Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Veskoslav

    Sony je v komatu? Nebo předpokládají, že prachy od PC hráčů bývalých exkluzivitek jim nějak pomohou? Přijde mi, že Sony krapet rezignovalo na nějaké větší nákupy.  Jen aby v příštím roce neoznámil MS koupení Ubisoftu, další rok EA a nevytvořil tak gigantickou herní galaxii. Nebo fakt má Sony až takovou víru v ten jejich nový Game Pass? Jak znám Sony, tak buď bude u nás nedostupný nebo to bude neskutečná sra*ka.

    Mimochodem zapomínáte jaké hry udělal nebo vydával (záleží, jak je to teď s právy) v minulosti Activision například. To není jenom hloupý CoD. To je například: Singularity,Spider-Man: Shattered Dimensions, GoldenEye 007, Prototype 2, Deadpool, Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Sekiro: Shadows Die Twice (vydavatel v Japonsku je FS),Spyro: Reignited Trilogy, Soldier of Fortune (pc verze), do toho pár her ze Star Treku atd.

    • Firingo

      Stále jsou zde antimonopolní úřady, takže je pro mě těžké si představit, že by nechali MS koupit i Ubisoft a EA ale možné to je.

    • iSpirit

      Na Sekiro má plná prává FS, takže smolík. Activision byl jen distributor. Ve finále je to jediná výborná hra, o kterou se otřel Activision za posledních pět let a to jen a pouze jako distributor. Smutné. Pokud FS  nesvolí tak žadný gamepass.

      • Veskoslav

        Však jsem psal, že byl vydavatel pouze mimo Japonsko. Ale nevidíme, jak byla postavena smlouva. 

    • Vogon

      Sony Xbox a Nintendo rozdrtilo minulou generaci, takže usnuli na vavřínech, zatímco Microsoft žehlí ostudu Xbone, skrze gamepass a další výhodné věci pro zákazníky. Microsoft už dlouho kupuje studia (třeba Rare tak před 20 lety, Minecraft/Mojang minulou generaci) a většinou to dopadne katastrofálně. Předtím ovšem kupovali studia na vrcholu (Mojang a Rare bylo předtím na vrcholu a od akvizice neudělali snad žádnou dobrou hru), teď kupují studia na dně (Bethesda po F76, Activision-Blizzard po současném Blizzardu), takže ty studia na tom hůře být nemůžou, nehledě na to, co s nimi Microsoft bude dělat. Nikoho nemůže překvapit, že Microsoft kupuje velké studia, lidi jsou překvapení, protože Microsoft kupuje totální sh*t za mega prachy (Blizzard současnosti - totální odpad a ne, nemůže za to Bobby Kotick, to je jediný člověk, co v tom Blizzardu něco umí, proto ho nemají rádi :). Activision - budiž, COD se prodává).

      Ty hry, cos jmenoval buďto nikoho nezajímají (Singularity - ačkoliv to byla pecka, tak se to neprodávalo ani v době vydání, Soldier of fortune neznám ani já), nebo značka nepatří activisionu. To jsou všechny hry související s Marvelem - Activision práva ztratilo a od té doby se ty hry neprodávají, možná sem patří i ten Star Trek, netuším. Pochybuji, že microsoft bude znovu platit za práva od marvelu, aby mohli dát průměrné hry, které se neprodávaly ani tehdy, na steam a znovu prodělat. Sekiro taky úplně nepatří Activisionu.

      Jediný důvod, proč koupit Activision je COD, je otázka zdali už nyní většina hardcore COD fanoušků, co tu sérii za žádnou cenu neoželí a přešli by tedy z PS na Xbox, nepaří na Xboxu (COD je typicky americká série, v Americe se, bych řekl, lépe prodává xbox).

      • Jevo83

        Naozaj si myslis, ze ked si sadli ku stolu Microsoft board of directors a rokovali o investicii za 70 miliard dolarov (cca polovica rocneho obratu MS), tak to odsuhlasili kvoli CoD a isli na obed? Nic v zlom, ale fakt mi to pride ze niektori ludia maju predstavu, ze rano sa zobudi Phil Spencer a pozrie si zoznam znaciek random vydavatela, a toho, kto by sa mu najviac hodil do gamepassu vecer kupi. Mozes si byt isty, ze prvu vec co riesili nebolo CoD ale financne zdravie activisionu, zadlzenie, vizia na 10r, planovany obrat, dusevne vlastnictvo, vyvojarske assety, eliminacia moznosti kupy vydavatela konkurenciou, potencial rastu a aku pridanu hodnotu to bude mat na strategiu gaming divizie.... to, ze tam je CoD boli tak 2% vahy

      • tuco

         .. to Bobby Kotick, to je jediný člověk, co v tom Blizzardu něco umí, proto ho nemají rádi.

        Tak urcite

    • iSpirit

      ty nikdy nezklameš. Podívej se na aktiva Sony a MS. Zjistíš, že Sony je naprostý prcek proti MS. 

      MS je roky jedna z nejbohatších firem světa, Sony na špici opravdu není.  

      Jinak v komatu? Kupovaní studií je snad nějaký standart? Před pár lety věc nevídaná. MS za roky nepřinesl hru, která by přilákala ve větší míře fanoušky konkurence, tak prostě kupují, co vidí. Teď je úhel pohledu, co je rezignace. Já to vidím úplně opačně než ty.

      Já raději od Sony uvidím Returnal 2 než CoD.

      • Veskoslav

        Jako že Sony je celé štastné, že MS ho naprosto rozdrtil, co se týče Game Pass a odpovídající služby u Sony? A že podle tebe je vlastně chudák MS, protože si kupuje studia? No pro změnu ty jako Sony fanboy naprosto nezklamal.

        • Derp_1337

          Tak je potřeba vzít v potaz, že Game Pass byl nastartovaný v roce 2017. Stačí se trochu zamyslet a vzpomenout si, že z počátku to bylo všem spíš jenom pro smích. Ale M$ na to zareagoval a teď po 5 letech na něm zapracoval skupováním studií a přidáváním her.

          Jestli na to chce Sony zareagovat, tak to taky bude pár let trvat než rozjedou odpovídající službu.

          Nerozhoduje kolik her má kdejaká služba právě teď, ale co se bude dít za pár let a kam bude směřovat vývoj.

        • iSpirit

          čteš si vůbec příspěvky, na které reaguješ, nebo vlastně víš vůbec, co píšeš?

          Kdo se baví o tom, jestli je Sony šťastné? Kdo se bavil o Gamepassu? Proč na mě reaguješ s Gamepassem? Chápeš psaný text? 

    • LiarForHire1

      Sony je malá firma, která si dál pojede svou vlnu. Budou dále budovat studia s postupnými akvizicemi menších celků. Ikdyž nebudou mít třeba většinový podíl, pořád budou mít silný a stabilní podíl na trhu. Akvizice Bethesdy přinese reálné ovoce nejdříve 2025 (Stagnující Bethesda, kde od Falloutu 4 neznali úspěch a projekty jako Starfield v nekonečném vývoji), akvizice Activisionu ponese ovoce nejdříve tak 2028 (Přičemž Blizzard obdržel obrovskou újmu díky nenažranosti COD investorů). Ale pokud Phil Spencer udělá v obou firmách pořádek, tak si rád ten XBOX koupím. Ale zatím vsadím na stabilitu, kvalitu a konzervativní přístup Sony.

      • Veskoslav

        Ty nevíš, kdy má vyjít Starfield, co? Pokud to bude mít komerční úspěch a naváže to na historické úspěchy studia, tak investice se vráti mnohem, ale mnohem více. 

        A Sony je jako Japonci. Skvělý, konzervativní národ. Který se ale neumí přizpůsobit a nakonec prostě odejdou (vymřou). Neříkám, že je to špatně, ale pokud Sony bude razit stejnou strategii jako u televizí či mobilní divize, tak ta herní do 10 let bude mít minoritní podíl na trhu. MS teď Sony naprosto drtí nabídkou služeb jako Game Pass a Sony na to nemá zatím odpověď. A pokud jejich nová služba bude jako PS Now, tak to rovnou můžou zabalit, protože v tom boji to projedou na celé čáře. A Xbox si fakt nemusíš kupovat, pokud má člověk pc a pokud nemá, tak za 8 "nejslabší" Xbox (v něm je měsíc Game Pass zdarma) a za 3 nakoupí Game Pass Ultime a za rok se mu "investice" do té konzole vrátí na ušetřených penězích

        • Derp_1337

          "ty nevíš, kdy má vyjít Starfield"

          Ale no tak, Veskoslave, nebuď naivní.

          To datum vydání bylo vybráno dlouho dopředu jako výročí Skyrim. I herní novináři vyjádřili skepsi k tomu datu. Do listopadu je ještě dlouhá doba a vůbec bych nebyl překvapený, kdybychom se dočkali nějakého odložení.

          Raději nějaké to odložení než bugfest, který je typický pro Bethesdu Bugthesdu.

        • Vogon

          Sony už dlouho není japonská firma, je to americká firma sídlící v kalifornii.

        • sugyn

          Konzervativni narod co se neumi prizpusobit. 

          A proto japonske automobilky znicili Detroit a pochroumali americky automobilovy prumysl. Proto Porsche na zacatku 2000 k nim bezeli s prosikem at ukazou jak se to dela. Protoze se neumi prizpusobit. 

          • Veskoslav

            Ano, máš Toyota nejúspěšnější automobilku, která stoji za to nasledovat, zejmena u hybridů. Ale co dál? Všechny věci, co si vyjmenoval jsou už krapet staršího data. Technologicky Japonsko překonala Jižní Korea. Kolik značek z Japonska dominuje nějaké technické části. Robotika, ale i tam už jim USA šlape na paty.

            • sugyn

              https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_Japanese_inventions_and_discoveries

              Obzvlast ta cast technologie vse co dnes pouzivame bylo vyvinuto 20-30 let zpatky coz je v oblasti invenci vcera.

            • iSpirit

              ty vůbec nic nevíš, ničemu nerozumíš a do všeho kafráš. Jen tak z patra. Bezzrcadlovky naprostá dominance. Nejlepší letošní  OLED je A90j. Loňský nejlepší OLED Panasonic HZ2000. Audio Technika perfektní gramofony atd. atd. 

              Dej se dohromady chlape a začni zjištovat informace, než něco napíšeš.

              • Veskoslav

                Reakce na příspěvek:

                A90J? Spousta lidí před ní dává LG C1, takže rozhodně bych netvrdil, že něco takto vede, je to 50:50, navíc v herním módu A90 celkem je za konkurencí například. HZ2000 je perfektní, měl jsem možnost ji vidět. Ale je to zaprvé okrajové, protože cena okolo 70-100 a za druhé je to rok 2020. V gramofonech to bych se taky ne hádal, ale polemizoval. Technics je perfektní, ale Pro-ject mi přijde mnohem lepší v poměru cena/výkon a osobně mám rád britskou značku Rega, kterou mnozí považují právě za nejlepší nejenom po stránce přenosu analogu (což Technics dominuje), ale po celkové stránce. 


                Takže informace mám a pořád na tom trvám, že Japonsko technologická špička (Canon, Sony, Technics, Panasonic atd) ale ztrácí podíl ve všech segmentech kromě toho automobilového.  Tam je podle mě otázkou času než EU požere sama sebe a automobilové značky prostě umřou, protože si slušné elektrické auto nebude moci dovolit 70 % lidí.

                • iSpirit

                  Reakce na příspěvek:

                  A90j má o dost vyšší jasnost, C1 I vlastně G1 dosahuje 800 nitů. A90j má kolem 1300nitů. Ten obraz je proste nejlepší na  A90j.  C1 má super poměr cena výkon, proto je populárnější. Nejlepší OLED ale je A90j. 

                  Osobně mám C1, ale jen proto, ze 77 palců A90j stojí raketu.

                  • Veskoslav

                    Reakce na příspěvek:

                    No já právě o C1 uvažuji. Jaké jsou prosím Tě u tebe s ní zkušenosti? Protože i ta podpora herní módu je na televizi pomalu lepší jak u většiny herních monitorů.



                    • iSpirit

                      Reakce na příspěvek:

                      Televize super, u těchto velkých TV u OLED je vždy nějaký vertical bending, takže pocitat, ze se to muže stát. Pokud budeš brát 48 jako monitor, tak tam to je v menší míře. Ovládání je dost intuitivní, systém pomalejší, ale mne nevadi, mám Apple TV, takže WebOs nepoužívám. PS zatím nepodporuje VRR, takže to nemuzu hodnotit. LG má u HDR Hgig, který je asi nejlepší při hraní HDR. Gamemode je fajn. Design super. Dobrá volba je i a80j, ale já nechci doma TV s Google. Zvuk je naprd. Zkoušel jsem i kombinovat TV+ repra, ale ta TV, ale není to dobre.

  • KrPa

    1,5 e12

  • LessPh

    Jinak RIP Sony, tohle budou tezko rozdychavat :D

    • J.V.Stalin

      Asi ti nikdo neřekl, že i s Activision/Blizzard budou pořád obratově menší než Sony...

      • Veskoslav

        Můžeš mi dát k tomu nějaké data, že Sony bude na tom lépe než herní divize MS? Navíc tak trošku zapominas, že takový Candy Crush vydělává jako pomalu všechny exklusivity na Sony. To je bohužel taky Activision, na to se dost zapomina.

      • LessPh

        S A/B pod MS ten rozdil bude cca 4BN p.a., o ktery Sony vzapeti prijde hned jak ztrati znacky od A/B... a kdyz jde neco nahoru, tak musi jit neco i dolu.. a v tomhle pripade to bude Sony, trh neni nafukovaci a head wind ma rozhodne Sony...

        • J.V.Stalin

          No píšeš RIP Sony, která je pořád aktuálně větší, stejně jako třeba Tencent atd, já netvrdím že to nepůjde poznat, ale taky je hloupost tu hned zvonit umíráčkem, protože je to v aktuální stavu úplně mimo 😀

          • LessPh

            Vychazim ze zkusenosti... umiracek je v horizontu 10 az 15 le na miste, pokud Sony nezacne neco delat...

            • J.V.Stalin

              Jestli ti poslední akvizice Sony (v poslední době např. Insomniac, Housemarque, Blue Point atd...) přijde jako nic nedělání, tak nevím...

              • LessPh

                Reakce na příspěvek:

                To nejsou dostatene akvizice, museji jit na level MS, jen tak muzou konkurovat a neztracet hracskou zakladnu..

                • J.V.Stalin

                  Reakce na příspěvek:

                  A co by podle tebe teda měla být dostatečná akvizice?

                  Jestli je pro tebe navazování strategických partnerství a kupování talentovaných studií nicnedělání, tak to se sakra moc těším na tvoji odpověď.

                  • LessPh

                    Reakce na příspěvek:

                    Abys mohl drzet krok s konkurenci, musis ji stacit. 

                    Sony nakupem par stredne velkych studii nic neziskala. Museli by udelat akvizici obdobnou MS a A/B, coz je nova latka, a pokud ji nepreskoci, tak daleko nedojdou.

                    Treba by meli koupit Ubi, EA.. sice prvni jmenovany vydava sra*ky, ale evidentne se ty jejich tituly prodavaji jak housky na krame ;-) Sony, ale neni tak odvazna a do takovyho businessu nepujdou... a s nejvetsi pravdepodobnosti na to nemaj ani prachy. Kdo je Sony oproti MS? ;-)

                    • J.V.Stalin

                      Reakce na příspěvek:

                      Abys mohl drzet krok s konkurenci, musis ji stacit.  -  Zase se budu opakovat, i s A/B je Sony pořád větší a s větším obratem.

                      Sony nakupem par stredne velkych studii nic neziskala. - Naprostý blábol, který ani nemá cenu rozebírat.

                      s nejvetsi pravdepodobnosti na to nemaj ani prachy. Kdo je Sony oproti MS? - Tady teď popíráš sám sebe 😀

                      • LessPh

                        Reakce na příspěvek:

                        Nerozumim ani jednomu tvemu odstavci, takze over and out ;-)

                        Ze herni divize MS je prozatim o neco mensi nez herni divize Sony neznamena, ze je Sony vetsi nez MS. MS je 2x vetsi nez Sony :D

                        • J.V.Stalin

                          Reakce na příspěvek:

                          Vůbec to nechápeš, ale nevadí. Navíc už se sám motáš ve vlastním kruhu (už jen to rádoby kůl anglický zakončení věty pobavilo, díky 😂), takže to fakt nemá cenu bavit se s člověkem bez argumentů.

                          Ale víš co, proč teda nepočkat? Až za deset let bude Sony zvonit umíráček (mimochodem aktuálně je herní divize jejich největší zdroj příjmů), tak si o tom ještě klidně můžeme popovídat 😉

  • LessPh

    To je perfektni zprava, vsechny tituly od Activisionu na Steamu. Jen doufam, ze MS se dohodne s Valve a daji gamepass na Steam, pokud by tam byl, okamzite predplacim na trvalo..

    Jinak ta castka je astronomicka, zajimalo by me jak kluci z MS spocitali navratelnost investice na to bych se teda rad podival s ohledem na sales Activisionu 9BN USD (Miliard).. je videt, ze MS ma opravdu neomezene prostredky, kdyz tohle dokaze ufinancovat s takovou navratnosti..

    • Veskoslav

      První dvě nejprodávanější hry v USA v loňském roce je předposlední a poslední COD.

      • LessPh

        Nechapu, cislo ktere jsem uvedl je vypovidajici, a ne vystrel jestli neco bylo nejprodavanejsi.

        • Veskoslav

          Tak jinak. NFL v USA podle odhadů prodalo za 650 miliónů dollarů hry. Celkově pak vydělalo téměř 5 miliard (včetně mikrotransakcí). Oba díly COD jsou před ním a to se nebavíme o mikrotransakcích v jejich BR Už je to pro tebe nějak vypovídající? Do 4 let mají vstupní investici zpátky. 


          Mimochodem hodně lidí zapomíná na BR Call of Duty. Dle odhadů dělají přes 5 miliónů dollarů denně. I kdyby roční náklady byly 400 miliónů, tak pořád mají zisk nějakých 900 miliónů dollarů

          • LessPh

            Tak v tom udelame trochu transparentnosti a vratime se na prvni stupen.

            Bez ohledu na nejaky prodejnosti cehokoli, byl sales Activisionu za rok 2021 cca. 9BN USD.

            Tzn. pouze laicky bez korporatni strategie MS (bonus/malus), kterou nezname, a ktera muze zahrnovat spoustu kriterii se vypocet  ROI (return of investment) = 70BN / 9BN = 7,8 let. Dnesni ROI v profitabilnich korporatech jsou max. 2 roky.

            Co z toho plyne? Ze MS nema vylezene nouzi o prostredky, kdyz si muze dovolit takovou akvizici :D

            Jako bonus muzou treba pocitat s tim, ze tohle poradne negativne ovlivni business Sony, prijdou o mega znacky, ono na PS staci prijit o CoDko a je to :D A tak si jako bonus do ROI muzu zapocitat napr. 1BN USD bonus a tak podobne, ale do karet MS proste nevidime...

            A to se bavime o sales cislech a ne o EBITu, zisk pred zdanenim, ktery bude o dost mensi nez sales, jsem linej to cislo hledat..

            Over and out.

            • Jevo83

              K tej 2 rocnej ROI si ako prisiel? :) nic take ako univerzalna ROI neexistuje, pretoze mas rozne typy investicii. Mozes mat kratkodobe investicie na okamzity profit, investicie dlhodobe, investicie do IP, kde ratas s rizikom odpisania, ale je to nevyhnutny naklad, aby ti neusli trendy atd. 

              A niekde som cital, ze v r.2019 mal MS len cash na uctoch cca 150-200 miliard usd

            • Veskoslav

              Ebidtu bych do toho vůbec netahal, protože tam se ti propíše mnohem ale mnohem více věcí:)

    • Já čekám, že se MS s Valve brzy rozkmotří. To by tak hrálo, aby se hrálo mimo Windows/Xbox (SteamOS).

      • LessPh

        Spis by MS mohlo koupit Valve za nejakou hezkou sumicku :D Gabe uz by zaslouzil odejit do duchodu :D

        • Derp_1337

          Vtipné, to jo. Ale nemyslím si, že v momentální době si někdo může dovolit koupit Steam. Ta částka by byla masivní.

          • LessPh

            Gabovi je 59, dneska jsem se na to dival, velmi brzy to bude muset nekomu predat / prodat.

            Asi taky nebude nezdravejsi s jeho obezitou (ikdyz se mi zda, ze ted hodne zhubnul), takze by to mel povesit na hrebik, aby si ty penize poradne uzil ;-)

            Vtipny by bylo, kdyby to koupil Tim Sweeney :D

            • Derp_1337

              To asi ne. Odhaduje se, že hodnota majetku Tima "Sweet Lies" Sweeneyho je někde okolo 8mld $, zatímco hodnota Valve je víc jak 10mld $. Ten si to nemůže dovolit.


              Jinak si nemyslím, že Gabel nutně potřebuje prachy a něco prodávat. Od nějakého množství peněz se začne jednat jenom o číslo, které ten člověk nikdy reálně neutratí. A věk 59let je pořád dobrý.

  • uher

    V dávných dobách by to byl kauf jak prase, ale dnes? Vždyť Blizzard je už úplně v prdəli... 

    Activision komentovat nemůžu, protože mě jejich hry nezajímají a tak nevím jak si stojí.

    • Prave. Na prvni pohled to vypada jako ohromna vec. Skoro konec Sony. A pak se clovek podiva jaky odpad Activision a spol. vydavaji. Snad krome Blizzardu, ale i ten hodne klesa. Ale chapu ze COD se prodava po milionech navzdory tomu, ze je to totalni odpad. 

      • vonTossis

        Kouzelná jsou ta příkrá hodnocení typu "CoD je totální odpad" . :-) 

        • J.V.Stalin

          No co si budeme povídat, po stránce gameplaye zrovna o žádné skvosty nejde, když uvážíme že od druhého dílu (2005!!!) nedošlo k vůbec žádné zásadní změně a pořád si to jede ten svůj identický kolovrátek. Je to takový herní ekvivalent marvelovky, kdy na to krásně sedí: "je to barevné a hýbe se to" nic víc..

          Ale stejně jsou to ve svém žánru nejprodávanější produkty a to jim upřít nejde ať se na to podíváme jakkoliv a je jasné, že o to v tomhle kšeftu šlo především 😎

        • iSpirit

          je pravda, že ten totální je už moc. Stačí odpad.😉

  • bodmrazu

    A zrovna jsem si rikal, co tak koupit akcie Blizzardu ze niz snad uz padnout nemuzou. To by byl zisk za jeden den ;-( tak zas nic

    • Kabutops

      mě ten nákup celkem překvapil, človek měl přikoupit když stála 1 akcie ATVI 57$ 😃 dnes pěkná svíce... zynga minulý týden také pěkně, ale té to snad nevydrží dlouho

  • Očekávám, že po schválení této akvizice se zcela předělá struktura gamepassu a odhaduju to na 3-4 různé struktury předplatného a řekl bych že minimálně jedno předplatné bude atakovat 25 USD/měsíčně

  • mdkGT

    Tak a teď už na psku bude vycházet akorát Gran Turismo, které se 10x odloží a vyjde až na PS6 a které od dob GT4 stejně nikoho nezajímá a každý rok remaster Bloodborne.

    Tak to jsem si pěkně zatrolil ňmňmňm.

    • LiarForHire1

      Sakra, ale místní banda to vezme vážně a bude ti tleskat.

  • iSpirit

    Nějaká dobra hra z posledních pěti let, co vytvořili? Je vlastně co slavit pro fanoušky Xboxu?

    • Derp_1337

      Záleží, jak definuješ "dobrou" hru. Jestli to vezmeš jenom čistě z finančního hlediska, tak Activision je dobrá investice jenom kvůli CoD.

      Ačkoliv herní kvality CoD nejsou nic extra, tak mileniálové to z nějakého důvodu mají rádi. V USA je CoD pravidelně mezi top 3 nejvýdělečnějšími herními sériemi (obzvlášť kvůli mikrotransakcím).

    • medveddd

      Chtěl jsem napsat Overwatch a JESUS, ono je to už skoro 6...!

  • zx_spektrum

    Jediný zásadní problém na tom je, že tam zůstane to prase nenažraný, Kotick. Ten měl jít na odstřel už dávno. To ostatní je vlastně v konečném důsledku jedno, Activision už dávno klesnul na dno, tak buď se tam bude válet nadále nebo se to zlepší...

    • No tak ten tam zůstane jen do chvíle než úřady schválí celou akvizici v následující sekundě po podpisu letí

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit