Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Magister_Peditum

    Já bych tomu hrozně rád dal šanci, bohužel ale poslední dobou vychází tolik seriálových bazmeků, že tohle prostě smrdí dalším průserem. 

  • skaven

    k tomu clanku len tolko...

    Myslim, ze potrebujeme viac Rickov Gervaisov medzi redaktormi, a dostavame len...tych ostatnych, ktori z celebrit hykaju.

  • Ne, díky. Mám nasledováno už tolik děl, že jsem schopen obecně zanalyzovat kvalitu už z traileru. A dále k tomu nasvědčuje asi dalších 1000 indicií. Jako bránit mimo jiné seriál kvůli možnému neustálému přeobsazování z důvodu stárnutí postav u NEJDRAŽŠÍHO seriálu všech dob, je už totální bizár.

    • Nejde jen o přeobsazování a náklady na herce, ale i o to, co by viděl divák. Buď by museli z Tolkienova základu vystřihnout jednu událost a napsat kolem spoustu vlastního balastu nebo těch událostí vzít víc, každou nějak ukončit a pokračovat další sekcí, která by musela začít velkou představovačkou pravnuků postav z předchozího dílu. Komprimace času, událostí nebo postav se ve filmových adaptacích používá odjakživa

      Přiznávám se, že se toho taky dost děsím, protože tady ta komprimace bude extrémní.

      Jo a ten trailer mi přijde o ničem. V podstatě akorát ukázal, že je v tom utopená spousta peněz, ale jinak je to jen pseudonáhodný slet záběrů. Ty obrázky mi přišly zajímavější. U těch bylo vidět, že je komponoval někdo se smyslem pro detail (až na toho homebrew záporáka).

      • Jenomže takhle bude LOTR vypadat vlastně jako takový slabý čajíček a i ten btw prošel kompresí.

        • Souhlas, měli vybrat nějaké rozumné časové období (to zkomprimovat, bez toho by to nešlo), v něm odjet pár sérií a pak skočit zase jinam.

          Jacksonovu LOTRovi podle mě škodí ani ne tak komprese, ale spíš natahování a přidávání (zvlášť druhý díl). Pak i ten pohled na kompresi vypadá blbě, když je to jinde roztahané až hrůza, aby mohli vyhodit vymetení Kraje (podle mého dost důležitá část příběhu) a nechyběla jim stopáž.

  • Amazon adaptuje jednu z najpopularnejsich kniznych trilogii. Mnohopocetne nazory ludi sa dali cakat. Adaptovat knihu je vzdy peklo.

    Amazon kupil prava od New Line Cinema prave preto aby mohol pouzit Jacksonov svet, jeho vizual, jeho predmety a hudbu. Howard Shore sa veru v trailery nepredviedol (ak teda bola naozaj pouzita jeho hudba).

    Amazon mohol ist cestou GoT kde sa tvorcovia vyjadrili, ze sa knihou inspiruju a nie kopiruju, takze viacere odlisnosti boli v poriadku. Od zaciatku bolo jasne, ze koniec serialu bude iny nez ten knizny (nehovoriac, ze ten knizny neexistuje a podla mna existovat ani nebude, Martin pise priliz pomaly).

    Ludom skor prekaza nezrovnalost, ze vo veku trilogie LOTR nemame miesancov, no v druhom veku ich bude pozehnane. Elfovia v Duncanovom Warcrafte boli tiez aziati a nikomu to nevadilo. (osobne sa mi to tam dokonca hodilo).

    Ono by bolo mozno len predsa lepsie keby sa Amazon dal na Eragona.


    P.S. Triss Merigold bola tie bruneta v prvej serii Witchera a hla, v druhej uz bola rysava. Takze nikdy nieje neskoro na zmenu.

    • Ehm.

      Amazon neadaptuje žádnou trilogii, ale část Tolkienovy mytologie, která je bezkonkurenčně nejhůře zdokumentovaná. V podstatě existují letopisy s dírami přes sto let dlouhými a pár rozpracovaných příběhů.

      Amazon sice koupil práva od NLC, ale to neznamená, že musí využít všechno do detailů. Navíc tam ta práva byla a i když možná byly jiné možnosti, jak je sehnat, využil prostě tuhle. Třeba jen proto, aby mohl využít design Prstenů a neriskoval žalobu, kdyby je navrhl podobně.

      Amazon nemá co kopírovat, protože toho je málo. Pokud tedy chce natočit víc než jen hodinovou přednášku, opravdu se může jen inspirovat. To neznamená, že to nemůže zeslonit, jak ostatně píše i autor článku.

      Ano, bude. Lidi jsou bohužel hrozně fixovaní na něco, co se jim kdysi líbilo a nedokážou překousnout, že by to mohlo být jinak. Ani když jde o adaptaci jiné části díla jinými autory.

      P. S.: Jo, ženy a barvy na vlasy. Nebo to byla magie?

      P. P. S.:: V čem s autorem článku nesouhlasím, jsou ty vlasy. Nejde ani tak o to, že jsou krátké, ale spíš o to, že jsou moc obyčejné a takový elf pak vypadá příliš lidsky a tedy málo elfsky. Vliv na to má i to, že pro nás bílé jsou si černoši dost podobní a tak v té postavě prostě vidíme černošského člověka a ne elfa. Kdyby měl nějakou nepřirozenou barvu vlasů nebo třeba rovné vlasy, byla by ta iluze určitě zdařilejší.

      • problem je, ze jednotlive rasy predstavuji i urcite kultury a proto si lide u cernocha predstavi uplne jinou kulturu nez u belocha a jinou u  asiata a zaroven si to priradi k dane postave v pribehu...takze nejde o to, ze ten clovek ma jinou barvu kuze, ale pro divaka je automaticky z odlisneho ,,sveta,, nez ti ostatni.

        • Carnage666

          S vlasama je to dneska těžký. Černošky jsou na internetu schopný tvrdit že takový ty copánky podél celé hlavy jsou jejich kulturní dědictví a bělošky a běloši by to neměli nosit na hlavě (fakt se to ani netu řešilo). Takže kdyby ten elf měl dlouhý rovný hnědý vlasy buď by dostal bídu za to že vypadá komicky stejně jako by dostal bídu kdyby měl jako správný černoch afro, dredy nebo něco, protože to by zase vypadalo na elfovi fakt divně i když Zaklínač už to zkusil ( a rozesmálo mě to) Myslím že se na ty černošský elfy měli prostě vykašlat a udělat jen trpaslíky a lidi.

          • V principu souhlasím, měli se na to vykašlat. Ale když už, tak si myslím, že by tomu nějaká odlišnost prospěla. Je to lesní lid, tak se pokusit třeba o něco, co vzdáleně připomíná jihoamerické indiány? Třeba Dís mi připadá na trpaslici v pohodě (i když aspoň bradku mít mohla).

            Zaklínač to zkusil i v herní podobě. Hlavně v jedničce byli elfové jak z Posledního mohykána. Zprvu mě to zarazilo, ale pak jsem si řekl, že aspoň je ta kultura odlišená a zrovna k Sapkowskiho elfům se indiánský duch docela hodil.

  • Článek má pouze jednu chybu. Není vůči nám, čtenářům, kteří na tuto stránku ještě chodí, dostatečně bohorovný. 

  • Článek zajímavý. Dík za názor...

    Z životopisu Tolkiena co si pamatuji, tak se Tolkien věnuje a především inspiruje Seveřanskými legendami (Germánské kmeny především) a vše se točí více méně kolem nich. Asi tak největší výlet někam na jih jsou Haradští tuším? Pokud by se Tolkien chtěl věnovat Africkým reáliím tak zkušeností z Afriky na to měl asi dost (z dětství), ale nechtěl a věnoval se neglobalizovanému severu, který moc daleko nedohlédl v té době. Proto Tmavý elf mi přijde jako nesmysl... Prostě tak daleko Tolkien nepřemýšlel aby zahrnul do svého světa všechny klimatické pásma (ale můžu se plést, úplně si to už nepamatuji). Navíc teda temný elf a tmavý elf je docela dost rozdílný pojem. :-)

    Znovu, sem proto aby se dělali nové projekty, kde ať se klidně naplní všechny ideály woke culture a progresivismu, ale ať zbytečné neničí ten starý svět. U mne je to na úrovni obrazoborectví... 

    Ale tak Kamila Filu tenhle článek určitě potěší :D

    • Bumtaratabumbumbum

      Vašek ale nepsal, že Temný elf = tmavý elf. Napsal jen, že o Avari se neví téměř vůbec nic a proto nic nevylučuje to, že nějaká část z nich by klidně mohla být tmavé pleti.

      • Ta pravděpodobnost je ale minimální v kontexu toho čemu se Tolkien věnoval? 

        • Bumtaratabumbumbum

          To bych právě neřekl. Tolkien načrtnul obrovský, rozmanitý svět. To, že se blíže věnoval vyprávění událostí jen na západním okraji Středozemě neznamená, že o tom ostatním nepřemýšlel a neměl o tom alespoň matnou představu. A vzhledem k tomu, že nezanedbatelná část Ilúvatarových druhých dětí je tmavé pleti, proč by takový nemohli být i někteří z jeho prvních dětí.

          • Znovu bych si Tolkiena nastudoval on se věnoval severským legendám a mytologii... S jižní kulturou pracoval minimálně ehm vlastně vůbec. Jeho svět je ohraničený tím co znal tehdejší Germánský/Anglosaský svět

            • Bumtaratabumbumbum

              Jak říkám, to že ty příběhy tímto směrem dál nerozváděl neznamená, že o nich alespoň okrajově nepřemýšlel. Kdyby ten svět skutečně byl ohraničený, tak jak říkáš, tak by se ani neřešili zmínky o Haradu, Umbaru, Rhunu apod. Už jenom zmínka o tom, že modří Istari operovali na východě zakládá v tom světě mythos a to navzdory tomu, že Tolkien se mu dál nevěnoval. Jinak řečeno, vzhledem k tomu, že Tolkien ty země zmínil, je potřeba s nimi v tom světě počítat, a proto existuje nenulová šance, že odtamtud občas někdo zavítal i na západ do míst, která dobře známe.

              • Reakce na příspěvek:

                Sorry fabulace neberu... Přesně tam míříš.

                Šance je nenulová ale je asi 0.5 %

                • Bumtaratabumbumbum

                  Reakce na příspěvek:

                  Jako vzhledem k tomu, že Númenorejci ve Středozemi založili v podstatě koloniální velmoc a byla to velmi vyspělá civilizace, dá se předpokládat, že skrze obchod hojně proudilo zboží přes významnou část jejich říše a s tím logicky muselo docházet ke vzájemnému střetávání různých kultur. Dosah jejich vlivu byl veliký, proto by mě spíš udivovalo, kdyby tam k takovému styku nedocházelo. A právě proto mě nijak nedráždí, že se v seriálu, odehrávajícím se ve druhém věku, budou nacházet i takovéto "exotičtější" postavy (samozřejmě za předpokladu, že to bude příběhově vysvětleno právě tak, že tmavý elf bude Avari, tmavý trpaslík nebude Durinovec a tmavý člověk bude jižan).

  • Derp_1337

    Já osobně podporuji pohoršení fanoušků knižní a filmové předlohy LotR. Jen ať řvou a nadávají. Pokud seriál bude jenom takový průměrný vývar, tak doufám, že se na to lidi nebudou dívat, aby velké korporace prostě pochopili, že takhle to prostě nepůjde. Diváci nemají rádi, když jim někdo zprzní jejich oblíbenou předlohu.

    Ačkoliv Netflixu prošla jejich politika "především SJW propaganda na úkor všeho ostatního", kdy je pro ně důležitější naplnění nějakých politických agitek než samotná kvalita adaptace zdrojových materiálů. Netflixu to prošlo jenom díky tomu, že skalních fanoušků Zaklínače není zas až tolik. Jenže tohle nebude platit pro LotR. Amazon si musí uvědomit, že těch skalních fanoušků je fakt hodně a snadno se naštvou.

    • Já se za skalního fanouška považuju (mám přečteno v podstatě všechno kromě několika dílů HOME) a barva kůže jednotlivých postav mi přijde úplně irelevantní. 

      • Fajn. To neznamená, že by se to mělo kazit fanouškům, pro které to relevantní je.

    • Taronyu

      https://www.youtube.com/watch?v=TrmQI5YM40E

      • Derp_1337

        Za 1.) Hele, tyhle (anti)Woke boje jdou úplně mimo mě. Když se někdo do nějaké role hodí, tak ať ho tam vesele dají. Je mi jedno, jestli to bude běloch, asiat nebo černoch.

        Ale tady jde o to, že se do té role ten konkrétní herec nehodí. V absolutní většině veškeré předchozí tvorby (ať už knižní, filmové, seriálové a nebo herní) byli klasičtí elfové znázornění určitých způsobem (světlá pokožka a delší vlasy). Je to tak pevně zakořeněný prvek, že to prostě lidé berou jako samozřejmost.

        A když někdo chce bořit lidem jejich pevně dané představy (jenom aby si odškrtnul nějaké kvóty), tak musí počítat s odporem.


        Za 2.) Ten tvůj odkaz na problematiku (anti)Woke kultury odvádí od skutečných problémů toho seriálu. Většina lidí má strach z toho, že to bude stejně průměrný čajíček jakým byl třeba Wheel of Time. Poslední dobou vychází strašně hodně průměrných seriálů a jenom velmi málo kvalitních produkcí. A bohužel zatím trailery na seriál LotR nepůsobí moc důvěryhodně a tak lidi mají logicky velké obavy o kvalitu.

        • Taronyu

          O tom to video nebolo. Bolo skôr o tom, že možno to takto chcú samotní tvorcovia. A nie kvóty netflixu.

          • Derp_1337

            Netflix jako producent má právo mluvit do tvorby (i když to údajně nedělají). Ale jednu věc nikdo nemůže popřít: oni rozhodují, komu dají prachy na tvorbu a komu ne.

            Poslední roky se nadmíru rozmohly na Netflixu tyhle filmy/seriály s ultralevicovou (woke) propagandou. Na to jak Netflix tvrdí, že je politicky neutrální, tak je tam až moc podezřele těchto témat. Kdyby to tak Netflix nechtěl, tak to nebude. Nebuď naivní.

  • iSpirit

    Pan autor ale absolutně nechápe hlavní výtky, které směrují ke Kolu času. Levný vizuál čert vem, mizerně zahrané postavy taktéž(Rosamund je výjimka samozřejmě), nefunkční HDR na Amazon Prime u tohoto seriálu se dá vyřešit přepnutím do SDR, co fanoušci samozřejmě ale neodpustí je změna příběhu.

    Hlavní výtky směřují k ohýbání děje k poplatnosti této doby a scenáristická mizérie. Příklad za vše:

    Na konci série místo Draka(bilý můž) zachraňuje svět pětice žen, z toho hlavní jsou černoška, indka a asiatka.


    • Derp_1337

      Tak nějak by mi nevadilo, kdyby Draka hrál třeba asiat (nemusí to nutně být běloch, lol).

      Ale to, že kompletně zpřehází děj a místo znovuzrozeného Draka zachraňuje svět jakási babská internacionála??!

      Chápu, že v současné společnosti je moderní předhazovat témata o silných emancipovaných ženách, které svým výkonem ponechávají může v pozadí. Ale aby se kvůli tomu zásadně měnila skvělá díla jenom aby se splnila tahle politická agitka?? To je fakt moc.

      • skaven

        len jednu zmenu som tam akceptoval, Perrinove manzelstvo, davalo to super zmysel, postave to sedelo ale vsetko ostatne bolo strasne.

        Predstavenie Aielov Thomom (ak chcu zabijat, neuvidis ich tvar) - prva Aielka  v seriali - bojuje s odhalenou tvarou.

        Dvourici - zapadla dedinka niekde na konci sveta - v  seriali multikulti predmestie newyorku

        Cesty - Machin Shin, neznicitelna entita - v seriali ho posle do zadku ani nie novicka

        zvucka - namet tkania (pouzivanie saidaru) - v seriali, machanie rukami, saidin/saidar ani nespomenuty, tj kompletna myslienka jing/jang vyhodena, tj spolupraca medzi muzmi a zenami neexistuje.

        ...mi to prislo, co scena, to odpad.

        Neskutocny odpad


Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit