Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Lateralus

    Klobouk dolů za tu dřinu. Díky za recenzi, těším se ještě víc.

  • Jarisko84

    Hru urcite kupim ale az led bude doma ps5 a nextgen patch... 

    OTAZKA NA Sarku. Stretla si Ciri z wichera? Lebo w trojke povedala ze bola vo svete ktory sa podoba prave na ten v cyberpunku...

    • cms.sarka-tmejova

      Nepotkala, ale to neznamená, že tam není někde schovaná :) Potkala jsem Kojimu a pár streamerů, z CZ/SK tam podle credits běhá ArcadeBulls. Easter eggů a odkazů i na jiné hry je tam hromada, z hlavy Death Stranding, Die Hard, nepřekvapivě Matrix (a na další kyberpunkové modly). A samozřejmě taky jiná pomrknutí na Zaklínače než přímo Ciri, hned u V doma máš trollíka z Gwentu

      • triptich

        stretla si tam aj johnnyho mnemonicka? to len tak, zo zvedavosti :)
        resp. je tam easter egg aj na tento zabudnutý klenot?

        • cms.sarka-tmejova

          Já moc nechci spoilovat, ale celej Cyberpunk 2077 je vlastně takovej herní Johnny Mnemonic. Nejen kvůli KR :)

  • Hidden

    Fajn recenze, diky za ni a i za zhodnoceni ceskeho prekladu. Ve Witcher 3 byl fajn a tak jsem uvazoval, ze vypnu par bunek, prekousnu par novotvaru a sjedu si to v cestine, ale po teto kritice si ho opravdu odpustim.

    Ty rozplizle textury a podobne vypadaji spise jako nejaky problem se streamingem a/nebo LODy nez zamer, tak doufejme, ze do vydani opatchuji. :)

  • iSpirit

    "Poněkud skepticky se nemůžu ubránit dojmu, že je ve hře celá řada mechanismů, které se navenek tváří složitě, ale jsou poměrně povrchní. Patří k nim zmíněné perky – většinou přidávají jen tu a tam pár procent do některé ze schopností, kterou možná využíváte. Došla jsem až na konec bez větších zádrhelů, ale moc jsem necítila, že bych se jako V příliš zlepšovala.

    Podobně málo ovlivňuje statistiky vybavení, tedy s výjimkou zbraní. Pro mě osobně je to ale spíše plus, protože mi vadí, když nejkrásnější vybavení nemá nejlepší hodnoty, takže jsem v klidu mohla hrát na styl a ničemu to nevadilo. I tak byl občas problém sehnat hezké ladící kousky, ale vizuální nesoulad je pro kyberpunk stejně tak nějak typický."


    Takže hra nefunguje  jako RPG a je to adventura a dělané je to pro mainsteeam. Škoda.

    • Ne, že by se mi to zrovna dvakrát zamlouvalo, jsa odkojen infinity engine RPGčkama, původníma Falloutama a podobnejma dobrotama. Z čehož je asi jasný, že se ve statistikách hnípu často a rád. Ale určitě to neni jediná věc, která dělá ze hry RPGčko. Základ je role-play. V zásadě, když to fakt hodně zjednodušim, dá se tvrdit, že v každý hře člověk hraje nějakou roli. Ovšem ve všech ostatních žánrech je ta role daná a hra si přizpůsobuje hráče k obrazu svému. V RPG by to ideálně mělo bejt přesně obráceně. Proto je třeba Disco Elysium naprosto geniální RPG, i když tam člověk nemá 13 milionů tabulek. Ale skutečně se může chovat, jak ho zrovna napadne. Vytvořit si postavu, která neni souhrnem statistik, atributů a perků, ale skutečnou, unikátní osobnost. A pokud tohle zvládnul Cyberpunk aspoň z poloviny tak dobře, klidně nedostatečnej vliv statistik nějak překousnu. Jo a taky by to možná mohly řešit vyšší obtížnosti, ale to je v tomhle okamžiku čirá spekulace.

    • Maxianimal

      Já se na to těším především jako na příběhovku. Navíc, i takové Sekiro je často označováno jako RPG (tady na Games má i tag RPG) a ve skutečnosti je to RPG asi jako Mortal Kombat :)

      • iSpirit

        Sekiro nikdy nebylo prezentováno jako RPG, všude bylo zmíněno, že odpustili od RPG prvků a bude to akční adventura. Takže ne :) Zkus to příště lépe. Je smutné, že to ještě obhajuješ a dokonce i jinou hrou. 

        • Maxianimal

          Já to neobhajuju, mě je to zkrátka u zádi, sorry. Ty jsi ten , co se tu ohání škatulkama, že to není HC RPG a kdesi cosi ;) Je mi jedno, co je to za žánr, u mě je hlavní příběh a atmosféra. 

          • iSpirit

            HC RPG? Nenech se vysmát. Jen poukazuji fakt, že to bude FPS akce s dialogy a hra je prezentovaná jako RPG. Recenzent píše, že body nejsou ekvivalentem nějakého progresu postavy, což je přímo v rozporu RPG.

            • Bumtaratabumbumbum

              Nechci s Tebou napřímo nesouhlasit, ale úplně si nejsem jistej, jestli někde existuje jednotná definice rpg, a tak je třeba jen možné, že rpg vnímáš skrze definici, která ten pojem vymezuje úžeji, než jako ho vnímají někteří ostatní (v tomto případě např. CD Projekt).

    • Proč by nefungovala jako RPG? Vždyť takhle funguje snad každé RPG.

      • iSpirit

        jako většina RPG funguje tak, že to není RPG? To snad nemyslíš vážně? Už v Zaklínači bylo probugované leveling a rpg systém, že vylepšovaní postavy postrádalo smysl. Tohle je snad základ každého poctivého RPG, že body investuješ do něčeho, co ti něco zlepší.

        • Jevo83

          To je rpg ponimanie primarne cez system dungeons&dragons....  myslim si ze je to trochu problem nas, co hrame hry 30 rokov...stale mame potrebu to presne skatulkovat do RTS, adventura, RPG, FPS, plosinovka, letecky simulator, sport.. ale za tych 30 rokov hry presli nejakym vyvojom a AAA produkcia je coraz viac blendom viacerych zanrov... napr AC Valhalla je Akcna adventura/RPG s prvkami 3rd person plosinovky, stealthu a walking simulatora.

    • J.V.Stalin

      Jasně, při takovým rozpočtu ta hra určitě nebude cílená pro mainstream... 😂

      Jako na jednu straně tě chápu, taky mě trochu mrzí, že si ve vysokorozpočtových hrách různých žánrů jen půjčují mechaniky od ostatních, různě je kombinují a nic nového nepřináší. Ale taky je třeba si uvědomit otázku návratnosti investic vložených do projektu.

      • iSpirit

        to je spíš casual mainstream, kdy ani statistiky neovlivňují postavu. Ono něco podobného bylo v Zaklínači 3, taky to nikoho neštvalo. Trošku divná doba, že u RPG nevadí, že to není RPG.

        • takurcite

          Hele ty divná dobo ono se nějak změnila definice RPG? Že RPG znamená tisíc tabulek atributů kde každý má na něco vliv? Já si pamatuji pouze tu že je to hra na hrdiny kde ovlivňuješ svět nebo ho nějak utváříš. Pokud se ale změnila tak se omlouvám

          • PCMR

            Podle této "definice" je RPG i Doom. Hraju hrdinu a ovlivňuju (zachraňuju) svět. Samozřejmě je to blbost. Tahle strohá definice "hry na hrdiny" nikdy nefungovala. Pokud chceš nějak kloudně definovat RPG, tak musíš začít u těch stolních a jejich mechanik (tzn. statistiky a atributy), ne jen papouškovat nějaký obecný plk z Wikipedie.

            • takurcite

              Mít jednu lajnu a nebo mít na výběr z různých možností ovlivňování příběhu. Úpravy atributů měla taky spousta her a RPG to nebylo.

              • takurcite

                Reakce na příspěvek:

                Já jen že ty deskové docela často hraju. A tahle debata co je a co není RPG se u nás vedla od dob co jsme s kámošema zjistili existenci dračáku. Proto ten obecný plk z wiki protože je stejně pitomej jako ten s atributama 

                • PCMR

                  Reakce na příspěvek:

                  Není stejně pitomej, protože v praxi dobře funguje a hlavně efektivně zužuje výběr. Definice typu hraju hrdinu a něco ovlivňuju je naprosto nicneříkající. Můžeš tady dělat kotouly, ale do autu tohle fakt nezahraješ.

                  Jinak ovlivňovat příběh nebo možnosti dialogů můžu luxusně i v adventuře čímž se opět dostáváne ke stolním RPG, neboli k zásadnímu rozdílu mezi RPG a adventurou - v adventurách není v drtivé většině (nepočítám hybridy žánrů) levelování ani atributy, které mají vliv na chování/výkon postav.

                  • Bumtaratabumbumbum

                    Reakce na příspěvek:

                    Když už zmiňuješ ty stolní rpg, tak by bylo záhodno zmínit, že ani mezi nimi ta definice není scela jasně vymezená, a to vzhledem k tomu, že existují i takové (a většinou to jsou právě ty velmi nemainstreamové ttrpg), kde postavy nelevelují, a mnohdy ani nemají žádné "hard statistiky a atributy" a k herním mechanikám se stavějí úplně jinak. Místo mechanické rigidnosti se soustředí více na společnou tvorbu příběhu hráči a game masterem. Pravdou je, že jsem je nikdy moc nehrál, ale třeba takové Chuubo mě v několika oneshotech dobře zabavilo. 

        • J.V.Stalin

          Jo, tohle mi tam taky vadilo. I ten rozbitý systém levelování, kdy ti zabití nepřátel nepřidávalo pomalu nic, ale splněný quest ti expů zase dával až nepatřičné množství.

  • frank.horigan

    Moc pěkná práce, jak CD projektu, tak Šárčina :)

    Ale možná to přeci jen chtělo recenzovat hru “day one patchem” tak, jak ji budem hrát. Ale vím, je to těžké udělat vše pro všechny :)

    Nicméně tahle hra bude fenomén. Vznikne deset recenzí. Recenze na největší plečce alá XO, recenze na PS5, rozdílové recenze, hardwarové recenze 🙂


  • Třikrát sláva Šárce! 

  • mementomori

    Day 1 patch bude mit kolem 43 gb technický stav bude trochu jinde než v prerelease,  po 8 letech ste mohly počkat pár dnu na finalní verzi pak hodnotit technicky stav 

    • Jedno z preview na youtube říká, že poslední velký patch byl před dvěma dny. A pořád tam ty bugy jsou. Takže ten day 1 patch bude o 5 dní novější verze? Jak moc myslíš, že se ta hra za těch pět dní změní?

    • VRFREAK1

      Taky nechápu obecně všechny portály co to ohodnocují , ten
      day1 patch je důvod proč posunuly vydaní a finální verze bude jiná proč hodnotit
       něco,  co ani neuvidíme ?

      • Spousta těch portálů píše, že recenzují verzi s 50GB patchem.  Je bláhové si myslet, že se vše ostatní do vydání stihne opravit.

        Odložení bylo kvůli doladění výkonu hry na starých konzolích.

        Edit: "We received a 50GB patch during our review period. CDPR referred to this patch as the Day 0 patch. When asked for clarification whether the patch be what players were receiving at launch, a CDPR representative told us that the Day 0 patch is what people will be experiencing on launch day. It is the Day 1 patch, only different in name. More fixes will be rolled into the Day 0 (Day 1) patch, but we cannot specify exactly what."


        Takže ano, za těch 5 dní něco opravit určitě stihnou, ale na vyladěný zážitek si ještě chvilku počkáme.

      • Aby na the game awards mohl vyjit uzasny sestrih 9.5/10 a 10/10 recenzi s jejich cool slogany jako (vymyslim si) "The best of the decade", "It's like living another life" nebo "The cyberpunk's magnum opus".

  • iSpirit

    "What Cyberpunk really is, however, is a big open-world action role-playing game. What it’s not is a look at gaming’s future. Instead, it feels like a summation of where we’ve come in gaming since the Xbox 360 generation. It feels like a game built by people looking around to see what works — like Grand Theft Auto’s open world, Watch Dogs’ hacking, Assassin’s Creed’s quest-filled maps, Fallout’s combat and character progression, Mass Effect’s dialogue system, Batman: Arkham Knight’s crime scene investigations, and every games’ skill trees."

    Zajimavé. 

  • Hm celkem prekvapili, rikal jsem si kdy vydaji recenzi

  • iSpirit

    Gamespot 7/10. PC gamer 7,8. je i šestka, když odečteme desítky za hype. Dostaneme asi mírně nadprůměrnou hru.

    • Ano. Když budeš ignorovat recenze, které hru chválí, tak to samozřejmě nebude vypada jako chválihodná hra :-D Samozřejmě si té svojí informační bubliny může názory které nechceš slyšet odfiltrovat, v tom ti určitě  nikdo nebrání.

      • iSpirit

        tak Gamespotu se dá +- věřit narozdíl o IGN, to samé si myslím o PCGameru. 

        • Mathes26

          To podle mě teda nazáleží tolik na samotném zpravodajském serveru, nýbrž na konkrétním recenzantovi.

          • iSpirit

            tak samozřejmě máte pravdu, člověk si vždy najde to svoje, když hleda

            Na druhou stranu dle hypu to měla být nejlepší hra všech spojených vesmíru a ono asi ne...

            Navíc ze začátku vždy vycházejí ty nejlepší recenze a potom se mění diverzita. Se můžeme podívat na TLOU2, to byly desítky a až po týdnu se ukazovaly sedmičky.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit