Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dobrý článek.

    Osobně si hry vybírám, ale za to je z velké většiny dohrávám + klíčový je toho nemít rozehranýho moc. Max dvě hry a držet se jich.

  • PavelD

    Jsem už starší hráč a hraji teď třeba Skyrim už podruhé. Opět se všemi side questy. Vyhledávám jakýkoliv rozhovor s NPC. Miluji právě jen ty dlouhé a hutné hry. Krátké mě ani moc nebaví-málokdy mají tu hustou atmosféru. Fallout 4 dohrán 2x, Fallout new Vegas 1x, kingdoms come 1x, fallout3 1x, Ultima Underworld 3x, system shock 2x,... Ne na chci Jen dlouhé a hutné RPG. 

  • dworkin

    Hry jsou nesmyslně dlouhé, ale ty nejkratší stejně hráči nedohrávají. Takže hry nejsou nesmyslně dlouhé a je tady prostě skupina lidí, která hry nedohrává bez ohledu na jejich délku.

    Autor se sám střelil do nohy.

    • cNNk

      Ale prece i kratka muze bejt nesmyslne dlouha .... pokud 1h zazitek naredim na 3h, tak to lidi nedohrajou stejne jako kdyz 30h naredim na 50h.

    • Já tam teda pointu vidím.

      • dworkin

        Já vidím hlavně praktické důsledky, které z podobných názorů mohou vyvstat.

        A to v prvé řadě, že vydavatelé si zamnou ruce a budeme dostávat méně obsahu za stejné peníze, protože hry jsou přece nesmyslně dlouhé a stojí o to jen hrstka oddaných.

        Už jen proto je nutné podobné zhůvěřilosti hned v počátku a důrazně odmítnout.

  • Jack1947

    No napsal jsem něco dost sdlouhého (a NECHETE si to opravit opravdu mě tyhle debiulní stránky odhlásily v průběhu🤮)Error to dělá jen mně ? Už se mi moc nechce psát znova, takže jen článek dobrý ale to stím věkem je blbost u většiny lidí spíše výmluva.

    Tak jen shrnutí prostě Ubák by se měl zamyslet 30 hodin je akorát po třiceti hodinách už to není moc ono, kor když je to copy & paste z mobilu jak.

    Já sám sem takhle dohrál v krátkém časovém hoeizontu obě 3,4 Yakuzy a ještě se tam vrátím Sub stories jsou asi nej věc, zabaví natáhnou nenuceně dobu, Assasins creed a jiné je vlastně hlavně grind Hry které vyjdou a mají 200 hodin a více jsou o ničem když ten obsah omrzí Odyssy to samé nečekal jsem že po 30 a více hodinách budu dělat furt to samé jen jinak Výbuch byl po prologu Fate of Atlantis. Mám tam 71hodin zatím a ten grind je strašný!

    Ještě mě čeká Persona5 Strikers, Halo ... Bude judgement a Yakuza6, Ninja gaiden kolekce port.. docela se hodí že ted mají hry odklad stejně budou rozbité až výjdou. No rush :D.

    • Kverulant

      Yakuzy jsou pro mě zrovna dobrej případ velké hry, co má uzavřený menší svět, ve kterém se průběžně něco mění/objevuje se mini obsah podle vývoje děje. Dá se hrát jen hlavní příběh, který není únavně dlouhý a kdyby omrzel, tak nepovinné vedlejší mikro příběhy jsou krátké a zábavné a hobby aktivity typu karaoke nebo rybaření pomůžou proti stereotypu. Tam mi lov trofejí nikdy nevadil.

      Zato Assassini, kde se mění "jen" svět a příběh, ale hra je podobná, tam musí člověk fakt tu sérii milovat, aby u toho chtěl zabít tolik času, jezdil po Egyptě vysbírávat poklady a dělal všechny mise a nakonec je to jako dlouholetý manželství - manželka/manžel se sice stále líčí a chodí do fitka, ale skvělej sex už z toho nikdy nebude a je dobré si najít bokovku. :)

      • Jack1947

        Origins bylo ještě v pohodě únosnejch 30-40 hodin(včetně DLC)... to Odyssey už bylo trochu hodně za hranou. Přesně ale těch alá Yakuza her moc není a ani to není téma pro všechny.

  • Tohle je zajímavý článek a rozhodně si myslím, že by stálo za úvahu jestli to nezahrnout někde do Fight Clubu jako téma. Zajímalo by mě totiž jak to vidí i jiní členové redakce.

    Jinak si myslím, že délka hry a to jestli ji plánuju dohrát nebo ne je strašně individuální a extrémně do toho vstupuje současný ekonomický model jak je zmíněno v článku. Pokud si někdo koupí novou AAA hru za 60 EUR (na rozdíl od většiny si fakt nemyslím, že je to hodně peněz myslím, že současná cena her by měla být někde k 80-85 EUR o tom jak jsem se k tomu dopočítal jsem klidně ochoten diskutovat jen mi netvrďte že je to hodně), která má délku 60 hodin a více  ale odloží ji po 5 hodinách je to skutečně dost divné a možná se měl kupující více zamyslet. Pokud si ale koupím 10 her ve slevě každou za 15 EUR a nakonec 3 nezapnu 3 dohraju a 4 ukončím někde v průběhu nevidím na tom nic divného.  

    A samozřejmě, jak je zmíněno v článku pak tady máme ještě předplatné, kdy speciálně Xbox pass do toho začal hodně šlapat, jak všichni vidíme v posledních dnech či týdnech. Tak se asi skutečně může stát že lidi hru hrají 2 hodiny a pak už ji nezapnou. Na tom, ale nevidím nic špatného. Na netflixu si taky kolikrát pustím seriál vidím 2 díly a pak už ho nikdy nezapnu a nikdo přitom nezpochybňuje, že by snad byl seriál příliš dlouhý nebo nekvalitní.  

    • Souhlasím. Souhlasím i s názorem ohledně ceny her. Tam je ale problém naší nátury, že jakoukoliv cenovka je prostě moc a ideálně kdyby hry byly zadarmo ke stáhnutí.

      + s tím FC a názorem ostatních. Dobrý téma.

    • Souhlasím. 

    • Souhlasím. 

  • Jarisko84

    Ja som hrac od zx spectra mam toho odohraneho ozaj vela ci su to konzole ako megadrive ci snes psko pc a ine proste hranie je moje najvacsie hobby... o to je to horsie ze uz ma vie len maloco prekvapit a zaujat lebo vsetko vsade uz bolo a vychadza ozaj malo originalych veci co stoja za to je mi jedno ci ta hra ma 10 alebo 60hodin...

    • Derp_1337

      To je nesmysl, že už nevycházejí originální a zajímavé hry.

      Jádru problému ale vidím v tom, že většina těch dobrých her se ztratí v balastu (pod)průměrných her. Trh je dost zahlcený hromadou her a žádný hráč nemá čas si ročně prolistovat stovky/tisícovky nových her. Bohužel většina hráčů si zvykla na to, že se dívají jenom na hry, které jim předhodil marketing. To ale není dobře, protože kvalitní marketing si můžou dovolit především velké korporace, které se soustředí na mainstream hry.

      Pokud ale chceš hrát kvalitní hry, tak se nesmíš spoléhat na mainstream. Velké korporace jako EA a Ubisoft zajímá jenom to, jak podojit co nejvíce lidí, a proto jsou jejich hry takový vývar z "populárních" herních mechanik, které mají šanci oslovit co největší hráčskou veřejnost.

      Skus se podívat na hry od menších vývojářů. Tam každý rok vznikají vskutku kvalitní hry. U spousty indie her jsem zabavil stokrát více než u jakéholiv Assassin's Creed.

      • Jarisko84

        To ze sa zlepsi grafika zvuk atd znamena to ze hrame to iste len v bledo modrom....

        Jasne ze su aj vinimky ako je napr rockstar ktory sa snazi vzdy veci posunut dalej.... ale napr taky ubisoft jeho hry su ako lego spravi par kociek a s tych celu jednu generaciu zliepa hry....

    • unicz

      Také od ZXka. A je nesmysl tvrdit, že herní trh je..."vyčerpaný?", protože nevychází originální hry. A kupodivu, občas podobnou pitomost napíší i recenzenti.

      Já si prostě rád zahraji znova "ty samé NFS" (dobře, dnes Forzu) i přes to, že je to stále stejné.

      Jenže není. Lepší grafika, lepší AI, lepší fyzika, lepší zvuk...

      Tvrdit, že nemá smysl dělat novou RTS, protože Dune 2 to přeci ustanovila? Pěkně děkuji, ale já si radši opravdu zahraji "Dune 3", i třeba se shodným obsahem, ale s moderním UI...:)

      Ano, Baldurs Gate byl skvělý, ale skvělý byl i Origin Sin, byl mi odvyprávěl nový příběh.


      Atd atd...

  • jack

    Prvně děkuji moc za článek. Moc se mi líbil !

    Hned na úvod by mě zajímala analýza, jak se měří procento hráčů, kteří ziskali achievement. Dle mého to velmi zkreslují lidé, kteří prostě hru vůbec nehráli. Mělo by se to počítat třeba ze hráčů, kteří dali alespoň 10% hry.

    Jinak mé zkušenosti hráče od dob Sinclairu ZX81

    - V mládí jsem byl absolutně uchvácen možnostmi počítačů. Toto nadšení mi dovolovalo dlouhé hodiny pronásledovat čtverec s trojúhelníkem a střílet na něj úsečkou na ČB TV či malém monitoru. Hry byly těžko dostupné. Grafika a hratelnost se vyvíjela rychle. Díky tomu všemu jsem byl dost slepý a tolerantní k leckdy umornému opakování toho samého či absolutně otravnému ovládání. Hry byly leckdy zcela nekompromisní.  Snad nic jsem nedohrál do konce.

    - Dnes můj syn má na tabletu grafiku téměř ekvivalentní PC s úhlopříčkou ekvivalentní malému monitoru.  Hry zadarmo a leckdy i přesto velmi dobré se na něj valí ze všech stran. Hraji s ním "nekonečné" hry jako Minecraft, ale i "instatní" jako Clash Royale, kde sice každý zápas trvá jen pár minut, avšak je super intenzivní.

    -Hrál jsem Firewatch, A way out a náramně se bavil, hrál jsem Skyrim a Mass Effect a nelitoval hodiny. Není to o velikosti otevrejného světa ani o počtu side questů. Krátká i dlouhá hra může být dokonalá. A jen pro někoho.

    • Derp_1337

      "jak se měří procento hráčů, kteří ziskali achievement. Dle mého to velmi zkreslují lidé, kteří prostě hru vůbec nehráli."

      Jo, máš pravdu. Lidi, co hru vlastní ale nikdy ji nehráli, zkreslují statistiky.

      Důvodů, proč lidi nehráli hry může být mnoho. Někdo to mohl dostat jako dárek. Někdo se třeba rozjel při slevách a nakoupil tolik her, že se je nikdy nemůže stihnout zahrát (hehe, to jsem já). Někdo mohl nakoupit hry jako součást balíčku, ale hrát chtěl jenom jednu. Atd.

  • gio1

    Pravda s tim Days Gone. Nechal jsem si to az ted na ps5 protože 60 fps. Ale u mne se to začalo rozjíždět az nekde kolem 30 hodiny gameplaye🙂. Ale po ty 30 hodine je to docela fajn. A jinak fakt to chce se soustředit na jednu, dvě hry, ty dohrát a jit dal. Ja se teda soustředím v podstatě jen na AAA produkci, ale mam tímhle stylem dohrany prakticky všechno co mne baví a zajímá za poslednich 20 let a žádný resty nemám. Na druhou stranu teď nemám moc co hrát protože nic moc nevychází. 🙂

    • Derp_1337

      Jestli se nudíš, tak skus hry od menších studií. Občas jsou velmi dobré. U některých indie her jsem se zabavil stokrát více než u jakéhokoliv Assassin's Creed.

      Bohužel člověk se musí o těch kvalitních indie hrách nějak dozvědět. Ty špičkové perly se snadno ztratí v tom moři podprůměrného balastu.

  • ALHAZRED

    Tak dnes je to hlavne o tom, že je hier vela, v porovnani s tym, kolko ich bolo pred 20-15timi rokmi a ja som si užival prvy Far Cry, ktory bol boži a extremne dlhy...chvala bohu. A to sa to odraža aj v pristupe hračov ku hram, pôvodne nadšenie sa zmenilo na pernamentny hate...často x, hrači su zmlsany...

    Dnes mam ešte nakupenych hier, a ani neviem či ich niekedy dohram, lebo deň ma iba 24 hodin a stale vychadzaju nove...napr Fallout4, New Vegas, lebo Fallout3 som miloval-130h.

    Naposledy som si naramne užil Dying Light, ktory bol nadherny a dosť dlhy, aj ked hlavny pribeh bol dostrihany, spravil som všetky vedlajšaky, hral som ho 5 r. ...a Metro Exodus, ktory bol s DLCčkami dlhy akurat.

    Rozhodne nie som sa nastavovane a riedene naťahovačky, ale 8-10 h CoDko a pod. nie je hra, za ktoru dam peniaze...

  • renoraines

    Já jsem se dostal jednou do fáze, kdy jsem měl nainstalovanou hromadu her a zároveň je vůbec nedohrával. Doslova jsem se v té záplavě utopil a nevěděl jsem co dřív až jsem nakonec ztratil chuť je hrát či dohrávat. Začal jsem ztrácet i takový ten zápal pro ty hry. Asi půl rok nazpět jsem si řekl, že si v tom musím udělat nějaký řád, jelikož nejhorší je chaos. Takže jedu stylem, že mám nainstalovanou jednu, maximálně dvě hry, ale snažím se udržovat tu jednu nainstalovanou. A je to vlastně hrozně super. Mám udělaný seznam her, které chci hrát a jedu takhle postupně po jedné hře, kterou v klidu dohraji a přejdu na další. Když jsem měl nainstalovanou spoustu her, tak to sklouzávalo k tomu, že jsem v těch hrách začal spěchat, abych mohl přejít na další a vlastně jsem si je ani pořádně nevychutnával. Teď je přesně naopak. Nikam neženu a hry si hezky vychutnávám. 

    Minulý týden jsem dohrál TLOU2 (mimochodem, na to jak z jedničky jsem nebyl kdo ví jak odvařenej, tak na konci dvojky jsem byl totálně emočně vyčerpaný :D, vynikající hra), teď relaxuji u Dark Souls Remastered (jako že vůbec) a už tam na mě v pořadí čeká Ghost of Tsushima a nový Spiderman a to mě určitě vydrží do doby než vyjde pro mě veleočekávaný Ratchet and Clank. 

    Ten, kdo má problém s dohráváním nebo ztrácí chuť ty hry potom hrát, tak doporučuji si v tom udělat systém a veškerou pozornost dávat jedné hře v daný moment. Mně to pomohl zase najít lásku pro hry a je to opět zase zábava a ne nějaká povinnost :)

    • Derp_1337

      "teď relaxuji u Dark Souls Remastered (jako že vůbec)"

      XAXAXA

      Velmi jsi mě rozesmál 😂

      Jinak s tebou souhlasím. Občas se člověk v těch hrách ztrácí. Ozvlášť při slevových akcích na Steamu si člověk musí dávat bacha, aby nenakoupil tolik her, že to nikdy nemůže dohrát.

    • Naprostý souhlas! Mám to stejně.

    • JamesFaith

      Přesně tak, udělat si přibližný seznam.

      Já k tomu často používám profilovou kolonku "Oblíbené hry na Steamu", kde mám čtyři favority, a pak si vybírám podle toho, jak to v příštím týdnu/měsíci vidím s prací a volným časem.  

      Bude press - vezmu něco kratšího, teď to byl Sherlock Holmes: CaP.

      Bude realtivní klid - vezmu velký open-world, tahovou startegii nebo stealth akci a klidně budu hrát tři týdny jednu věc.


      Dlouhé hry, krátké hry - obojí má svůj čas a místo a nic z toho není horší, nebo lepší.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit