Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • SalemCZ

    Není náhodou nekalá soutěž, nebo podvod nabízet stejný produkt za dvě různé ceny?

  • SalemCZ

    takže vlastně Epic chtěl mít hru zdarma na Google Play a appstoru*  a ještě jim nechtěl dát procenta z mikrotransakcí. Takže vlastně chtěl aby z toho Google a Apple neměl vůbec nic, mi přijde že spíš asi Google a Apple měl žalovat Epic za podvod, nebo krádež.

    *(možná nějaký vstupní poplatek, nevím jaký jsou podmínky proto být v obchodě)

    • No spíš bych řekl, že chtějí otevřít jednání o cenách? (a že to jinak nešlo?) To nacenění v procentech prostě vede k absurdním situacím. Služba kterou jim Apple monopolně nabízí je tak, že jim hru nějak certifikuje (jendorázový náklad), dává hosting na serverech a zprostředkovává platby. A pokud se nepletu, tak Epicu za to účtuje stovky milionů dolarů. To je prostě absurdní a přestřelená cena. A pokud ji po tobě chce někdo s monopolním postavení, je imho naprosto normální se bránit.

      A imho to neznamená, že by Epic nechtěl platit. Pokud jim Apple naúčtuje 5 000usb za certifikaci hry, 50usb/mb/měsíc za hostín a dvacet centů za provedenou transkaci, určitě je Epic žalovat nebude.

      • SalemCZ

        takže kolik by měl mít Apple z 300M?

      • Jenze to, aby Apple melo takove ,,monopolni,, postaveni neni zadara....Apple to stoji miliardy USD si to postaveni udrzovat a stalo je to nekonecne mnozstvi penez toho dosahnout. 

    • redicius

      Až na to, že na storu je spousta věcí, který jsou zdarma, nemají reklamy a ani tam nic nejde koupit .. a žádnej problém v tom není ;)

      • SalemCZ

        z čeho ty věci vydělávají?

        • redicius

          Ne všechno se dělá, aby to vydělalo peníze. Spousta věcí je jen tak, prostě to lidi dali k dispozici. Za ty roky co mám iphone jsem narazil nesčetněkrát na případ, kdy vývojář dal hru zcela zdarma i bez reklam. U aplikací jako takových je to ještě běžnější. (jakkoli to není pravidlo, ani většina oproti zbytku)

          Samozřejmě teď se asi bavím s někým, kdo zřejmě na storu nikdy nebyl, nebo dělá schválně hloupýho.

          • SalemCZ

            Já znám spíš Google store a většina aplikací mají reklamy i když je to blbej budík. Jako tak třeba Applu nejde zrovna o peníze u lidí co z toho nic nemají, ale jenom u těch výdělečných.

            • redicius

              U apple jsem hrál několik her, kdy autoři vydali hru prostě jen tak, bez reklam, bez ničeho, zadarmo. Otestovali si lidi, udělali si fanoušky a pak není problém si udělat reklamu sám na sebe a udělat další díl už za peníze. Čili existují apky/hry, který opravdu nemají ani reklamu a jsou zdarma a jsou to plnohodnotný hry.

              Čili vydělávat nemusíš vždy peníze, někdy je to třeba jen pro prestiž, budování značky, jména, ... a pak to apple provozuje /hostuje opravdu zdarma a nic z toho nemá a nikdy mít nebude.

              Namátkou třeba tady..

              https://www.makeuseof.com/tag/free-mobile-games-no-ads/

        • Pokud jsou úplně zdarma, tak nevydělávají?

  • LadaVanBar

    Semikomunistickej Epic uziva Orwellovske 1984, to uz je fakt ulet, co si ty komousi dovolujou. 

    • Coffin.Corner

      Jakože to samé v bledě modrém nedělají i jiné firmy, které pak pod rouškou tzv. národní bezpečnosti předávají data vládám tzv. svobodného světa? Aféra Snowden ti nic neříká?

       

      • LadaVanBar

        Rika ;) a obdivuju odvahu jak jeho tak Assange.  Ja tam vidim jeden rozdil, v tom anglosaskem svete, ty firmy ty data nepredavaj dobrovolne, nechce se mi to ted hledat, ale myslim, ze nektery dekrypce dat a komunikaci byly odmitnuty i na ofiko pozadani vlad. V Cine o to vlada zadat nemusi, ta cinska spolecnost je totiz vetsinou "polostatni", takze ten access ma rovnou danej. Ale souhlas, ze v nekterych pripadech jsou jedni za dvacet a druhy bez dvou za osmnact. Podle toho jak se jim to hodi. 

        A opet bych se rad vratil k topicu, za me idelani gaming industry je apoliticka, asi jako driv (90ties). Mozna teda idealne i lehce nekorektni, ale opravdu svobodna. Dnes mam pocit, ze diky firmam jako je Tencent o kus ty svobody prichazime. To je asi uz opravdu vsechno co jsem chtel rict.

    • sssssd

      1984 Apple’s Macintosh Commercial (HD)

      https://www.youtube.com/watch?v=VtvjbmoDx-I


      Epic je Americka firma - Tencent vlastni jen mensinovej podil a vyvojari jsou prevazne amici. Mozna by bylo fajn nepolitizovat.

      • LadaVanBar

        Tencent skupuje podily vsude mozne, zrovna v Epicu maj podle me 40 procent , coz uz je dost, na to aby meli vliv na chod a vyvoj, vliv uplatnuji predevsim v cenzure obsahu.  Soudruzi totiz zjistilil, ze je to levnejsi a efektivnejsi nez ta druha varianta - tzn cenzurou primo cinskych uzivatelu. Kdyz muzou zcenzurovat primo pri vyvoji hry, tak tim ovlivni uzivatele vsude po svete. Takze nejen domaci, ale i zahranicni uzivatele. A nemusi pak nakladne neco resit ex post. Je to brutalne chytre a efektivni, ale je to k zbliti. Vyvojari to nepriznaj, holt slozenky je treba platit, ale ten vliv tam je. 

        Jinej priklad, Animal crossing zabanovali, protoze i kdyz puvodni obsah byl neskodny, tak uzivatele mohli do hry pridavat "skodlivy" obsah, nebo svobodne diskutovat. Pritom je to nenasilna relaxacni hra, ale holt napsat Free HK do pisku pred dum, to se nesmi a kvuli tomu zabanuji celou hru. To mi neprijde normalni, sorry.

        Takze za to politizovani si muzou sami, cinskej cenzor a statni diktatura, ktera v nase, "svobodnym svete" ukazuje svyma krvavyma prackama na to co se muze a co ne.

        Jo a jeste poznamka, stejne to dalsi cinsky spolecnosti delaj v jinech oborech, kuprikladu, investujou do filmovejch a produkcnich spolecnosti, a maj svyho zastupce primo na place, pri vyhodnocovani scenaru a kontrolujou co se jim libi a co ne. Znamej priklad novej Top gun -  a zmena Maverickovy bundy (nasivky), tak aby to vyhovovalo soudruhum v Pekingu, holt Cinsky market je velky a penize nesmrdej.

        Takze ne, pokud to jen trochu pujde budu se od Tencentu a cehokoliv na co sahne drzet dal, kazdy spotrebitel ma jen jednu kartu, kterou muze hrat - "kreditni" :)  Davat jim svy prachy fakt nechci a doufam, ze ten spor prohrajou.

        • KrPa
          • LadaVanBar

            jojo, je jich hodne, ale samozrejme je taky spousta hernich spolecnosi, kteri se s cinskym cirkusem nepachtujou, takze no problem. Navic u spousty studii Tencent vstoupil az po vydani nekterych her, ktery hraju, priklad za vsechny Ubisoft a HOMM3,  tam mi to navic Ubisoft ulehcuje (ne)kvalitou dalsich dilu HOMM :) Navic Tencent jde primarne po online hrach a jejich producentech, je to logicky, v SP oldschool fantasy hrach je riziko, ze nekdo objevi referenci na medvidka Pu minimalni, ja nehraju MMO, takze mi to az tak neva, jsem rad, ze je market dost sirokej, aby si kazdej nasel to svoje. Ale znovu opakuju, Tencent je vlk v rouse berancim.

        • sssssd

          jj. Tak dik za politickou agitku :-D :-D :-D Doufam, zes aspon doma uz rozslapal mobil a rozmlatil televizi! :-P 

          • LadaVanBar

            A ) neni to agitka, ale fakta, chapu, ze se Ti nemusej hodit do kramu, ale tak to proste je. 

            B ) Nevim proc bych neco takovyho delal? Anebo podle sebe soudim Tebe? ;)

            Anyway, Proste mi neprijde v poradku, kdyz cinskej cenzor diktuje ve svobodnym svete co muze a co nemuze byt  ve hre, filmu, knize atd. Za tim si stojim.

            Vam mladejm je to asi u pozadi, ale ja zazil komunistickej marasmus az do puberty, takze vim jaky je to zlo, vcetne cenzury.

            • sssssd

              "Vam mladejm je to asi u pozadi, ale ja zazil komunistickej marasmus az do puberty, takze vim jaky je to zlo, vcetne cenzury."


              nj. Predpokladam to, ze mi je pres 40 nic nemeni :-P Dekuji za dalsi pokarani a doporucuji si zapnout tv made in china vcetne pc abys to mohl radne vysvetlovat "mladejm" :-D


  • Kosac

    Takže teď je na řadě podat žalobu na držení "exclusivit" u epic a sony, ne? :)

    • SalemCZ

      Sony, jako to rovnou můžeš na MS, Nintendo atd.

      On je rozdíl svobodně rozhodovat jak hry prodávat viz Steam a něco jiného je konzolový exclusiv, jednou má Xbox Tomb Radiera dřív a po druhý má PS Avengers

    • Derp_1337

      V USA můžeš podat žalobu na (skoro) všechno. Nic nového.

  • ripper

    Moc pěkně sepsáno, Pavle. Fandím Epicu. Na mobilech je nyní nechutný duopol bez možnosti konkurence na poli softwarových obchodů.

    • unicz

      Což je naprostý nesmysl, co jsi napsal.

      Kde jaký výrobce má vlastní Store (Amazon, Huawei, Samsung,  Xiaomi z hlavy). Plus miriáda dalších, o kterých vůbec nevíme (výrobce není např. globální). Plus hromadu distribucí třetích stran (APKmirror apod.). Plus u Androidu sideinstall (bez klienta). Fleetová zařízení pak mají možnost vlastních distribucí v rámci firmy.

      Navic Apple a Google (resp. jejich store) ovlivňují max tak polovinu zařízení.

      Ty duopole....:D

      • sssssd

        "google play" neznamena jen store, ale i sdk pro online gaming a k tomu potrebny featury, coz jsou dve navzajem spjaty veci, navic  se bavite o Fortnite, ne o malym pexesu nebo o malym nezavislym experimentu... trochu hloubky by nezaskodilo :-P

        • unicz

          Tak představa, že se v Číně Fortnite nehraje,  protože tam nejsou GMS je zcela mylná,  hloubko😉🙂

  • Fandím Epicu. Ač jsem uživatelem iOS, musím uznat, že Apple se chová extrémně arogantně a od samého začátku přizpůsobuje pravidla AppStore svým obchodním (a jiným) preferencím. Jasně, jsou vlastník platformy, tak na to mají asi právo, ale od určité velikosti už mají nezdravě velký vliv na značnou skupinu firem a zákazníků po celém světě.

  • unicz

    Tak Epic v případě Androidu pořádně kecá. Google Play je distribuční kanál jen od společnosti Google. Což je třeba jen 1/5 prodaných Android zařízení, 4/5 jsou tak jako tak bez GMS. Takže na většinu zařízení Epic tak jako tak distribuuje aplikaci jiným kanálem, než GP.

    Ale ano, uživatelé zařízení, kde je GMS jsou nejvíce bonitní, protože jsou..."západní", což neníé žádné překvapení.  A např. u největších výrobců "na západě", tzn. Samsung a Huawei (Honor) tak jako tak jistě distribuuje i skrz story výrobců. Takže ten jeho brekot o "monopolizaci skrz Google Play" je jen opravdu plk.

    A Apple či Google (nebo i takový Valve) nemá vůbec důvod jakkoli podvolovat komukoli. Je to jejich píseček, jejich pravidla. Intel se také nepodvoluje (a míří kam míří, pravda) :)

    • JohnyTheZik

      Muzu te poprosit o zdroj k tvejm cislum prodanejch Android zarizeni bez GMS?

      • unicz

        Tak to máš jednoduché. Největší výrobce + prakticky vše od patře pozice níže😉

        • JohnyTheZik

          Aha, takze nic. Nevadi.

    • Hidden

      Tak ono to ma urcite hranice. Stejne tak by se dalo treba rici, ze Windows jsou platforma MS a tedy si na ni muzou delat, co chteji. Jejich pisecek a jejich pravidla v pripade MS zjevne ale tak uplne neplati. :)

      • unicz

        Nicméně platí. To jen EK potřebuje občas vylepšit fiskální bilanci, tak vytáhne nějaký nesmysl v rámci "boje za rovnost soutěže". 

        Navážení se do IT společnosti z Ameriky či Asie je jen suplement toho, že Evropa není v 21. století schopna cokoli vyplodit.

        • Hidden

          Nicmene neplati. Je to zhruba tak deset let, co MS dostal mastne pokuty za to, ze jejich IE byl vychozi prohlizec ve Windows a nic tak nenutilo uzivatele hledat ci pouzivat jine prohlizece. Neskodna banalita, chtelo by se rici. Ale i tak to bylo (alespon v Evrope) shledano jako nepatricne a donutilo to MS nabizet vice instalaci prohlizecu. Za neco podobneho uz o dost drive dostal pres prsty i v USA (takze to neni specialita jen EK), tam doslo k nejake dohode, uz si nevybavuju presne jeji zneni, ale take z toho nevysel bez nasledku. A to neni jediny pripad. Takze ne, firmy podobnych postaveni si nemuzou na svem produktu uplne tak delat, co chteji, aniz by riskovali, ze se dostanou do konfliktu s patricnymi zakony. :)

          • unicz

            Ano, nechvalně známý Ballot screen (teď si podobným martyriem btw prochází Google u Androidu).

            Ale on není žádný zákon, který zakazuje OS=nutnost podsouvat změny výchozích aplikací. Ostatně, pokud se vybavuji, v W10 Ballot screen opět není...

            Takže jsme opět tam kde před tím, vlastní píseček, vlastní pravidla;)

            I Apple má aktuálně svůj "ballot", viz iniciativa, aby umožnil i jiné platby přes NFC než jen Apple Pay. A příště bude tamto, a toto, a tohle....

            • Hidden

              Samozrejme neni zadny zakon o presnych specifikacich toho ci onoho, ale existuji antimonopolni zakony, zakony o ochrane hospodarske souteze, o ktere se podobne zaloby opiraji (a nepletu-li se, na to cili i Epic v soucasnych zalobach na Apple a Google). Samozrejme to neni jedine, napriklad kdyz si nejaky vyrobce usmysli, ze do sveho produktu zacne cpat nejake spiclovani, tak muze narazit i na dalsi zakony. Coz je jina kategorie, ale opet to ilustruje, ze si kazdy nemuze nastavovat ve svem produktu uplne vlastni pravidla bez ohledu na cokoliv. :)

              • unicz

                Reakce na příspěvek:

                Může, pokud to neodporuje zákonu;)

                A jak jsi seznal, zákon na "výchozí aplikace" nebo "morálnost marže" apod. prostě není. A dává to smysl, že není. Toto řeší tržní soutěž jako taková. A co si budeme nalhávat, distribučních kanálů digitálního obsahu je opravdu mnoho.

                A ano, někde se někomu za něco odvádí. Tak jako např. výrobce potravin platí za pozici v krámě v regále se např. u Valve nebo Apple platí za přístup k jejich zákazníkům. A jednou z nejtěžších výzev je, aby daná společnost (Apple, Valve...) našla vhodnou rovnováhu tak, aby byl. maximální průnik cílová skupina X poskytovatelé obsahu.

                Pamatuješ doby před příchodem Apple, resp. jeho spuštěním AppStore? Jaké pálky byly za aplikace či hry (viď Nokio:) ). A jak okrajový trh to byl? A jaký trh pak následně Apple a Google proti tomu vybudovali?

                • Hidden

                  Reakce na příspěvek:

                  Mam pocit, ze si asi vzajemne neodporujeme, jen to vidime z trochu jinych pohledu. :)

                  Merit veci je, ze Epic zaluje Apple/Google prave po poruseni zakonu (ostatne, jinak by to tezko mohl davat k soudu). Tedy ma za to, ze vyrobce v ramci "delani si co chce" prekrocil hranice kdy "uz si nemuze delat, co chce". Pochopitelne, nakolik je toto tvrzeni opravnene ukazou az soudy. Uvidime, jak se to vyvine...

                  • unicz

                    Reakce na příspěvek:

                    Jenže Google nemá žádný monopol na distribuci obsahu, vždyť je to napsané mnou přímo na začátku tohoto vlákna:) Takže zde Epic má naprosto lichou žalobu (nebo se něco ztratilo v překladu).

                    U Apple je to jiná, zde skutečně není možná jiná distribuce.  Ale opět, zde se nejedná o porušení zákonu (není žádný zákon, který by definoval nějaký minimální počet distribučních kanálů v OS), že. Zde může být otázka, na kolik se dá napadnout monopolní postavení Applí distribuce na Applí platformě. Ale to se vracíme k tomu písečku:)

                    Takže dohromady, Epic jen honí triko z nudy nebo na popud čínského spolumajitele...

                    Ano, nejsme ve sporu:)

                    • lubos.brejcha

                      Reakce na příspěvek:

                      Ani Apple nemá monopol. Kdokoli mu může konkurovat a založit si svoji firmu na mobily a jejich software.

                      • unicz

                        Reakce na příspěvek:

                        Apple na monopol na distribuci digitálního obsahu na iOS/iPadOS, to je meritum věci😉

                        • sugyn

                          Reakce na příspěvek:

                          Pokud vlastnis byt nebo treba auto tak jsi taky monopolista. 

                          • unicz

                            Reakce na příspěvek:

                            Eee ano. Ale souvislost? 

  • SalemCZ

    Přijde mi tedy rozdíl když člověk platí za službu a když člověk platí ze herní měnu, Když tady chce někdo srovnávat Uber a Epic.

    • sssssd

      Takova mensi otazka. Pokud budes mit app na nakup cryptocurrency nebo akcii. Mel by Apple dostavat share?

      • SalemCZ

        jako oni ani eshopy nemají poplatky, takže bych řekl že za akcie a cryptoměny by poplatky být neměli, protože to pak nemá hodnotu cryptoměny

      • unicz

        Ne, nekupuješ obsah. Tak jako např. u bankovních aplikací.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit