Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • untentrauer

    Stále jsem ty opravy na PC nepoznal bohužel. Na hru jsem se velice těšil a proto jsem ji měl předobjednanou jakmile to šlo. Odehrál jsem přes 30 hodin, prošel si různými stádii stavů a to od prvotního zklamání přes nadšení až po finální znechucení, kvůli kterému jsem hru přestal hrát a počkám. Zdůrazňuji, že mi nevadí čekat a ani neobviňuji vývojáře hry z nedbalosti - umím si totiž představit, jaký tlak na ně marketing vyvíjel, aby to už konečně vydali a dle vyjádření jednoho z autorů hry vím, že na nedodělky upozorňovali. Je mi také jasné, že hru opraví a vše napraví :-). Co mě tak znechutilo? Zejména náhodné zjevování a mizení osob a vozidel ve městě a i při hraní misí se mi nesmyslně zjevovali protivníci, jakoby se počítač nemohl rozhodnout zda to tam dát, nebo už ne. Opakující se textury osob a vozidel. Několikrát se mi stalo, že se auto zaseklo na silnici přímo do silnice, prolínání textur. A pak ta grafika prostě není to dobrý ani s RT on na Ultra. Při hraní misí se mi kolikrát klíčová osoba sekla ve výtahu/v místnosti apod....Je toho hodně a kazí to zážitek. Je to veliká škoda.

  • TheSuffering

    Tak 75 hodin a dohráno. Klasika z produkce CD Projektu. Opět to táhne příběh, vedlejší questy (ty větší) jsou luxusní, postavy slušně napsané. Vedlejší aktivity neurazily, ale ani nenadchly (prostě jak od Ubisoftu). Nevím, proč lidem vadí Keanu, není to nejlepší herec, ale mně se tam líbil. Hardwarovou náročnost nechápu (hrál jsem bez RT), až na pár krásných efektů (hlavně SSR) je ta grafika průměr a textury jsou místy hodně tragické. LODy měl snad lepší i vanila Skyrim (2D autíčka, která jezdí po silnici, tak to snad ani nebudu komentovat, to samé s doskakujícími předměty klidně dva metry od vás). Pustina nevyužitá. Z pěti různých konců je normální a uspokojující pouze jeden (Panam). Mělo to ještě půl roku zůstat ve studiu. Koupě ale rozhodně nelituji, ale jestli takhle budou pokračovat dál, tak nejspíše poslední hra, kterou jsem od nich koupil.

    • untentrauer

      Já ti teda řeknu (aspoň za sebe), proč Keanu vadí třeba mě. Nemám ho rád, protože je mi nesympatický a role které hraje - zejména akční hrdiny, které ztvárňuje mi na něj prostě nesedí a přijde mi jako ubožák. Ano jsem stará škola a pokud člověk co hraje tvrďáka nemá biceps aspoň 45 cm je to žabař. Pokud bych ti měl popsat vzhled nechutnýho člověka, pak bude dost podobný jemu. Ovšem ve svém okolí jsem menšina a skoro nikomu nevadí. Každopádně souhlasím s tím, že hra měla půl roku počkat...

      • Derp_1337

        Cítím v tobě někoho, jehož kontakt s realitou zničil Hollywood. Jak
        tady nic_nevim napsal, byl by jsi překvapený, jak skutečně vypadají
        největší zabijáci v armádě a nebo jak vypadají někteří mistři bojových
        umění.


        Kdyby se Keanu Reaves snažil bojovat jako nějaký boxer, tak tam by jeho absence "silných" bicepsů vskutku byla problém. Ale Keanu si na boxera nehraje. On se věnoval různým bojovým uměním, která se hodí k jeho fyzické postavě. Jedná se třeba o Jiu-jitsu, Krav Maga, Karate a Judo.

        Třeba u natáčení John Wick 3 si hlavní choreograf pochválil svou práci a že nemusí moc používat kaskadéry, protože Keanu sám zvládá bojové scény díky jeho znalosti bojových umění.


        PS: A můj osobní názor je, že někdo jako Keanu Reaves je tisíckrát lepší než třeba Vin Diesel. Vin má sice nějaké ty bicepsy a všude se snaží vypadat jako drsňák, ale bez kaskadérů by skutek utek. Navíc mají kameramani, maskéři a technici digálních efektů spoustu práce s tím aby zamaskovali jeho "pivní" břicho.

    • Derp_1337

      Tak nikdo tě nenutil to kupovat Day 1. Já třeba hodlám počkat půl roku než se všechno opraví a dodělá. Stejně jako jsem to udělal u Skyrim.

      • TheSuffering

        Já to nekupoval na day 1 (jak postupně uvolňovali materiály, věřil jsem tomu čím dál míň), začal jsem, když to bylo ve verzi 1.04 nebo něco takového. Se Skyrimem já osobně jsem měl jeden jediný problém a ten šel opravit přes konzoli. Tady to tak jednoduché nebude, protože problémem je celý ten jejich engine. A navíc jsou to chyby, které musely být patrné při testování, ale všichni se na to vykašlali. Ale to už je ohraná píseň.

  • Jinak dneska vyšel patch 1.06. Sice jen naějakých 900 mega, ale proto, aby Vám hra fungovala, musíte dát opět verifikaci souborů a stáhne Vám to dalších cca 15 giga (jak komu).

    • Jak komu. Mně to fungovalo bez problémů. Ostatně jako celá hra celou dobu (PC, nepočítám drobnosti).

    • Colder

      :-D

  • A ukládání zvoleného jazyka neopravili. ☹️

    • Obešel jsem to tím, že to spoustím přímo souborem Cyberpunk2077. exe, Jen potom nefungují statistiky ve steamu a achieventy.

  • Jevo83

    Idem sa konecne hecnut a prejst Fallout 4, a az teraz som si v intre uvedomil, ze to zacina v r.2077 😱 Je to nahoda, ci mi unika nejaka spojitost?😀

  • aspa

    vyslovím kacířskou myšlenku, ale dle mého CDP dělá horší hry od hry. Čím novější hra tím více hypu, více barviček a méně RPG. Když se podívám na potemnělou jedničku s množstvím funkčního role-playingu, tak zamačkávám slzu. 

    • Derp_1337

      Za ten tvůj názor můžou tři věci.

      1.) Tvoje zkušenosti a vkus se postupně vyvíjí.

      Když jsi hrál svou první hru, tak ti všechno určitě přišlo zajímavé a bavilo tě zkoumat a objevovat. Ale po odehrání tisícovky her už na tom nebudeš stejně. Už jsi toho mnoho viděl a jen tak něco tě nenadchne. Jinými slovy před 13 lety (vydání 1. herního The Witcher) ti ke spokojenosti stačilo mnohem míň.

      2.) Z CDP se stala korporace a zaměřili se na mainstream.

      Už nedělají hry pro hardcore RPG hráče, ale dělají věci pro co nejširší hráčskou veřejnost a proto zjednodušili herní mechanismy. Fanoušky RPG takovéhle zjednodušení rozhodně nenadchne.

      3.) Nostalgie.

      Mozek postupně vytěsňuje nepříjemné vzpomínky a zůstávají jenom ty hezké. Za čas zapomeneš na nepříjemné vlastnosti starých věcí a vzpomínáš jenom na ty dobré a tak můžeš snadno nabít dojmu, že kdysi něco bylo lepší. Je to prostě základní psychologický jev.

  • Řekl bych, že je Keanu stál ne- malé peníze a nezbyly prachy už na fyziku , nebo nevím jak si to vysvětlit 😂😂😂

    • 0011

      Náhodou fyzika je tam opravdu dobrá, teda zrovna pokud funguje.....

      • aspa

        😂a kdy a kde? Já jsem si myslel, že ta hra ani fyziku nemá při hraní.😂.

        • 0011

          Však píšu "pokud zrovna funguje" hra je zabugovaná až až, ale narazil jsem na nenaskriptované věci, které na mě udělali dojem. Celkově to zázrak není bylo tím myšleno že v situacích kdy funguje, funguje dobře, bohužel to není často. Naprosto chápu pokud je to pro někoho 6/10, já tam vidím velký potenciál až se opraví alespoň ty nejhorší bugy tak i pokud nevylepší fyziku pořád to bude dobrá a doufejme nezabugovaná hra, jenom jsem prostě nevydržel čekat. K refundu ale zatím nevidím důvod, protože jsem doslova vyluxoval mapu až na 2 rozbité vedlejší questy a hodlám si to dát znovu až to uzraje. Veselé Vánoce btw 😇

          • aspa

            Tobě taky :) 

  • Jevo83

    Keby polovicu tych penazi co vrazili do marketingu dali radsej do vyvoja, uz to davno mohlo byt hotove bez chyb a bez zbytocneho hypu, ktory tu hru pochoval, este pred tym nez vysla.

    • JohnyTheZik

      JJ, protoze takhle development funguje. Narves penize do vyvojarskyho tymu a zazrakem se odstranej chyby. Ale chapu, marketingovej tym najednou zacne programovat a misto projektaka nastoupi Jevo83. Problemy vyreseny.

      A kdyby nekdo chtel napsat kravinu, vic lidi != rychlejsi vyvoj.

      • Jevo83

        Mozno to bude pre teba prekvapujuca informacia, ale existuje nieco, ako tzv. trh prace, a daju sa tam zamestnat rozni ludia, napriklad vyvojari, ktori za peniaze budu tzv. pracovat 😉 No a s kodom to na rozdiel od genetickeho vyvoja funguje tak, ze 10 developerov urobi za 9 mesiacov viac ako 1 developer. Ale mozno sa mylim a development kodu spociva v neurcitych samanskych ritualoch, ktore rovnako ako tanec dazda nemozeme urychlovat. ... ale je mozne, ze mate pravdu vy dvaja a posledni zijuci developeri uz pracuju v cdp red a naozaj by museli skolit tych marketerov na .net 😎 

        • Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že tomu tak není. Víc lidí je zas složitější na organizaci práce. Na jednom projektu jsem měl 58 lidí a prostě to nešlo. Dnes máme 24 lidí a progrese jako nikdy předtím 

        • JohnyTheZik

          Je vtipny, jak snadno je poznat, ze mas s projektovym managementem, potazmo s vedenim takhle velkyho projektu a tymu, nulovy zkusenosti. Jeste schvalne dodam, ze vic lidi != rychlejsi vyvoj a bum, stejne napises tohle.

          Opakoval bych se, ale komentar Xatrixe je vic nez vystiznej.

          A btw zminovat nadnarodni software houses jako priklad funkcniho developmentu je hodne velkej ulet.

          • Jevo83

            Mas pravdu, cd projekt to robi vsetko spravne a preto vydali rozbiteho witchera 3 a teraz po 4 zmenach release date rozbity cyberpunk :) 

            Pokial viac ludi sa nerovna rychlejsi vyvoj, ostava mi zahadou preco to cd projekt cele nevyrobil v 10 clennom kolektive...?

            Xatrix pise samozrejme dobre a k veci a v zasade tam nikde nevidim rozpor s tym co pisem (upravuje mi terminologiu a vysvetluje rizika vacsich teamov)ale taktiez su to len potencialne scenare. Ja totiz nikde nepisem, ze ked pridas 1 na vstupe, tak sa to rovna 1 na vystupe. Ja pisem, ze keby zobrali napr milion dolarov marketingu a pred 5 rokmi za to zobrali napr 2 skusenych ludi, tak mohli mat silnejsi developersky team. 

            Sklamem ta, mam skusenosti nielen s projektovym manazmentom ale aj s tym, kolko problemov projektu vyraba nespravny marketing a ake dolezite su spravne nastavene ocakavania.

            Cyberpunk sa totiz uplne ucebnicovo stal prikladom clashu nastavenych ocakavani a zaroven tlaku investorov vs realny stav projektu. Ved prvy release mal byt kedy? Ma to meskanie minimalne 8 mesiacov a aj tak je to rozbite... ved to predsa nie je ich prvy pocin, takze neskusenost v tom nebude.


            • JohnyTheZik

              Rekl jsem nekde, ze to dela CDProjekt vsechno spravne? Nicmene tohle uvazovani je tak naivni, ze promin, ale ty zkusenosti ti fakt neverim. Ano, spravne nastavit ocekavani je samozrejme dulezity, CDP by to v idealnim svete vydal uz jen na novy konzole a PC, ale to by prisli o miliony prodeju, takze je pochopitelny, proc pristoupili k tomuhle. Nebo by release pozdrzeli o dalsi mesice, ale tim by zas prisli o Vanoce.

              Xatrix ti rozhodne jen neupravuje terminologii, vyvratil dost dobre vsechny ty myty typu vic lidi = kvalitnejsi vyvoj nebo software houses = benchmark. Ten pohled na budget marketingu a budget vyvoje je ale tak divnej, ze ani nevim, na co reagovat driv. Vzhledem k tomu, ze ani neznas velikost a organizaci jejich vyvojarskyho tymu, tak spekulace nad tim, ze pridavat zkuseny lidi vyvoji nejak pomuze, jsou fakt zbytecny.

              Na druhou stranu vubec neuvazujes o tom, ze bez marketingu by se dost pravdepodobne neprodalo 13M kusu i s vratkama a nemoznosti dal kupovat na PS4. Tyhle ocekavany prijmy se do celkovyho budgetu samozrejme taky promitnou a odebrat 1M z marketingu tak muze mit zasadni vliv i na budget vyvoje.

              • Jevo83

                Reakce na příspěvek:

                Uz sa mi to asi nechce dalej moc riesit, lebo v celej diskusii robis strasne vela assumptions co tvrdim a co nie...a popravde ta tema je tak siroka, ze tu na to uplne nevidim priestor... o kazdej casti tej diskusie by sa dalo polemizovat hodne do hlbky, pretoze takmer vsetko je relativne... to ze viac developerov automaticky neznamena rychlejsi vyvoj je pravda, ale rovnako ani nemozes tvrdit, ze sa to vylucuje. Zalezi od konkretneho teamu, tasku a struktury. Takisto by sa dalo analyzovat, ci pod investiciou do vyvoja nemozeme chapat aj napriklad znizenie poctu lacnejsich menej skusenych ludi a navysebie drahsich skusenejsich. A ano, mozem zacat riesit, ci drahsi je automaticky kvalitnejsi... moznosti su nekonecne.

                Ja si myslim, ze ak maju fiskalny a kalendarny rok rovnaky, ziadna moznost pozdrzat to do jari uz neexistovala - CFO uz mal nakreslene revenue a uz nebolo na vyber. Aj ked samozrejme je otazne nakolko by to poskodilo akcie, kedze aj tak im padli o 30%...ale to sa vrati naspat..

                Ver mi ze o kvalite ludi, velkosti teamov, vcasnosti dodavok, nastavenych ocakavaniach atd viem dost, poslednych 7 rokov robim service delivery manazera v it firme... ale ako vravim, tuto na to nie je priestor, lebo kazda myslienka sa da rozporovat, nakolko neplatia takmer ziadne univerzalne pravdy a ako pises, mame zufalo malo informacii o tom, kde problem opakovane nastal...

                Takze ti radsej zazelam pekne sviatky, dobre jedlo a dost kludu a casu na hranie:)

                Diky za diskusiu

            • Derp_1337

              Jinak ta problematika marketingu není tak jednoduchá, jak si myslíš. Ubrat peníze z marketingu není v dnešní době dobrý nápad. Doby před 20 lety, kdy vycházelo jenom pár her měsíčně, jsou dávno pryč. Tehdy se každý hráč o to sám zajímal a nebo mu to vždy nějaký kamarád řekl, protože se nebylo o ničem jiném na herní scéně bavit. Dnes vychází měsíčně klidně i stovky her (včetně indie scény) a nikdo nemá čas to sledovat všechno.

              Nemáš vůbec představu, kolik kvalitních her skončilo v červených číslech, jenom protože se nedostaly do širší hráčské veřejnosti. Diskuze jsou plné plačíčích hráčů, kteří tvrdí, že nemají, co hrát, a to jenom protože jim markentigová oddělení nic nepodstrčila pod nos (oni to tak samozřejmě nevidí a budou tvrdit, že vůbec nic nevyšlo). Když se jedná o nějaký menší projekt za 100tisíc dolarů, tak se to dá ještě přežít, ale hra, jejíž vývoj stál 100 milionů dolarů, si to fakt nemůže dovolit.

              Prostě marketing je nedílnou součástí dnešní společnosti. Třeba v Hollywoodu u těch velkých blockbusterových filmů marketing tvoří často 50% všech výdajů!!!


              PS: Ohledně tvé stížnosti na spoždění: Jejich poslední hra Witcher 3 byla opožděna o rok a 2 měsíce. Cyberpunk
              2077 byl opožděn o 8 měsíců. Jistý posun tam je vidět. LOL

              • Jevo83

                Reakce na příspěvek:

                Ale ja si nemyslim a ani to nikde nepisem, ze marketing nie je podstatny. Zijeme v dobe, kde marketing je uz vsade a vo vsetkom a je castokrat pre predaj dolezitejsi nez samotny produkt.

                Pre upresnenie, budget cyberpunku sa odhaduje na 300 milionov dolarov. Verim ze minimalne tretina z toho je marketing za tych tusim 8 rokov od ohlasenia... ale mozem sa mylit, nedohladaval som taku analyzu. 

                V tomto konkretnom pripade mi ide proste o to, ze ta hra je tak chronicky znama a dokonca over hyped, ze trochu nohy z plynu by jej skor pomohlo. Uz bez ohladu na to ci by tie peniaze isli do vyvoja alebo na charitu. 

                No a dalsou vecou je korporatnost cd projektu ked samozrejme forecast revenue je mantra, rozhodne dolezitejsia nez kvalita hry po vydani....

        • radim.zaty

          Pro tohle máme v ČR jedno hezké rčení: představuješ si to, jak Hurvínek válku.

          • Jevo83

            Tak ma pouc... pokial viem tak moderny sposob vyvoja - agile- je uvolnovat kod v sekvenciach do testovania a cim skor ho dostat do produkcie. Preto sa uprednostnuje rychlejsia praca na mensich celkoch, alebo ked chces urcita kontajnerizacia. No a pokial mas dobre zvladnuty procesny manazment, tak si mozes dovolit vacsie mnozstvo paralelne pracujucich teamov. Vsetko je o peniazoch, co myslis ako funguju nadnarodne software houses? Kde paralelne na jednotlivych aplikaciach ktore su zdruzene v ekosystemoch pracuju naraz tisice developerov? Takisto revizia kodu - aj na to su poloautomatizovane tooly, ale tiez treba investovat do nich a aj do ludi. Samozrejme, ze ked vyvoj bezi 5 rokov v nejakom setupe a pol roka pred releasom zistia ze su v prdeIi tak je neskoro, ale ked na zaciatku pripravovali projektovy plan a vedeli ake maju ambicie, tak asi niekde nastala chyba... 

            • vonTossis

              Agile není o žádném uvolňování kódu v sekvencích. Ale o tom doručovat hodnotu zákazníkovi v častých iteracích. Tím se dá lépe řídit vývoj a průběžně reagovat na požadavky zákazníka. Zároveň to neznamená, že pro některé typy projektů nemusí být lepší klasický "waterfall". Dělají se i hezké agilní hry, kde se simuluje i vtahování více lidí do projektu. A opravdu v praxi nefunguje, že každý další developer do týmu znamená zvýšení rychlosti. Mnohdy naopak. 

            • Živím se jako vývojář už přes deset let, takže se citím oprávněný reagovat na kopu mylných tvrzení co tu uvádíš.

              "uvolnovat kod v sekvenciach" není žádný agile i když máš pravdu, že toto je většinou správný přístup jak řešit komplexní problémy.

              Stejně tak kontejnererizace pomáhá vývojářům zrychlit vývoj tím, že je všude "stejný hardware", nic z toho však není zázrak, který by urychlil vývoj mílovými kroky.

              Paralelní vývoj samozřejmě probíhá i mezi lidmi co sedí vedle sebe v kanceláři, to není žádná novinka a souběh změn s sebou nese i následky. Jeden změní něco v systému plný víry, že to funguje, a rozbije tím část někoho jiného... Paralelní vývoj je naopak o tom, že každý ideálně dělá na úplně odlehlé části kódu, ale to z principu něškáluje do nekonečna. Zároveň dodám, že praxe ukazuje, že v jisté části vývoje přidání nových vývojářů do projektu v celkovém součtu rychlost práce sníží. Je to daň za větší nutnost komunikace, chybovost a nutnost zaučit nováčky. Obecně se to vyplatí v dlouhodobém horizontu, ale pokud třeba potřebuješ dodat do 6 měsíců, můžeš si vlastně novými lidmi ublížit....

              "0 developerov urobi za 9 mesiacov viac ako 1 developer" - zklamu tě. V mojí branži existuje pojem 10X developer a je to malé procento vývojářských hvězd, kteří opravdu jsou schopni zastat 10 jiných lidí. Důvodem je prostě fakt, že jeden špatný nebo podprůměrný vývojář dovede nasekat takovou paseku, že to jiný zkušený musí opravovat několik dní.

              Exemplárním příkladem jsou pak Tebou zmiňované software houses - čest výjimkám, ale kód který jsme kdy viděl od těhle lidí mne občas děsí dodnes. Veliké firmy rádi zkouší tuhle zkratku jak urychlit vývoj, ale většinou tam narazíš na totální paka, kteří vlastně jej přidělávájí práci těm zkušeným...

      • LiarForHire1

        Přesně tak, kolega nahoře si herní vývoj představuje tak, že 9 žen porodí dítě za jeden měsíc.

  • frank.horigan

    Z 10-15???

    To jako ta hra opravdu na XO běžela v některých situacích (slovy) deset snímků za sekundu???

    😀 já vlastně myslím že to už není ani směšné 

  • romando

    "Zejména u základního Xboxu došlo místy k dvojnásobnému nárůstu FPS, z 10-15 na 20-30, což už je znatelné zlepšení."

    To je tá hra ktorej ste dali 9/10?

    • Derp_1337

      9/10 dostala PC verze hry. Na začátku každé recenze je napsáno, pro kterou herní platformu byla hra recenzována. Je to hned nad datem a jménem autora.

    • homeles8

      Ach bože, však v době vydání recenze nebyla ani možnost to vyzkoušet na xboxu, ani ještě nikdo nevěděl, jak to ve skutečnosti na konzolích dopadne. 

      • romando

        A to je taký problém do recenzie dopísať edit? Niečo v zmysle dávajte bacha na konzolové verzie - možu zlobit. Recenzujeme čisto len a len PC verziu.

      • mousekrup

        To je sice pravda, ale u recenze je uvedené, že hra je dostupná na všech možných platformách. A není úplně zřejmé, že "devítka platí jen pro pc, u konzolí si odečtěte pár bodíků, protože to nefunguje".

        • Derp_1337

          Nebyla by to první hra, která měla zprasený port. Proto člověk nikdy nemůže na základě hodnocení verze na jednu platformu hodnotit platformy jiné.

          • mousekrup

            To já rozhodně nerozporuju. Můj příspěvek spíš mířil směrem, jak má čtenář poznat, že recenze se týká jen pc verze. Nebo spíš jak má poznat pro které verze recenze platí? Nepřijde mi, že by na gamesech bylo pravidlem recenzovat každý port zvlášť (navíc když stejně všechny verze vyšly najednou).

            • Derp_1337

              Nikdo nerecenzuje všechny verze. Na to žádný novinář nemá čas. Prostě to chce zajít na net a pohledat si recenze na určitou platformu.


              A jak má člověk poznat, že recenze na Games se týká PC verze?? Na úplném začátku každé recenze je označeno, která platforma byla recenzována. Je to v šedém čtverečku hned nad datem a jménem autora článku.

              • mousekrup

                Reakce na příspěvek:

                A jó :D. Máš pravdu, pokud jsem jediný kdo si toho nevšiml, tak to je pak v pohodě a jsem holt slepý jen já. Ale co se mě týče, tak by to možná chtělo zvýraznit :).

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Taky jsem to tam složitě hledal. Ano, chtělo by to zvýraznit.

                  Taky by hned na začátku mělo být varování, že konzolové verze jsou na tom jinak. Bylo by to fér a stálo by to asi minutu času.

                  • Derp_1337

                    Reakce na příspěvek:

                    Jn. Mám takový pocit, že na staré verzi webu recenzována platforma byla mnohem více viditelná.


                    Na nový web bylo dost přípomínek (co je špatně a co by chtělo zlepšit), ale redakce se moc ke změnám nemá.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit