Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    Myslím že na málokterém webu už se recenze dají brát vážně... a když se dozví některé věci člověk dává to smysl. Nevím zdali se někdo jimi ještě dnes řídí nebo jde na Steam a tam se probere odboernou recenzí pomalu až od lidí co hráli neřikám vždy dobré ale nějaký hrubý nástin.

  • TheGGG

    na games normálně nechodím, jen úsměvné upozornění, že angry joe dal tlou 2 6/10 a dal by klidně 5/10, nebýt dobré technické stránky...

    • TheGGG

      naprosto perfektní recenze, doporučuji všem zhlédnout AJ je borec

      https://www.youtube.com/watch?v=_-sTlYUeT8o

      • Coffin.Corner

        No není ten svět krásnej, když si každej do své názorové bubliny najde to svoje? 

      • párkrát jsem na jeho videa na youtube narazil. Podle mého moc žvaní, tj trvá mu půl hodiny než se vyžvaní a udělá recenzi. Taková recenze by neměla trvat víc než 5 minut, jinak mám pocit že plýtvá mým časem.

  • ripper

    Super video, díky

    • jack

      Souhlas, fajn příjemné povídání z kuchyně Games

      • Houdini

        Je vidieť, že Aleš to má v hlave upratané. Tieto redakčné pokecy v novom štúdiu sú veľmi fajn.

  • Thanquol

     Já a recenzent na poloviční úvazek?! Nikdy! Leda lidí. 

    Obecně osobně dost dobrý. 3+ Zapnu to příště zas. 

    Bety jsem nepoznal a moc se mi líbí její šaty. Trochu mi živě připomínala to, co mám v paměti uloženo pod Rachel z Friends. Občas sice zazní, jak ponorka při vynoření, neboť jede JAK UTRŽENÁ bez nádechu, ale vcelku příjemně a kvalitně. 

    Bossredaktor to je borec. Doufám, že bude pokračovat tím směrem, kterým se ubírá. Dělá to podle mě dobře. Kvalita nad kvantitu. Zaměření se na bičovaní. Důraz na subjektivní názor člověka.Trochu opak Číny - haha

    Jo jinak dík za info a materiál borcí. (: 

    PS:

    Objektivní je jenom laboratorní test s laboratorně omezenými proměnnými. (a i tak..)

    Dokonalé neexistuje - pakliže to není pohled z měsíce na tzv. východ Země. 

  • Největší problém mám u recenzí serií. Kde ale v textu vyjde najevo, že to recenzuje někdo, kdo o serii često mnoho neví a tak se málokdy objektivně dozvím co je nového od minule. Zejména u strategií vidím velké mezery (třeba recenze na Transport Fever 1 je vyloženě ostuda), případně by nebylo od věci udělat "recenzi" i na finální verzi po x updatech. Recenze v Day 0 může být za rok už neaktuální. Třeba Stellaris nebo Cities Skylines již urazili od recenze velký kus cesty. Případně i zmiňovaný Transport Fever dostal celou řadu velkých updatů a 2 je na tom stejně.

    • Hidden

      Jsem toho nazoru, ze finalni verze hry je ta, ktera jde do obchodu a ktera se pak i recenzuje. Pokud autori hru pak dale opecovavaji, vylepsuji a vyspravuji je samozrejme skvele, ale meli ji v tomhle stavu predevsim vydat uz pri prvotnim vydani. Kdyz oni povazovali za fer takto hru vydat, ja povazuji za fer, ze je i takto recenzovana (pripadne strhana). Problem ale nastava u live service her (ci her, ktere se tomu blizi) - je skutecne ponekud problem jak zohlednit dodatecny obsah, ktery muze hru posunout jeste dale, do prvotniho vydani planovan vubec nebyl a nelze proto autorum zazlivat, ze neco odflakli. Jako reseni vidim spise nez revidovat recenzi napsat nejaky pridatek, ktery hru kratce zhodnoti po treba roce ci dvou nasledne pece. Pokud dana pece stala za zminku.

      • To je trochu otázka. Dříve bylo 90% her, které po vydání dostaly max. pár patchů, které opravovaly chyby a balanc, ale nijak zásadně hru neupravovaly, to až datadisky, na které byly často nové recenze. Jenže teď mi přijde, že spousta her dostává po vydání hromady updatů, které by dříve obstály i jako placený datadisk případně vývoj není ukončen verzí 1.0; Např. Green Hell, když se překlopil z EA do v 1.0 tak tu byla relativně hned recenze, jenže tam chtělo jednak počkat, protože po každém velkém updatu přijde hotfix a 1-2 patche, protože vždy vnesou do hry nové chyby a dále se podívat, že mají road mapu, která se navíc stále rozšiřuje. Od v 1.0 přidali coop multiplayer, pak i story mode MP. V posledním updatu nová skladiště a v plánuje je další PVE mod a konzolové verze. Dawn of Man také stále přidává obsah. Od verze 1.0 nejvíc rozšířili bojovou část, kdy už lze stavět lepší opevnění a ke zdem i rampy pro vesničany. Rozšířili náboženské stavby a přidali pohřbívání. Prostě dneska už je trend úplně jiný než byl dříve a recenze by to mohly reflektovat. Dříve se recenzovaly datadisky, ale dneska už recenze na DLC moc nejsou, max. oznámení. Je pravda, že jsou DLC a DLC, kdy jedny se vyrovnají původním datadiskům a druhé vůbec nestojí za řeč.

        • Hidden

          No, zrovna ve zminovanem pripade Green Hell je to podle me chyba autoru, ze nejsou schopni vydat (ani po early access) hru ve vicemene bezchybnem stavu (jestli te chapu spravne s temi patchi) a neni povinnost recenzenta cekat na patche, ktere mohou prijit temer ihned a nebo take az za par tydnu. Proste hra oficialne vysla tak jak vysla a tak ji i recenzent ohodnoti. Podle me je to naprosto v poradku. Jak se diskutuje i nize, reflektovat prubezne updaty her uz je slozitejsi a souhlasim, ze pro ctenare ktery se k recenzi dostane az pozdeji je to prinosne. A je zaroven pravda, ze mit "live service reviews" je dost prace navic a dosah na cilovou skupinu je diskutabilni, nez aby se to vyplatilo. Ale bylo by to obcas uzitecne, ne ze ne. :)

          • Šlo spíš o přídání multiplayeru v rámci updatů, což může hodně ovlivnit cílovou skupinu, ale recenze je v době, kdy byla hra čistě SP. Chápu, že je to náročné, sledovat každou hru, ale čas od času by se menší update recenze, klidně jedním odstavcem hodil. Zavrhnul jsem pár her na základě recenze, ale pak jsem zjistil, že po letech z toho co recenze kritizovala nezbylo ve hře téměř nic.

      • Podle mě má recenze sloužit k tomu, aby pomohla čtenáři při výběru her. Neaktuální recenze je z tohohle pohledu v podstatě k ničemu, nejde o nějakou abstraktní férovost, ale užitečnost pro čtenáře.

      • 0011

        Jenže u recenzí které vychází před zahájením prodeje je problém s day one patchi. Často se tak stane, že recenzent kritizuje nějaký nedostatek a hráč pak nevěřícně kroutí hlavou když popsaný problém nemá. Některé hry si update recenzí vyloženě zaslouží viz No man's Sky.

        • Hidden

          No Man's Sky je ted rozhodne lepsi hra nez byla pri vydani a kdyby takto vysla, jiste by si vyslouzila lepsi recenze nez ma. Souhlasim, ze v nekterych pripadech se nejaky update hodi, ale spise formou dodatku bez dalsiho hodnoceni (jako co se pridalo, co se zlepsilo, atp.).  A treba zrovna v pripade NMS tu takovy dodatek po dvou letech od vydani hry i byl.

          V dnesni dobe je uz tezke na radu recenzi nahlizet jako na "stale aktualni", vzhledem k tomu jak se rada her meni v case. Zalezi jestli chce redakce recenze mit jako "aktualni sluzbu" (a pak se musi neustale s pomalu s kazdym vetsim update hry aktualizovat a zaroven to i znamena, ze by si ji mel recenzent alespon ramcove prehrat) a nebo proste jako rezenci platnou v danem okamziku. Prvni zpusob by urcite byl pro radu navstevniku uzitecnejsi, ale ta casova zatez na redakci pak pochopitelne roste (a odvazim se tvrdit, ze az neumerne).

          • nightborne

            Vím, že mluvíš všobecně, ale drobně se ohradím, že zrovna na No Man's Sky jsem tu post-recenzi dokonce aj psal =).

            https://games.tiscali.cz/prvni-dojmy/no-man-s-sky-recenze-po-dvou-letech-317550

            A ano, už by si pomalu zasloužila další =).

            • Hidden

              Jojo, presne tu jsem myslel. Pro jistotu jsem si predtim vyhledal, jestli me pamet nesali. ;)

              • nightborne

                Reakce na příspěvek:

                A já si samozřejmě až pak všiml, žes to taky zmiňoval, pardon =).

                Jinak máš ale recht, že udržovat takhle "aktuální" všechno není úplně plán, co by se dal opřít o reálný možnosti. 

                Protože vem si, že ideální by bylo, aby tyhle dodatky psal ten samej člověk, co psal i tu původní recenzi. A když to vezmu osobně, za těch sedm let, co sem píšu, mám mezi recenzovanýma titulama - náhodně střelím od oka - třeba čtyřicet, jejichž současnej stav už neodpovídá tomu, co jsem o nich psal. Ale to bych nedělal nic jinýho než se vracel ke starým hrám...

                Podle mýho názoru je naprosto legitimní zhodnotit, pochválit, zkritizovat "hotovej" produkt tak, jak ho dostaneme ke dni vydání. Přidávání dalšího obsahu a následná práce na titulu je samozřejmě chvályhodná a když je čas a pocit, že si to ta hra zaslouží, napíše se další článek, ale jak je ta hra jednou venku, už je to tak nějak... jejich boj. Chápeš =).

                • Hidden

                  Reakce na příspěvek:

                  S tim muzu jen souhlasit. Proste meli autori udelat svou praci poradne na prvni dobrou a ne spolehat na to, ze "ono se to nejak casem doladi a vylepsi". Nektere firmy to zjevne tak stale umi delat. A kdyz je hra dobra od zacatku, ctenar co si precte recenzi az po letech porad dostane dobrou hru, byt mezitim treba nabobtnalou o dalsich pridavky (coz uz muze jen mile prekvapit). A kdyz hra byla recenzovana spatne a ted je o dost lepsi... inu.... i tak je porad mile prekvapen. Takze zadna skoda. ;)

                  • nightborne

                    Reakce na příspěvek:

                    Je to tak.

                    Upřímně, osobně bych třeba rád pravidelně aktualizoval recenze na MMOčka, který jsem psal, alespoň, protože tam ten vývoj bejvá nejmarkantnější, ale... zase ty časový mantinely. Zkoušels někdy hrát dvě MMORPG naráz =)? Nelze!

                    • Hidden

                      Reakce na příspěvek:

                      To ano, MMO hry jsou idealni kandidati na aktualizace. Driv se to alespon dalo "odbyt" recenzi noveho datadisku a bylo "splneno", ale ted kdyz se tam cpou prubezne updaty, tak naskakovat zase zpatky a zjistovat co je kde noveho a jestli je to natolik zasadni, aby to stalo za napsani je o dost slozitejsi. A jak rikas, hrat dve MMO naraz je docela problem (ne ze by to uplne neslo, ale pokud je ma clovek hrat poctive, tak to aby si k nim rovnou poridil i casostroj). 

                      Me osobne stavajici situace nijak nevadi. Z meho pohledu proste kdyz me hra zajima a nejsem o ni zcela pri vydani presvedcen, pockam na recenze - pokud jsou dobre, fajn. Pokud dobre nejsou, vratim se ke hre pozdeji a pokud me v te dobe jeste bude porad zajimat, zjistim si aktualni stav a je mi uz jedno z jakeho zdroje. Na nejakych aktualizacich recenzi mi prilis nesejde, byt jsou bezesporu uzitecne. Tedy az se v redakci na podobne updaty rozkrajite a naduplikujete, i tak to ocenim. ;)

  • Hidden

    Jen poznamka k one zminovane objektivite recenzi. Mam za to, ze vetsina ctenaru pod timto pojmem mini spise: "subjektivne ano, ale do urcite miry". Pokud recenzent zacne strhavat nejakou hru napriklad za to, ze tam jsou treba pavouci a on trpi arachnofobii, ze tam je moc ruzove barvy, kterou nema rad a ze ho nejake pribehove tema niterne urazi diky spatnym vzpominkam z detstvi, pak je to spatne. Recenze pak sdeluje spise jen: "Pokud jste presne jako ja, ta hra se vam nebude libit", ale uz nerekne vubec nic ostatnim ctenarum. Proto bych to definoval spise jako "subjektivne objektivne". Nastesti drive zminovany nesvar neni na Games pritomen. :)

  • J.V.Stalin

    Vysvětluje v tom videu někde Šárka, proč dává takovým copy/paste denaturákům jako je např. Assassins Creed Odyssey/Origins naprosto přestřelených 8/10? Snaží se to tam nějak omlouvat?

    Když jsem si četl recenze, tak jsem tam moc neviděl jak by se taková známka dala obhájit.

    • recenzenti (a obecně herní weby) jsou finančně závislí na velkých herních studiích. A těžko budeš klovat ruku, která tě živí.

      • SalemCZ

        Jdi si vypláchnout. Video si neviděl

    • 0011

      Zrovna Origins byl nejen v rámci série skok, pro mě je Origins devítková hra, naopak dodneška nechápu jak se někomu  mohl líbit Black Flag. Recenzi psal Aleš, dal tomu 9, nesouhlasím s ní, ale obhájil si to. Ve videu vysvětluje nejen ale hlavně Šárka, že recenze je subjektivní útvar a Aleš tam říká, že číslo je  jenom doplněk k textu. Nevím jaké jsi četl recenze, já si znovu přečetl tu od Šárky a má tam hodnocení obhájené dostatečně.

      • Pixie

        Taky nějak nechápu ten hype okolo Black flagu. U mě je to jediný díl AC, který jsem nedohrál. U mě nejslabší díl série. Bože dodnes vzpomínám, jak jsem proklínal ty lodní otravné souboje, kvůli kterým jsem to i nakonec vlastně ukončil tu hru.

         Chtěl jsem hrát za assassina a dostal jsem "simulátor plachetnice"...

        • 0011

          Já jsem ho taky nedohrál, ale kromě nezajímavého příběhu a nudného prostředí (voda) byl hlavní důvod že se mi dělalo špatně z toho houpání lodí. Mnohem lepší pirátská hra je Sid Meier's pirates, až na tanečky grrr. Z lodí v Origins se mi špatně nedělalo ale nevím jestli to bylo tím, že scén na moři je minimum, nebo jestli měli nějaký feedback na motion sickness a upravili to.

  • LadaVanBar

    Vtipny sledovat body language vsech zucastnenych 😀 no maji to redaktori tezky , kdyz jsou takhle na ocich 😀 ale palec za odvahu 👍🏻

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit