Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    Hmm Nvidia si sama zdá se vypálila rybník ! no nic no tak příští rok, do AMD fakt nepůjdu, to by byla hloupost🙂

  • Drake

    Pokud bude přibývat her s podporou DLSS a AMD nepřijde se stejnou technologií jako Nvidia, tak bych šel jednoznačně do RTX karty.

  • Lukyz

    Já jsem na to hodně zvědavej. Zítra to bude přesně měsíc co čekám na objednanou RTX 3080 od CZC, jestli to takhle půjde dál a vydají BigNavi dřív než se k nám dostanou objednané kusy, tak snad prvně půjdu do červených. Dost se těším na srovnávačky po vydání - GamerNexus, JayzTwoCents a Digital Foundry, tam je vždycky po launchi nového HW materiálu na měsíc sledování 😀

  • jindra.veliky

    Konečně konkurenci? Už loňská řada byla zhruba stejná jako 20xx, lol a ještě k tomu za lepší cenu. Kdybych si měl loni sestavovat PC, tak jdu poprvý v životě dobrovolně do AMD a to i v rámci procesorů.

    • to jsem přesně udělal.. bohužel jsem tím pádem majitelem sapphire pulse 5700xt.. výkon ano, ale rok s tim mám jen a jen problémy - stavím si kompy už asi 15 let, nikdy jsem se s žádným kusem hw nenatrápil jak s timhle. A nemluvě o pořád strašnejch ovladačích, který zajistí BSOD kdykoliv je potřeba. Je to paradox, protože když jsem si stavěl předchozí pc asi před 5 rokama, dal sem tam MSI r9 280, a po třech reklamacích jsem zjistil, že prostě nedávaj chladicí ježky na všechny VRAM sloty, takže po zahřátí prostě každá ta karta artefaktuje, tak sem se zařekl že už AMD nechci, koupil sem zelenou a neměl sem s ničím problém. Ale loni.. vyšly ty luxusní 5700xt, a teď lituju. Naopak cpu (3600) je fakt luxusní, ještě za těch pár šušňů.

      • Ja treba s 5700XT nemam nejmensi problem a 3 lidi co znam taky. Za celou dobu ani jeden BSOD nebo neco podobnyho

        • ahoj můžu se zeptat co máte za modely? výrobce? dík!

          • Ja a kamarad mame od MSI 5700 XT GAMING X a dalsi dva od Sapphire Pulse a Nitro+.

            • dik, a muzu jeste :D používáte Radeon Adrenalin software, nebo jen ovladace na gpu? A pouzivate Wattman na podtaktovani / podvoltovani (jestli to delate? )

              Já jsem musel Radeon software uplně odinstalovat, ted jen pres spravce zarizeni instaluju cisty ovladace bez toho jejich softwaru, a misto wattmana pouzivam afterburner, takze mi to pada o 80% min. Ale obcas je porad problem. 

              core volty mam na 1100, coreclock 1900, memory 1800

              jestli nic z toho nedelate a jede vam to v pohode, tak sem proste jen prohral v loterii :o)


      • Jenze to byl vzdycky problem AMD...papirove karty vykonostne srovnatelne nebo jen o malo horsi a za super cenu. V realu ale vyzdy neco haprovalo. Po dlouhe dobe pouzivani AMDcek jsem zacal kupovat Nvidie a ten rozdil ve fungovani a vykonech byl znatelny.

        • Presne tak, navic u AMD je jedna nevyhoda co se malo zminuje a to je slabsi podpora her. Takze nektere hry ktere bezi dobre pod Intel CPU a Nvidia GPU, tak AMD s tim ma problem! CPU AMD sice Ryzen je super vec, ale zase tam se jede ve stylu cim vic jader tim vic adidas. Takze vykon na 1 jadro je proste slabsi. Mno a kdo koupi napr Ryzen ci neco od AMD co ma 12 - 16 jader, tak zase realne to udrzi na jadro nekde 3,4Ghz, 3,6Ghz? :)  Intel bude mit treba 10 jader ale udrzi treba cca 5Ghz!

          A ktera hra vyuzije vic jader? kolik? Vzhledem ke konzolim tak max 6 jadro? :D Takze se vracime k vykonu opet na jadro.


    • jiri.svak

      Konkurenci v high-endu. RX 5700XT se RTX 2080 Ti ani nepřiblížila.

      • unicz

        Tak to zajímají GPU za 30k. Pár jedinců a sponzorované influencery. 5700XT byla extrémně podařená grafárna.

        • jiri.svak

          To ano, ale pokud někdo chtěl max výkon, musel ke konkurenci. To není pro AMD z pohledu prestiže dobré. O tom, že AMD v herních GPU jen dotahuje, ale nenastavuje výkonnostní laťku, se mluví už několik let. Tak snad to Big Navi prolomí.

  • Cvicme_v_rytme

    Zkusím to v téhle diskuzi. Přemýšlím o koupi nového PC (80 % na práci, 20 % na hry, takže ne high end, ale ideálně dobrý poměr cena výkon).

    Dá se sestavit něco lepšího, než jít do repasu (komplet bedna, i5-3470 - ano, 8 let starý procák, GeForce 1060 6GB, 16GB DDR3, 480GB SSD, Win 10) za 11k?

    - cena ideálně do 13k

    - prostě aby to byl svižný stroj na běžné aplikace a zvládl dejme tomu 4 roky staré hry v 1080p.

    - co jsem se letmo díval, je celkem problém se dostat pod 15k, čímž mi ten repas přijde výhodnější, i když samozřejmě lepší varianta by byla zřejmě i3-10100 za 3K. Otázka je, jestli s tím procesorem jde poskládat zbytek a držet cenu dostatečně dole.

    • Drake

      Mám úplně stejnou sestavu se stejným procesorem, jen místo ssd mám ještě hdd a zatím hraju všechny nejnovější hry v pohodě v 1080p nad 30fps, při detailech většinou na high místo ultra high. F1 2020 přes 60fps, RDR2 kolem 45fps, KCD kolem těch 30fps. Za těch 8 let  jsem upgradoval jen z 8gb ram na 16gb a před dvěma roky koupil tu 1060, teď jen uvažuju o ssd. Já jsem ještě stará škola, takže když hry fičí nad 30fps, tak mi to stačí.

    • unicz

      Nádherný pracovní CPU je AMD FX8xxx, 16GB RAM, AMD RX570 (alternativa k 1060 6GB) nebo RX580 (nad 1060).

      Pracovně se to nezasychá, 1080p@60 gaming v pohodě.

    • jack

      Souhlas, že nejlepší je jít do bazaru za tuto cenu. Dle 

      https://www.sbazar.cz/hledej/gtx%201060

      máš do Tvého cenového limitu velký výběr

    • Anon-ym

      U toho procesoru bych se bál, že u CPU intensive her už by tu kartu mohl začít bottleneckovat (ze starších her z hlavy třeba BF 1). Navíc bohužel 1060 6 GB už se na nových hrách dost zadýchává (vlastní zkušenost). 

      Nevím jaký máš příjem atd, ale možná by stálo za to si našetřit více peněz a koupit něco lepšího.


      • Cvicme_v_rytme

        Požadavky jsem psal, hraní her není úplně priorita, od toho mám PS4 a budu mít PS5. Je to tedy spíš něco navíc a využití toho poměru cena/výkon, ale nevyhození příliš velké sumy za nový počítač.

        Aktuálně mám DualCore 8400 (3Ghz), GTX 660 a 4 GB RAM. A vlastně počítač je už dost línej hlavně co se týče desktopového  užívání. Paměť na prohlížeč nestačí, restartuje se to pomalu 10 minut, Youtube videa to dá max v 720p. Asi by pomohlo přeinstalování Win, ale to spíš nechám na později dětem. A hledám jen tu výměnu za něco bezproblémovějšího. Proto chci cenu držet dole a proto není priorita jít do vyššího výkonu u grafiky. Vím, že na tu "kancelářskou" činnost to bude bohatě stačit. Ale zároveň aby si to poradilo s nějakou 4-5 let starou hrou, což taky věřím, že nebude problém. Jen je těch kombinací celkem dost. Výkon u aktuálních her není priorita, tedy nepotřebuji do toho cpát víc peněz.

        • kotty

          Tak oproti tvé současné sestavě by to bylo určitě obrovské zlepšení. 1060 6GB je ještě imho v pohodě, alespoň pokud hraješ v 1080p a jde ti především o starší hry nebo ti nevadí hrát na nižší detaily (sám mám o třídu nižší 1050Ti a na starší hry taky v pohodě stačí, ale hraju i nové hry, takže plánuji upgrade). Na druhou stranu bych se u toho repasu trochu obával, že se CPU bude zadýchavat nejen u her. Na kancelářskou práci je zatím asi OK, ale do budoucna moc prostoru nedává. O náročnější práci nemluvě. A pokud je pro tebe práce priorita, tak je CPU to, na co bych se zaměřil především (dostatek RAM a SSD k tomu). GK přeci jen jde vyměnit snadněji. U toho repasu, co jsi postoval bys při upgradu CPU musel měnit i zákl. desku a nejspíš i RAM (používá DDR3, ale dnes už se nové desky, až na výjimky, prodávají jen pro DDR4). Nicméně za 13k nic nového i s nějakou slušnou GK a licencí Win 10 neseženeš. Alternativně by šlo ale koupit sestavu CPU s integrovaným GPU (APU) a GK dokoupit později, to už by ses do 13k nejspíš vešel.

          • Cvicme_v_rytme

            Jo, toho CPU se tam bojím nejvíc. A samo tam to jde s deskou a nejde vyměnit. Proto zvažuju ten novější i3-10100 za 3k a nějak doskládat zbytek (třeba GTX 1650 za 4k k tomu), nebo se podívat po bazarech, jestli se někdo nezbavuje něčeho "novějšího".

            • REDO99

              Ja by som radšej kúpil túto zostavu a ku tomu bazarovu rx580 8gb alebo gtx 1060 6gb, tá sa dá kúpiť za 3000kč

              https://www.czc.cz/287209,295296,270688,233782,238629,279036/kody

              • kotty

                Reakce na příspěvek:

                Pokud bys neřešil licenci Win 10 (např. protože máš přenositelnou licenci *wink*), tak je to asi fakt nejrozumější řešení. Procesor je dostačující a určitě o dost výkonnější než ten z toho repasu, a hlavně B550 AM4 platforma má ještě pár let života před sebou, takže lze v budoucnu snadno upgradovat CPU bez nutnosti vyměnit MB. Jen zdroj bych volil spíš tento, pokud by tedy byl dostupný - https://www.czc.cz/seasonic-s12iii-500-500w/278863/produkt. 600W je snad až zbytečně moc, ale chápu, že 500W zdroje jsou teď buď nedostupné nebo moc drahé.

                • Cvicme_v_rytme

                  Reakce na příspěvek:

                  Lincenci budu muset řešit, takže počítám dalších cca 750,- navrch za Win 10...

                  Zatím jsem zkoušel variantu s intelem

                  Základní deska MSI H410M-A PRO (1670,-) (paměti pak teda 2666MHz)

                  Intel Core i3-10100 @ 3.6GHz (3055,-)

                  A bez grafické karty jsem na cca 10154,-, s grafikou 15k, s win 16k :/ No doufal jsem, že to dokážu stlačit níž. Ale zase ten procesor celkem rozdíl je.

                  Takže potom je otázka, jestli mi to za těch 5k navíc stojí, nebo se spokojím s prehistorickým procesorem :)

                  • LessPh

                    Reakce na příspěvek:

                    Jestli chces, tak budu mit brzy na prodej i5 4 gen, 8 GB-Ram, GTX 970, 2x SSD celkem okolo 500GB, vsechno v perfektnim stavu s extra chlazenim, odhlicnenou bednou a vyborne udelanym cabel management. Temer vsechno na tom rozjedu v 1440p, sice uz to neni 60FPS a detaily mezi medium a high, ale porad je to super. Cekam az budou dostupny RTX3080 a pak stavim nove PC a prodavam soucasny.. pokud bys mel zajem, dej vedet, dam ti games.cz slevu;-)

                    • Cvicme_v_rytme

                      Reakce na příspěvek:

                      Napsal jsem e-mail. Jen jsem se tedy zapomněl zeptat, zda je to včetně licence na Win 10 :)

                      • LessPh

                        Reakce na příspěvek:

                        Máš to tam zpátky, kdyžtak mi piš na mail, který jsem napsal do zprávy;-)

                      • ZOLLINO

                        Reakce na příspěvek:


                        co tady resite Win10? dyt to stoji 2 eura...

                        https://www.gamers-outlet.net/buy-windows-10-professional-oem-microsoft-global-cd-key.html

                        • Cvicme_v_rytme

                          Reakce na příspěvek:

                          Hm, zajímavé. Já našel nejlevnější licenci za 750,-.

                          Ale tak když bude fungovat tohle, tak proč ne... Tím pádem se dostanu na cenu 15K celkem bez problémů a s poměrně novým procesorem a relativně novou (pro mě dostatečně) grafickou kartou.

                  • kotty

                    Reakce na příspěvek:

                    Zrovna GK z druhé ruky bych se nebál, pokud ji budeš kupovat z ověřeného zdroje. Přijde mi to v tomto případě jako nejmenší zlo. 

                    R3 3100 má o něco lepší poměr cena/výkon než i3-10100 a platforma B550 AM4 má pravděpodobně více upgradovacího potenciálu do budoucna. Navíc co ušetříš na CPU, to můžeš dát do lepší desky. Na desce bych nešetřil, zvlášť pokud ti má PC sloužit zase několik dlouhých let. To, co postoval REDO99, je solidní základ, lepší chipset, který umožňuje i přetaktování, lepší napájecí kaskáda, možnost upgrade RAM aj. Jedinou podstatnou výhodou i3 tak vidím v integrovaném GPU, ale vzhledem k tomu, že plánuješ koupit GK, tak to zas taková výhoda není (jen když bys např. potřeboval reklamovat GK).

                    Jak jsem psal - do 13k se vším všudy, i s novou GK, na které se dá reálně hrát, nové PC nesestavíš. Na druhou stranu při takhle nízkém rozpočtu (na PC, 13k taky běžně nenosím po kapsách) je každá další tisícovka znát a pokud ti má PC sloužit dalších x let (v tvém případě asi i víc jak 5, podle tvé současné sestavy), tak se nějaká ta rozumná investice navíc dle mého názoru vyplatí.

                    • Cvicme_v_rytme

                      Reakce na příspěvek:

                      To je právě strašně komplikovaný. Upgrade nevím jestli bude potřeba. Je možné, že přijde v budoucnu zase jen varianta typu dát starší počítač na blbiny dětem a sáhnout po něčem novém. Do aktuálního počítače jsem nesáhl už hodně let (naposledy jen když mi kvůli prachu shořela GK a koupil jsem teda novou :) ).

                      Co jsem se díval na YT na porovnání R3 3100 a i3-10100, tak mi přišlo, že rozdíly byly minimální a zanedbatelné. A často byly ve prospěch Intelu.

                      Já chápu ten pohled, že na desce by se šetřit nemělo a že možnost upgradu do budoucna je fajn, ale taktovat neplánuji, paměti rozšířit jdou a víc řešit prakticky nepotřebuju. Takže tady spíš převládá jen osobní preference u Intelu nad AMD, jinak v tom velký rozdíl nevidím.

                      Popravdě ani extrémně velký rozdíl nevidím v tom repasu, co jsem uvedl na začátku. Tam tedy až na tu nevýhodu, že procesor i deska už mají za sebou logicky několik let (ale je to o 4 roky novější než to, co mám teď). Ale výkonově to zase tak extrémní rozdíl být nemusí. Plus za ty peníze. Takže teď je otázka, jestli se za 11k spokojit s tím, nebo dát teda za aktuálnější věci 15-16k. 4k navíc není moc, ale přeci jen je to ve finále skoro třetina ceny navíc, což už tak zanedbatelné není. Jsem fakt na vážkách. A jak jsem psal, to, že to nebude dávat aktuální hry, prakticky neřeším, ty budu hrát na PS5, na PC primárně pracuji, takže tu cenu nepotřebuji zase tolik šponovat nahoru.

                      • kotty

                        Reakce na příspěvek:

                        Je pravda, že výkonnostně jsou na tom oba procesory skoro stejně, zejména, pokud Ryzen přetaktuješ (což v dnešní době není nic složitého, akorát by mohl být limitem box chladič). Ale při skoro stejném výkonu je R3 o skoro 500 Kč levnější, oproti i3 (obě ceny beru podle CZC). Takže poměr cena/výkon, o kterém jsem mluvil vychází poměrně značně lépe ve prospěch Ryzenu. Pokud tedy z nějakého důvodu nepotřebuješ integrované GPU. Ale především mi pak šlo o lepší platformu, kdy B550 obvykle nabídne podstatně více muziky, za příplatek víceméně odpovídající rozdílu mezi těmito procesory. Přijde mi to prostě více vyvážené, ale samozřejmě ti nechci nic nutit, ani s jedním procesorem bys chybu neudělal.

                        Paměti na té tvé desce rozšířit jdou, ale jen v případě, že bys teď koupil jen jeden RAM stick. Což bych nedoporučoval, paměti pro PC, které je určené i na (byť občasné) hraní je lepší mít v dual channelu (tedy dva RAM sticky zapojené v barevně shodných slotech). Za konfiguraci 2x8 GB vs 1x16 GB mluvíme o příplatku nějakých 100 Kč, což mi přijde jako snesitelné.

                        Výrazný rozdíl v tom repasu je ten, že už teď je to 8 let starý systém. Osobně bych měl obavu o životnost některých komponent, např. zákl. desku a SSD (pokud nejsou novější) nebo PSU (pokud také není novější nebo aspoň kvalitní). Netvrdím, že to pár let ještě nevydrží, ale také nemusí. Tyhle komponenty obvykle nejsou stavěné na životnost 10 let, natož víc. Sice mohou vydržet i podstatně déle, ale to už závisí na kombinaci toho, jak s tím do té doby bylo zacházeno a štěstí na kus.

                        O procesor bych měl obavy z hlediska výkonu a nemožnosti upgradu, protože to jistojistě bude bottleneck v některých hrách, zejména do budoucna (pokud tedy nehodláš po zbytek životnosti PC hrát indie hry nebo AAA tituly z roku 2015/6)? Jak velký? To těžko říct, na netu moc přímých porovnání s tímto starých procesorem není, našel jsem např. zde - watch?v=fDSaBTyHuYw, ale je to jen jeden neověřený zdroj, kde ani není poznat, v jakém rozlišení to má puštěné, takže bych to bral s rezervou.

                        Jak říkám, ani nejde tak o to, jestli půjdeš do i3 nebo R3, jako spíš do nového nebo 8 let starého stroje. Já bych osobně šel do nového a pokud by cena byla opravdu rozhodující, tak bych z druhé ruky koupil akorát GK, zvlášť když primárně na tom hrát nebudeš.


                        • Cvicme_v_rytme

                          Reakce na příspěvek:

                          Víceméně souhlasím. Mám stejné obavy s tím starým procesorem a vlastně i deskou. Jako ten můj počítač šlape pořád, ale za relativně malý příplatek se člověk dostane na komponenty z aktuální doby, což je řekněme hodně velké plus. Díval jsem se, že lidi Ryzen taktují a vím, že to není těžké, ale nějak to prostě nemám rád. Preferuji defaultní stav a po upgradu příliš nekoukám (jde mi hlavně o spolehlivost). Jak už jsem psal, na PC hraju okrajově a starších kousků mám na hraní dost. Nové věci zmáknu s PS5.

                          LessPh nabídl celkem zajímavý stroj a určitě lepší alternativu tomu repasu, jen mi pak došlo, že je ještě jeden důležitý aspekt nového PC - spotřeba. Takže je určitě plus, když procesor i grafická karta nejsou takoví žrouti, což je problém vlastně těch starších věcí. PC mi jede nonstop, takže rozdíl několika watů udělá za rok klidně pár stovek na spotřebě za elektriku, což je vlastně taky důležitá věc a mluví to pro ty novější komponenty. Zatím se víc přikláním k tomu Intelu i3-10100 než Ryzenu (vždy jsem preferoval Intel + Nvidii). S přehledem bych se tak měl vejít do 15k i se zajímavou grafikou. Je to sice o 2k víc než jsem plánoval a o 4k víc jak ten původně plánovaný repas, ale už jen kvůli tomu procesoru a rychlejším pamětem to za to podle mě stojí. A když seženu nějakou zajímavou grafickou kartu z druhé ruky kolem 3k, tak ta sestava bude do 14k.

                          • kotty

                            Reakce na příspěvek:

                            S i3 nic určitě nezkazíš, z hlediska spotřeby je na tom o něco líp než R3. Možná by v takovém případě stálo za to, až bude v obchodech model i3-10100F, což je to samé jako model bez F, akorát nemá integrované GPU. Ale díky tomu bude mít předpokládanou cenu přibližně stejnou jako R3 3100. Navíc pokud ti jde i o nízkou spotřebu, tak je dobré nešetřit na PSU, vzít nějaký kvalitní s certifikací aspon 80 Plus bronze, na i3 i s GK kategorie 1060 by ti stačil kvalitní 400W zdroj a celková  spotřeba by byla lepší. Ale s 500W budeš mít vetší rezervu na případnou silnějí GK a cenově to vychází skoro stejně.

                            • Cvicme_v_rytme

                              Reakce na příspěvek:

                              Tak nějaký závěr:

                              - procesor i3-10100 (tohle bylo těžký rozhodování, bez té integrované grafiky bych ušetřil 700,-, ale kvůli případnému downgradu a prostě funkci počítače jsem vzal verzi s grafikou, třeba kdybych chtěl počítač posunout dál, ale nechat si grafiku, budu mít funkceschopný počítač ke kancelářské práci

                              - deska ASRock H410M-HDV - tedy aby tam byly výstupy na tu grafiku

                              - paměť Patriot Viper ELITE DDR4 16GB KIT, disk Patriot Burst SSD 480GB, zdroj Seasonic Core GC 500W Gold

                              - bedna SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black TG

                              - grafika GIGABYTE GeForce GTX 1650 SUPER WINDFORCE OC 4G (tady jsem si nakonec trochu připlatil)

                              Údajně by to mělo zvládat toto (ale nové hry moc neřeším, takže bych měl mít slušnou výkonovou rezervu pro mé potřeby) https://www.youtube.com/watch?v=igFmOIaBYJk

                              A celková cena? Po nějakých machinacích nakonec 13 tisíc...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit