Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Že si vůbec děláte iluze o tom, že to skutečně koupil někdo jiný, než CDP. Prostě si to odkoupili zpátky a dal bych za to ruku do ohně. 

  • Jack1947

    Nevím asi to vsází na dočasnoupopularitu, prostě to zmákl v pravej čas a CDPROJEKT by se mělk kopat do zadku jak chatrné má zabezpečení... přeci jenom to není žádná INDie firmička😉

    • Horst

      To nemusí být o zabezpečení, klidně ten přístup mohl pustit někdo uvnitř firmy. Ten tlak na ně je v poslední době nepřirozený, přijde mi, že je chce někdo zničit.

  • dúfam, že o pár týždňov príde správa ako tých zlodejov chytili a sedia v base na 30 rokov

    • tuco

      Co ukradli? Respektive co CDP chybi kdyz jim ukradli? 

      Trochu me mrzi, ze to v te debate o copyrightu nepadlo, ale kopirovani neni zcizeni/kradez/zlodejina. Nejen, ze logicky to proste neplati, ale ani pravne. Staci si precist prislusny paragrafy.  

      Chybi mu duveryhodnost, ale tu mu neukradli, tu mu poskodili, nehlede na radu dalsich poruseni zakona, za ktery vskutku mohou jist sedet na pomerne dost let, jako treba za nasili. 

      • Row

        Kdyz to chces takhle, tak jim aktualne (a jak to s digitalnimi daty byva tak pravdepodobne na vzdy - nikdy nebudou mit jistotu) "chybi" vyhradni pravo k nakladani s vlastnim dusevnim vlastnictvim, o to bezesporu prisli. :)

        Jinak jako trestne ciny tam mas krom toho poruseni dusevniho vlastnictvi (nevim jak to maj polaci ve svych zakonech, ale urcite budou mit neco podobneho jako u nas) take kyberneticke zlociny jako u nas prave § 230 Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací; § 231 Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat; § 232 Poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače z nedbalosti

        • tuco

          Jinak jako trestne ciny tam mas krom toho poruseni dusevniho vlastnictvi (nevim jak to maj polaci ve svych zakonech, ale urcite budou mit neco podobneho jako u nas) take kyberneticke zlociny jako u nas prave § 230 Neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací; § 231 Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat; § 232 Poškození záznamu v počítačovém systému a na nosiči informací a zásah do vybavení počítače z nedbalost

          To jsem psal:

          ...Staci si precist prislusny paragrafy ... nehlede na radu dalsich poruseni zakona ..

          O vyhradni pravo k nakladani s vlastnim dusevnim vlastnictvim neprisli. Kdyby totiz prisli, tak by ho musel mit i nekdo jiny a to nema, zadny pravo nema.

          ---

          ze kopirovani neni kradeni je vseobecne znama vec, tedy asi ne vseobecne, ale zcela jiste tem kteri se o problematiku alespon vzdalene zajimaji. proto me titulek udivil, proto me udivilo ze to v podcatu nepadlo a proto to sem pisu. 

          • Row

            Kdyby takhle krasne fungovali zakony, ze je kazdej bude dodrzovat... jiste ze prisly, jejich zdrojove kody bez jejich souhlasu byly prodany za milion dolaru na cernem trhu.

            Nejde o to jestli to tak je z pravniho hledisla, ale z vecneho. Uz tim ze jim to nekdo ukradl ze serveru bez jejich svoleni prolomilo ve vecne rovine jejich vyhradni pravo k nakladani s vlastnim dusevnim vlastnictvim protoze prestaly mit vyhradni kontrolu.

            • tuco

              Dovolim si nesouhlasit, ze je to jedno viz muj prispevek nize, kde je link ktery to rozebira sireji.

              A znovu, nikdo nic neukradl. Najdi si  § 205 Kradez. A pokud pachatele vypatraji, tak je taky nebudou soudit za kradez. To delate vy tady.

          • tuco

            Ono si staci precist vyjadreni samotneho CDP: 

            https://twitter.com/CDPROJEKTRED/status/1359048125403590660/photo/1

            ani slovo o ukradeni ci zlodejine, protoze oni asi rozumi cemu vy tady ne.

            • tuco

              A to, ze nekdo navrhuje 30 let coz je vyjmecny trest kterej se dava za velmi zavazny zlocin, zejmena pak nasilny, kdy neni sance na napravu, a dostane +3 je ocividne bez problemu.

              • Reakce na příspěvek:

                vy čo tu mudrujete že to nie  je trestný čin ste úplne smiešni... oni im ukradli ich komplet celé portfólio hier ktoré posledných 10 rokov vyvíjali. Teraz keď to niekto odkúpil, tak si môže pomocou tých zdrojových kódov vypomôcť k vytvoreniu vlastných hier so zlomkom snahy, nehovoriac o tom, že tým činom určite narušili ich pracovný cyklus a o tom, že už aj tak nešťastne narušené meno firmy pošpinili títo hackeri tak, že teraz už reálne hrozí rozvrat celej firmy a strata stoviek pracovných miest. Áno, títo odporní opovrhnutia hodní ľudia, čo ich hackli a následne sa im vyhrážali a obohatili na ich majetku patria do lochu, a to čo najdlhšie a bez prístupu k internetu. Títo "ľudia" sa živia tým, že vedome a cielene ubližujú druhým, a to sa v civilizovanej spoločnosti obraňovať nemá 

                • tuco

                  Reakce na příspěvek:

                  Dalsi co ma problemy s porozumenim psaneho textu? 

                  Nic neukradli, protoze nic CDP nechybi. To vsak neznamena, ze nespachali trestne ciny, coz jsem psal v jak puvodnim prispevku, tak nasledujicich.

                  Pokud by ses chtel k tematu vzdelat, tak napr tady:

                  Piracy is NOT Theft: Problems of a Nonsense Metaphor - https://torrentfreak.com/piracy-is-not-theft-111104/

                  Ne proto aby ti neco dokazal, na to ja kaslu, ale ber to jako projev me dobre vule.

      • Kompost

        Digitalne data spadaju pod dusevne vlastnictvo fesak a to moze mat hodnotu prevysujucu tvoje najdivokejsie vlhke sny o bohatstve. Keby si bol programator, vytvarnik, hudobnik, ktokolvek iny kto tvori nieco unikatne co sa da aj skopirovat a nie len fyzicky ukradnut, nedajboze dokonca tymto problemom postihnuta strana, spieval by si inu pesnicku. Kradez sa nerovna chybajucej veci uz nejaky ten piatok.

        • tuco

          Tomu ja rozumim a nijak to nezpochbnuje to co jsme napsal. 

          Nikdo nic neukradl, jak se pise v titulku. Mohl bych jen zopakovat co jsem jiz napsal a poukazat na argumentacni fauly kterych ses dopustil. 

          Nicmene (taky to umim) to by se zrejme minulo ucinkem jelikoz porozumeni psanemu textu je u tebe ne mizive urovni.

          • Kompost

            Zaujimave, najprv napises ze scudzenie dat nie je kradez, po tom co oponujem ma obvinis ze nechapem pisanemu textu cim vytvoris argumentacny faul. Nech si to kazdy prebere po svojom.

            Viac som dodat nechcel, nemam zaujem sa tu pretlacat s panmi Danningom a Krugerom.

            • tuco

              A co je na tom zajimaveho? 

              Mimochodem nikde jsem nepsal, ze zcizeni dat neni kradez. Psal jsem, ze kopirovani neni zcizeni/kradez/zlodejina.

              Ty s tim psanym textem mas fakt problemy. 

    • V Rusku? Dost bych se divil... Putin jim dá metál nejspíš

  • Maxianimal

    Hele, a teď bez ironie. Na co by reálně tyto zdroje byly komukoliv jinému, než CD projektu?

    • DekkerDave

      Pochybuju, že by tvůrce cheatů zaplatil statisíce dolarů za zdroják hry, která dost možná ani MP mít nebude.

      V tomhle případě to je spíš ideální příležitost pro korporátní špionáž, takže mohla zdroják odkoupit konkurence (přes prostředníky, samozřejmě), aby se dostali k interním informacím a technologiím.

      Witcher 3 byl velkej úspěch, takže kde kdo by se rád podíval jemu pod pokličku.

    • MiKiii

      CP2077 Ma mit multiplayer, kdyz mas zdrojove kody, muzes podle nich vymyslet cheaty ktere budou tezko zjistitelne... a pokud je budes chtit zaplatovat tak budes muset prepisovat spoustu zdrojoveho kodu a TO je nejhorsi prace a nocni mura kazdeho herniho studia.

      • Maxianimal

        To zní dost logicky. Díky.

        • Neverim, ze by to pro danou "firmu" bylo rentabilni. Tim spis jak se posledni dobou jde podobnym subjektum, produkujicim cheatovaci nastroje, po krku. 

          • Maxianimal

            Já si u takových případů vždycky říkám Alfredovo: 

            ...some men aren't looking for anything logical, like money. They can't be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.”
    • Baldrick

      teoreticky je to hotovej engine, otázka nakolik je to využitelné. Tohle by bylo dobré tema pro nějakeho AAA developera. Zkusil bych se zeptat třeba Vávry jak je tohle využitelné.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit