Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • LessPh

    Tak jsem vyzkoušel demo FM 2021 a myslel jsem si, že mi nejdou zvuky v PC :D

    Dávám pass, aspoň ty potvrzující zvuky mohli dát při odklikávání tlačítek... ještě mi přijde, že celé UI nějak divně funguje, resp. není podle dnešní standardů.

    Věřím, že to bude cool, když se do toho člověk zažere, ale od totálního ponoření do FM, mi chybí ty malé drobnosti, které mě aspoň ze začátku udrží u hratelnosti... bez těch zvuků je to strašně sterilní.

  • LessPh

    Docela o tom uvazuju, jak je to pristupne novackum, navic takovym, ktere zajima jen MS a Euro na podivanou? Dohravaˇ ted CK3 a uprimne bych zase skocil do nejakych tabulek a fotbal je pro me lakavejsi nez stredovek ;-)

    • Inquisitor

      Na každé obrazovce máš vysvětlivky na co se díváš. Tutoriál běží během hry a vede tě, navíc na každé obrazovce si kdykoli pustíš nápovědu. Je to dobře řešené. Nenechá hráče vyloženě tápat.

       Jinak je to jako u CK a podobných komplexních her. Systém pokus, omyl. Hrát, hrát a hrát až do toho člověk pronikne skrze vlastní neúspěchy a úspěchy. Taky záleží jaké máš povědomý o fotbale, taktice apod.. Asi ten průnik do hry pro úplného nováčka není z těch nejjednodušších, je tam toho k učení opravdu požehnaně. Ale stojí to zato.

      Ano můžeš být jenom trenérem repre a nebo zárověň trénovat i klub. Což doporučuju, protože trénovat jenom repre není moc zábava a připravíš se o většinu hry. O tu každodenní práci s hráči a jejich piplání ve hvězdy. Protože mezi Euro a MS není, kromě přáteláku moc co dělat.

      Já to úplně nedokážu posoudit, protože FM hraju od 2005. Člověk se jenom učí nové věci co se na tu sněhovou kouli v novém roce nabalí. 

      Jinak ke každému ročníku je k dispozici demo na steamu, tak doporučuji nejdřív vyzkoušet. 

      • LessPh

        O fotbale ani taktice nic nevim, jen me proste bavi koukat na velky fotbalovy eventy, coz je tedy o dost vice nez co se tyka stredoveku, tam jsem uplne mimo a CK3 me docela bavilo..

        To demo je dobry napad, uz jsem nejaky FM pred par lety zkousel a zabalil jsem to po 5 minutach, protoze jsem proste nevedel, ale ted jsem dal a zjistil, ze cisla me bavi.

        Jak je to demo omezeny?

        Jeste k tem uspechum a neuspechum, v CK3 jsem jel vzdycky na uspech a proto jsem aspon 100x loadoval, protoze neuspech je pro me cervena.. samo je to spatne, ale takovej bohuzel jsem ;-)

        • Inquisitor

          S tim demem nevim přesně, to bych kecal. Ale jsou tam všechny mechaniky na vyzkoušení.

        • Pethulla

          Pokud se nepletu, tak demo je omezené na 6 měsíců. Jinak by mělo obsahovat všechny funkce, které najdeš v plné verzi.

          Autoři tvrdí, že hra není skriptovaná (proč jim v tom nevěřit,že?), takže jestli si za úspěch zvolíš, že neprohraješ jediný zápas, tak to systémem save load zvládneš.

      • MichalJ

        Ja ešte dodám, že záleží aký tím si vyberieš a ako veľmi chceš všetko mikromanažovať. Na úvod je najlepšie si vybrať nejaký silný tím a ideálne zo slabšej ligy. Skôr budeš vyhrávať zápasy so silným tímom a zlou taktikou ako slabým tímom a aj tou najlepšou taktikou na svete. Plus slabšia liga preto, lebo budeš mať menej hráčov a najmä aj menej zamestnancov klubu (trénerov, skautov, atď), čiže netreba sa o toľko vecí starať. 

        Hra ale už postupne vie veľa vecí spraviť veľmi dobre za teba, na milión vecí budeš dostávať rady a aj veľmi rozumné (typu kto má čo trénovať, koho priviesť do klubu ako hráča ale aj trénera, kto má hrať najbližší zápas, kto už potrebuje oddych a podobne). Aj základné taktiky čo sú v hre sú dosť slušné, len vyberieš nejakú čo ti odporučí asistent trénera a môžeš začať hrať a potom si ju napríklad postupne upravovať podľa toho ako sa budeš učiť veci.

        Rovnako by som odporúčal asi najskôr zahrať demo a uvidíš sám či sa budeš chytať alebo nie. Plus na nete je veľmi veľa guideov ku všetkému, fajn sú napríklad aj videá na Youtube, ja teraz pozerám kanál Zealand a aj keď mám dokopy v rôznych ročníkov FM (08,13,18,19 a teraz hrám 22) cez 1000 hodín, stále sa aj ja naučím niečo nové.

        • LessPh

          Diky za tipy, demo zkusim a uvidim.. no laka me to hodne, tak uvidime jestli se chytnu ;-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit