějak nemám dojem, že by něco vzniklo za´jímavého v poslední době. Jestli chce ortodoxní pojetí tak ať se dívá na fan filmy...

      Já mám zaklínače hodně rád, ale tohle fundamentalistický hořekování, že se něco nepodobá předloze mi přijde padlý na hlavu. Už jenom z hlediska toho, že se Sapkowski při psaní moc nebere vážně a dělá si z toho tak trochu srandu....

      Jestli si Korejci koupí práva a Marigolda bude hrát PSY (GANGNAM STYLE) - je mi to fakt jedno. Koukat nebudu. 

      • Cvicme_v_rytme

        No vidíš, zjevně ses na to video moc dlouho nedíval. Problém není nepodoba s předlohou, ale co je tam špatně z filmařského hlediska.

  • Do druhej serii daju viac penazi a bude to vidiet. Na jednotke bolo jasne, ze sa drzia pri zemi, lebo ako vieme hracska zakladna nemusi vzdy nutne potiahnut produkciu. (warcraft film je toho prikladom). Predpokladam, ze tych co citali knihy je menej nez hracov.

    Ak sa budu drzat knih tak maju z coho vyberat. idealne ak by spomalili tempo. Premena Yennefer bola len spomenuta v  knihe a v serialy ju pekne rozobrali. Kludne nech si doplnia k pribehu zopar svojich veci pokial budu stale davat zmysel.


    Sapkowskemu opat stupnu predaje knih, tak ako CD projektu stupli predaje Witchera. Jeden investuje peniaze do vyvoja novej hry a druhy do kvalitnejsieho alkoholu. 

  • rudysakal

    Je jasné, že se Netflix dost inspiroval GOT. Možná kdyby nebyla poslední serie Hry o trůny takový brak, tak  laťka by zůstala v mezích normy a kvality. A nikdy by nezpodili zaklínačský hybrid jako je tento serial.  Za mě jsou nej ty to seriály/příklady : The Expanse, Cobra Cai,  Vikings, Mr. Beetwen, Future Man

    PS: Většinou Amíci svážejí odpad do oceánu ...  a né za oceán ;D

    • Doporucujem Altered Carbon.

      • Derp_1337

        Za měsíc by měla začít 2. série Altered Carbon. Už se nemůžu dočkat.

    • Derp_1337

      Tvoje tvrzení "ty nej seriály"není moc důvěryhodné, když ani nevíš, jak se ty seriály jmenují.

      Mr Inbetween, Cobra Kai

      • rudysakal

        Snad to lidi strávěj, ...  kdybych nebyl ve worku jistě si dám větší práci, aby mě pak bystrozorové nechytali za slovo ;)


  • WHIPLASH

    No já dám druhý sérii šanci, abych se přesvědčil, že bude tak špatná, jako byla ta první, a tím pro mě tento velice očekáaný seriál pravděpodobně skončí.

    • Derp_1337

      To mi připomíná toho britského moderátora v rádiu tuším 80. léta. Dnes se považuje za průkopníka rádiových pořadů, protože v té době přivedl spoustu novinek a změn, přičemž některé z jeho nápadů se používají dodnes.

      Jenže tehdejším posluchačům se většinou jeho změny nelíbili a spousta lidí na to nadávalo (lidi většinou nemají rádi změny).

      Když pak BBC udělalo průzkum posluchačů, tak se ukázalo, že 70% jeho pravidelných posluchačů byli právě hateři!! Oni ho každý den poslouchali, aby na něj mohli nadávat! LOL 😂

      Jak se říká: i hater je divák.

  • Coffin.Corner

    Pokud je po Zaklínači na Netflixu nejsledovanějši třetí řada Stranger Things, tak to nezní zrovna jako punc kvality. 

    On má Netflix u seriálů trošku problém s udržením nastavené laťky. 

    • Duncan66

      I treti serie je porad jako celek spickova, ikdyz jeden dva dily a nektere dejove linky byly slabe, ale to neni zalezitost Netflixu, to je zkratka normalni. Neznam zadny serial, ktery ma desitky dilu a kazdy je naslapany a napinavy od prvni do posledni sekundy. Neco takoveho zatim nikdo nedokazal. Pokud se pletu, tak prosim konkretni priklady...

      • Coffin.Corner

        Tak asi je něco špatně u mě, protože já měl problém dokoukat i druhou řadu Stranger Things. To samé jsem měl po skvělé první řadě u Punishera, ale třeba i Narcos. 

        Jediné dva držáky od Netflixu, které si drží kvalitu po vícero řad, jsou pro mě Black Mirror a Orange Is The New Black.

        • Duncan66

          A ja zase prestal sledovat Orange is the new black uz behem druhe serie, protoze mi to prislo porad dokola a nesmyslne a neuveritelne.

        • Row

          No vidis a mne se zas Zaklinac celkem libil, treti rada Stranger Things byla za mne dobre koukatelna i kdyz slabsi a za to 4. a 5. serie Black Mirror uz mi prisla slaba a pulku dilu bych si odpustil.

          Tisic lidi, tisic chuti. :) Snad jen na mizerne poslednit serii GoT se shodnou vsichni :D

          • Derp_1337

            ^ True story.

  • Tipl bych si, že CD projekt si tohle nenechá utéct a her bude také více. Docela rád bych si odpočinul od Geralta a zažil příběhy jiných zaklínačů (Třeba někoho ze školy zmije) a proč vůbec zůstat jen u zaklínačů...

    • clovicekO

      V sérii Witcher bych skutečně u zaklínačů zůstal ... jestli chceš trochu jinou hru z univerza, zkus Thronebreaker. Pokud bude něco jako Witcher IV, docela rád bych si zahrál za Geralta v době, kdy se z něj stal zaklínač. Část hry za obyčejného malého kluka, část za začínajícího zaklínače. Podobně jako třeba v Jedi Outcast. To bych si přál fakt hodně. Pokud by to mělo být za jiného zaklínače, co Vesemir, když byl mladý?

      • Vesemir mne taky napadl (Ta jeho povídka od Sapkowského k tomu přímo vybízí). Ten by byl super.. Mladý Geralt také. Někdy v době kdy proběhl pogrom na zaklínačské školy 

        Thronebreaker mám rozehraný. Je to docela pěkné hodí se mi to ke Gwentu. Na druhou stranu, začíná to být zdlouhavé (jsem na poslední mapě).


        A co RTS? Přece jenom systém vojenství je docela pokročilý! 

        • clovicekO

          Jj ten pogrom bych taky rád zažil, už si to přesně nepomatuju, ale odehrávalo se to v době cca 70 let před tím, než se do Kaer Morhen dostala Ciri, ne? Takže Geralt už mohl být zaklínačem takových 20 let? Docela dobrý nápad na tu atmosféru konspirace a napětí těsně předtím, než se to stalo, výčitky některých mágů na jedné straně, fanatiční zaklínačobijci na druhé, to by byla pecka, a Witcher IV by tímhle mohl vyvrcholit. Geralt jako kluk, Geralt a zkouška trav, mladý zaklínač a jeho dobrodružství, příprava a nejistota před bitvou. Wow, tohle je moje přání na nově oznámenou hru 2020!! A pětka by začínala po bitvě, všude nejistota, zmar zaklínačů a boj přeživších v ještě nepřátelštějším světě.

          • thumps up!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit