Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • triptich

    RPG žáner tento rok naozaj trel biedu, praktivky vyšla len jedna slušná RPG hra a vy ju vrazíte na druhú pozíciu? no dobre, váš názor. pre mňa Wasteland 3 jednoznačný kráľ. zvyšok hier, ktoré sa dajú označiť škatuľkou RPG som nehral, takže súdim len podľa recenzií a nejakých gameplayov, no pochybujem, že niečo je schopné zosadiť kráľa :)

    CP2077 neoslnil tak, ako Wasteland 3, v ktorom sa viac odzrkadľuje moja predstava RPG.

  • Cyberpunk je skutečně nejlepší RPG co vloni vyšla.. 🙂 

    Potože Role Playing je o hraní rolí. A soudě podle zanícených komentářů (nejen) pod tímto článkem o CP2077, tak se diskutéři velmi silně vžívají do těch často nejzábavnějších rolí - vlastních osobností 😀

    CP prostě budí emoce, a to je pro RPG dobře.. 

    Na všem špatném něco dobré - aspoň se ostatní trochu chytí za nos a donutí to někoho radši odložit projekt, než jej vydat ve špatném stavu (jako např. CP). Navíc je to jen videohra, takže si v klidu počkám půl roku, než to opraví, a zatím půjdu hrát mraky jiných skvělých her.. 😀

    edit: krom vyjmenovaných, taky Outer Worlds mi přijde, jako dobré rpg

    • LessPh

      Tvuj popis je naprosto spatne. Podle tveho popisu je RPG treba FIFA , kde hrajes roli obrance, utocnika i treba goalmana a vem jed na to, ze fotbal vyvolava sakra emoce, proste Fifa nejlepsi RPG tisicileti:D Nebo taky Flight Simulator, tam je perfektni role pilota:D

      Proti CP77 nic nemam, ale tys tomu nasadil korunu borce;-)

      • Tady někdo nepochopil nadsázku.. 😉

    • CP není RPG ale akční adventura ,sami tvůrci to změnili po vydání, tohle má do pořádného rpg daleko aneb 2% šance na crit....

    • Tak podle tyhle logiky je RPG doslova kazda hra😂

    • Jevo83

      Podla tejto definicie je RPG kazda videohra vratane Raptora a Jack Jazzrabbita😀

      • o žádné definici jsem nepsal

  • victor

    Docela bída na poli RPG . Ještě že mám Cyberpunk a Wasteland právě nainstalované ....a ten soundtrack Wastelandu 👍

  • maros.goc

    to je snáď vtip ....

    v 2020 vyšlo Final Fantasy VII Remake, remake Demons Souls, Yakuza : Like a Dragon a vy na tretie miesto date japonsky free to play nezmysel na na prve Cyberbug 2077

    • skaven

      a povedz mi, co je na demon souls rpg?

      rpg je ked sa ti vyvija postava, nie ked sa vyvijas ty(tvoje schopnosti) souls hry su rovnako rpg ako prve golden axe. len v 3D

      skus zabit v baldurs gate 2 end bossa na 7. leveli postavy(nemozne), vs demon soul bossa v trenkach a palicou (ak si macher, mozne)

      jednoduhsie to uz neviem napisat 😈

      • A jaky je vyvoj postavy v CP? Nulový.

      • maros.goc

        Tak napríklad už len to, že si tam vyberáš rolu/povolanie - od toho je názov roleplaying game, ak náhodou nevieš - a každá rola má svoje špecifické klady a zápory. Demon's Souls teda obsahuje ten najzákladnejší prvok RPG žánru.

        V Demon's Souls leveluješ, zvyšuješ si štatistiky, čo je neoddeliteľná súčasť RPG žánru. Čiže Demon's Souls spĺňa aj túto definíciu.

        Levelovanie v Demon's Souls postavu vylepšuje, zvyšuje jej účinnosť, silu, manu, a mnoho iných atribútov. Čiže Demon's Souls úplne spĺňa tebou nastavenú podmienku "rpg je ked sa ti vyvija postava"

        Avšak Demon's Souls nie je čisté RPG, je to akčné RPG, čiže, ako si správne podotkol, do sveta štatistík toho žánru prichádza aj priamy vplyv hráča a jeho nadania a šikovnosti. Aj keď je nutné povedať, že jediná schopnosť hráča samotného je schopnosť uhýbať sa útokom a nič viac. Úroveň parírovania, bránenia sa štítom či silu úderu mečom, či kúzlom determinujú štatistiky.

        Dúfam, že som ti to teda názorne vysvetlil, prečo Demon's Souls teda RPG, respektíve akčné RPG - ak mám byť presný - je.

        Napísal by som to aj jednoducho, ale zdá sa, že tebe treba veci vysvetliť takto obšírne.

        • JohnyTheZik

          Já chápu, že je tohle jen srandahejt na CP, ale baví mě ta myšlenka, že se nedokážeš přenýst přes CP na prvním místě, ale mezi RPG hry, který by si zmínku zasloužily, zařadíš demon’s souls. 

          Povolání v DS nemaj vyjma startovních itemů a rozložení prvních pár bodů ve statech absolutně žádnej vliv, rozhodně to nemá klady a zápory lol. Staty samotný pak samozřejmě hru ovlivňujou, ale úplně to samý (akorát na rozpracovanější úrovni) máš i v CP. Dokonce to i ovlivňuje rozhovory. 

          Já souls sérii miluju, ale zas odsud posud. Nemusíme bejt zbytečně edgy jen protože je to sranda.

          • maros.goc

            Uprimne? Ja mam Demons Souls najmenej rad zo Souls hier, a nepovedal som vobec ze ma byt na prvom mieste.

            Aky nema ziadny vplyv? To dufam ze srandujes. Este mi povedz ze nema vplyv vyber hernej triedy na hranie hry.....

            • JohnyTheZik

              Na někoho, kdo napíše "Napísal by som to aj jednoducho, ale zdá sa, že tebe treba veci vysvetliť takto obšírne.", máš docela dlouhý vedení hele.

              1) Nikde jsem nenapsal, že chceš DS na prvním místě, jen že je směšný, když to vyzdvihneš jako hru, která má víc RPG prvků než CP.

              2) Nemá to absolutně žádnej vliv, protože ikdyž si vezmeš pyromancera, tak můžeš všechny spelly odhodit a běhat naked SL1 run. Jak řikam, jedinej vliv to má na počáteční staty a itemy. Podle stejný logiky totiž můžeš říct, že COD je RPG, protože má na hru vliv, jestli hraješ s pistolí nebo odstřelovačkou. Narozdíl třeba právě od CP, kde to aspoň přidává možnost novejch dialogů.

              Ano, souls hry jsou klasický akční RPG, ale ty RPG prvky se omezujou čistě jen na itembuild a staty. Porovnávat to s CP je jen hloupej pokus o to bejt vtipně edgy.

          • Bumtaratabumbumbum

            Tak ale přijde mi že u souls série docela platí všeobecný konsenzus, že se jedná o akční rpg. V žebříčcích víceméně všude figurovaly právě v rpg kategoriích apod. Jako jasně, asi to není takový to core rpg jako klasické izometrické rpg a tak, ale třeba mi to přijde minimálně na stejné úrovni jako třeba Diablo (co do míry naplnění rpg žánru).

            • JohnyTheZik

              Jo, to rozhodně. Já taky netvrdim, že to není akční RPG. Jen mi přijde směšný nadávat na zařazení CP a pak jako lepší příklad RPG říct souls hru.

              • Bumtaratabumbumbum

                Reakce na příspěvek:

                Jo, to já už srovnat nedovedu, CP77 jsem nehrál a v brzké době ani nebudu.

              • maros.goc

                Reakce na příspěvek:

                lebo Demons Souls je lepšia RPG hra nakoľko lepšie spĺňa definíciu RPG ....

    • surlys

      jen doplním - čínský nesmysl, který se inspiruje japonskou Zeldou.

  • jack

    Respektuji názor redakce. Mají právo na svůj subjektivní pohled.  Definice RPG je tak široká, že by se tam klidně vešel i Hades. Jestli to chápu správně, v této kategorii se nejvíce oceňuje ten "role playing" prvek. 

    Zda ze všech her 2020 měl CP tuto stránku nejlepší, neumím říct.  Nehrál jsem ho. 

    Ale mám čerstvě za sebou Witchera 1, 2 a 3 se všemi DLC a musím říct, že bych celou sérii přirovnal k interaktivnímu a moc hezkému filmu v enginu hry, který má různé rozhodovací stromy.

    Pro mě Zaklínač dobré RPG není - zdůrazňuji, že se jedná jen o můj osobní pohled. Ne konstatování faktu. 

    Nebavila mě akční stránka hry, kde všechno vyřešíte kotoulem (W3), nebyl jsem motivován craftingem si věci vylepšovat, za pracně nalovený loot jsem odměňován nebyl. Scházela mi stealth možnost. Příběh bez znalosti lore z knih je dost hutný, takže mi trvalo dlouho vše pochopit. Připadal jsem si, že jen musím chvilku levelit postavu, abych mohl pokračovat v hlavní dějové lince.

    • Cyberpunk určitě rpg je, máš možnost stealth akce, využívat prostředí pomocí hacků a dostat se k cíli bez nutnosti násilí, máš možnost Rambo stylu a všechny postřílet to vše v závislosti na tom který styl hraní preferuješ a do jakých atributů a perků investuješ své body, máš možnost ovlivňovat příběh svými volbami, máš hromadu vedlejších úkolů, které mohou ovlivnit závěr hry. Podle mě jsi to jenom tak projel a nepochopil jak komplexní ta hra je. Ps: Zaklínač 3 i s datadisky je perfektní rpg. A teď obvinění: jsi prachobyčejný HATER opravdu skvělých her!

      • jack

        Vždyť píší, ze jsem CP nehrál. Třeba je to skvělé RPG, nevím, jen jsem použil paralelu k Zaklínači od stejného studia, kde mě RPG část nebavila a užíval jsem si jen samotný příběh.

        Moji modlou je série Mass Effect a Skyrim.

        Takže si nemyslím, ze je vše spatne. Jen proste každá hra má svoje + a -. I ten masivní efekt a Nebesky kraj ;-). 

        Problémem jsou jen nase nerealisticka očekávání podporovaná marketingem studii. 

        Expectations are never fulfilled...

  • surlys

    Schválně udělejte si pokus. Já to udělal. Dejte si nějakou akční honičku v autech, nahrajte zpátky pozici před honičku a dejte si ji znova. Uvidíte, že ty auta vybuchnou úplně na stejných místech.

    Call of Duty.

    • omiklon

      Nomád úvod a poté únikovka s Jackiem, z mé strany nepadl jediný výstřel.. asi víš jak to dopadlo. :)

      • Jevo83

        A mne sa zdalo divne, preco vidim vybuch, ked 80% nabojov som vystrielal do vzduchoprazdna :D

  • Vždyť Cyberpunk je stěží RPG.

    RPG roku na Games.cz právě vyhrála hra která má v skill tree perky které doslova nic nedělají. Která má asi nejhorší crafting systém který jsem kdy viděl a která má branching stories asi jako Call of Duty.

    Questy to má tak repetitivní, že si je soudruzi z Polské Lidové republiky museli snad půjčit od soudruhů z Ubisoftu.

    • Hráls vůbec nějakej opravdickej vedlejší quest, ne jenom gigs? Protože skutečnejch side questů tam neni zas tolik, ale obecně se jedná o nejlepší část hry. Pak teprve jsou tu ty gigs, což je něco jak kontrakty na monstra ve Witcherovi. Ty jsou dost repetitivní. A obecně je tam víc vaty, než je zdrávo (hlavně kriminální činnost rozesetá po městě, to je fakt hrozný).

      Nejhorší crafting systém... takhle, řekněme si to otevřeně. Crafting stojí skoro v každý hře za vyliž, a kdyby tahle mechanika úplně chcípla, 95 % her by to spíš pomohlo. Fakt si nevybavim jedinou hru (která na něm neni přímo postavená), kde by mě crafting bavil. Pokud do toho nepočítáme alchymii v Kingdom Come, ta byla dost super. I když mě taky nakonec omrzela.

      • Hrál jsem úplně všechny vedlejší questy. Kromě linky s Peralez a Delamain jsou to nudný příběhy, které by mohly být v jakékoliv jiné hře. Potenciál zasazení absolutně nevyužit :/

        A ten Delamain quest je zajímavý  nápadem (ač to není nic originálního) ale provedenní je opět repetetivní nuda.


        • Tak o tom, že Cyberpunk nevyužil potenciál zasazení se hádat nebudu. To je fakt. Ovšem asi máme rozdílný pohledy na to, co je repetitivní nuda. Protože ač mam k tý hře zhruba tak tři miliony výhrad (100+ důvodů, proč Prase nesnáší Cyberpunk bych snad dal dohromady jenom o mapě - teď nemyslim svět, vyloženě mapu), tak zrovna vedlejší úkoly nejsou jednou z nich. Třeba i taková blbost, jako Killing In the Name, ačkoliv je herně opruz (zcela záměrně, řek bych), to vyústění je naprosto boží a, nebudu lhát, pobavilo.

      • 0tecFura

        Someday youll return má taky skvělou alchymii. Mě osobně bavil crafting ve far cry primal. Tím, jak se to odehrává v pravěku, tam ten crafting (jako v jediném far cry) dává opravdu smysl. 

    • surlys

      skill tree je jeden velký gimmick a má nulový dopad na hru samotnou, to samé dialogy a vše co děláš, má nulový dopad na svět. I ty akční honičky v autech se nedají ovlivnit a vždy auta explodují na předem daném místě.  

      Ta hra je fakt Codko křižené s Telltale hrami, to mi nikdo nevymluví.

      • Nejlepší jsou ty "závody". Jel jsem na prvním místě a koukal za sebe jak je to AI totálně neschopné řídit a furt si resetuje auta aby drželo krok. Totální amatérismus CDProjektu.

  • dworkin

    Místní Watanabe mě konečně pustil z díry a než tohle smaže a zase mě tam pošle, tak všechny zdravím a přeju jim do nového roku hlavně hodně zdraví. Zároveň děkuji uživateli ja_nic_nevim za to, že si na mě vzpomněl. Věren heslu "byl jsem tu před Pecháčkovou redakcí (see what I did there, Aleši?), budu tu i po ní" jsem pobyt v korekci snesl s obvyklým klidem indiánského válečníka a snesu i ten další, protože redakce a šéfredaktoři Games.cz se mění, ale Dworkin je tady napořád, jako příslovečná veš v kožichu hlídacího psa herní demokracie.

    P.S. Tento příspěvek obsahuje důležitý osobní vzkaz pro šéfredaktora Games.cz, a pokud ho smaže někdo jiný, než on, bude se muset později zpovídat z toho, proč to udělal. 

    Prekérní situace, že?



    • surlys

      Tobě taky.

      Nejhorší je na tom pokrytectví. Zdejší redakce silně vystupuje proti současné vládě, které se nechová demokraticky a přitom dělají to samé. To pokrytectví mi vadí ze všeho nejvíce.

      • Kritizovat můžeš. Ale proboha!!! neadresně a ne aby ses někoho dotknul.

    • Pardon, já jsem omylem kliknul na nahlásit. Ale, jinak, jsme chtěl jsem souhlasit, Taky jsem prožil nucené umlčení za zhodnocení (NE)objektivní NE(recenze) na CP2077777. Tak nashle v podzemí.

  • CP a nějaké sedmičky, první místo.... OK... OK... Ne není to OK. Degradace žánru postupuje. Musel jsem toho dožít? Prý RPG :-DDD. Tak jo... 

  • Jarisko84

    Ako moze byt cyberpunk naj rpg ked sami autori povedali ze je to skor akcna adventura s rpg prvkami ... 

    • ravux

      Myslim, ze vydani CP2077 dokazalo, ze autorum nemuzes verit ;)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit