Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak jsem si to zkusil za české pohany v roce 867 a nakonec to není tak hrozné, řekl bych že některé začátky v CK II byli težší. Ale spoustu pokusů jsem vzdal docela brzo, základ je aby velká morava nebyla o moc silnější a hlavně neměla alianci s byzantskou říší/francíí a taky je dobré aby následník/ci měli aspoň trochu přijatelné staty 🙂

    Pak se ještě hodí vyřazovat důležité členy rodiny/vlády z championů, zvlášť pokud podceníte soupeře, tak můžete mít pop první bitvě 2-3 mrtvé kancléře a nikoho koho dát místo nich - tady neexistuje žádné jednoduché invite to court jako v CK II... Pokud chcete pozvat další championy, tak vás to stojí prestiž a navíc to jde udělat jen jednou za tuším 10 let.

    Křesťané můžou vyhlašovat křížové výpravy už brzy po roce 900, ale zatím jsem si žádné nevšiml. Po nějaké době se jim navíc objeví cathar heresy. ohledně provincií s cizí vírou, doporučil bych max 4-5 od jedné víry - nechcete mít proti vám vzpouru s 10k armádou, to jsem tu válku rovnou vzdal a příště jim ubíral po provincii.

    Mapa je hodně dobrá, ale doufám, že časem přidají víc map modů, přece jen se občas hodí i to co zatím nejsou a v CK II byli. Taky to vypadá, že tady nejspíš provincie nebude mít možnost přidání dalších holding slotů, protože by to znamenalo předělání mapy.. možná nějaké příští DLC mapu trochu upraví, ale spíš bych s tím asi nepočítal. Každopádně si při obsazování provincie dávejte bacha, ať vaše armáda přijede na správnou část provincie. Jinak se pak budete jako já divit, proč to ještě není obsazené 😀

    • Ale některé věci mi teda dost vadí. Chtělo by to zapracovat na sňatkové politice - příbuzný, který má vlastní území si řeší vše sám. A koukám že jeden takový 16-17 let a manželka 40. No a jeho mladší bratr pro jistotu bethroyed s 53 letou ženskou. To jako vážně? A mít možnost to trochu ovlivňovat jako v CK II by taky neškodilo.

      Supply limity jsou taky místama dost šílené, farmland na mém území v polsku v zimě 1600 a v létě to bylo asi 2400 (moje armáda celkem 7k) a v docela velkém okolí to je prakticky to samé. To si mám jako pokaždé odběhnout do čech pro surky abych mohl zase chvíli cestovat v polsku?

      Pokud dám raid a chci do provincie která nesousedí s mojí, tak přicházím o 100 vojáků. Ale počítač mi to bez problémů pošle rovnou do prahy aniž bych si někdy všimnul, že přišel o jednotky (pravda, zatím nebyl čas to sledovat víc).

      A určitě jsem na něco zapomněl 🙂

      • vaclav.pechacek

        U toho supply limitu je právě asi záměrem, abys tu armádu vhodně rozdělil, ten pochod si zorganizoval a opět ty síly spojil až na bitvu. Což je ostatně celkem realistické zpodobnění středověkého tažení.

        • Hlavní problém je nakonec, že polsko má kmenové zřízení a tím pádem nižší supply limit, který se ještě se do toho počítá development. Je to sice někdy otravné, rozdělovat armádu třeba na osm částí aby si na chvíli oddechla a doplnila supply. A jinak kmenové zřízení u vaší provincie jde změnit na feudální za 500g, ikona na to byla zhruba nad levou částí budov v okně provincie.

          Víc mi vadí, že někdy po nástupu mladé osoby na trůn se utvoří velká skupina na snížení crown authority a zůstanou v ní i vévodové /králové s +50 opinion - i když trvá kolem roku než pošlou požadavky.  

          A po jednom takovém snížení jsem přišel o zákon "disparate tribes" a i když se mi povedlo zformovat western slavic union (což mi dalo absolute crown authority i bez nutnosti výzkumu), tak prostě nemůžu nikoho uvěznit, pokud to není ve válce... Počítám, že takhle by to snad fungovat nemělo.

          Ale jinak třeba stres je udělaný suprově, už to překvapilo hodněkrát s různými traity (shy, ambitious, greedy, sadistic i další). Některé traity dělají hraní o obtížnější a zajímavější zároveň 😀

  • honcka

    Zatím super, jediný, co mě štve jsou bitvy, který jsou otravný a nerealistický, kdyby existoval mod, kterej by vypnul ústup (armáda je po bitvě zničena) ten bych bral všema deseti. Nevím o žádném precedentu, kdy by se středověku armáda po prohrané bitvě prchala několik set km, tam by se v řádu týdnů přeskupila a znovu vytáhla do boje proti mnohem silnější armádě a cestou by obsazovala dobyté území. Historicky v drtivý většině konfliktů ve středověku proběhla jedna bitva a pak obléhání. To je vidět třeba u Saladina, kdy větší bitvy jsou v rozmezí let, nebo u stoletý války, kde bylo za tu dobu cca 50 bitev, v tom jsou započítány i šarvátky typu bitva třiceti, kdy proti sobě stálo na každé straně 30 rytířů.

  • Tusim od patchu 3.0 bola pridana do hry ikona kladky kedy ste vedeli ze uz armada sa nemoze vratit...vdaka tomu netrebalo nahanat armady cez polku europy ale longplay ste hrali v nejakej verzii 2.2 asi a tam to este nebolo...v CK3 to snad neni?maly zamok vedla kracajucej armady..

  • Asi sem už starej. Sem v tom zmatenej jak lesní včela. Hraju hraju a najednou mi zmizela půlka území:)

    • ales.smutny

      Zkontrolovat Succession, to, jak se dědí a případně jak nastupuje vládce (dědictví/ volba) :)

  • honcka

    Proč zmizel longplay CK3? Začal jsem se na to díval okolo půl pátý, myslel jsem, že to dokoukám a už to není k dispozici.

    • ales.smutny

      Zitra bude zpět. Byly nejasnosti kolem NDA, protože bylo fakt nejasně psané, ale ta hra nás naučila nedávat casus belli :)

  • Houdini

    Super recenzia, možno by som privítal viac porovnaní s CKII ak tam ovšem viac rozdielov je. Trochu mi vadí tá DLC politika a tiež aj keď sa mi páči ten "makeyourownadventure" štýl tajne som dúfal, že pridajú aj nejaký "challenge" mod kde by boli stanovené aspoň ciele.

    • Jako cíle můžeš využít achievementy. Určitě tam budou spousta "normálních" cílů jako za kulturu han ovládni maghreb (ano, z kousku Číny ((protože moc hratelných han charakterů není)) ovládnout sever Afriky) atd 😉 

      A ohledně DLC to vypadá, že trochu upraví jejich politiku a bude jich méně ale asi s větším dopadem. Min podle toho, že na začátku bude daleko menší omezení v hratelných státech/náboženstvích.

      Ale už mě svrbí myš, ať to konečně můžu začít stahovat...

  • Miserius

    Jen doplním pro váhavce: Hra je součástí Game Passu na Microsoft Storu = první měsíc stojí 26kč, další 100kč a můžete pařit hned zítra.

    • Děkuji moc :) Nevím, zda můj NB rozjede tuto hru (ostatní Paradox hry ano, ale NB je už starší) a tohle je ideální šance, jak to zjistit, když už se dema nedělají. 

      Už jsem členem Game passu a už jen čekat na zítra a případně po měsíci koupit hru :)

      Ještě jednou moc děkuji za tip :)

      • Na Steamu je do 2h garantovaný refund

        • Aha, zas něco, co jsem nevěděl :) Nicméně, ačkoli to není případ této hry, tak se obávám, že u jiných her bych třeba ty dvě hodiny jen stahoval danou hru :) . 

          • Derp_1337

            Jak tady qwe6 napsal: ty 2hodiny znamenají 2 hodiny hraní. Hru si stáhneš, a pak si ji spustíš a můžeš ji třeba hodinu a 59 minut zkoušet.

            Tu zkoušku musíš ale provést do 2 týdnů, nikdo ti nebude refundovat hru třeba 5 let starou, kterou jsi ani jednou nehrál.

          • jsou to tuším 2 týdny od zakoupení a pak 2h od spuštění. tj. stahování (pokud je přes Steam a ne až herního klienta - jako to má třeba War Thunder) se do toho nepočítá.

      • Houdini

        Presne na takéto veci je ten Game pass dobrý. Za mesiac - dva si vyskúšaš čo chceš a potom prípadne kúpiš, niečo si dohral, niečo ťa už aj omrzelo a pri niektorých zistíš, že to nestojí za to poprípade to nerozbehá tvoj PC.

        • jj, to je pravda. Já na NB hraji právě jen strategie od Paradoxu, na vše ostatní mám XBOX, tam jsem to také zkoušel...

  • triptich

    václave! takto sa nedohodneme. mne je jasné, že CKIII bude pecka, ale ako mám teraz odolať kúpe, keď si v recenzii vymaľoval ten stredoveký svet tak krásne?

    nič to, vidím, že "kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ". ale ešte nejaký ten čas ostanem pri starom CKII. predsalen je potrebné sa nejak slušne rozlúčiť s dynastiami kráľov, ktoré ma spravádzali toľké roky.

  • Hidden

    Moc hezka recenze, ted uz jen pockat den na vydani hry. ;)

  • maros.goc

    Toto sú hry pre skutočných hráčov! Nový strategický kráľ! :O

    • lito

      Myslel jsem, ze skuteční hráči pouze mydli utopence v Zaklínači 3.

    • Jevo83

      Otazka znie, kto je viac? Skutocny hrac, ci neskutocny hrac? 😁 a ti hraci co hraju napriklad Raymana su aki hraci? A uvedomujes si, ze hranie hier je bez ohladu na zaner len travenie casu v nerealnom svete, ergo vsetci hraci su si rovni? ... neviem preco, ale niecim ma ten tvoj detinsky prispevok irituje 😁 btw ja mam teraz rozohrate Star Wars Fallen order, Watchdogs 2, Desperados 1, Settlers 7 a Runaway 3... kde sa nachadzam na pomyslenej stupnici skutocnych hracov?😁

    • TheGGG

      prej skutečný hráč.... tady si někdo zoufale dofukuje splasklé ego skrz hry

    • Maxianimal

      Á, další elitistický maňas alias opravdový hráč. K smíchu...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit