Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jack1947

    No to je tou nedostupností jak zadel na hrnec ! 😛😂

  • Pane redaktore, k Vašemu příspěvku se nelze nevyjádřit.

    1) Úspěšnost konzole se nehodnotí jen dle prodejů, obě společnosti navíc potvrdili, že je prodávají se ztrátou. Navíc obě vlajkové konzole jsou momentálně všude nedostupné, těžko tedy vyvozovat jakkékoliv závěry. Series S dostupný občas je a také na některých trzích se prodává neskutečně dobře (Indie). 

    2) Na úspěch můžeme pohlížet z více pohledů. 

    Celková ziskovost. Ta se dnes počítá jinak, než ze samotných prodejů hardwaru. Samotná Sony ve své roční zprávě pro investory uvedla, že konzole jako taková je v důležitosti byznys modelu stále slabším článkem, možná Vás překvapí, že je to pouhých 20 %. Zbylá procenta tvoří software, služby a periférie.

    Úspěšnost můžeme hodnotit i přechodově. Jak zájem o značku vzrostl za poslední období.  Sony si jede svou díky své popularitě PS4, ovšem ruku na srdce, jede spíše ze setrvačnosti. Microsoft udělal na počátku minulé generace několik přešlapů, ale s přichodem některými jedinci uráženého Phila Spencera, divize Xboxu se nepochybně zvedla, zájem o Game Pass konstantně roste a i přesto, že o Xboxu můžeme mluvit, že přezil vlastní smrt, tak jsou vlajkové konzole beznadějně vyprodány. 

    1/3

    • Jarisko84

      Sony dnes reagovalo ze zacina predavat ps5 s mechanikou bez straty...

    • 3) Zřejmě tedy značka xboxu v očích hráčů velmi vzrostla a pořád roste. A to je dobré podotknout, že nevydala zatím žádné velké console-sellers first party tituly. Proč tedy popularita "nepopulárního" xboxu roste?

      - Xbox Game Pass. Služba, která je přirovnávaná k hernímu Netflixu. Někteří říkají, že se těší, až si hru zahrají "ZDARMA" v GP. Už jenom to značí, jak moc dobrá nabídka to je. Zatímco Sony zvedá ceny svých her na 80$, MS jde přesně opačnou cestou. 

      - Poměr cena/výkon. Xbox Series X je výkonější konzole, to se začíná ukazovat u nových titulů. Přesto stojí stejně jak PS5.

      -Zpětná kompatibilita. To, že hráči hrají starší hry, aby si to zopakovali, nebo dohání resty je normální. Nové kvalitní hry nevycházejí denně. Když máš knihovnu her, ke které si přirozeně vybuduješ nějaký vztah, tak je příjemné mít možnost si hry z ní zahrát znovu.

      -FPS Boost. Souvisí se zpětnou kompatibilitou. Valná většina moderních her (např. nejnovější díly Far Cry nebo třeba Dying Light) může být na xboxu hrána při 60 FPS, to je oproti PS5 30 fps docela rozdíl.

      -Lživá nebo mlhavá politika Sony. To bylo nářků, když MS sdělil, že budou vydávat i na old-gen na počátku nové generace. Média se obouvala do MS, jak zpomaluje vývoj. Sony se stavěla do role spasitele - "budeme ctít pravý next-gen". Obrázek si udělejte sami, jaká je realita. Dále Sony naznačovala rok 2021 pro GoWR a nový Horizon. Zatím je jaksi ticho po pěšině (kde bylo potvrzení 2021 včera v traileru Horizonu?). Ale tak hlavně, že ukázali, že narozdíl od MS své velké tituly dodají dříve. 

      2/3

      • -Příslib do budoucna. Zatímco Sony zavírá svá studia, MS tvoří a kupuje nová. Hráči milovaný Days Gone bez pokračování, prorože se Sony nelíbilo hodnocení na Metacritics. Místo toho TLOU remake, o který si nikdo nežádal. Jen zmíním, že hráči dlouho prosili o nové Fable nebo Perfect Dark. A jsou ve vývoji. Ano je pravda, že Sony toho zatím vydala více (i když žádná sláva, já bych si nevybral), ale MS je také v plném zápřahu. A zatímco Sony dělá marketing, kolik titulů mají ve vývoji, MS o tom explicitně nehovořil, ale spočítejte si, kdo toho více připravuje.

        - Diverzita titulů. Toto je velmi subjektivní, ale tituly od Sony na mě působí jak přes kopírku. Všechno third person adventury nebo platformovky. Hlavně aby se mohli vytáhnout se svojí next-gen grafikou, ale hratelnost je jaksi pořád podobná. Včera při představení horizonu nikomu nebilo do očí to přitahování ke stěnám jak ve Spidermanovi? Mě osobně přijde zajímavější mít od každého žánru něco. 

        Na závěr bych podotknul, že konzolové žabomyší války mě nezajímají, koukám se na herní průmysl jako na celek. Ale pokud vyjde oslavný článek na Sony, který ignoruje, co se daří u konkurence, tak je vhodné ukázat i druhou stranu mince.

        3/3

  • Pane Homolo,

    mohu se zeptat co vás vede k tomu porovnávat úspěšnost konzolí dle jejich prodejů? Úspěšnost konzolí by se snad měla porovnávat dle jejich ziskovosti (myšleno zisky ze služeb na ně navázaných a prodeje her).

    Porovnávat úspěšnost konzolí dle jejich prodejů je naprostý nesmysl. Například Sony může prodat 2x více konzolí, ale vyší ziskovost může mít Microsoft. Viz. například takový Apple, který prodá jen nějakých 17 % mobilů, ale má 42% podíl na tržbách.

    • Jack1947

      Podle mě to nesnese srovnání. To je jak ty dnešní nedotknutelné grafiky 😉

    • Derp_1337

      Koho zajímá % ziskovost?? Obyčejné hráče a nebo akcionáře?? Měl by ses zamyslet nad tím pro koho je ten článek určený. Tohle fakt není výroční finanční zpráva pro akcionáře.


      Navíc zisky z prodejů konzolí byly vždycky minimální. Nejdůležitější vždycky byly zisky z prodejů her (každá prodaná konzolová hra odvádí dost velké poplatky Sony či Micro$oftu). Ale tohle bude těžké porovnat v blízké době, když Micro$oft vsází Gamepass. A všichni víme, že Gamepass bude po několik následujících let ztrátový. Jenom čas ukáže, jestli to byl dobrý tah od M$ a nebo ne.

      • Jack1947

        Sony bylo lepší ale v zisku, kvůli těm hrám právě.

      • tuco

        Je otazkou, proc by melo nekoho zajimat, nad rekneme beznou zvedavost, ktera konzole se vic prodava? 

        Napr. uvaha, ze "co se hojne prodava je dobre" - coz neni uvaha ktera v clanku zazniva -, neni nutne blizka realite. 

        Mne je to uplne ukradeny ktera se lepe prodava a kdybych si nejakou kupoval, tak bych zvazoval jina kriteria nez prodeje. Kdo ze znamych kterou konzoli ma, jaky jsou na ni hry, technicky specifikace, atd.

        Kdyz jsem clanek cetl, tak jsem cekal nejakou pointu vyvozenou z te "neporazitelnosti", ale to byla chyba. Proste se vic prodava, no :)

      • I z pohledu hráče musí být kritérium pro hodnocení úspěšnosti konzole její ziskovost. Dám příklad ve městě jsou 2 restaurace. První prodá 2x více obědů než ta druhá. Přesto ta druhá je ziskovější. Která restaurace je úspěšnější? Samozřejmě, že ta druhá.

        Jde mi o to, že pán Homola ve svém "názoru" hodnotí úspěšnost konzolí dle jejich prodejů. Ty jsi toho prodal více, ty jsi úspěšnější. Tohle je mylné uvažování, které bohužel vychází z toho, že spousta lidí je méně ekonomicky gramotná (za což bohužel může i naše školství). Taková Tesla prodá jen zlomek toho co Škodovka a přesto má Tesla jako firma mnohem větší hodnotu.

        • Jack1947

          Tesla je hlavně omyl průmyslu, to bych sem neplet vůbec.

        • Jako zákazníka mě bude zajímat, která toho prodá více (ta první). Buď v ní výrazně lépe vaří, že to tam táhne zákazníky, kteří se do té druhé nehrnou. A nebo ta druhá odírá na cenách. Takže nejen že pro mě budou prodeje důležitější údaj, dokonce se na základě nich rozhodnu navštívit tu první.

          To stejné u konzolí. Ta kterou má více lidí (zejména v mém okolí) a na které si s nimi tedy můžu snadněji zahrát dané hry bude určitě lákavjěší, než konzole, kteoru v okolí nikdo nemá, ale má super zisky :-D

          • Vaše přirovnání je scestné. U příkladu s restaurací to také může znamenat, že ta první vaří z méně kvalitních surovin a má nižší ceny, které vedou k větším prodejům. Zákazník by se měl rozhodovat na základě vlastní úvahy co je pro něj lepší, nikoli dle toho kdo má větší prodeje. Je pro mě lepší koupit si levnější oběd z méně kvalitních surovin. Nebo ten dražší, ale kvalitnější a chutnější? To už je samozřejmě každého volba. Když vám dám 2000 Kč a řeknu jděte za to na večeři, kam půjdete? Do Mcdonalda, kde mají obrovské prodeje nebo do Alcronu s michelinskou hvězdou, ale malými prodeji? Nevím jak vy, ale já bych zkusil ten Alcron.

            • Takže se rozhodneš podle kvality jídla a ne jaké má ta restaurace zisky (předpokládám, že Mekáč bude mít zisky řádově větší, než nějaká malá, ač luxusní, restaurace), je to tak? Který řetězec vydělal nejvíc ti bude úplně jedno a při nákupu jídla na to koukat nebudeš?

              • Reakce na příspěvek:

                Správně. Rozhodnu se buď podle ceny nebo kvality jídla. Né podle zisků, nebo prodejů.

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Jestli se rozhoduješ podle ceny nebo kvality jídla, tak v tom případě by tě "ziskovost" dané restaurace neměla zajímat. Pro tebe jako koncového zákazníka je to zbytečná informace.

  • bodmrazu

    Hele hardware je nezajimavy. Je to jen krabicka co stoji mezi mnou a moji hrou. Ja mam sice XSX ale hlavne proto, ze mam nakoupeno snad 500 her na te platforme a mozna tak 20 ktere se chystam porad jeste hrat. Jinak mi je jedno na cem hraju. Jo exkluzivity z jine platformy jdou mimo me, ale uprimne clovek nema tolik casu aby hral vsechno. Taky na PC jsou exkluzivity. Stejne nejvice lidi hraje COD, FIFA, GTV, Fortnite a dalsi multiplatformovky. Jsem si jisty, ze za par let bude vse jinak a zadne konzolove valky uz nebudou. Budou spise valky ekosystemu, stejne jako ted Netflix vs Disney vs Amazon vs HBO. Pokud teda nezasahne neco jako Europska Unie a nerekne ze je to diskriminace a zadne exkluzivity nebudou a ze pokud si koupim licenci na hru na Google Stadia, tak mi ta sama licence bude platit na Epicu, Steamu, GOG, XBOX, Playstation... Rozhodne se tesim na to co prijde i kdyz to asi nebudou jen pozitivne veci.

    • LessPh

      To je zajimava myslenka s tou jednou licenci na vic platforem, presne tohle by se melo udelat... ty smejdi distributorsky jsou nenazrany prasatka... konecne dobrej podnet pro EU!

      • Jack1947

        Zajímavá úvaha ale celkem komplikovaná a o hovně. Tohle se asi nikdy nestane ve finále člověk půjde tam kde je to levnější bez ohledu na nic 🙂

      • A jsi ochoten provozovat herní platformu (se vším co to obnáší) i když by za nákupy hráči platili někomu jinému? Nic ti nebrání jít příkladem.

  • Hidden

    Ze MS na Xbox predstavil slabou nabidku "launch" her oproti Sony, o tom zadna. Ze MS stavi strategii na necem jinem nez poctu prodanych kusu hardware je take jasne, takze zrovna porovnavat pocet prodanych kusu sice lze, ale nerika to nic o tom nakolik jsou strategie obou spolecnosti uspesne. Ale budiz. Nicmene nesouhlasim s tvrzenim, ze nedostupnost PS5 predstavuje pro MS vyhodu nad Sony, protoze to plati i naopak. Xbox One na tom s dostupnosti neni take zrovna nejlepe (jak je ostatne napsano hned v prvni vete clanku), takze tezko mohou prodavat na ukor Sony, kdyz nemaji co. ;)

  • vonTossis

    Nenapadlo někoho, že obě firmy mají viditelně, i dle svých vlastních prezentací, úplně odlišnou strategii? Tzn. těžko můžu prohrávat na poli, na kterém z pohledu své strategie a svých cílů, vůbec nebojuji. Ale novináři to pořád otáčí dokola a dokola, jaké je to velké vítězství a senzace. :-) Mimochodem mám PlayStation 5 a výkonnější PC. Xbox nemám. Jsem rád, že Microsoft jde svým směrem a za směšný poplatek si na svém PC zahraju v podstatě vše i z Xbox světa. Svým přístupem je aktuálně Microsoft mnohem více "for the players" než Sony. Ale to už zabíhám za hranice původní myšlenky. :-)

  • A navzdory podvodu s ps plus cloudem... A rychle se rozbijejicim dualsense...

  • osobně si myslím, že s koupí Bethesdy vytáhne Microsoft těžký kalibr. Ani Starfield, ani TES VI, ani Fallout 5, ani další Bethesda hry nebudou na PS5. Tato válka vůči Sony je nejspíš tím hlavním důvodem, proč Microsoft tuto megainvestici udělal. Jinak je zajímavé, že v článku se píše, že The Medium je průměrný horor a na Games je hodnocený 5/10, zatímco na steamu to hodnocení vypadá dost jinak

    https://store.steampowered.com/app/1293160/The_Medium/

    • Hele tohle je ale celé spekulace.

      Díky nákupu Bethesdy má MS první (v rámci posledních x let) konzolovou exklizuvku. Kterou je Deathloop :-/

      • Deathloop je exkluzivní na PS jen z toho důvodu, že tu smlouvu uzavřela Bethesda ještě před akvizicí MS, navíc je to jen exkluzitiva na rok

    • Derp_1337

      The Medium je dost rozporuplná hra. Někdo si ji zamiluje, někdo ji nesnáší. Hodnocení lítají od 5/10 do 9/10. Průměr Metascore se ustálil někde na 75% a uživatelská hodnocení jsou na tom podobně.

  • pavel.sterba1

    Jako majitel XB one X, S muzu s klidnym svedomim prohlasit:"XBox nebrat!!!!"

    • Velmi informativni. Co takhle uvest duvody?

    • Jako majitel XBOX series X a GAmepassu Ultimate na 3 roky za 3000 můžu klidným svědomím prohlásit - něoc tak úžasného jako XBOX s GAme PAssem tady nikdy nebylo. A tomám po různých steamech, Epicích, Ubi Playích, Originech atd. asi 300 her a k tomu doma 2PC s Radeonem 6900X.

      • Mohu se zeptat, jaky duvod byl jit do dvou 6900X? Kdyz uz, tak bych v jednom mel Radeona, ve druhem Nvidii a hry instaloval podle toho, na ktere bezi lepe.

      • LessPh

        Taky mam 6900X, za 40T dobrej kup:D Ale co, v zivote jsem uz prisel o vic:D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit