Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jako fanoušek knih jsem měl problém rozdýchat už první epizodu. To co tu píše Alžběta o tom, že seriál vystihuje atmosféru knihy je naprostý nesmysl. Seriál úplně vynechal prolog první knihy, z prvních několika kapitol si vybral akorát útok monster na osamocenou vesnici a zcela rezignoval na nějaký smysluplný úvod do světa a jeho historického pozadí. A k tomu se přidá nášup scenáristicky nucených romancí, které z hlediska vývoje postav nejenže nedávají smysl, ale v knihách nejsou.

    Srovnání: Kniha začíná prologem o rozbití světa Lewis Therinem Telamone, přezdívaným Drak, poté co podnikl útok na Shayol Ghul a následně zešílel (a vyvraždil všechny kterým kolovala v žilách jeho krev). Následuje první kapitola, která představí Randa a jeho otce jako dovezou do vesnice brandy, potkají se Branem (hospodský), Matem a Perrinem a Egwaine, Thomem (potulný kejklíř najatý vesnickou radou na Beltain), Padanem Fainem (forman, měl přivést ohňostroj) a Moirain (o které nikdo neví, že je Aes Sedai). Následně se mají vrátit zpátky na statek a tam je má zastihnout útok Trolloků, po kterém se Rand snaží zraněného otce dostat do vesnice. Tam teprve zjistí, že vesnice byla napadena taky a že Moirain je Aes Sedai a teprve tam se dozví proč přišli Trolloci. Hostinec samozřejmě neshoří ani nespadne a Moirain vylečí Randova otce, ale přiměje jej a ostatní k útěku. Tuto skupinku posléze pronásleduje Nyneiva a dostihne je až v hostinci v Baerlonu. Kde je ovšem najde i Myrddraal (mizelec, nemá tvář, jezdec v černém, služebník temného) a tak utíkají a zastaví se v Shadar Logothu, proklétem městě, kde nenáviděli temného tak moc až je nenávist sežrala samotné. Tam Mat získá prokletou dýku a Fain je posednut Mordethem. Pak se děj rozděluje na tři linky jak sleduje cestu jednotlivých skupinek do Caemlynu (město), kde se zase všichni najdou. Rand a Mat utečou s Thomem z Logothu na koleproplouvající lodi, která nocovala poblíž. Thom je učí kejklířství. Dojedou do Bílého Mostu, kde Thom bojuje s myrdrálem zatímco kluci utečou. Matovi dýka leze na mozek, a stává se paranoidním, ale nikoho nezabije. Rand poprvé použije sílu aby zabil mydrála a cestou si vydělává hraním na Thomovu flétnu. Perrin a Egwaine cestou potkají cikány, Perrin se naučí mluvit s vlky a zezlátnou mu duhovky. Taky se potkají s bělokabátníky od nichž je osvobodí až Moiraine.

    Teď to srovnejte s dostupnými epizodami. Prostě něco úplně jiného.

    Casting je naprosto příšerný - Moiraine je jen o půl hlavy menší než Lan, přitom by mu měla sahat maximálně po ramena. Podobně nezvládnuté je to u třech mladíků - Rand má mít 197cm, Perrin 187cm a Mat 180 cm přesto jsou v seriálu prakticky stejně vysocí. Na to, že Dvouříčí (Two Rivers) je izolovaný kraj v područí hor z ktéroho lidi necestují má v seriálu skutečně zajímavé ethnické složení. Namísto toho, chlapi vypadjí z evropy, ženské z indie, do toho náležitě zapasovaní černoši, kteří tam už vůbec nemají co dělat.

    Celkový dojem je ruce pryč, radši si poslechnout skvěle načtené audioknihy (Verze s Kate Reading a Michaelem Kramerem).

    • Derp_1337

      "Moiraine je jen o půl hlavy menší než Lan, přitom by mu měla sahat
      maximálně po ramena. Podobně nezvládnuté je to u třech mladíků - Rand má mít 197cm, Perrin 187cm a Mat 180 cm přesto jsou v seriálu prakticky
      stejně vysocí.
      "

      Hahaha

      Tak řešit výšku postav s přesností na centimetry je trochu už extrém. Ale jak se říká: kdo chce psa bít, ten si hůl vždycky najde.


      Neber ty knihy až tak doslovně. Správná kniha má nechat určitý prostor čtenářovi fantazii. Jenže háček je v tom, že každý má tu fantazii trochu jinou. Není se čemu divit, že tvé představy se liší od představy jiných lidí.

      Podobná věc se řešila už i u seriálového Zaklínače. Fanoušci si stěžovali, že obsazení Jennifer či Triss si představovali jinak. Ale když pak proběhla nějaká anketa, tak se ukázalo, že každý tam chtěl úplně jinou herečku (protože každý si ty postavy představil trochu jinak) a fanoušci knižní série se nedokázali shodnout... Prostě je potřeba akceptovat, že je nemožné splnit představy všech čtenářů, a jít dál.


      Jinak musím uznat, že se v seriálu našlo několik změn, které mi vadili. Třeba ten začátek mohl mnohem lépe uvést do děje, neznalí knižní předlohy z toho mohli být dost zmatení. A samozřejmě mě taky štvalo to přidání těch "romantických" linek. Dost to kazí dojem a působí to dost vynuceně.

      • Hele, na stopy a palce ti to tady psát nebudu. Stačilo by mi, kdyby proporce zůstaly zachovány. Na Perrinovi třeba vůbec není vidět, že by byl kovářským tovaryšem. Matovi zase chybí osobní šarm rozpustilého dareby s dobrým srdcem.

        Já měl postavy vždycky vykresleny tak jak jsem je viděl prvně na těch krásných obálkách původních vydání (Původní obálky v prvním řádku) a samozřejmě vlastní představivosti na základě popisu autora. A to že mužské postavy jsou skvěle načteny v originále můžem a ženské ženou jenom zážitek z knih umocňuje.

        • Derp_1337

          Jo, audioknihy jsou vynikající. Jenom škoda té přemrštěné ceny.

          Formát, který zvládne nějaká čtečka, koupíš za 5-10$. Papírové knihy koupíš za 7-25$. Ale audiobooks člověk kupuje za 30-65$. Trochu drahá sranda.


          Těch 15 knih ze série Wheel of Time by se ve formě audioknihy dost nepříjemně prodražilo...

          • Já mám předplatné na Audible, a s daní při měsíčním předplatném mě jedna knížka vyšla na cca 17 USD. Když si koupíš tři kredity naráz tak máš 1 kredit ještě o dva doláče levněji, takže jako dražší tištěnou knížku (kolem 300 kč) a navíc při předplatném máš daleko nižší ceny když si pak chceš něco dokoupit samostatně.

            Ona vůbec ta cena na audible je přímo úměrně závislá na délce audioknihy. Jordanovy knihy jsou dlouhé, ta nejkratší má zhruba 25 a nejdelší 45 hodin.

            A když nemáš prachy vůbec - tak vždycky se najdou jiné cesty kde si knihy opatřit. (Cenzurováno, google it).

    • Navíc kouzlo kola času pro mě spočívá hlavně dialozích postav a špičkování mezi pohlavími, kdy hlavní příběh na chvilku ustoupí do pozadí. Výborný je v tom hlavně gambler Mat. A to v seriálu zcela chybí, ty dialogy tam jsou vážně strašné.

  • xtron

    Je to Shannara - tupé dialogy, nefungující city, hrdinové co se ani v bahně neumažou a vše dostalo jen více rozpočtů a tak kouzla nevypadají tak zle. Jinak příběh nefunguje a vše se děje nějak tak bez ničeho, prostě se to vyskytne.

  • MalyZeli

    Chjo, v polospánku jsem viděl obrázek a bez přečtení textu jsem si myslel že bude nové DLC do ducha tsushimy 😔.

  • tomekbobek

    Tak asi nejdřív půjdu do těch knížek.

    • Jez3vec

      Problem s knížkama je že se po půlce začnou strašně zbytečně táhnout. Stránky se opakují popisem stejných zbytečností, který nemají nic společného s vývojem postav, příběhu nebo světa. Ale Sanderson to naštěstí dokázal po Jordanovi přebrat a zakončit.

      • tomekbobek

        Zkusím se s tím nějak poprat, díky za varování.

        • LiarForHire1

          Kašlal bych na Wheel of Time, to je pro masochisty. Raději doporučuji série od Sandersona jako Mistborn nebo Stormlight Archive.

          • iSpirit

            Stormlight už začíná byt poměrně naředěná, předvidatelná břečka.

          • Derp_1337

            Stormlight Archive je taky tak trochu pro masochisty. Teprve vyšla kniha 3 a konec série v nedohlednu.

            Od dob, kdy jsem četl sérii Jméno Větru (Kroniky Královraha) od P. Rothfusse jsem tak trochu háklivý na nedokončené série.

            • tomekbobek

              Na Dveře z kamene také úpěnlivě čekám, ale možná se blýská na lepší časy. Rothfuss teď sbírá nějaký peníze na charitu, přičemž když vybere asi 300 tisíc dolarů, tak zveřejní úvod a první kapitolu.

              V případě kohokoliv jiného by to mohlo značit brzké vydání, ale u Rothfusse si člověk nemůže být jistý ničím.

            • Jez3vec

              Tak zrovna tempo Sandersona je obdivuhodný (co rok, to knížka). Navíc už před rokem vyšel 4. díl a 5. knížkou to chce "uzavřít" a navázat podobně jak u Mistborna, 2. sérií z toho světa.

              Jinak doporučuji přečíst minimálně Mistborna před 4. dílem. Začíná to totiž na sebe navazovat a bez kontextu jde prehlídnout celkem důležitý části.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Mistborn jsem samozřejmě četl. Dobrá série.

                A taky první 2 díly Stormlight Archive, ale nechci se k tomu vracet, dokud to nebude kompletní.

                • LiarForHire1

                  Reakce na příspěvek:

                  Mohlo by to být kompletní už na přesrok, jelikož by to mělo končit 5. knihou a pak by dalších 5 knih mělo být úplně v jiné době.

          • Jez3vec

            Taky myslím, v současnosti nemá snad žádnej autor líp rozpracovaný universum a příběh. Ještě k těm doporučení má úžasnou "sérií" (spíš knížky na sebe navazující chronologicky) Joe Abercrombie.

            • Derp_1337

              Abercrombieho osobně nemám moc rád kvůli jeho tendenci se vysmívat hlavní postavám z předchozích knih. Nevím, jak to vidí ostatní, ale mě to kazí zážitek z knih.

              Např. v Nejlépe Chutná za Studena je jedna hlavní postav z předchozích knih ukázana jako feťák a hlupák, který neví, že mu manželka zahýbá. Smutné.

              • Jez3vec

                Reakce na příspěvek:

                Na druhou stranu tvorbu jeho postav mu můžou závidět i větší autoři. Navíc od nikoho jsem nečetl lepší popis střetů (Hrdinové).

          • Ano, Sanderson je skvělý, ale možná pro mě ještě lepší je Erikson a jeho Malazská kniha padlých, asi nejlepší temná fantasy, kterou jsem četl

            • Derp_1337

              Jo, M.K.P. od Eriksona je fajn, když se prokoušeš přes to, jak je to nepřívětivé pro čtenáře.

              Erikson se vůbec neobtěžuje s pořádným uvedením postav či lokality, kde se zrovna odehrává děj. Několik jsem se přistihl, že jsem přečetl první 3 stránky nové kapitoly a vůbec jsem nevěděl, kdo se baví a s kým a kde se to odehrává!! Erikson to pak někde "dodatečně" zmínil třeba až na 4. stránce. Dost otravné.

              Člověk pak tu M.K.P. musí přečíst víckrát, aby mu to dávalo lepší smysl. Na první přečtení jsem cítil silnou frustraci, ale druhé přečtení už dávalo větší smysl a člověk si to víc užije.

  • Gulivera84

    Tak nejak mi to pripomina starsi fantasy serialy, myslel sem ze pokrocile CGI  pomuze, ale ne.....takovej fantasy prumer, ale zkonzumuji to🙂😉

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit