Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mě spíš mrzí, že hry od Avalanche prochází TRANSformací. Místo výborných her vydávají rozbředlé sr*jdy bez identity...


    • Což je celkem vtipný, když uvážíme, že maj identity jinak plnou hubu...

  • LuckyBaal

    Mohu se tímto zeptat redaktorky (nebo dokonce celé redakce) na to, zda vyjádření paní Rowlingové o "menstruujících osobách" považuje za dehonestující jen pro to, že je to v současné době moderní nebo zda-li si to dopravdy myslí. A pokud tomu tak je, tak žádám slečnu redaktorku (redakci) o odůvodnění.

    Vím, že tento web je primárně o hrách, ale tyto hodnotící prvky v textu bez dalšího mi velmi vadí a nepovažuji je za seriózní. Nejsme/nejste na Twitteru a tak své zprávy můžete i odůvodnit či rozvést.

    Již minulý rok jsem nadzvedl obočí nad vaší bleskovkou (od stejné redaktorky) ohledně "Rowlingové čelící kontroverzi". Kontroverze spočívající v nelibosti několika málo jedinců a celebritám, které se vždy velmi rády zviditelní. V mém okolí, řekněme obsahujícím nemálo fandů Pottera, to nikoho neurazilo a ani nepohoršilo. A to mám okolí diverzní dost.

    Děkuji pěkně.

    • Bumtaratabumbumbum

      On je totiž podle mě problém v tom, že není ve veřejnosti zcela vyjasněno, zda-li by se měly osoby oslovovat na základě pohlaví, nebo genderu. Ve chvíli, kdy se tyto dva pojmy začaly rozlišovat, vyvstanul problém v nejednotě názorů na tuhle problematiku. Budeme-li oslovovat na základě pohlaví, tak osoba která menstruuje se asi bez problémů může považovat za ženu (výjimky v podobě hermafroditů asi budou, ale početně budou extrémně vzácnější než transgender lidé). Chceme-li však lidi oslovovat (nebo chtějí-li být lidé oslovováni) na základě genderu, tak to už je výrazně komplikovanější, protože typů genderů je rozeznávána celá spousta a nepanuje jednotná shoda ani v tom, jak jednotlivé typy označovat, natož pak jakým způsobem je oslovovat.

      Zmiňované vyjádření Rowlingové mě neurazilo, protože jsem to považoval za označení pohlaví nikoliv genderu.

      • A proto máš všechny bez rozdílu oslovovat "vole". Problem solved.

      • cms.sarka-tmejova

        Intersex (zastarale hermafroditi) není vůbec tak vzácnej jev, jak si možná myslíš, lidí s nějakou odchylkou mezi chromozony a pohlavními znaky jsou skoro 2 %. Slečna s varlaty z tohohle videa patrně nemenstruuje a řekl bys, že kvůli není žena? Asi ne, že. A stejně tak může naprosto přírodně menstruovat někdo s penisem, ale s vaječníky a dělohou. Ale pořád to nevypovídá nic o tom, jak se ten člověk cítí a jak chce být oslovován. Což je na jednu stranu záležitost moderní společnosti, na druhou stranu intersex lidi existujou od počátku věků, jen se o nich dneska díky medicíně a internetu víc ví, ale pohlaví (tělo) s genderem (sebeidentifikace) jsou furt dvě různý věci a binarita nefunguje ani z hlediska přírody.

        • Bumtaratabumbumbum

          Pane jo, nevěděl jsem, že jich je tolik. Hádal bych tak dvě promile nikoliv procenta. Nicméně to nic nemění na tom, že pokud je člověk např. biologicky žena, ale cítí se být mužem, pak obě označení (žena a muž) jsou správné, protože jedno oslovení je stanoveno na základě biologického zařazení a tu druhé na základě genderu. A jak jsem psal výše, nepřipadá mi, že by společnost došla k nějakému konsesu ohledně toho, které z těchto dvou kritérií zvolit jako výchozí.

          Pokud fyzického muže oslovím jako muže a on/ona mi pak řekne, že ho/ji mám oslovovat jako ženu, tak s tím nemám sebemenší problém. Stejně tak mi vlastně přijde správná cesta tuto možnost dávat na výběr ve hrách, protože těch lidí je celkem dost a takhle se budou moci s hlavní postavou snáze identifikovat. Tolerance je prostě potřeba.

          Nicméně ta citace Rowlingové mi takhle sama o sobě urážlivá nepřijde, ale je možné že je to tím, že neznám kontext, ve kterém to pronesla, vnímám to tak pouze jako izolovaný výrok.

        • Saturo

          Problém je v tom, že to co je chybou ve výrobním procesu přírody, i když nepochybně její součástí odjakživa by asi mělo být moderní společností plně tolerováno, ale rozhodně by podle takových chyb neměla jet celá společnost, nebo se jim přizpůsobovat.

        • LuckyBaal

          Děkuji za shrnutí, třeba to někoho obohatí. Nicméně ještě jednou: považujete vyjádření paní Rowlingové za dehonestující a pokud ano, tak z jakého důvodu?

          • cms.sarka-tmejova

            Ne všechny menstruující osoby jsou ženy a výrokem "I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?" se Rowlingová podobné výjimky snaží ponížit, proto dehonestující, stačí?

            • LessPh

              Ja bych to slovo Word zmenil na World a zamknul je tam vsechny do jednoho, at se jim rika, jak se jim rika.

              Presne diky takovejmhle hovadinam se lidstvo stava peknejma sragorama. Otazka je kde tohle skonci a kdo nakonec bude mit pravo na co? Boze!

            • LuckyBaal

              Nic dehonestujícího (ponižujícího, urážejícího) na tomto výroku ani na popáté nebo po kolikáté jsem už tento výrok přečetl, nevidím. Rowlingová prostě promluvila o 98 % menstruujících fyzických osobách, přičemž těch 98 % je většina dostatečně velká na to, aby mohla generálně označit menstruující fyzickou osobu za ženu. Představte si, že by napsala něco ve smyslu "ženy a ostatní fyzické osoby, co mentruují či by menstruovat chtěly, ale nemohou".

              Ale ať se v tom dále nebabráme, díky za odpověď 🙂

              • cms.sarka-tmejova

                Reakce na příspěvek:

                Ale tam jde o to, že ona na to označení "menstruující osoby" takhle úplně zbytečně reagovala. Jasně, označit je za ženy je úplně klasická zkratka, ale když někdo z vlastní vůle použije řekněme více inkluzivní termín, proč se v tom rýpat, že jsou VŠECHNY menstruující bytosti ženy, když to není pravda :) 

    • Ten odsudek autorky mě taky praštil do očí a nestačím se divit.

       ‘People who menstruate.’ I’m sure there used to be a word for those people. Someone help me out. Wumben? Wimpund? Woomud?'. 

      To jen na připomenutí, o čem se bavíme. A co jsou lidi, které tohle může pobouřit, zač. 

  • achjo, už to že toto někdo řeší ukazuje jak pošahaný priority část světa má. když mluvím s amíkama rovnou nasazuju sám sobě náhubek, a není to dobrej pocit.

  • SlavicBes

    Ja stojim za Rowlingovou a jej vyhlaseniami! 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit